szczekuszka 02.11.04, 22:05 Tak miala na imie sprzedawczyni w sklepie. Zastanowilo mnie to imie, bo przeciez najczesciej nadajae sie je w meskiej formie- Krystian. Czy Krystiana moze moze zastapic Krystyne?! W sumie, mozna sie do Krystiany zwracac Krysia, ale Krystka to tez fajne okreslenie, a i pelna forma wypada o wiele lepiej niz powazana Krystyna. Krystiana to rzadkie imie nadano je tylko 271 razy. Niezbyt przepadam za imieniem Krystian, ale imie Krystiana ma cos w sobie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Krystiana 02.11.04, 22:11 Ciekawe. Najciekawsze jest to, że imię Krystiana podaje też słownik Ossolineum. Jest tak: Krystian, Krystiana (łac. Christianus, Christiana); Krystyn, Krystyna (łac. Christinus, Christina, Cristina). Do tego jest jeszcze oczywiście Kryspin i Kryspina, jak i Kryspinian. Krystiana brzmi lepiej, niż Krystian, ale nadal chyba wolę albo Krystyna - Krystynę, albo Kryspina - Kryspinę Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: Krystiana 02.11.04, 22:29 ja tez wole Krystyne, Krystynke, Krysienke Ale nie jestem tu obiektywna Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Krystiana 03.11.04, 00:11 Podoba mi się. Ma dla mnie pewną magię, czar, oryginalność, którego zupełnie w moim odczuciu brak Krystynie. Ciekawe, na czym to polega . Odpowiedz Link Zgłoś