kkalipso 16.01.18, 16:10 Statystyka imion za 2017 rok - podsumowanie Przedstawiamy zestawienie imion, jakie w minionym, 2017 roku, rodzice nadali swoim dzieciom. www.gov.pl/cyfryzacja/statystyka-imion-za-2017-rok-podsumowanie Może jestem w błędzie ale matki niektórych chłopców to mają pomysły. Imiona zwłaszcza te z dołu mocno mnie zaskoczyły. U dziewczynek też sporo kwiatków jednak aż tak nie rażą w oczy. Zaskoczenie- Julia nadal na pierwszym miejscu. Nie nudzi się jak widzę. Imię mojej pierwszej poszło mocno w górę (choć w różnych wersjach). Drugiej gdzieś po środku i dobrze Moje też nadal ktoś nadaje a nadzieję straciłam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jollyvonne Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:14 Ciekawe czy brane pod uwage tylko pierwsze, czy oba imiona. Moje malo popularne, czyli mam takie "babciowe" imie Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:19 Antoni na pierwszym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:10 Ale Jarosławów, Andrzejów i Lechów jak na lekarstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 23:57 No właśnie, Brajan wyżej niż Lech. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 23:33 cauliflowerpl napisała: > Antoni na pierwszym miejscu? No właśnie mnie to też zaskoczyło. Cieszę się, że wracają prżedwojenne tradycyjne polskie imiona jak Antoni, Stanisław czy Franciszek, ale że Antoś aż tak popularne, tego się nie spodziewałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 10:16 Od kilku lat Antoni to ścisła czołówka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:37 najśmieszniejsze, że mój bratanek to Antoni, a nadano mu takie imię, bo pradziadek po kądzieli był Antoni i dziecko urodziło się w dniu imienin Antoniego. I nagle się okazało, że to mainstream. Za to drugi bratanek ma imię niezwyczajne, bardzo dyskusyjne i w 2017 nikt go nie nadał. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 18:08 Jak 12 lat temu nadawałam imię Antoni, to był szok. Zero Antosiów wokół. U mnie nadal jest ich malutko, w szkole jest o dziwo jedyny. A imię dostał po pradziadku. A tu teraz ... Antków jak mrówków będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:20 Imię syna poszło mocno w górę, córki mniej więcej w połowie, chyba tak jak było. Moje nadal nadają, zdziwilam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:31 Może jestem w błędzie ale matki niektórych chłopców to mają pomysły. Imiona zwłaszcza te z dołu mocno mnie zaskoczyły. A co cie dokladnie zaskoczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:46 Na dole glownie imiona cudzoziemskie i z bledami ort jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
deq3 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:01 edelstein napisała: > Imiona z bledami? > Liljana Malgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:15 Liljana to imie popularne w Bulgarii i Albanii.Wlasnie tak zapisane. Malgorzata to najpewniej imie przepisane z miedzynarodowego aktu urodzenia z kraju w ktorym Ł nie wystepuje,wiec nie blad tylko brak innej mozliwosci zapisu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:37 A raczej blad przy rejestracji. W zagranicznych USC mozna rejestrowac z polskimi znakami, ale jesli faktycznie wpiszesz bez nich, to taka forma bledna bedzie obowiazywala. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:25 No wlasnie Cyps albo Zyps blad ocYwiscie z punktu widzenia jezyka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:25 Edel, a podaj proszę statystyki z Niemiec, to bardzo ciekawe może sie okazać. Nie ma czegoś takiego jak błąd w imieniu, czy nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:44 Aisza, Fatima, Mehmet, Abdul... Liliana też jest... ups... Leila Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:16 Pudlo Kolpik www.beliebte-vornamen.de/jahrgang/j2017 Ben i Emma.Znam jedna Emme i jednego Bena. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 12:25 Nie poznalam jeszcze zadnej Aiszy, Fatimy, Mehmeta i Abdula. Znam jednego Mohameda raptem i dwoch Aymanow. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:08 Uriel- imie aniola Pio- wloska forma imienia Pius Majkel- jest pilkarz o imieniu Majkel Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:20 A żeby nie wiem co znaczyły te imiona to nawet za zapłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:36 A ktos by nie nadal imion twoich dzieci uznajac je za brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:11 Tu nie tylko o to chodzi czy brzydkie czy ładne ale też o brzmienie/praktyczność tych imion na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:49 Ale ty nie znasz nazwisk, mozliwe, ze z nazwiskami brzmia super, duzo lepiej niz Franiszek czy Antoni. Z oraktycznoscia to nie wiem o co ci chodzi.Nie widzy roznicy czy wolam Antos czy Pio.Z tych dwoch to wolalabym Pio. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:33 Imiona moich dzieci nie zyskują na popularności. Imiona te z dołu mogą być obcokrajowców. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:36 Czyli nalezy miec na imie jak najbardziej sztampowo, najlepiej modnie (ostatnio to chyba nazywa sie retro) zeby byc dobrze ocenionym. Odpowiedz Link Zgłoś
