Dodaj do ulubionych

dla trzeciego

23.01.18, 18:08
witam serdecznie! za dwa tygodnie termin porodu, pokój dla dziecka gotowy, torba spakowana a imię nadal nie wybrane. z poprzednią dwójką nie było problemu dlatego coraz bardziej się stresuję. wiem, że dziecko nie zostanie bezimienne wink ale kwestia imienia bardzo męczy
drogie emamy, czy pomożecie? smile
starsze dzieci to Marcelina i Maksymilian.
imiona, które do tej pory rozważaliśmy to: Matylda, Anastazja, Oktawia, Rozalia, Kornelia, Helena, Alicja, Idalia lub Nataniel, Aleksander (piękne imię, jadnak odrzuca nas popularność), Gustaw.
dziecko to prawdopodobnie dziewczynka, ale wolimy być przygotowani smile
Obserwuj wątek
    • inga.a.m.r Re: dla trzeciego 23.01.18, 19:53
      Też mam Marcelinke😉 Oktawie też rozważałam dla młodszej.
      Bardzo ładne imiona rozważacie.
      Dla dziewczynki według mnie Oktawia lub Matylda, a dla chłopca Aleksander bardzo mi się podoba, jako jedno z niewielu popularnych.
      • inga.a.m.r Re: dla trzeciego 23.01.18, 19:55
        Od siebie dorzucę : Adela, Róża, Felicja, Aniela, Klara, Olga
      • ilia.1 Re: dla trzeciego 23.01.18, 22:09
        Marcelina i Maksymilian to piękne i klasyczne imiona. Rozważane imiona bardzo mi się podobają.
        Kilka sugestii: Weronika, Jaśmina, Diana, Iwo, Leonia, Aurelia, Stella, Zofia, Flora, Klementyna, Blanka, Liwia.
        Gabriel, Feliks, Edwin, Konrad, Ernest, Henryk, Leopold, Tadeusz, Ludwik, Teodor, Klemens, Iwo.
    • polifonia1983 Re: dla trzeciego 23.01.18, 19:55
      Helena i Alicja też są popularne, nie tylko Aleksander.
      Zastanowiłabym się między Matyldą a Anastazją.
      Dla chłopca zostałabym przy Gustawie.
    • stokrotka_96 Re: dla trzeciego 23.01.18, 20:36
      Kurczę, jest z czego wybierać wink.

Dla dziewczynki całym sercem popieram: Matyldę, Helenę, Rozalię i Idalię. Szczególnie Matylda i Helena są wysoko na mojej osobistej liście imion dla córek. Rozalia, Rozalka, Rózia - bardzo fajnie, coś nowego. Idalia też przepiękna i zdrobnienie Idalka bardzo śliczne (samodzielną Idę też lubię, ale Idalia w papierach wypada o niebo lepiej). Alicja według mnie zbyt popularna i nieco nudna. Anastazja w pełnej formie świetna, ale "Nastka" to już nie to (chyba że Nastka/Nastusia do Ciebie przemawiają). Oktawia wprawdzie brzmi całkiem ładnie, ale u mnie odpadłaby ze względu na brak zgrabnych zdrobnień na każdą okazję. Chociaż... Oktawia jakoś nie wymaga zdrabniania - miałam w szkole średniej koleżankę o tym imieniu i normalnie mówiliśmy o niej "Oktawia" wink. Nie mniej jednak, inne wymienione imiona bardziej do mnie przemawiają (subiektywnie na to patrząc). Kornelia też niczego sobie, można wołać na małą "Kornelia", "Kornelka", "Nela". Kornelia pasuje też do imion starszych dzieci, ale po prostu bardziej podobają mi się te wyżej wymienione.
      Jeszcze inne sugestie co do imienia żeńskiego: Melania, Antonina, Apolonia, Aurelia, Honorata, Urszula, Aniela, Lilian(n)a, Róża, Izabel(l)a, Gabriela (o ile nie boicie się "Gabi"), Konstancja, Felicja, Judyta.
      Hm... co do chłopca, to powiem tak... Gustaw, choć ma swój urok imienia retro, nie bardzo pasuje mi do Marcelinki i Maksa. Poza tym, jakoś tak nie umiem się w 100% do niego przekonać - może kiedyś wink. Nataniel nie do końca w moim typie, Aleksander pasowałby idealnie, ale znowu popularny i przez to zbyt zwyczajny.

