konsonans 30.10.04, 14:05 Mój znajomy nosi małopopularne staropolskie imię-Kalikst. krótkie pytamie- co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: KALIKST? 30.10.04, 14:25 Myslę, ze to bardzo ładne imię (ale nie staropolskie!), z charakterem. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: KALIKST? 30.10.04, 17:05 Fakt, ta zbitka spółgłosek sporo utrudnia. A juz zwłaszcza dzieciom. Tradycyjne zdrobnienie to chyba kaliś (bo raczej nie Kalikstek... ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja ...i Kalista 30.10.04, 19:55 Poszukałam po książkach z ciekawosci, czy proponowane są jakieś zdrobnienia, ale nie - jedna pisze, że zdrobnień brak, a pozostałe w ogóle nie poruszają tego tematu. Rodzice zapewne jakoś rozwiązują ten problem we własnym zakresie; zdrobnienie oczywiście zawsze da sie jakieś urobić. Natomiast co mnie zaskoczyło, to to, że żeńską formą jest ni mniej, ni więcej, tylko Kalista (Kalist jest też alternatywną forma imienia Kalikst). Niejaka Calista Flockhart, o której tak się rozpisują pisemka przyczepione do płyt z filmami, ktore kupuję, jest zatem żeńską odpowiedniczką Kaliksta wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: ...i Kalista 30.10.04, 20:20 Ja tego Kalisia nie wymyśliłam, gdzieś to widziałam, tylko nie pamiętam, gdzie... Przekopałam się w swoim czasie przez wielkie ilości XIX-wiecznych materiałów i mogło to być gdzieś tam. Jak sobie przypomnę, to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ...i Kalista 30.10.04, 20:45 Wierzę Ci na słowo Widocznie szacowni autorzy opracowań nie dokopali się do tego, wszak nie są nieomylni. A zdrobnienie Kaliś jest zupelnie logiczne, zwłaszcza od wariantu Kalist. Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Kalista 08.11.04, 18:34 doczepiam do tego wątku pytanie o imię Kalista, jak wam się podoba? Znalazłam je przez przypadek i muszę przyznać, że coś w sobie ma przyciągającego. Kojarzy mi się rzecz jasna z aktorką Calistą Flokhart; pamiętam, że gdzieś czytałam, że to imię znaczy "najpiękniejsza". Jak na polskie warunki dość orginalne, nie uważacie? Co o nim sądzicie, nazwalibyście tak swoją córeczkę? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kalista 08.11.04, 19:00 reirei napisała: Jak na polskie warunki dość orginalne, nie > uważacie? Co o nim sądzicie, nazwalibyście tak swoją córeczkę? W tej chwili na pewno bym nie nazwała, kojarzy mi się jedynie z Flockhart, a poza tym... z glistą, ale jeżeliby kto użył tego imienia, czemu nie? Wole jednak jego męską wersję. Odpowiedz Link Zgłoś