12.05.23, 09:20
Postanowiłam zrobić listę imion, które realnie mogłabym nadać i intensywnie myślę, czy dodać do tej listy Malinę. Imię podoba mi się od przedszkola, a dodatkowo był to pseudonim wojenny mojej praprababci (bardzo odważnej kobiety, o której dużo słyszałam i jest dla mnie dużą inspiracją). Stąd moje pytania:
- Jak odbieracie to imię? Z czym Wam się kojarzy?
- Czy myślicie, że mogłoby funkcjonować za granicą? (Obecnie rozważam przeprowadzkę, więc to nic pewnego, ale gdyby to najprawdopodobniej do kraju anglojęzycznego lub francuskojęzycznego.)
Będę wdzięczna za Wasze spostrzeżenia ☺️.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Malina 12.05.23, 10:02
      Wbrew negatywnym opiniom na forum, ja nawet lubię Malinę. Wiem, że zdrobnieniowa i rzeczownikowa, ale uważam, że może funkcjonować zupełnie tak, jak Kalina czy Halina. Nie odbieram jej infantylnie, a i brzmieniowo pasuje mi dużo bardziej niż choćby powszechna Jagoda. Nie jest to więc imię, na które szczególnie bym kogoś namawiała, ale nie mam nic przeciwko i odbieram dość pozytywnie. Myślę, że funkcjonowałaby dość dobrze za granicą, choć to jednak szerokie pojęcie i pewnie zależy, za którą wink Dodam jeszcze, że znam dorosłą już Malinę, która ma zupełnie inaczej na imię, a ta Malina to w sumie jej ksywa. Używa jej jednak na co dzień w sytuacjach nieoficjalnych. I funkcjonuje to nieźle, nie zaskakuje, pasuje do dorosłej kobiety, nie tworzy jakichś językowych koszmarków itd.
      • emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 10:25
        A jak Malina ma na imię oficjalnie?
        • dalenia Re: Malina 12.05.23, 11:12
          Powiem Ci, że nie pamietam 😅 Malina wzięła się od jej nazwiska. A ma imię typowe ze swojego pokolenia, jakaś Agnieszka albo Magda - coś w tym stylu.
          • emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 11:52
            No tak, to właściwie ksywa typu Wiśnia. wink
            • dalenia Re: Malina 14.05.23, 10:48
              A czy to ma jakieś znaczenie? wink

Mogłaby być i ksywa typu "Gruby", ale w przeciwieństwie do Wiśni i Grubego Malina funkcjonuje jako imię/zdrobnienie. I w moim odczuciu funkcjonuje nieźle.
    • emnilda.wolna Re: Malina 12.05.23, 10:24
      > był to pseudonim wojenny mojej praprababci

Dla mnie mocny argument, żeby nadać na drugie.

> Jak odbieracie to imię? Z czym Wam się kojarzy?

Z książką "Malina" Ingeborg Bachmann. Bardzo silnie. Wyklucza to dla mnie nadanie tego imienia dziewczynce.
      Mam też świadomość, że tak ma na imię córka Masłowskiej.

> Czy myślicie, że mogłoby funkcjonować za granicą?

Tak.
      • n.ataleczk.aa Re: Malina 12.05.23, 18:13
        Najprawdopodobniej skończę nadając na drugie, choć ciągle mam je gdzieś w głowie ☺️
    • paula.anna Re: Malina 12.05.23, 10:55
      Osobiście nie lubię imion- rzeczowników 🤷.
      Malina kojarzy mi się tylko z owocem.
      Niby od np Haliny różni ją 1 litera, jednak robi ona taką różnicę, że Halina nie jest rzeczownikiem pospolitym.

Próbuję sobie wyobrazić, jak wymawiałyby malinę osoby angielskojęzyczne- melajna?
      Mimo tego pewnie nauczyłyby się wymawiać po naszemu.
      • auksencja15 Re: Malina 19.05.23, 21:59
        Skandynawowie raczej prawidłowo
    • annthonka Re: Malina 12.05.23, 15:13
      Ja odbieram i Malinę, i Jagodę tylko rzeczownikowo. Równie dobrze mogłabym nazwać dziecko Truskawka wink.

Co dziwne, nie mam takich odczuć wobec Kaliny, która bardzo mi się podoba.
    • olga_novak Re: Malina 12.05.23, 15:21
      Od Maliny dużo bardziej wolę Kalinę. Niby jedna litera, a zmienia brzmienie i skojarzenie smile
    • remigia1 Re: Malina 12.05.23, 18:52
      Brzmi trochę sztucznie, jak na imie (jak dla mnie). Kojarzy mi się przede wszystkim z rzeczownikiem.
    • sulimira Re: Malina 12.05.23, 20:53
      Malina podoba mi sie. Lubie roslinne imiona. Wiele roslin ma jakies znaczenie w spoleczenstwie lub cos symbolizuje wiec nie jest to dla mnie tylko rzeczownikowe imie.
      Malina fajnie funkcjonuje, nie jest zdrobnieniem i ma ladne, melodyjne brzmienie. Podejrzewam, ze dlatego jest czesciej nadawana
    • polik17 Re: Malina 12.05.23, 21:10
      Mnie się Malinka podoba, bo bardzo lubię tego typu imiona smile Kojarzy mi się tylko z owocem. Jeśli chodzi o funkcjonowanie za granicą to nie mam pojęcia, ale myślę, że nie jest to imię z tych „trudnych” do wymówienia dla obcokrajowca😀
      • sulimira Re: Malina 12.05.23, 22:57
        W Total Recall z Arnoldem bohaterka ma na imie Melina. Znane rowniez jest nazwisko Molina wiec nie powinno byc zadnego problemu z wypowiedzeniem tego imienia w wiekszosci krajow
    • niii Re: Malina 13.05.23, 03:00
      Za granicą istnieje Malin( Skandynawia), Malika ( nieeuropejskie imię również popularne we Francji), Malaika, oraz podobna w zapisie Malena. Sama unikalabym tylko innego imienia - Melina przy okazji wizyty w Polsce.
      Jeśli chodzi o imię, to jest na mojej liście ulubionych imion z natury i zawsze będę wspierać tego typu fantazyjne imiona. Dodatkowo Malinka brzmi prześlicznie, cud- miód Malina smile
    • gaudencja Re: Malina 13.05.23, 10:57
      W kraju francuskojęzycznym odradzam, nawet na drugie. "Malin" oznacza po francusku "złośliwy, chytry, sprytny", jest to także eufemizm "złego ducha, szatana". translate.google.pl/?hl=pl&sl=fr&tl=pl&text=malin&op=translate

