05.01.23, 20:06
Co sądzicie? Bardzo mi się podoba i wydaje się, że powinna mieć zwolenników: krótka, mocna i dźwięczna, jak modna kiedyś Kinga, a wcześniej Wanda. Tymczasem w całej Polsce nosi to imię 21 osób, co mnie nieustannie dziwi. Myślicie, że jest po prostu mało znana, czy też jest w niej coś odpychającego, czego nie widzę?
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Milda 05.01.23, 21:23
      Kojarzy mi się z angielskim słowem "mild". Raczej niezbyt mi się podoba; z imion zaczynających się na Mi- wolę Milenę.
      Wanda i Kinga są imionami bardzo znanymi z powodu Legendy o Wandzie i św. Kingi. Z kolei o Mildzie mało kto słyszał, więc myślę, że dlatego nie jest popularna
    • niii Re: Milda 06.01.23, 00:02
      Pośród płyt vinylowych odkryłam kiedyś imię ' Milva'. Być może brzmi łagodniej, niż Milda ale podzielam Twoje zdanie, jest dźwięczna i pełna ekspresji wink
    • niii Re: Milda 06.01.23, 00:04
      Być może to skrót od dość starodawnego za granicą imienia Mildred. Również kojarzy mi się z ' mild' . Istnieje jeszcze Milada z mniej znanych i Milicencja ( Millicent).
      • emnilda.wolna Re: Milda 06.01.23, 00:54
        To litewskie:
        www.behindthename.com/name/milda
        • niii Re: Milda 08.01.23, 16:15
          Super, litewska bogini Miłości smile
      • n.ataleczk.aa Re: Milda 06.01.23, 11:46
        Zatrzymałam się na imieniu Mildred i już wiem dlaczego. Moja młodsza siostra oglądała na Netflixie serial „Fatalna Czarownica” (dla dzieci) i tak ma na imię główna bohaterka. Z tego co słyszałam to jej i pozostałym dzieciom w rodzinie, które obejrzały bardzo się podobał, więc może gdyby się bardziej spopularyzował ten serial to ktoś by nadał Mildred, Mildę lub coś podobnego. To tylko takie moje mało prawdopodobne teorie.
      • gaudencja Re: Milda 06.01.23, 12:37
        niii napisała:

> rzy mi się z ' mild' . Istnieje jeszcze Milada z mniej znanych i Milicencja ( M
        > illicent).

Millicent to po polsku Melizanda. Nie twórzmy samodzielnie polskich odpowiedników imion "po uważaniu". Milada jest imieniem czeskim i słowackim. W Polsce raczej będzie nacechowane etnicznie, a z drugiej strony kojarzy się ze słowem milady.
        • sferoplast Re: Milda 06.01.23, 22:42
          Miłada przez 'ł', tak jak ma na imię Miłada Jędrysik, już nie brzmi dla mnie 'nacechowanie etnicznie', co najwyżej osobliwie.
          • emnilda.wolna Re: Milda 06.01.23, 22:57
            Dla mnie obie wersje brzmią pod tym względem podobnie, ale Miłada to chyba w ogóle jakiś błąd albo fantazja rodziców, nie ma Polsce innych nadań.
            • gaudencja Re: Milda 07.01.23, 01:07
              Przypuszczam, że to samodzielna próba spolszczenia Milady.
    • paula.anna Re: Milda 06.01.23, 11:36
      Mnie się nie podoba, nie brzmi mi, że tak to ujmę 🤔.
      Coś mi w nim zdecydowanie nie pasuje.
    • n.ataleczk.aa Re: Milda 06.01.23, 11:42
      Raczej mi się nie podoba, wspomnianą Wandę lubię, a Kingę nie za bardzo. Nie spotkałam się wcześniej z tym imieniem, myślę, że jest po prostu nieznana i stąd brak zwolenników.
    • gaudencja Re: Milda 06.01.23, 12:48
      Przede wszystkim trudno powiedzieć, co to za imię. Jest imieniem współczesnym litewskim (mam na myśli współczesną jego nadawalność, a nie - czy to imię stare), ewentualnie łotewskim zdrobnieniem albo może też być zdrobnieniem imion typu Mildreda, Milburga i Mildgyta, podobnie jak Hilda jest również zdrobnieniem różnych imion germańskich na ''Hild-".

Nie jestem za bardzo uwiedziona jej brzmieniem i wolałabym, żeby się bardziej upowszechniły Mildreda, Milburga i Mildgyta. Nie mamy za bardzo też tradycji importowania nowożytnych litewskich imion, a nasza wspólna historia z Litwinami już nie jest kontynuowana w takiej formie, jak niegdyś, tylko pod auspicjami UE, ale Litwini (ze zrozumiałych przyczyn) nie są zbyt chętni do uwspólniania naszych kultur i to działa w dwie strony. Częściowo wywodzę się właśnie stamtąd i o ile gorąco popieram nadawanie takich imion, jak Kiejstut, Olgierd, Giedymin, Dowmunt czy Rymwid, to nie importowałabym współczesnego litewskiego imiennictwa - jeszcze zostaniemy posądzeni o imperializm kulturowy wink
      • sulimira Re: Milda 07.01.23, 22:32
        W ubieglym roku zaszly zmiany i Polacy moga uzywac kilku znakow w nazwiskach i imionach.
        • niii Re: Milda 08.01.23, 12:21
          Super, może komuś się przyda smile
      • niii Re: Milda 08.01.23, 12:27
        A ja jestem zdecydowanie również za współczesnym importem imion stamtąd - imiona litewskie brzmią magicznie i mogą zrobić furorę w Polsce, wymijając niezasłużoną niechęć Litwinów do Polaków i oczyszczając nieco gęstą atmosferę wink
    • polik17 Re: Milda 07.01.23, 20:35
      Pierwsze słyszę o takim imieniu big_grin Niespecjalnie mi się podoba, musiałabym się osłuchać. Zdecydowanie wolę Kingę, Wanda mi się nie podoba, chociaż mamy w rodzinie małą Wandzię smile
    • dalenia Re: Milda 07.01.23, 21:16
      Coś mi w tym imieniu nie brzmi. Brzmienie nie do końca mi pasuje. Wolałabym jednak Mildę od zdrobnieniowej Mili. Tę pierwszą też przecież można tak nazywać, a jednak cokolwiek "pełniejsza".
    • sulimira Re: Milda 07.01.23, 22:33
      Nie za bardzo podoba mi sie brzmienie, kojarzy mi sie z angielskim mold.
      • emnilda.wolna Re: Milda 16.01.23, 00:20
        sulimira napisała:

> Nie za bardzo podoba mi sie brzmienie, kojarzy mi sie z angielskim mold.

Czemu nie "mild"? wink Jeszcze z formą "Tilda" mi się kojarzy - bardzo mi się podoba, ale Tyldy po polsku bym nie nadała, nie tylko ze względu na zdrobnieniowość.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Milda 15.01.23, 22:27
      > Myślicie, że jest po prostu mało znana

Ja pierwszy raz słyszę o takim imieniu. Coś mi w nim nie pasuje, kojarzy mi się z Matyldą, a jest to jedno z moich najmniej lubianych imion żeńskich.
    • annthonka Re: Milda 16.01.23, 12:39
      Odpychajace absolutnie nie jest, ale jakieś takie niedokończone i mdłe w odbiorze.
      Niezbyt mi się podoba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.