deq3 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:56 Właśnie odwrotnie - należy mieć normalne ale jednocześnie takie na który nikt inny nie wpadnie - czyli z dołu listy. Modne jest bycie niemodnym Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:37 na dole listy dziewcząt imię Zuzia, czyli rozumiem że tak wpisane a nie Zuzanna. ciekawe, dorosła osoba będzie miała w dokumentach "Zuzia"? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:24 Zuzia Górska nie ma z tym problemu może to być atut.. moje drugie imię, tak strasznie mi się nie podoba a jest w czołówce ... łał za to pierwsze zaledwie 70 szt. nadano. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:14 beata985 napisała: > Zuzia Górska nie ma z tym problemu > może to być atut.. Zuzanna zawsze może przedstawiać się jako Zuzia, w kręgach nazwijmy to kreatywnych może to być atut. Ale jednak odbieranie dziecku powagi na zawsze nie jest fair. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:22 Gorzej, jeśli Zuzia będzie chciała zostać prokuratorem. Odpowiedz Link Zgłoś
deq3 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:29 pewnie sobie zmieni imię na Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 13:31 landora napisała: > Gorzej, jeśli Zuzia będzie chciała zostać prokuratorem. Imie jej w tym przeszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 01:17 beata985 napisała: > Zuzia Górska nie ma z tym problemu > może to być atut.. > > moje drugie imię, tak strasznie mi się nie podoba a jest w czołówce ... łał > za to pierwsze zaledwie 70 szt. nadano. Zuzia Górska jest w dowodzie Zuzanna,wiem bo znam ją i jej mamę osobiście Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:37 Synowie poza pierwszą 10 ale blisko. Córka niestety pod koniec pierwszej dziesiątki. Wysoko. Moje imię dostało w tym roku 14 dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:41 W sumie nie wiem co gorsze - Dzesika czy Layla Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:04 To samo co z Dzessika tylko w druga strone Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:41 Nie,Layla w zaleznosci od kraju jest roznie zapisywana. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 10:28 No wlasnie i w moim poscie zastanawialam sie ktora pisownia mniej mi sie podoba w jezyku polskim. Czy Dzessika czy Jessica Lajla czy Layla. Dzessika juz tak mi sie opatrzyla ze powoli sie vhyba do polskiej pisowni przychylam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruella83 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:26 Layla to na bliskim wschodzie jak nasza , Bronisława / Stanisława itd. podobno noszą je już w większości panie w podeszłym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:05 A co chcesz od Layli? Że Lajla przez "J" lepiej? Jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:27 Takie ze dziecku z nietypowym zapisem imienia jest „ciezko” w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:43 Moj syn ma na imię Tymon, i co chwilę slyszę jak roszice wolają swoje dzieci Tymek, niby poza pierwszą dziesiatką ale Tymoteusz to też Tymek i już dzieci razy dwa z tym imieniem, dodatkowo jeszcze jest podobny w wymowie Szymon i można oszaleć ;P. Jak wybieralam synowi imię to był poniżej 40 pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:31 Też mam syna Tymona, licealistę. Imię, gdy był mały było wręcz unikatowe, na 120 pozycji w jego roczniku. Czasem zdarzali się Tymoteusze, ale też dużo rzadziej niż obecnie....Ale popularne czy nie imię nieustannie mi się podoba. Synowi też (w każdym razie nie ma nic przeciwko.) Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:45 Starszy syn zaraz za pudłem Na szczeście ani wśród znajomych ani w bliskim otoczeniu nie ma drugiego. Młodszy na szarym końcu listy - jeszcze nigdy nie spotkałam nieletniego współimiennika mlodego. Odpowiedz Link Zgłoś
dorala Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 17:52 Imienia mojego syna w ogóle na liście nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:45 No matki niektórych córek też mają pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:47 Chlopiece z dolu? Mnie pierwszych 6 z gory zaskakuje, ale de gustibus... Moje, w sumie calkiem fajne i rockowe (nie, nie Roxanne ani Sharona jeszcze sie nadaje, ale daleko za "Maliną", wiec do najpopularniejszych nie nalezy. Osobiscie wylansowalam "Kornelię", ktore to imie podoba mi sie od przeszlo 20 lat i widze jak szybuje. Mnie tak corki nie pozwolono nazwac (cuernos... Zadnych fajnych niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:52 Imię mojej córki coraz popularnijesze. Jak je wybierałam to było ok 100 nadań w roku, teraz ponad 300. Od dziecka chciałam potencjalną córkę nazwać Raisa, ale z mężem się nie dogadaliśmy i wybraliśmy inne imię. W pierwszej połowie roku jak zerknęłam w statystyki to Raisy nie było żadnej, teraz jest już 9. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:00 Imie jednej corki jest w pierwszej trzydziestce, a drugiej na samym dolu litsy (tylko pare nadan. Zdzwila mnie wysoka pozycja synowego imienia, nie liczylam ktore miejsce, ale nadaj prawie 300., mhhh a mialo byc niebanalne Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:02 ciekawe skąd ten trend, moja ciotka nazywała się Raisa, była Żydówką i sądzę że naprawdę nazywała się inaczej ale z powodu młodości w ZSRR takie imię przybrała. piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:46 Nie wiem skad ten trend. Ja to imię znam z czytanki która była w książce do polskiego w 3 klasie bodajże. Rodzeństwo Raisa i Borys mielili mięso wtedy mnie to imię zauroczyło i trzyma do dziś. Niestety maz zauroczenia nie podzielał i nawet podpierał swoją opinię brakiem nadań w pierwszej połowie roku (córkę urodziłam w lipcu) wiec cieszy mnie ze teraz tych nadań troszkę jednak jest Moze będziemy mieć druga córkę Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:53 Starszy łapie się do pierwszej dziesiątki, młodszy jest poniżej 30. pozycji Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:55 Imie syna malo popularne, dalej w koncowce. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:00 W pierwszej 10. Ale spojrzałam Na ranking za rok urodzenia i wtedy było pod koniec 20. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 22:08 W Polsce ma małe szanse na popularność, bo u nas jednak imiona kończące się na "a" odbierane są jako kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 16:59 kkalipso napisała: > Może jestem w błędzie ale matki niektórych chłopców to mają pomysły. Imiona zwł > aszcza te z dołu mocno mnie zaskoczyły. U dziewczynek też sporo kwiatków jednak > aż tak nie rażą w oczy. Niektóre z dołu listy są bardzo ładne (moim zdaniem) - Jaromir, Krzesimir, Edgar itd. Sporo imion to zapewne chłopcy z rodzin polsko-cudzoziemskich. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:05 Edgar również bardzo mi się podoba. Albo Teodora. Ale dla dziecka agnostyczki to kiepski wybór Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:23 Edgarów jest dużo na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:04 10 synów nazwano imieniem mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:06 mildenhurst napisała: > 10 synów nazwano imieniem mojego. O matko - 10 nadan mają same dziwaczne imiona 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:18 kwestia mody. Mój ten najbardziej słowiański, znaczy z greckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:20 Ha, nie zgadzam się, taki Jaromir jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:22 Mnie po latach strasznie podoba się Joachim. I dzięki jednemu panu wiem jak można je zdrabniać: JoJO!. Ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:06 W zasadzie ładniejszy Joachim, niż jakieś Nikolki czy Brajanki. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 22:11 Nicole - tak, Nikola - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:28 No, Mikołaja jest ładne, tylko czemu nie po polsku tylko w dziwnych językach? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 09:34 Joachim można jeszcze jako Joszko zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:14 Jak Starszemu ponad 13 lat temu dawałam imię, to było mało popularne. Sama nikogo nie znałam o tym imieniu. Teraz w pierwszej 30 (bliżej 30). Jak 10 lat temu mówiłam, jak Młodszy będzie się nazywał, to wszyscy się dziwili. Wówczas w Polsce około 850 facetów tak się nazywało. A w szeszłym roku prawie 400 chłopców dostało to imię (jego dłuższą wersję)... Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 17:20 jak znajoma urodziła Józefa to wszyscy się w głowę stukali. Po 10 latach voilà! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:02 Haha, moje córki mają niepopularne imiona, starsza popularniejsze, ale 7 dziewczynek nosi imię mojej młodszej córki. Drugie imiona obu się nie załapały, ok, starszej drugie jest w trzech innych formach zapisu, ale nie ma całkiem spolszczonego, a druga, cóż, imię, które po włosku jest imieniem męskim, nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:04 Alany, Brajany i Natany w natarciu! Jestem w szoku Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 18:07 Moja córka stabilnie, czwarta dziesiątka zarówno w 2016 jak i 2017. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:55 ale to źle czy dobrze ? Pytam, bo moja córka ma tak na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:01 smieszny watek, i faktycznie szalenie intereseujacy 44 wpisy o imieniu wlasnie MOJEGO, ktorego nikomu nie podam Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:46 No tak, bo po imieniu Nataniel czy Grażynka można zidentyfikować sąsiadkę😂 Odpowiedz Link Zgłoś
deq3 Re: Podsumowanie- imiona 16.01.18, 19:50 agrypina6 napisała: > No tak, bo po imieniu Nataniel czy Grażynka można zidentyfikować sąsiadkę😂 Grażynka to nie, ale już taki Ertugrul Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten.i.cukier Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 10:22 Ja podałam to zostałam zjechana, a widze, że poza nami jeszcze 197 rodzin tak skrzywdziło córki. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 11:52 Ja również podałam, to je wyśmiano, że się do niczego nie nadają. A paczpani! Wszystkie na liście, choć najmłodsza ma najmniej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 14:14 kouda napisała: > smieszny watek, i faktycznie szalenie intereseujacy > 44 wpisy o imieniu wlasnie MOJEGO, ktorego nikomu nie podam To może podaj imiona swoich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Podsumowanie- imiona 17.01.18, 16:04 Starszej już kiedyś pisałam, nie będę się powtarzać Młodsza na 69. Odpowiedz Link Zgłoś