dasza_dm 23.09.22, 09:58 Czytam "Wyspy odzyskane" P. Oleksego. Pojawia się w niej pani Wenata, rocznik 1927. Na początku myślałam, że to literówka i chodzi o Renatę, ale czytam dalej i autor pisze, że to "nietypowe, łacińskie imię". Wpisując w Google Wenatę natrafiłam na Namespedię, która twierdzi, że w Polsce nadano to imię 13 razy... (Znacie tę stronę? Nie wiem czy jej ufać) Jestem ciekawa Waszych opinii i czy możecie coś więcej powiedzieć o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Wenata 23.09.22, 17:14 Według translatora google 'venatus' to po łacinie 'game', 'hunting' czyli polowanie. Jeśli więc istniałoby imię Wenatus, to Wenata mogłaby być jego odpowiednikiem. Podobne imię - Wenanty - wywodzi się od słowa 'venans' - 'polujący'. pl.wikipedia.org/wiki/Wenanty Wenata nie podoba mi się. Kojarzy mi się z tytułem filmu "V jak vendetta". Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Wenata 25.09.22, 18:21 Wenata jest bardzo ciekawa, ale nie za bardzo mi się podoba, choć można by ją zdrabniać Wenia, co już przypada mi do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wenata 26.09.22, 09:45 Ja znałam panią o imieniu Wenanta, ciekawe czy to błąd, czy inna wersja imienia Wenata. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wenata 17.10.22, 00:47 Przypuszczam, że raczej Wenata jest błędną wersją Wenanty, Odpowiedz Link Zgłoś