23.04.05, 10:44
Ludzie prosze Was o pomoc.Mam dziecko niepełnosprawne.Syn cierpi na
autyzm.Jest to lekki autyzm,ale przypadłosc ta spowodowała ogromne problemy w
jego zyciu...szkoła.Zmienialismy szkołę 2 razy z wielkim hukiem.Sprawa
traktowania dziecka oparła się o kuratorium.Zdecydowałam sie na nauczanie
indywidualne.Nauczyciele nie są przygotowani do godnej edukacji takich
dzieci.Nauczanie indywidualne odbywa sie w domu.Mimo,że pani dyrektor jest
nam bardzo nieprzychylna to pani,która przychodzi do dziecka jest
nauczycielem z serca.W kazdym razie jesteśmy na dobrej drodze edukacji i
prowadzenia dziecka tak,aby w przyszłosci mogło niezaleznie
funkcjonować.Jednak mamy ogromny problem.Maz 3 lata temu stracił stała
prace.Ja niemogę podjac pracy ze wzgledu na przypadłosc syna.Pobieramy
zasiłek pielegnacyjny.Mąż szuka pracy i czasami takowa znajduje...na miesiąć
na dwa.Tak wyglądaje ostatnie długie miesiące naszego zycia.Mamy zadłużone
mieszkaniena 4 tysiace zł.To jest mój najwiekszy ból,ponieważ wiadomo jest
dziecko niepełnosprawne....co tu duzo mówić.Biedme jest to dziecko i okropna
nasza polska wizja życia.Ludzie prosze Was o pomoc.Przyjme każda
sume.Dziekuje i przepraszam.Pozdrawiam.Danka.
Obserwuj wątek
    • wiga1968 Re: Dramat 23.04.05, 11:27
      PObierasz zasiłek stały w wys. 420 zł, czy tylko zasiłek pielęgnacyjny (140zł)?
      • a1b2c3d Re: Dramat 23.04.05, 11:58
        Pobieramy zasiłek stały w wysokosci 420 i pielegnacyjny 140+ rechabilitacja
        70zł no i rodzinne 43.łacznie 677...Ta suma.....musi nam niejednokrotnie
        starczyć na opłaty światła i gazu woda na gaz i na zycie.Dziecko powinno byc na
        diecie...autystycznym dzieciom dieta pomaga.Kosztowna dieta śródziemnomorska.w
        tym roku u syna stwierdzono padaczke ukrytą.To dodatkowa
        przypadłosc.Słyszałam,że u dzieci tych dieta ma ogromne znaczenie.Chciałabym
        powiedzieć,że wczesniej wiodło nam sie naprawde dobrze.Maz zajmował wysokie
        stanowiśko.Żylismy bez zbytków,ale godnie.Mieszkania dorobilismy sie własnymi
        rekoma.teraz jest straszna recesja na rynku.Mieszkanie zadłuzone było na 6
        tys.Spłacilismy 2 tysiace i chcielismy dalej spłacać...no cóż.teraz to juz
        niedamy rady.Tyle czasu to trwa.Pozdrawiam.
    • aqua696 Re: Dramat 23.04.05, 15:17
      Wiem ze na pewno jest wam ciezko ale niepoddawaj sie, napisz skad jestes, bo
      widac ze masz w tej chwili depresje,
      moj syn ma cechy autystyczne
      i przepraszam ale skad dieta srodziemnomorska-owszem dieta bezxmleczna i
      bezglutenowa, bezcukry-ale najczesciej poparta badaniami..... a czy twoj syn
      ma candide??
      pozdrawiam
      • a1b2c3d Re: Dramat 23.04.05, 21:22
        Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.Faktycznie jest tak,iz niemam
        depresji.słowo honoru.Martwie sie poniewaz mamy duzy problem.Niewiem czy jestem
        bezwsydna czy tez odwazna proszac ludzi o taka pomoc.Owego czasu istiotnie
        walczyłam sama ze soba ze wstydem z brakiem przychylnosci środowiska i
        nauczycieli.Mama dzieci chorych towazyszy powszechnie znana depresja.Pani która
        przychodzi do syna pokazała nam jak mozna cieszyc sie z takiego daru jakim jest
        nasze dziecko.Cieszymy sie ogromnie...bardzo,bardzo.Los nas cudowwnie obdazył
        takim dzieckiem...wspaniałym dzieckiem.Dziekuje Bogu,iz pozwolił nam widziec
        swiat zupełnie innymi oczyma niż zwyczajnosc.Dzisiaj spedzilismy dzień na łonie
        natury.Ja jestem w ciągłym strachu.Niechce stracic mieszkania na które
        zaharował mój maz i które jes poczucie bezpieczeństwa dziecka.Pani która
        przychodzi nauczać syna widzi,że jesteśmy uczciwi i niezaniedbujemy
        dziecka.Kiedyś w poprzedniej szkole mówiono nam że nasze dziecko jest
        niegrzeczne bo źle wychowane.Dzisiaj Pani nas szanuje bo bywa w naszym domu i
        obcuje z nami.Dzięki temu przekonuje tez dyrektora aby w nastepnej klasie
        nauczanie indywidualne było pół na pół w szkole i w domu.To wszystko
        osiagnelismy składajac drobny klocek do małego klocka.Nie wszysto od
        razu.Nauczyła nas pani odpowiedniej terapi.stosujemy tez HOLDING...niewiem czy
        dobrze graficznie napiusałam.Dieta śródziemnomorska zaproponowana została przez
        neurologa...dużo warzyw i owoców najmniej miesa,duzo ryb i niemieszanie w
        żoładku.Tak zdawkowo scharakteryzowałam ta diete.Niestac jest nas na ta
        diete,ale to inny problem ...to niewazne.Ktos zadał mi pytanie czy mój syn
        cierpi na jakaś chorobe...nieznam tego terminu czyli nie.Pozdrawiam Was
        wszystkich.Danka.Jestem za Szczecina.
    • adda66 Re: Dramat 23.04.05, 18:19
      nie wiem czy wiesz ale przysługuje Wam dodatek mieszkaniowy,wynikający z ustawy
      o najmie lokali i dodatkach mieszkaniowych, jeśli nie korzystaliście do tej
      pory, nawet jak są zaległości. To jedno, a drugie na pewno trzeba wybrać sie do
      najbliższego oddziału MOPS po dodatek celowy na uregulowanie
      zaległości,potrzebne jest zaświadczenie o wysokości zadłużenia, niestety nie
      moge wesprzeć finansowo. Trzymam kciuki i pozdrawiam
      • ajlii do adda 23.04.05, 19:53
        jakie trzeba spełnić warunki by dostać dodatek mieszkaniowy?
    • a1b2c3d Re: Dramat 23.04.05, 21:34
      Jeszcze jedno słówko.Dzisiejszy dzień spędzilismy na łonie natury.Przez csały
      dzień towarzyszył mi ogromny strach przed utrata tego co juz
      osiegnelismy,,mówie o terapi dziecka.Jednak usmiech niespływał mi z
      twarzy.Musimy bardzo sie starać,aby nasze dziecko jak najmniej odczuwało takie
      sytuacjie.Faktycznie dumna jestem,iz udaje nam sie to.Pozdrawiam serdecznie.
    • aqua696 Re: Dramat 24.04.05, 10:08
      Nikt was nie eksmituje z niepelnosprawnym dzieckie, a dodatek sie nalezy ,
      placcie co miesiec ile mozecie choc kilka groszy zawsze to cos.
      Wiem co pisze poniewaz mam zadluzenie ktore jest wielokrotnoscia waszej sumy.
      I niestety moze zmien neurologa, pozatym w szczecinie dziala Krajowe Towarzysto
      Autyzmy-poszukam namiary maja tez specjalistow.
      • katse Re: Dramat 24.04.05, 10:21
        nie eksmituje to fakt
        ale jesli maja mieszkanie w spoldzielni czy wspolnocie mieszkaniowej
        i beda miec duze zaleglosci
        to zarzadca moze dac im lokal zastepczy, mniejszy, gorszy a ich sprzedac na
        pokrycie dlugow