Sugestie dla chłopca: Konstanty, Cezary, Bruno(n), Feliks, Mikołaj (na literkę "m" jak reszta - można rozważyć, jeśli popularność nie jest kwestią nadrzędną), Kajetan, Adrian, Seweryn, Fryderyk (tylko nie mam pomysłu na fajne zdrobnienia), Wiktor (też w sumie popularny, ale wink ), Ksawery, Radosław, Nikodem, Leon(ard), Julian, Jeremi, Teodor (choć czy ja wiem, czy przypadkiem nie jest zbyt odjechany w połączeniu z Maksymilianem), Ignacy (mógłby się fajnie wpasować, moim zdaniem).
    • gaudencja Re: dla trzeciego 23.01.18, 23:18
      Witamy! smile

Aleksander rzeczywiście jest nieprzytomnie popularny (może zamiast niego spodoba Wam się Olgierd, też można używać zdrobnień "Olowych"), ale podobnie - Alicja. Nataniel z kolei wydaje się imieniem trochę z jednej półki z Nadią, Nikolą i innymi.

Inne sugestie: Eleonora, Marianna, Ludwika, Herbert, Cyprian, Mieszko. Daj znać, jakie imię wybierzesz! smile
    • niwius Re: dla trzeciego 24.01.18, 00:17
      Wybrałabym Matyldę, skoro już dwoje starszych jest na m.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: dla trzeciego 24.01.18, 08:36
      A może Malwina? Lub Melania, Urszula, Laura, Liliana/Lilianna, Łucja, Klara, Kornelia, Aurelia, Klementyna. Za Matyldą nie przepadam, ale pasuje do imion rodzeństwa, więc też jestem za, zwłaszcza, że to wam ma się przecież podobać smile

Dla chłopca mógłby być: Maurycy, Daniel, Gabriel, Feliks, Konstanty.
    • justii23 Re: dla trzeciego 24.01.18, 10:15
      Marcelina, Maksymilian i Kornelia (Aleksander)
      z propozycji najbardziej przemawia do mnie Idalia ale Kornelia wydają mi się, że pasuję lepiej
      Anastazję - tak jak kiedyś podobała mi się tak dzisiaj jest neutralna ale pasuję do imion rodzeństwa
      Matyldę bardzo lubię
      Oktawia - samo imię w sobie ładne ale zupełnie nie współgra z imionami rodzeństwa
      Rozalia - znam dwie dziewczynki i obu imię nosi się super
      Heleny - nie lubię
      Alicja - piękne ale pewnie córeczka całe życie byłyby Alą
      Idalia - mój typ dla drugiej córki
      Nataniela - lubię
      Gustawa zamieniłbym na Augustyna

propozycję
      Melania, Michalina, Gabriela, Julianna, nie wiem skąd mi na myśl przyszła Honorata, Aniela, Weronika, Karolina
      dla chłopca może Mikołaj, Aleksy skoro Aleksander za popularny, Remigiusz
    • paula.anna Re: dla trzeciego 24.01.18, 10:23
      Z Twoich propozycji podobają mi się i to bardzo: Matylda, Rozalia, Kornelia (wciąż, choć z wątpliwościami), Idalia, Gustaw.
      Zdecydowanie nie dla reszty. Ew. po prostu nie wink.

Proponuję Felicję, Stefanię, Aurelię, Witolda, Teodora, Leopolda...

Nie celowałabym w następne imię na m, do kompletu wink. Chyba, że naprawdę Wam się to imię (np Matylda) podoba. Ale nie na siłę, bo starsze mają na m to najmłodsze bez m się może czuć "inne", "pokrzywdzone", "niedopasowane".
    • humbelina Re: dla trzeciego 24.01.18, 12:12
      Oktawia jest super i świetnie pasuje do Marceliny i Maksa smile
    • lily-beth Re: dla trzeciego 24.01.18, 14:32
      Żeńskie wszystkie ładne, gdybym ja miała wybierać to byłaby Matylda lub Idalia. Nataniel mnie odrzuca, wydaje mi się pretensjonalny. Gustawa uwielbiam smile A Aleksander to jedyne popularne imię, które byłabym chętna nadać.
    • dalenia Re: dla trzeciego 24.01.18, 16:31
      Wśród żeńskich imion mniej lub bardziej podobają mi się właściwie wszystkie. Na Waszym miejscu celowałabym w Matyldę, Anastazję, Oktawię albo Kornelię. Helena i Rozalia jakoś mi nie współgrają, Alicja popularna, a Idalia właśnie odbiegałaby mi popularnością w drugą stronę.