W okresie studenckim bardzo mi się podobała, ale od tego czasu bardziej się wkręciłam w imiennictwo i obecnie byłabym mocno na "nie". Poza francuskim skojarzeniem, przez które imię przestało mi brzmieć miło, przeszkadza mi niejasna etymologia, która w przypadku pseudonimu wojennego nie stanowi problemu, ale w przypadku imienia już tak. Ponadto imię to z uwagi na polską homonimię wpycha dziewczę w słodkość, niekontrowersyjność. Nie licuje np. z charakterystyką osoby na stanowisku prezesa firmy, polityka, nie pasuje do żołnierki.
      • niii Re: Malina 13.05.23, 14:57
        Doceniam to przytoczenie. Trzeba bardzo uważać przy wyborze imienia. Ogromnie podobają mi się imiona wzięte z natury i początkowo odebrałam to jedynie jako atak na nie.
        Jednak łacina ukształtowała sporo języków i nadając imię z początkiem mal- ( pomijając imiona jak np. Malwina, o całkiem innej etymologii) być może nieświadomie wpływamy na osobowość dziecka. Nie są to żadne zabobony, a twórcza moc pola torsyjnego.
        Początkowo podobała mi się Niedziela do nadania, a po analizie na zajęciach z głagolicą i Twoim wniosku nie wybrałabym takiego imienia że względu na fakt, że imię generuje pewną energię. Oczywiście Malina brzmi słodko, jest tu też upamiętnieniem. A może wyjściem jest nadanie imienia Malina w innym języku.
        • gaudencja Re: Malina 13.05.23, 17:04
          niii napisała:

> mijając imiona jak np. Malwina, o całkiem innej etymologii) być może nieświado
          > mie wpływamy na osobowość dziecka. Nie są to żadne zabobony, a twórcza moc pola
          > torsyjnego.

Na tym forum foliarstwo i pseudonauka nie ma racji bytu, więc powstrzymaj się od głoszenia tego rodzaju treści, nawet jeśli w nie święcie wierzysz. Ewentualny twój oftop broniący istnienia tzw. pola torsyjnego będzie kasowany.
          • niii [...] 13.05.23, 19:18
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • niii [...] 13.05.23, 19:28
          • niii [...] 13.05.23, 20:50
    • sferoplast Re: Malina 13.05.23, 14:30
      Dla mnie jest zupełnie w porządku jako imię.
    • muezza Re: Malina 13.05.23, 21:55
      Ja lubię Malinę. Nawet bardzo luźno chodziła mi po głowie jako imię dla córki, ale mąż absolutnie był na nie dla imion, jak to określił, owocowo-ziołowych. Moja niegdyśniejsza przyjaciółka miała ksywkę Malina - od nazwiska - i jestem pewna, że sporo ludzi myślało, że to jej prawdziwe imię. Nosiło się dobrze, nie budziło komentarzy.
    • niii [...] 14.05.23, 11:35
    • niii Re: Malina 14.05.23, 15:48
      Czy wpada tu jeszcze Itsola albo ktokolwiek inny, odpowiedzialny za to, co dzieje się na tym forum?
      • gaudencja Re: Malina 14.05.23, 22:01
        Ja jestem odpowiedzialna, dlatego właśnie kasuję twoje posty z nadmiernymi offtopami, a także zawierające obraźliwe i pogardliwe wypowiedzi.
        • niii [...] 15.05.23, 16:36
    • niii [...] 14.05.23, 15:58
    • niii [...] 14.05.23, 16:21
    • niii Re: Malina 15.05.23, 16:47
      Prawa* Przepraszam za literówki i opuszczone czy powtórzone wyrazy, piszę z telefonu i mam wąski pasek do wpisu, nie widzę całości dokładnie. Mnie nie podobają się z kolei popularne ludzkie imiona dla zwierząt - kiedy ktoś zawoła psa, odwraca się dziecko. Nawoływanie jest bardzo niesympatyczne dla rodzica i imiennika. Świnka morska, która jest np. Adelą, Marysią czy Alicją to przegięcie, duży nietakt.
    • 1.wetta.1 Re: Malina 17.05.23, 18:09
      Poznałam kiedyś bliźniaczki. Malinę i Jagodę.
      Ze świata flory to właśnie Malina najmniej mi się podoba. Bardzo lubię Kalinę.
      • polik17 Re: Malina 17.05.23, 20:15
        Bardzo ładnie smile Jagodę lubię niezmiennie od lat🥰
    • zamarzenia90 Re: Malina 17.05.23, 22:13
      Brzmienie nawet mi się podoba, ale raczej nie nadałabym Jagody ani Maliny (choć Różę lub Kalinę już tak).

Znam 5-letnia Monikę, która na co dzień jest właśnie Maliną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.