ale

dzieje sie to bardzo bardzo rzadko
        u mnie w bloku jest kilku ludzi ktorzy nie placa czynszow, ale ich dlugi to nie
        4 tys, a 20 tysiecy. Poki co nikt ich nie rusza.

Mozesz napisac podanie do spoldzielni/gminy/zarzadcy budynku prosbe o
        nienaliczanie odsetek i rozlozenie na raty, np. na 40/80 miesiecy. Jesli jestes
        w stanie placic rate zadluzenia.

Sama nie wiem jak Ci pomoc, bo finansowo to narazie nie moge.
        Ale wiem co to strach przed strata mieszkania.

Moze jakas zbiorka ogolnoforumowa???? Wtedy byloby latwiej.

K
      • a1b2c3d Re: Dramat 24.04.05, 21:11
        Dziekuje Wam wszystkim bardzo za życzliwość.wiem doskonale,iz postapiłam
        żenujaco proszac.niektórzy napewno tak myśla.Wy mnie napprawde
        pocieszyliście.Dziekuję Was za to.W szczecinie sa grupy autystyczne.Mój syn
        niemoże do nich chodzić.psycholog powiedziała,że cofnął by sie.Jego zaburzenie
        należy do grupy najbardziej sprawnej sprawnej społecznie.Chodzimy natomiast do
        terapełty,na masarze.Nauczycielka w poprzedniej szkole wrecz jego
        nielubiła.Teraz jest przeciwnie pani która przychodzi do nas jest w syna
        zapatrzona mimo,ze jest naprawde trudny do prowadzenia.To jest prawdziwe serce
        pedagoga...powołanie.Ja i maz dzięki tej pani tez czujemy sie lepiej.Wam tez
        bardzo dziekuje.boje sie lokum zastepczego...no zobaczymy.Pozdrawiam Was
        serdecznie.
    • a1b2c3d Re: Dramat 24.04.05, 21:29
      Jeszcze jedno chce Wam powiedzieć.Na niektórych forach wyrzucono mój
      post.Wyzwano mnie od naciagaczy.Wstydze się,że pisałam do ludzi.Wstydze się
      też,że pisałam do Was,ale Wy potraktowaliscie mnie życzliwie...naprawde bardzo
      dziękuje.Chce jeszcze powiedzieć,że w przeszłości powodziło nam sie dobrze.My
      pomagalismy ludziom szczególnie rodzinie w Kazachstanie w Grodnie.Teraz w
      naszej biedzie ludzie nas już nieznaja...przykre.Wam bardzo dziękuje,że
      potraktowaliście mnie bez zenady.Napewno jeszcze sie odezwe.Odezwe się wtedy
      kiedy bedziemy mogli pogadać o przyjemnych sprawach.Jeżeli zdarzy się,że ktos
      bedzie miał problem może gorszy niz ja to ja niebede obojetna tak jak Wy też
      niejesteście obojetni.Za to Wam bardzo dziekuje.pozdrawiam.Danka.
      • katse Re: Dramat 24.04.05, 22:58
        Danusiu

pisz
        o swoim dziecku
        o problemach

moze wparcie groszem nie bedzie latwe
        ale napewno znajdziesz tu wsparcie

moze napisz jaki rozmiar ubranek nosi Twoj syn
        jakie zabawki lubi

napewno ktos zechce pomoc

pozdrawiam

K
        • katse Re: Dramat 24.04.05, 22:59
          acha
          i poczekaj
          bo w weekendy nie wiele mam pisze
          wiekszosc lepszy dostep do sieci ma z pracy, uczelni

