Dodaj do ulubionych

Imię dla 4 dziecka

05.12.17, 11:32
Jeszcze w ciąży co prawda nie jestem, ale podjęliśmy z mężem decyzje o 4 dzieckusmile
Z miła chęcią, więc tutaj wracam i mam nadzieje, ze jakieś imie mi sie spodoba.
Czekam na propozycjesmile

W domu mamy Mikołaja, Marcelinę i Konstantego

Wstępnie podobają nam się:
- dla chłopca: Teodor, Gustaw
- dla dziewczynki: Róża, Marianna, Leokadia i mężowi Mirella

Pomożecie? Może coś mi wpadnie w ucho.

Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 16:19
      Bardzo Lubię Teodora i Gustawa! A także Mariannę. Nieco mniej Różę, jeszcze mniej Leokadię (szczególnie w wersji Lodzia wink).
      Mirella nie w moim stylu, że tak powiem.

Proponuję Aurelię, Stefanię, Anielę, Rozalię, Melanię, Jadwigę, Wandę...
      A dla chłopca Leopolda, Witolda, Floriana, Fryderyka, Stefana, Jeremiasza...
      • humbelina Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 12:42
        A gdyby tak Leokadię zdrabniać Leosia ? Gdyby rodzice i najbliższe otoczenie tak się zwracało do dziecka, zapewne nikt by nie nazwał Leosi Lodzią smile
        • paula.anna Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 13:01
          Też myślę, że jest szansa uniknięcia Lodzi. Leosia bardzo mi się podoba ☺. No i po babci.
    • ilia.1 Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 16:54
      Wcześniej podano już wiele dobrych propozycji. Z rozważanych imion bardzo podoba mi się Teodor i Róża
      Adela, Antonina, Antonia, Blanka, Bianka, Emilia, Estera, Flora, Helena, Ida(lia), Jowita, Kalina, Klementyna, Konstancja, Kornelia, Lidia, Leonia, Lilian(n)a, Malwina, Matylda, Michalina, Natalia, Nina, Olimpia, Stella, Teresa, Weronika, Zofia.

Bruno(n), Edwin, Ernest, Eryk, Feliks, Gabriel, Henryk, Hubert, Ignacy, Joachim, Julian, Klemens, Kornel, Ksawery, Leon(ard), Lucjan, Ludwik, Maksym(ilian), Marceli, Olaf, Olgierd, Roch, Tadeusz, Tobiasz, Wiktor, Zachary.
    • dalenia Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 18:21
      Ciekawe imiona rozważacie. Gustaw i Teodor to jedne z czołowych imion mojej chłopięcej listy, więc chyba wiadomo, jaki mam do nich stosunek wink Podobnie Róża; Marcelina też w porządku. Ostatnio coraz cieplej myślę Leokadii - skąd tak niecodzienny typ? Jak byście planowali ją nazywać? Mirella zupełnie mnie nie przekonuje i nijak mi się ma do imion rodzeństwa.

Sporo fajnych propozycji padło już wyżej, nie chciałabym się powtarzać. Moje pomysły to Jeremi i Aurelia.
      • dalenia Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 23:58
        Ale dałam! Pisząc posta wpisałam tam Mariannę, że bardzo ją lubię itd. Po czym zerknelam jeszcze raz na rozpatrywane imiona, co by nic nie pomylić, i wyczytałam tam Marcelinę, zamiast Marianny. Poprawiłam swoją wiadomość i nie zauważyłam, że Marcelina to już jest, a faktycznie Marianna w planach wink
    • gaudencja Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 20:20
      Imiona odbieram jako utrzymane w klimacie wschodnim (poza Marceliną), oczywiście w prawidłowych polskich formach, a więc proponuję jeszcze inne imiona w tym duchu, np. Cyryl, Bazyli, Anatol, Nikanor, Tacjana, Ksenia, Taida.
      • mikolajka85 Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 21:23
        Tak. Mąż jest w 1/4 Białorusinemsmile Jego babcia nazywała się Nadzieja, wiec stad mamy Kole (Mikołaja) i Kostka. Na Marceline uparłam się ja, choć miała być Niną. Teraz trochę żałuje, ze nie Celina, bo tak głównie na nią mówimy.
        Mirella tez mi nie pasuje, wiec to najsłabszy typ.
        Leokadia to z kolei była moja babcia. Bardzo podoba mi się w pełnej formie. Jednak zdrobnienia w tych czasach słabe. My mówiliśmy na nią babcia Lodzia, Lodka.
        Moj numer jeden to jednak Marianna, ale nie mam przekonania. Blanka, Kornelia, Nadia jest w najbliższej rodzinie. Myśle tez o Wandzie.
        Co do męskich imion to Klemens, Ksawery tez mi podchodzą, jednak mąż odrzuca. Póki co optuje za Teodorem. To moj główny typ.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 23:06
          Wanda byłaby super! Popieram.
    • bonbon12 Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 21:29
      Teodor i Gustaw są super, z Waszych dziewczęcych propozycji bardzo podobają mi się Róża i Marianna.
      Moje propozycje:
      Anatolia, Anastazja, Adelajda, Barbara, Berenika, Florentyna, Felicja, Elżbieta, Franciszka, Janina, Laura, Oktawia

