laurelka 10.02.21, 11:39 Tak jak w temacie poszukuje imienia dla siostry Laury. Rozważamy Blankę lub Klarę. Chciałabym poznać Waszą opinię dotyczącą tych dwóch imion Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Siostra Laury 10.02.21, 11:42 Bardzo lubię Klarę, ale teraz to wyskakuje mi niemal z lodówki do tego Klara i Laura to jakieś takie mocno oczywiste połączenie, pewnie przez Lewandowskich. Z drugiej strony, dla mnie te imiona mają w sobie coś podobnego, chyba bym nie wybrała ich dla sióstr. Blankę też lubię. Jest teraz chyba nieco rzadsza od Klary, a i duet tworzą bardzo ładny. Więc mój głos na Blankę Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Siostra Laury 10.02.21, 11:55 Gdybym miała wybór tylko z tych dwóch, to wybrałabym Blankę, choć jej fanką szczególnie nie jestem. Klarę lubię bardziej, ale z Laurą tworzy zestaw zbyt ,,lewandowski". Moje propozycje: Helena, Marcelina, Łucja, Gaja, Nina, Róża, Matylda, Melania, Kalina, Aurelia, Adela, Flora, Apolonia, Inga, Kaja, Jagoda, Oktawia, Idalia, Rozalia, Aniela. Odpowiedz Link Zgłoś
laurelka Re: Siostra Laury 10.02.21, 12:30 Helena, Melania, Apolonia, Jagoda, Aniela - te imiona są już w rodzinie, więc nie bierzemy ich pod uwagę Marcelina, Matylda - za długie, gustujemy z mężem w krótkich imionach Łucja, Róża - odpadają ze względu na polskie znaki (chociaż bardzo mi się podobają) Gaja, Aurelia, Adela, Flora, Oktawia, Idalia - zbyt oryginalne jak dla nas Nina, Kalina, Inga, Kaja, Rozalia - nie podoba się mężowi Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Siostra Laury 10.02.21, 12:42 Jeśli lubicie krótkie imiona- czytałaś ten wątek? forum.gazeta.pl/forum/w,12924,171176787,171176787,Krotkie_Imiona_dziewczece.html Odpowiedz Link Zgłoś
laurelka Re: Siostra Laury 10.02.21, 12:50 Listę imion przeglądaliśmy już z mężem kilka razy i zawsze zostawały te dwa imiona Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Siostra Laury 10.02.21, 12:54 Rozumiem. Padają tu czasem propozycje, żeby zobaczyć, kiedy dziecko się urodzi, na które imię "wygląda". Wybór z 2 to już prawie pikuś 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Siostra Laury 10.02.21, 17:09 To może zaczekajcie do porodu i wtedy zdecydujecie czy córka wygląda na Klarę czy Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Siostra Laury 10.02.21, 12:10 Laura i Klara, pewnie przez Lewandowskich, brzmi jak "zestaw obowiązkowy 😉. Bardzo lubię Klarę, jednak odpuściłabym. Chyba 🤔. Bo za Blanką nie przepadam jakoś szczególnie. Więc pewnie szukałabym dalej. Znam bliźniaczki- Laurę i Aurelię. Odpowiedz Link Zgłoś
laurelka Re: Siostra Laury 10.02.21, 12:56 Właśnie Klara bardzo nam się podoba, ale trochę obawiamy się komentarzy Widzę, że Wy tez od razu zwróciliście na to uwagę. Na równi z Klarą podoba nam się Blanka, więc na chwile obecna bardziej skłaniamy się ku niej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Siostra Laury 10.02.21, 13:08 Komentarze zawsze będą- jakieś. Jeśli nie o Lewandowskich, to o czym innym. Do każdego imienia. Jeśli Wam to podobieństwo nie przeszkadza- olałabym potencjalne komentarze 😛. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Siostra Laury 10.02.21, 13:12 Mi jakoś Laura z Klarą nie pasują... Ale Blanka jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Siostra Laury 10.02.21, 13:57 Wolę Klarę, ale z Laurą brzmi troszkę jak lamaniec językowy Dlatego w Waszym przypadku wybrałabym chyba Blankę. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Siostra Laury 10.02.21, 21:18 Oba mi się podobają i oba rozważałam kiedyś dla swoich córek. W kontekście dopasowania do Laury, wybrałabym Blankę. I już nawet nie chodzi o tych nieszczęsnych Lewandowskich, ale o nadmiar podobnych dźwięków. Laurunia i Klarunia - coś nie ten teges. Ja jestem jednak z opcji nie filizankowej, wiec raczej nie starałabym się dobierać tylko zastanowiła się, które imię jest ładniejsze dla Was. Jeśli ja miałabym wybierać z tych dwóch, byłoby mi się bardzo ciężko zdecydować. Klara - bardziej dystyngowana, międzynarodowa, stylowo XIX wieczna, ale z drugiej strony to imię 2 małych dziewczynek w moim bliskim otoczeniu. Blanka - ciut bardziej pospolita w brzmieniu. W sensie taka bardziej dziewczyna z sąsiedztwa, choć Blanka Kastylijska nadaje pewnego sznytu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Siostra Laury 11.02.21, 08:30 Jeśli miałabym wybierać pomiędzy Blanką, a Klarą to w ciemno wybrałabym Klarę bez względu na to jak ma na imię rodzeństwo A może Liwia? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Siostra Laury 11.02.21, 09:12 Wybrałabym Blankę. Nie znam zbyt wielu małych Blanek, do tej pory spotkałam tylko jedną. Klara już trochę mi się przejadła. Dodatkowo w połączeniu z Laurą tworzy dość oczywisty zestaw ⚽ Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Siostra Laury 11.02.21, 14:02 Ja wolę Klarę, ale to jest rzeczywiście ostatnio bardzo modne połączenie. Nie jestem fanką Blanki, ale z Laurą tworzy ładny zestaw. Jeżeli w grę wchodzą wyłącznie te dwa imiona to poczekajcie, aż się urodzi i wtedy zobaczycie, czy wygląda na Klarę, czy na Blankę . Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Siostra Laury 11.02.21, 20:39 Kiedyś, przed boomem na Klarę, doceniałam to imię. Teraz jednak odbieram je neutralnie, jakby utraciło swoją barwę, świeżość. Mimo że nie jest nawet w 1. dziesiątce, to imię stało się dla mnie przezroczyste. Osobiście nie dobrałabym Klary do Laury, ale nie tylko ze względu na to, że taki zestaw może zyskać (lub może i już zyskuje) na popularności za sprawą Lewandowskich, lecz także ze względu na to, że w tych 5-literowych imionach powtarzają się aż 4 litery. Mimo że to różne imiona i nie jest to podobieństwo na poziomie Anety i Arlety czy Kariny i Kaliny, to jednak dla mnie Laura i Klara są zbyt podobne, jakby na jedną modłę. Z tej samej bajki, ale zbyt szablonowo. U bukmachera można byłoby w ciemno obstawić, że Laura będzie miała siostrę Klarę lub odwrotnie. Przyznam, że dzięki przeglądaniu forum teraz bardziej doceniam nieoczywiste, a mimo to nieźle zgrane duety, tercety, kwartety itd. Jednocześnie dużo tracą u mnie obecnie zestawy, w których imiona pasują do siebie tak bardzo, że istnieje wiele rodzeństw z podobnymi zestawami imion. Blanka wydaje mi się fajniejsza od Klary. Może nie ma takiej tradycji literackiej, ale dałabym jej szansę. Kobiece, zwiewne. Tylko sprawdźcie, jak brzmi z nazwiskiem. Wydaje mi się, że przy Blance łatwiej o groteskowy zestaw niż przy Klarze. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Siostra Laury 11.02.21, 23:58 Ja nigdy nie lubilam Blanki, podobnie jak Bianki. Jakos brzmieniowo mi sie nie podoba... Blanka... bl_anka, szklanka, bla_bla, cos wyblaklego... tak mi sie dziwnie kojarzy ale tylko i wylacznie o brzmienie chodzi. Klara duzo bardziej mi sie podoba ale w polaczeniu z Laura juz nie za bardzo. Nie wiem czy jest to az tak fajne imie, zeby decydowac sie na kojarzenia z Lewandowskimi bo na 100% wiekszosc osob pomysli, ze to oni byli wasza inspiracja. Jesli z calej listy imion, zawsze zostaja wam te dwa to znaczy, ze widocznie sprawdziliscie wszystkie opcje i tylko te dwa wam pasuja. Z Blanka jest tez tak, ze zeby nie brzmiala groteskowo to naprawde musi ladnie brzmiec z nazwiskiem. Klara jest bardziej neutralna. Pewnie na waszym miejscu, skoro oba imiona podobaja wam sie tak samo, wybralabym Blanke wlasnie (zakladajac, ze z nazwiskiem tworzy spojny duet). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siostra Laury 13.02.21, 14:00 Podobają mi się oba, ze względu na popularność Klary skłaniałabym się ku Blance, ale gdyby aż tak popularność nie grała dla mnie roli, a bardziej liczyłoby się to, że do dziecka będę się zwracać wybranym imieniem przez całe życie, jednak wybrałabym Klarę - bez względu na Lewandowskich. A czy myśleliście o Kseni? Odpowiedz Link Zgłoś