Z imion żeńskich tylko Gustaw! Nataniel w moim odczuciu pretensjonalny i zniewieściały, Aleksander bardzo popularny.
      • dalenia Re: dla trzeciego 24.01.18, 16:32
        Gustaw oczywiście z imion męskich* wink
        • caronoel Re: dla trzeciego 24.01.18, 21:38
          Dla dziewczynki - Marianna, Gabriela
          Dla chłopca - Aleksander jest super!
    • karola1705 Re: dla trzeciego 24.01.18, 22:21
      Gratuluję! smile na waszej liście rzeczywiście są same fajne imiona; większość wpasowuje się w mój gust. Ale najbardziej z proponowanych podoba mi się Rozalia, zaraz po niej Matylda. Helenkę i Alicję bardzo lubię, ale ostatnio są dosyć popularne; Idalia też jest bardzo ładnym imieniem,tak samo Kornelia. Sama nie wiem na co bym się na wszym miejscu zadedydowała smile Ale chyba najbliższa mi osobiście jest Rozalia. Oktawia i Anastazja podobają mi się trochę mniej. Natalnie w ogóle mi się nie podoba, już lepszy Aleksander, a najlepiej to Gustaw wink
    • mama_12 Re: dla trzeciego 25.01.18, 09:06
      dzięki dziewczyny za odzew smile ostatnio właśnie wpadła mi do głowy Michalina, ale wydaje mi się, że jest zbyt podobna do Marcelinki.
      Z waszych propozycji spodobała mi się Lilianna, Melania i Marianna. A naszą listę udało się skrócić do top 3: Matylda, Kornelia, Anastazja. Zobaczymy jakie imię będzie do małej najbardziej pasowało gdy ją ujrzymy - na pewno dam znać! smile
      • paula.anna Re: dla trzeciego 25.01.18, 09:48
        Czekam na wiadomość. Ciekawe, kiedy Matylda/Kornelia/Anastazja wink zdecyduje się wyjść.
      • meggan79 Re: dla trzeciego 26.01.18, 13:35
        Matylda najfaniej pasuje
      • dalenia Re: dla trzeciego 26.01.18, 14:46
        Te trzy najlepiej mi pasują do imion rodzeństwa. Dla swojej córki wybrałabym Anastazję.
      • inga.a.m.r Re: dla trzeciego 27.01.18, 17:29
        Z tych trzech wybrałabym Matyldę lub Kornelię, nie przepadam za Anastazją, ale doceniam u kogoś😉
        Szczęśliwego rozwiązania!
        • karola1705 Re: dla trzeciego 28.01.18, 22:23
          Anastazja w porównaniu do Matyldy i Kornelii podoba mi się jakoś mniej. Z tych trzech to najbardziej lubię Matyldę i myślę,że to byłby trafiony wybór wink
      • stokrotka_96 Re: dla trzeciego 28.01.18, 22:42
        Najbardziej trzymam kciuki za Matyldę, potem za Anastazję, a na końcu za Kornelię. Wszystkie imiona bardzo ładne smile.
    • mama_12 Re: dla trzeciego 07.02.18, 19:51
      Przybywam z wiadomością, że parę minut po północy dnia dzisiejszego Nastka postanowiła dołączyć do naszej rodziny po drugiej stronie brzucha wink
      Zdecydowaliśmy się na Anastazję, ponieważ mam do tego imienia wielki sentyment dzięki pewnej dziewczynie, która lata temu chodziła ze mną do szkoły. Mam nadzieję, że moja córka również będzie dobrą, pewną siebie osobą o wielkim sercu dla ludzi i zwierząt. A zdrobnienie Nastka uwielbiam, tak swoją drogą.
      Pozdrawiam, i do "zobaczenia" w innych wątkach wink
      • stokrotka_96 Re: dla trzeciego 07.02.18, 20:35
        Witamy na świecie, Anastazjo! smile

Imię piękne. Co więcej, pasuje do Maksymiliana i Marcelinki. Wszystkie trzy są długie i dostojnie brzmią wink.
      • inga.a.m.r Re: dla trzeciego 07.02.18, 22:08
        Gratulacje!
        Witaj Anastazjo! 😊
      • gaudencja Re: dla trzeciego 07.02.18, 23:56
        Serdecznie gratuluję! Bardzo fajny wybór smile Do zobaczenia i poczytania! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.