Edmund, Józef, Kazimierz, Maurycy, Juliusz, Tymoteusz, Roman, Stanisław, Wincenty, Władysław, Zygmunt
    • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 23:37
      Spośród trzech żeńskich wybrałabym Różę smile. Leokadia nawet ładnie brzmi, ale rozumiem, że obawiasz się Lodzi. Forma "Lodzia" mnie o dziwo jakoś nie odrzuca, ale bałabym się, że dziewczynka o tym imieniu będzie musiała słuchać na podwórku chamskich odzywek sad. Z "leonowych" polecam Leonię, Leontynę lub Eleonorę (z członem "leo"). Marianna może być, ale są imiona, które jeszcze bardziej trafiają w moje gusta.
      Z męskich głosowałabym na Teodora, bo Gustaw nie do końca mi leży. Jednakże, na pewno zwróciłabym uwagę na osobę o tym imieniu - doceniam gust rodziców wink.
      Moje propozycje
      Żeńskie: Rozalia (osobiście podoba mi się nawet bardziej niż Róża, która jest bardzo fajna), Teodozja, Waleria, Walentyna, Melania, Kalina, Franciszka, Helena, Leonia, Leontyna, Eleonora (wspomniane wyżej), Florentyna, Faustyna, Anastazja (jeśli odpowiada Ci "Nastka"), Wanda, Aurelia, Aniela, Antonina, Łucja, Anatolia, Apolonia, Urszula, Klara (mnie się już trochę nudzi, ale nuż Wam się spodoba), Matylda, Michalina, Ksenia, Celestyna, Aldona, Longina, Berenika, Felicja, Honorata, Hiacynta, Irena, Ilona, Izabela, Janina, Judyta.
      Męskie: Wincenty, Feliks, Józef, Jeremi, Joachim, Aleksander (choć może zbyt oczywisty)/Aleksy, Ignacy, Radost, Radosław, Bruno(n), Iwo(n), Jarosław, Witold, Leon(ard), Wiktor, Wojciech, Zygmunt, Tadeusz, Stanisław, Dionizy, Władysław, Maurycy, Arkadiusz, Artem(iusz), Artur, Borys, Igor, Cezary, Dominik, Tymon, Tymoteusz, Fryderyk, Gabriel, Kordian, Konrad, Hubert, Ireneusz, Julian, Maksym(ilian), Miłosz, Romuald, Sergiusz, Sławomir, Seweryn, Sylwester, Tobiasz.
      • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 05.12.17, 23:43
        Oktawia, Lilian(n)a, Tamara, Tacjana, Gracja?
      • ffanatyczka Re: Imię dla 4 dziecka 03.02.18, 22:25
        Moja babcia ma na imię Longina. Do tej pory (lat 78) twierdzi, że rodzice ją skrzywdzili wink
    • ma.mu.tek28 Re: Imię dla 4 dziecka 06.12.17, 11:22
      Ja mam w domu czworeczke. Między innymi również Mikołaja😀 z Twoich typów u nas jest Róża. Ładne imiona noszą Wasze dzieci. Dla czwartego jesli bedzie chlopcem może Jeremi, Feliks, Teodor, Tadeusz? Dla dziewczynki Róża jest pięknie ( jak juz wspomnialam mamy Różę w domu i imię się super nosi, uważam ze jest prześliczne) Rozalia, Agata ?
      • ma.mu.tek28 Re: Imię dla 4 dziecka 06.12.17, 11:22
        Jeszcze Joanna przyszla mi do głowy.
    • karola1705 Re: Imię dla 4 dziecka 06.12.17, 21:21
      Z chłopięcych wolę Gustawa niż Teodora, do tego drugiego jakoś ciężko jest mi się przekonać. Może dlatego,że sąsiad mojej babci to Pan Teodor , a zawsze nazywają go "Tedzik" i to jakoś mi nie leży. A z dziewczęcych najbardziej podoba mi się Róża, chociaż i Marianna i Leokadia są niczego sobie. Na Leokadie może możnaby wołać Leosia. Znajoma planowała Leonię i mówiła,że będzie nazywać ją Leosią , jednak wyszła im Laura. A z waszej trójeczki to moje serce jest najbliżej Marcelinki wink
    • mikolajka85 Re: Imię dla 4 dziecka 06.12.17, 22:44
      Pozostaje nam się brać do robotysmile od stycznia zaczniemy starania.
      Z moich dotychczasowych dzieci najmniej mi leży Mikołaj, bo zrobił się bardzo popularny...to był wybór męża (przy pierwszym ja miałam decydować o żeńskim, ale akceptacja musiała byc), choć pasuje bardzo do synka i zdrobnienie Kola się broni. Najbardziej lubię Kostka, bo jest ich bardzomało.
