Dodaj do ulubionych

Liba, Libia

03.04.22, 01:45
Co sądzicie o tym imieniu? wink Nie było o nim jak dotąd dyskusji na forum.

Za Wikipedią: "Liba lub Libia – imię żeńskie, którego patronką jest św. Liba, wspominana razem ze swoimi towarzyszkami, św. Leonidą i Eutropią. W literaturze hagiograficznej Libę (Libię) oznacza się przemiennie tym imieniem oraz imieniem Oliwia".

IMO Liba za bardzo kojarzy się ze słowem "libacja", a Libia jest tożsama z nazwą kraju. Nie podobają mi się więc obie wersje tego imienia.
Obserwuj wątek
    • sulika Re: Liba, Libia 03.04.22, 02:16
      Libia jest dla mnie nazwą kraju, więc odpada, choć brzmi bardzo ładnie. Liba, na pierwszy rzut oka niezbyt wdzięczna, ma jednak ,,coś" w sobie.
    • sulika Re: Liba, Libia 03.04.22, 02:19
      Zastanawiałam się z czym mi się ta Liba kojarzy - i właśnie mnie olśniło, ze w powieści Isaaca Singera ,, Spuścizna" była bohaterka Miriam-Liba.
    • sulimira Re: Liba, Libia 03.04.22, 03:07
      Same nieciekawe skojarzenia, lipa, libacja, Libia oraz labia (z angielskiego)
    • dierde Re: Liba, Libia 03.04.22, 12:30
      Ligia, Liwia, Lidia - każde z tych imion podoba mi się bardziej od Libii.
    • dalenia Re: Liba, Libia 04.04.22, 12:02
      Libia zbyt geograficzna, choć brzmieniowo bardzo ładna. Liba za płaska w brzmieniu.
    • gaudencja Re: Liba, Libia 03.07.22, 16:46
      remigia1 napisała:

> IMO Liba za bardzo kojarzy się ze słowem "libacja", a Libia jest tożsama z nazw
      > ą kraju. Nie podobają mi się więc obie wersje tego imienia.

Trzeba przyznać, że mają swoje minusy...
    • kocynder Re: Liba, Libia 03.07.22, 19:39
      A ja w pierwszym momencie miałam wrażenie, że to literówka i chodzi o imię Luba, co na fali mody na Nadię, Lenę i inne rosyjskobrzmiące imiona nie dziwi.
      A co do meritum: Libia, jak dla większości, to nazwa państwa, niezbyt więc praktyczne w użyciu. Chociaż samo brzmienie przyjemne. Liba - no tu, jak dla mnie brzmienie niefajne, ciężkawe, do tego rymowanka Liba-biba... Wiem, niby dzieciarnia do każdego imienia może coś dosztukować, ale... Mam znajomą, której syn, przy rdzennie polskim nazwisku, dostał imię Denis. No i, niefortunnie, ktoś "na dzielnicy" zrujnował "Denis-penis". Rany, co ten chłopak przeszedł... Teraz się to trochę uspokoiło, ale jest już w liceum, natomiast całą podstawówkę to były non-stop burdy, non-stop wzywanie matki do szkoły, że syn agresywny (no, odpowiadał "pięścią na zaczepkę, ale wychodziło, że to "on zaczął", bo uderzył pierwszy)... Nie. Jestem na "Nie" i do Libii i do Liby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.