Dodaj do ulubionych

Ala, nie Alicja

28.02.23, 12:25
Jestem ciekawa, czy znacie jakieś Ale, które mają w papierach wpisane po prostu Ala, nie Alicja? smile Moja mama miała kiedyś w przedszkolnej grupie Ulę, która była „po-prostu-Ulą”. Moim zdaniem jest to bardzo problematyczne całe życie tłumaczyć, że ma się na imię po prostu Ala, nie Alicja😅
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Ala, nie Alicja 28.02.23, 12:52
      Tak, to bardzo problematyczne. Nie znam żadnej osoby, która ma imię Ala w dokumentach. Znam natomiast Adę-nie-Adriannę, która musi całe życie tłumaczyć, że nie jest Adrianną. Pełne imię Ada istnieje, ale mimo wszystko jest również problematyczne.
    • n.ataleczk.aa Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 07:11
      Nie jestem fanką zdrobnień nadawanych jako pełne imię, ale za to uwielbiam nieoczywiste zdrobnienia. Jeśli ktoś chce mieć Alę, ale nie lubi Alicji, to może nadać Alinę, Aleksandrę, Aldonę, a nawet wolałbym choćby Alisę od po prostu Ali. Ala też mogłaby być zdrobnieniem od Eulalii smile
    • sulimira Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 09:57
      Nie znam i nie podobaja mi sie imioma skladajce sie z trzech liter. Wydaja sie mi takie ubogie, a juz szczegolnie te gdzie litery sie powtarzaja. Jako zdrobnienie od wielu imion juz lepiej.
    • kocynder Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 10:39
      Nie znam i zdecydowanie nie lubię nadawania imion zdrobniałych jako pełnych. Magdalena nie Magda, Jakub nie Kuba, Radosław nie Radek, Katarzyna nie Kasia... I nie, zamieszkiwanie za granicą nie jest argumentem "za". Jeśli nie może być Radosław, bo będą problemy w wymowie - to na litość nadajcie Adama, Eryka czy coś, co wspomnianych problemów nie wygeneruje, a nie będzie zdrobnieniem.
    • karoleena Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 11:58
      Nie znam Ali, ale znam Izę, która nie jest Izabelą, tylko po prostu Izą. Zdecydowanie nie jestem fanką trendu nadawania zdrobnień jako imiona.
    • niii Re: Ala, nie Alicja 01.03.23, 15:43
      Trend nadawania zdrobnień jako samodzielnych imion coraz bardziej się umacnia. Niektórzy sięgają już po imiona dwuliterowe.
      Z numerologicznego punktu przywidzenia oznacza to znaczne zubożenie wibracji oraz możliwości rozwoju osoby noszącej szczególnie imię pochodzące ze skrótu. Nie wiem, czy wierzyć w podobne teorie, być może wpływają na nasz start pośrednio. Podobają mi się także krótkie imiona ale raczej nie w stylu Ali od Alicji. Tam wystąpią wtedy dwie takie same samogłoski i tylko jedna spółgłoska. Jeżeli ktoś nie przepada za imionami kończącymi się na - cja, może nadać np. Alissa, czy Alana, wygląda i brzmi ciekawiej niż pełna forma Ala na co dzień. Gdybym mogła złożyć samodzielne, zmiksowalabym Alicję z innymi imionami, np. Alaniela, Alicelia, Alisonia, Aliksenia, Alabella, Alaluna, Alamia, Alara, Alamelia.
      • gaudencja Re: Ala, nie Alicja 07.03.23, 00:01
        niii napisała:

> Z numerologicznego punktu przywidzenia

Dobrze określiłaś tzw. numerologię.
        • niii Re: Ala, nie Alicja 07.03.23, 09:37
          Prawdą jest to, że każda litera, głoska niesie określoną wibrację, ponieważ używana lub widziana potrafi zmienić część pola torsyjnego, które składa się z naszych myśli oraz aktywnych energetycznie wyobrażeń. Jestem daleka od tego, żeby uważać, że to my nie mamy wpływu na życie, a numerologia, uważam jednak, że każde wypowiadane, pomyślane, zarejestrowane w umyśle SŁOWO oraz DŹWIĘK ma swoją niezaprzeczalną MOC sprawczą, a zwłaszcza zbiorowe natężenie myśli wielu ludzi i wspominał o tym również jeden z moich 'idoli' - geniuszy, czyli Nikola Tesla wink
          • gaudencja OT 07.03.23, 22:33
            Tak, każda głoska jest dźwiękiem, więc niesie wibrację. A numerologia ma tylko nazwę podszywającą się pod naukę (-logia), bo nie jest to żadna nauka. Na forum nie promujemy opisów charakterów imion, numerologicznych wyliczeń ani innych pseudonaukowych teorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.