      Z podanych tu propozycji rozważam jeszcze Cyryla (choć mój ukochany kot tak się wabił) i Rozalię. Przypadły mi do gustu.
      Marcelina i Rozalia ładny zestaw.
      A gdyby tak na Leokadię wołąć np. Lola lub wspomiana Leosia? Bardzo mi sie podoba i to po mojej babci..
      • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 00:02
        Cieszę się, że spodobała Ci się Rozalka. To pierwsze imię żeńskie, o którym pomyślałam, widząc imiona Twojej gromadki. Co do Leokadii, Leosia brzmi ślicznie, ale w momencie, gdy mówimy o dzidziusiu lub małej dziewczynce. Trzeba byłoby zastanowić się nad jakimiś innymi zdrobnieniami (jeśli Lodzię czy Lodkę wykluczamy - nawiasem mówiąc, Lodka w ogóle mnie się nie podoba, Lodzia już lepsza). Może Lea dla nastolatki? Chociaż, jakoś nie czuję potrzeby zdrabniania Leokadii - zna ktoś może Leokadie, które były Leokadiami, a nie Lodziami/Lodkami? Kiedyś czytałam o Leokadii zdrabnianej do Loni/Lonki, ale szczerze mówiąc te zdrobnienia bardziej pasują mi do Leonii, Leontyny, Longiny, Leonidy, Eleonory, ew. Apolonii. Jeśli jest problem ze zdrobnieniami, to może Leokadia ewentualnie na drugie, hm? smile
        • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 00:05
          Poza tym, Lola bardziej kojarzy mi się z Karoliną niźli z Leokadią (Lolek to Karol, więc Lola - Karolina) smile. Wiadomo, że każdy może wybrać, jak zwracać się do dziecka, ale moim zdaniem Lola z Leokadią nie ma nic wspólnego. Poszukałabym czegoś innego lub pozostałabym przy pełnej formie (Leokadia), a póki mała byłaby mała, także przy Leosi wink.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 00:13
          A Kadia? Kadzia? (Leokadia -> Kadia -> Kadzia) ? Tak sobie wymyśliłam - Kadzia może nie jest jakaś super, ale Kadia nie jest taka zła na dobrą sprawę.
          W Leokadii nie ma "n" wprawdzie, ale może jeszcze Leonka? Bardziej kojarzy mi się z "leonowymi" imionami z "n", ale co tam... zaryzykuję... może Wam przypasuje? wink
      • dalenia Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 16:41
        O, według mnie Lola to sympatyczne zdrobnienie od Leokadii. Może być jeszcze Lonia. Oczywiście Leosia to mój nr 1, ale kiedyś pewnie córka z tej Leosi wyrośnie.
        • karola1705 Re: Imię dla 4 dziecka 10.12.17, 21:32
          Może dla nastolatki Lea?
          • karola1705 Re: Imię dla 4 dziecka 10.12.17, 22:14
            albo Leo wink właściwie jak się komuś imię podoba to i zdrobnienie odpowiednie znajdzie. Rozalia tez jest piękna. a zestaw Marcelina i Rozalia jest cudny smile
      • humbelina Re: Imię dla 4 dziecka 05.02.18, 18:20
        Bardzo lubię Cyryla, ale nie wiem czy odważyłabym się. Osobiście nie spotkałam się przez całe życie z żadnym.
    • izzy_dizzy Re: Imię dla 4 dziecka 07.12.17, 20:01
      Gustaw tak, Teodor nie
      Marianna i Leokadia pięknie
      Moje typy: Leopold, Maurycy, Korneliusz
      dla dziewczynki: Rozalia, Lidia, Felicja,
    • lily-beth Re: Imię dla 4 dziecka 08.12.17, 20:47
      Leokadia jest dla mnie zbyt kanciasta, nie mogę się przekonać, chociaż tak miała na imię siostra mojego dziadka bardzo pozytywna postać, w rodzinie zwana Lotką (Lodką). Leosia i Lola dla dziewczynki słodkie, ale dla dorosłej kobiety odpadają, a pełne imię wydaje mi się nieporęczne (pani Leokadio), a poręczne zdrobnienie Lodzia - odpada. Rozalia za to super.
      • lily-beth Re: Imię dla 4 dziecka 08.12.17, 20:47
        Dla chłopca Gustaw i Teodor - oba super.
    • kaszkajzl_91 Re: Imię dla 4 dziecka 06.02.18, 00:46
      Teodor nie, miałam pradziadka Teodora i wołali na niego Fedzio (podobno tak na wszystkich Teodorów tak wołają).