K
          • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 00:10
            Dziękuję.Katse jestes bardzo miła.Bardzo kocham swojego syna.Mój syn jest dla
            mnie darem z niebios.Dla Niego zrobie wszystko co tylko mozliwe.Dla Niego
            złozyłam skarge do dyrekcji szkoły,poniewaz przyłapałam nauczycielke na
            rzuceniu mojego dziecka na materace.Pani była wtedy w ogromnej furii.Ja w tym
            momeńcie weszłam do szatni.Dziecko było w samych majteczkach,a cała klasa
            patrzyła na to upokarzajacą scene.Syn strasznie płakał,a pani strasznie sie na
            niego darła.Dyrecja nieprzychyliła sie do moich skarg.Powiedziano mi w tedy,iz
            jeżeli mi sie niepodoba to moge wypisać syna ze szkoły.Była to szkoła nie w
            naszym rejonie,klasa integracyjna.Wypisałam wiec dziecko z tej szkoły,poniewaz
            niemogłam dopuscić,aby w takiej atmosferze moje dziecko przebywało.Syn jest
            bardzo uparty i bardzo władczy,ale za serdecznośc odpłaca
            serdecznościa.Zgłosiłam sie do kuratorium.Pozostała nam tylko szkoła
            rejonowa.Dyrektor szkoły niechciał nas mimo wszystko przyjac.Dopiero po
            interwencji w kuratorium...ponownej mojej interwencji znalało sie miejse dla
            syna.Jednak musiiałam zdecydowac sie na nauczanie indywidualne,poniewaz syn
            zmieniał w tak krótkim czasie 2 razy szkołe,a to co najwazniejsze to ma ogromne
            problemy z zaistnieniem w grupie.Na dzień dzisiejszy nie żałuję,iz tak sie
            stało.Pani która do nas przychodzi jest cudowna.Ona widzi w naszym dziecku
            ogromny potencjał i bardzo jest dumna,że naucza tak zdolne dziecko.Oczywiscie
            prowadzenie syna niejest łatwe.Jest to dziecko uparte,wladcze,ale tez i bardzo
            bardzo ciepłe i serdeczne,mimo,że jedynak to bardzo szczodre.Straszny
            gaduła,gaduła,gaduła.Mimo to pani wie jak z nim postepować i potrafi wyjsc z
            najtrudniejszej sytuacji.Syn jest bardzo wrazliwy i pani o tym wie mimo,że jest
            bardzo konsekwentna ma w sobie dla niego ogromnie dużo
            serdeczności.Samasłyszałam jak na koncercie chwaliła sie kolezanką,że TEN JEJ
            UCZEŃ JEST TAKI ZDOLNY.Tak wiec niema złego co by nadobre niewyszło.Moje
            dziecko ma już 10 lat,więc stan zabawek maleje.Mimo to bardzo lubi samochody i
            chciał by mieć WĘDKĘ...prawdziwą.Najbardziej w swiecie(tak powiedział meżowi)
            chciałby mieć brata albo siosrtę.Kiedys maz z nim rozmawiał,że ma taki ładny
            pokój,a syn odpowiedział TATA JA NIMUSZĘ MIEC TAKIEGO POKOJU,JA CHCIAŁBYM MIEĆ
            BRATA ALBO SIOSTRĘ......Niejednokrotnie mnie namawiał o adopcje dziecka z Domu
            Dziecka.Ten temat dla Syna ciagle niejest zamkniety.Syn jest chłopczykiem
            bardzo wylewny.Uwielbia nauke...MATEMATYKA,kosmos,przyroda wszechświat,razem
            ogledamy programy psychologiczno naukowe.Uwielbia ksiażki.Teraz czyta
            ROBINSONA.Pani,która do niego przychodzi przerabie z nim polski poniewaz tam ma
            zaległości.Matematyke odkłada dla pocieszenia ucznia,poniewaz z matematyki jest
            bardzo zdolny.Czasami pani mówi MUSZĘ ZROBIĆ DZISIAJ MATEMATYKĘ BO DZIECKO
            BEDZIE DO MNIE MIAŁO ŻAL.Syn bardzo lubi jazde na rowerze.Jexdzimy na rowerze
            bardzo dużo w chwili obecnej niemoże na nim jeździć poniewaz ma ukryta
