lexi1989
24.05.22, 20:11
Życie uraczyło nas kolejnym dzieciątkiem i wszystko wskazuje na to, że będzie to trzecia dziewczynka.
Wybór imienia dla pierwszej wspominam koszmarnie, dla drugiej koszmarnie do kwadratu 😂 prosiłam Was o pomoc, ostatecznie stanęło na imieniu które wymyśliłam na początku ciąży i mimo wielu przeciwności i wątpliwości ostatecznie takie zostało (nie żałuję!).
Najstarsza córcia do Liliana - nadal to imię bardzo mi się podoba, uważam, że jest idealne i super się córci nosi, tylko ta popularność 🙄
Druga córa to Jaśmina. Ogólnie mimo wszystkich wątpliwości które miałam i niewybrednych komentarzy otoczenia jestem zadowolona z wyboru. Uważam, że to wyjątkowe imię a i nie spotykam się już z przykrymi komentarzami. Jeśli już ktoś komentuje to pozytywnie.
No i wszystko wskazuje na to, że w październiku powitamy na świecie trzecią córeczkę.
Sprawa imienia jest skomplikowania... Nie planowałam więcej dzieci a już napewno nie więcej dziewczynek 😅 dwie pierwsze mają imiona kwiatowe. Z jednej strony nie chciałabym, żeby trzecia czuła się jakoś wykluczona ale z drugiej-
* Róża - kojarzy mi się tylko ze starszą, surową panią.
* Rozalia - mężowi bardzo się podoba, mnie nie. A już zdrobnienia Rózia bym nie zniosła. Ale mąż byłby bardzo na tak.
* Florianna - spoko, przeszłaby i u mnie i u męża, ale zdrobnienie Flora (wydaje mi się takie najbardziej neutralne i naturalne dla nastolatki / młodej kobiety) budzi skojarzenia tylko flory bakteryjnej.
* Kalina - spoko, przeszłaby ale bez szału...
* Laura - baaaaardzo nam się obojgu podoba, rozważaliśmy już przy pierwszej córce. Wtedy nie zdecydowaliśmy się na nią ze względu na zdrobnienie Laurka które mi się nie podoba, i twarde nazwisko z którym Laura brzmi bardzo surowo. Ale teraz jedyne co nam przeszkadza to popularność.
A jeśli pominąć kryterium botaniczne to-
* Felicja - bardzo nam się obojgu podoba! Na plus nieduża popularność. Ale jak pomyślę, że urocza Felusia, Felinka wyrasta na Felę, to jest to dla mnie nie do przejścia

Fela jest okropna, a nie uniknę tego zdrobnienia.
Szukamy czegoś co nas urzeknie, o ładnych zdrobnieniach na każdym etapie. Idealnie by było gdyby imię było niezbyt popularne, ale też nie jakoś szalenie odjechane 🙈 napiszcie co myślicie o naszych typach i chętnie poczytam Wasze