Oskar, Rafał, Szymon, Jeremiasz, Błażej, Paweł, Andrzej, Krzysztof, Jakub, Emilian, Gabriel, Bonifacy.

Róża, Sara, Anastazja, Konstancja, Katarzyna, Weronika, Izabela, Marianna, Melissa, Michalina, Lidia, Kleonika, Adrianna, Julianna, Julia, Ida, Jagoda, Natalia, Nadzieja, Nasturcja.

Gdybym kiedyś doczekała się córki to nazwałabym ją Konstancja.
      • paula.anna Re: Imię dla 4 dziecka 06.02.18, 14:45
        kaszkajzl_91 napisał(a):

> Teodor nie, miałam pradziadka Teodora i wołali na niego Fedzio (podobno tak na
        > wszystkich Teodorów tak wołają).

Fedzio? Pierwsze słyszę. Ciekawe dlaczego takie miałoby być powszechnie używane zdrobnienie Teodora.
        • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 06.02.18, 14:55
          Fedzio może od Fiodora, wschodniej wersji Teodora. Tak samo jak mamy Olę od Aleksandry, a właściwie jej ukraińskiego odpowiednika - Oleksandry.
          Chociaż przyznam, że nie zwracałabym się do Teodora takim wariantem. Pomijam już fakt, że "fedzio" rymuje się ze słowem "pedzio".
          • paula.anna Re: Imię dla 4 dziecka 06.02.18, 18:06
            Nie przekonuje mnie to 😉.
            Nie wołałabym Teodora Fedzio, nie dlatego że rymuje się z "pedziem", po prostu nie podoba mi się taka forma. I nie widzę związku z Teodorem.
            • stokrotka_96 Re: Imię dla 4 dziecka 06.02.18, 18:56
              Mnie samą zaskoczyła forma "Fedzio" i nigdy bym na nią nie wpadła, szczególnie odnośnie Teodora. Dopiero po chwili namysłu przyszło mi do głowy, że pewnie "Fedzio" ma związek z Fiodorem.
              • olinininka Re: Imię dla 4 dziecka 06.02.18, 20:22
                Ja spotkalam sie kilkanascie razy ze zdrobnieniem Fiedzia.
    • izzy_dizzy Re: Imię dla 4 dziecka 07.02.18, 17:49
      Gustaw super, bardzo mi się podoba smile
    • inga.a.m.r Re: Imię dla 4 dziecka 07.02.18, 22:24
      Mam w domu Marcelinke i Różyczkę☺️
      Proponowaną Rozalię też rozważałam dla mojej Róży, więc też bardzo mi się podoba. Marianna też bardzo fajna, Leokadia mi jakoś nie pasuje, a Mirella według mnie po prostu nie.
      Dorzucam od siebie : Anastazja, Urszula, Laura, Melania, Aniela, Franciszka, Dominika, Flora, Flawia, Łucja, Ksenia, Honorata, Oktawia, Olimpia.
      Dla chłopca Teodor i Gustaw - oba świetne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.