            padaczkę.Swierdzono j a2 miesiace temu.W maju syn idzie do szpitala.Jetsem z
            siebie dumna,iz udało mi sie dotraeć do takiego lekarza neurologa który zalecił
            badania rezonansu w szpitalu(byłam w sumie u 3 neurologów i niechciano mi dać
            takiego skieropwania.To jest bardzo wazne aby wykluczyc i jak najpewniej
            potwierdzić pewne przyczyny padaczki i nietyko.Za nami długa droga i przed nami
            też długa droga.Moje dziecko to dla mnie skarb,dar z niebios.Pozdrawiam Cię
            KATSE.Danka.
            • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 00:19
              Ubranka nosi na 146,150.Buty w rozmiarze 33.Brakuje nam spodni poniewaz z tych
              syn szybko wyrasta.Mamy starą kurtkę troche kusą na wiosne,ale da sie w niej
              jeszce chodzić.Pozdrawiam.Danka.
              • lili111 Re: Dramat 25.04.05, 07:46
                Hej a ja mam do ciebie pytanie odnośnie diety. O jakiej diecie piszesz?? Mój syn ma CZR jest leczony w Synapsisie ośrodku dla dzieci autystycznych. Jest na diecie bezmlecznej i bezcukrowej. Nie wspominano nam o diecie śródziemnomorskiej.
                • katse lili tutaj fragment z posta Danki 25.04.05, 10:08
                  .Dieta śródziemnomorska zaproponowana została przez
                  neurologa...dużo warzyw i owoców najmniej miesa,duzo ryb i niemieszanie w
                  żoładku.Tak zdawkowo scharakteryzowałam ta diete.Niestac jest nas na ta
                  diete,ale to inny problem ...to niewazne.Ktos zadał mi pytanie czy mój syn
                  cierpi na jakaś chorobe...nieznam tego terminu czyli nie.Pozdrawiam Was
                  wszystkich.Danka.Jestem za Szczecina.
    • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 10:59
      W maju bedziemy w szpitalu,więc napewno podpytam sie odnosnie diety.Generalnie
      faktycznie jest tak,iżdobrze jest jesc dużo ryb w zamienniku za mieso w tym
      dużo warzyw i owoców.Ziemniaki nalezy gotować w mundurkach i niełaczyć
      składników.Jak najmniej przetworzonych słodyczy i sztucznych produktów.W maju
      zapytam sie o ta bezglutenową diete.Moje dziecko jest z pogranicza autyzmu.Jest
      to grupa najbardziej sprawna społecznie.Ma mieszane zaburzenia..troche z
      Aspejgera troche zADHD i troche z autyzmu.Diagnoza dokładnie brzmi ZABURZENIA
      SEMANTYCZNO PRAGMATYCZNE.Czyli zaburzenia mowy i zrozumienia
    • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 13:55
      czy ktos z Was korzysta z pomocy MOPS?Ja dziesiaj tam byłam.Okazało się,że
      możemy liczyć na ich pomoc w granicach 100zł150zł.Jak to mozliwe?O dodatek
      czynszowy mimozadłużenia mozna sie starać.Danka.
      • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 14:12
        Sama niewiem,czy ta pani w tym urzedzie odpowiedziała mi tylko tak ZDAWKOWO?ja
        niedostarczyłam jeszcze zadnych dokumentów.Mam przyniesc zaswiadczenie z urzedu
        pracy gdzie z mezem jestesmy zarejestrowani,zaswiadczenie z urzedu
        skarbowego ,rachunki za gaz i prad i zaswiadczenie o zasiłkach rodzinnych.Jak
        to mozliwe,że pomoc rodzinie bezrobotnej jest tak niska?Danka.
        • nikpat niska?-150zl to nie jest zle czasami potrafia dac 25.04.05, 14:23
          tylko 70-80 zl
          my teraz mamy 166zl i bardzo sie z tego ciesze +rosdzinne to raze3m ponad 200 zl
    • l.e.a Re: Dramat 25.04.05, 17:51
      Danusiu

napisz prosze, czy wolisz dla synka dresik bawelniany czy ortalionowy
      pozdrawiam cieplo Ciebie i synusia

lea
      • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 18:28
        Bardzo bardzo dziekuje.Jezeli mam takie prawo wyboru to wole bawełniany
        dresik.jak podac tobie adres?Danka.
        • l.e.a Re: Dramat 25.04.05, 19:14
          Danusiu

podaj adres na mojego maila : l.e.a@gazeta.pl

pozdrawiam cieplo
          lewa
          • katse Re: Dramat 25.04.05, 19:33
            lea widzialas jak sie podpisalas

sie usmialamsmile))
            • babcia_marysia Re: Dramat 25.04.05, 19:45
              no i ja sie usmialam............calusy dla szystkich
              • l.e.a Re: Dramat 25.04.05, 20:39
                przynajmniej troche wesolo tongue_out
                • a1b2c3d Re: Dramat 25.04.05, 21:40
                  Lea napisz czy dotarła do Ciebie wiadomość na priv.ja się strasznie
                  gubię.Niemam doświadczenia.Napisałam Tobie adres.Napisz czy dotarł.OK?Danka.
    • a1b2c3d Re: Dramat 26.04.05, 12:31
      L.e.a.coś robię nie tak.Prawdopodobnie niedoszła do Ciebie na priv wiadomosc.W
      takim razie podaje mój numer telefonu880193806.Podaj mi swój numer sms a ja
      Tobie przysle sms adres.Danka,Pozdrawiam
      • l.e.a Re: Dramat 26.04.05, 14:04
        Danusia - faktzcynie adres nie otryzmalam - tyn, pryzslalas mi pustego maila wink
        na Twoj email gazetowy wysylam Ci moj numer komorki.
        Pozdrawiam Cie
        lea
    • babuszka48 Re: Dramat 03.05.05, 10:05
      Po pierwsze gdzie Pani mieszka?.
      Dzieckiem powinien zająć sie nie zwykły ogólny nauczyciel nie przegotowany do
      pracy z dzieckiem niepełnosprawnym a pedagog specjalny po APS-ie.
      To specjalista, który oprócz wiedzy z zakresu pedagoiki ogólnej ma też
      przygotowanie ze specjalnej najlepiej, zeby to był oligofrenopedagog.
      Są szkoły specjalne z internatem za które płaci Ministerstwo zdrowia i
      ministerstwo edukacji pospołu.
      Jest taka w Warszawie w Helenowie, proszę dowiedziec się w Sinapsis -ie oni
      powinni Pani podać dokładne namiary i pokierować Panią do odpowiedniej placowki
      i odpowiednich specjalistów.

W razie czego słuze pomocą.
      Zapraszam na priv.
      • l.e.a Re: Dramat 03.05.05, 15:42

Danusiu - narazie nie ma mnie w domu, jak tylko wroce postaram sie wyslac to,
        co obiecalam.

Pozdrawiam cieplo
        lea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka