emnilda.wolna 05.01.23, 20:06 Co sądzicie? Bardzo mi się podoba i wydaje się, że powinna mieć zwolenników: krótka, mocna i dźwięczna, jak modna kiedyś Kinga, a wcześniej Wanda. Tymczasem w całej Polsce nosi to imię 21 osób, co mnie nieustannie dziwi. Myślicie, że jest po prostu mało znana, czy też jest w niej coś odpychającego, czego nie widzę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Milda 05.01.23, 21:23 Kojarzy mi się z angielskim słowem "mild". Raczej niezbyt mi się podoba; z imion zaczynających się na Mi- wolę Milenę. Wanda i Kinga są imionami bardzo znanymi z powodu Legendy o Wandzie i św. Kingi. Z kolei o Mildzie mało kto słyszał, więc myślę, że dlatego nie jest popularna Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Milda 06.01.23, 00:02 Pośród płyt vinylowych odkryłam kiedyś imię ' Milva'. Być może brzmi łagodniej, niż Milda ale podzielam Twoje zdanie, jest dźwięczna i pełna ekspresji Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Milda 06.01.23, 00:04 Być może to skrót od dość starodawnego za granicą imienia Mildred. Również kojarzy mi się z ' mild' . Istnieje jeszcze Milada z mniej znanych i Milicencja ( Millicent). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Milda 06.01.23, 00:54 To litewskie: www.behindthename.com/name/milda Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Milda 06.01.23, 11:46 Zatrzymałam się na imieniu Mildred i już wiem dlaczego. Moja młodsza siostra oglądała na Netflixie serial „Fatalna Czarownica” (dla dzieci) i tak ma na imię główna bohaterka. Z tego co słyszałam to jej i pozostałym dzieciom w rodzinie, które obejrzały bardzo się podobał, więc może gdyby się bardziej spopularyzował ten serial to ktoś by nadał Mildred, Mildę lub coś podobnego. To tylko takie moje mało prawdopodobne teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milda 06.01.23, 12:37 niii napisała: > rzy mi się z ' mild' . Istnieje jeszcze Milada z mniej znanych i Milicencja ( M > illicent). Millicent to po polsku Melizanda. Nie twórzmy samodzielnie polskich odpowiedników imion "po uważaniu". Milada jest imieniem czeskim i słowackim. W Polsce raczej będzie nacechowane etnicznie, a z drugiej strony kojarzy się ze słowem milady. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Milda 06.01.23, 22:42 Miłada przez 'ł', tak jak ma na imię Miłada Jędrysik, już nie brzmi dla mnie 'nacechowanie etnicznie', co najwyżej osobliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Milda 06.01.23, 22:57 Dla mnie obie wersje brzmią pod tym względem podobnie, ale Miłada to chyba w ogóle jakiś błąd albo fantazja rodziców, nie ma Polsce innych nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milda 07.01.23, 01:07 Przypuszczam, że to samodzielna próba spolszczenia Milady. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Milda 06.01.23, 11:36 Mnie się nie podoba, nie brzmi mi, że tak to ujmę 🤔. Coś mi w nim zdecydowanie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Milda 06.01.23, 11:42 Raczej mi się nie podoba, wspomnianą Wandę lubię, a Kingę nie za bardzo. Nie spotkałam się wcześniej z tym imieniem, myślę, że jest po prostu nieznana i stąd brak zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Milda 06.01.23, 12:48 Przede wszystkim trudno powiedzieć, co to za imię. Jest imieniem współczesnym litewskim (mam na myśli współczesną jego nadawalność, a nie - czy to imię stare), ewentualnie łotewskim zdrobnieniem albo może też być zdrobnieniem imion typu Mildreda, Milburga i Mildgyta, podobnie jak Hilda jest również zdrobnieniem różnych imion germańskich na ''Hild-". Nie jestem za bardzo uwiedziona jej brzmieniem i wolałabym, żeby się bardziej upowszechniły Mildreda, Milburga i Mildgyta. Nie mamy za bardzo też tradycji importowania nowożytnych litewskich imion, a nasza wspólna historia z Litwinami już nie jest kontynuowana w takiej formie, jak niegdyś, tylko pod auspicjami UE, ale Litwini (ze zrozumiałych przyczyn) nie są zbyt chętni do uwspólniania naszych kultur i to działa w dwie strony. Częściowo wywodzę się właśnie stamtąd i o ile gorąco popieram nadawanie takich imion, jak Kiejstut, Olgierd, Giedymin, Dowmunt czy Rymwid, to nie importowałabym współczesnego litewskiego imiennictwa - jeszcze zostaniemy posądzeni o imperializm kulturowy Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Milda 07.01.23, 22:32 W ubieglym roku zaszly zmiany i Polacy moga uzywac kilku znakow w nazwiskach i imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Milda 08.01.23, 12:27 A ja jestem zdecydowanie również za współczesnym importem imion stamtąd - imiona litewskie brzmią magicznie i mogą zrobić furorę w Polsce, wymijając niezasłużoną niechęć Litwinów do Polaków i oczyszczając nieco gęstą atmosferę Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Milda 07.01.23, 20:35 Pierwsze słyszę o takim imieniu Niespecjalnie mi się podoba, musiałabym się osłuchać. Zdecydowanie wolę Kingę, Wanda mi się nie podoba, chociaż mamy w rodzinie małą Wandzię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Milda 07.01.23, 21:16 Coś mi w tym imieniu nie brzmi. Brzmienie nie do końca mi pasuje. Wolałabym jednak Mildę od zdrobnieniowej Mili. Tę pierwszą też przecież można tak nazywać, a jednak cokolwiek "pełniejsza". Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Milda 07.01.23, 22:33 Nie za bardzo podoba mi sie brzmienie, kojarzy mi sie z angielskim mold. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Milda 16.01.23, 00:20 sulimira napisała: > Nie za bardzo podoba mi sie brzmienie, kojarzy mi sie z angielskim mold. Czemu nie "mild"? Jeszcze z formą "Tilda" mi się kojarzy - bardzo mi się podoba, ale Tyldy po polsku bym nie nadała, nie tylko ze względu na zdrobnieniowość. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Milda 15.01.23, 22:27 > Myślicie, że jest po prostu mało znana Ja pierwszy raz słyszę o takim imieniu. Coś mi w nim nie pasuje, kojarzy mi się z Matyldą, a jest to jedno z moich najmniej lubianych imion żeńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Milda 16.01.23, 12:39 Odpychajace absolutnie nie jest, ale jakieś takie niedokończone i mdłe w odbiorze. Niezbyt mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś