gaudencja 17.07.05, 11:45 Obok Arweny podoba mi się również Arwid - imię, jak chce Behindthename, skandynawskie, nadawane w Polsce od dłuższego czasu (pierwsze nadanie notowane przez Rymuta pochodzi z najwcześniejszego ujmowanego w słowniku okresu, tj. sprzed 1920 roku), choć dosyć rzadkie. Co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Arwid 17.07.05, 12:36 Dla mnie od razu skojarzyło się z nazwiskiem Norwid, pewnie przez taką samą końcówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Arwid 28.01.06, 18:37 Jedno z moich ulubionych imion! Bardzo lubię też podobne: Vidar (też skandynawskie) Avigdor (żydowskie/hebrajskie) Alvar (angielskie, ze starogermańskiego ) A propos, Arwen bardzo mi się podoba - bez A oczywiście! (i w oryginalnej wymowie). Od "Arweny" dostaję dreszczy. Sorry. Pozdrawiam, Kaeira Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Arwid 28.01.06, 18:41 Arwid,ktorego znam ma 6 lat.Nie przepadam za tym imieniem.Ow Arwid ma siostre Were.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwid 28.01.06, 19:12 kaeira napisała: > Alvar (angielskie, ze starogermańskiego ) O Alwarze też jest wątek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwid 27.06.06, 23:04 kaeira napisała: > A propos, Arwen bardzo mi się podoba - bez A oczywiście! (i w oryginalnej > wymowie). Od "Arweny" dostaję dreszczy. Sorry. A ja z kolei dostaję dreszczy od Arweny wymawianej po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Arwid 28.01.06, 20:37 Chyba jednak wolę nieco starsze imiona... Przynajmniej odkąd odnalazłam to Forum Chociaż z drugiej strony Arwid jest całkiem zbliżony do Dawida, który przecież bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
kocurrrr Re: Arwid 13.07.06, 02:08 Znałam jednego Arwida w liceum- teraz musi dobiegać 40-stki. Był z pochdzenia Łotyszem. B. fajny , zrównoważony koleś. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Arwid 13.07.06, 17:47 kocurrrr napisała: > Znałam jednego Arwida w liceum- teraz musi dobiegać 40-stki. No proszę, jak to wszędzie można spotkać znajomego albo chociaż kogoś, z kim się ma wspólnych znajomych! > Był z pochdzenia Łotyszem. B. fajny , zrównoważony koleś. Pół-Estończykiem, dla ścisłości. Fajnie to wyglądało potem na studiach na liście Studium Wojskowego, gdzie w powodzi Maciejów s. Wiesława i Pawłów s. Tadeusza dumnie kwitł Arwid s. Willego... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Arwid 15.07.06, 00:49 Bardzo podobny- brzmieniowo oczywiście- do popularnego Dawida Ładne i fajne Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Arwid 15.07.06, 08:46 Podoba mi się, nawet bardzo. Mocne i tajemnicze. Skojarzenie z Norwidem w moim przypadku działa in plus. Idealne imię dla bohatera powieści fantasy, a jednocześnie chyba świetnie się sprawdza na co dzień. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Arwid 28.12.14, 19:40 Dzisiaj w tv wypowiadał się Pan o tym imieniu. Dość ciekawe imię, mimo że podobne do Dawida to dla mnie o wiele ładniejsze (Dawid nie jest w moim guście). Czy ktoś może sprawdzić, ile osób nosi w Polsce imię Arwid. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arwid 28.12.14, 21:09 W 1994 r. było 3 Arwidów, i Arvydas, 1 Arvind, 1 Arwed, 6 Arwidasów, 3 Arwydasów i 1 Arwind. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Arwid 28.12.14, 20:38 trudno powiedzieć, bo nie jestem z nim osłuchana, nie jest jakieś z kosmosu, ale większych emocji nie budzi... Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Arwid 31.12.14, 15:08 Podoba mi się, może tez dlatego, że jestem osłuchana z podobnym troszkę z brzmienia Arminem - tak ma na imię brat mojej bratowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Arwid 03.01.15, 14:13 Podoba mi się. Ja jestem fanką raczej dziadkowatych, "klasycznych" imion. Ale w Arwidzie doceniam jego krótkość, męskość, twardość - coś dla fanów Oskarów, Wiktorów i innych takich Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Arwid 06.01.15, 10:57 Wiktor czy Witold podobaja mi sie o wiele bardziej. Arwida moge "postawic" obok Oskara pod tym wzgledem, czyli... srednio. Choc Arwid podoba mi sie bardziej. Podczas pracy w szwedzkiej szkole poznalam kilku (okolo 5-7) Arvidow , w przedziale wiekowym 6-10 lat. Imie to nie jest tam wyjatkowo rzadkie, Oskarow dla porownania bylo 2. Ale co ciekawe - nie mialam stycznosci z ani jednym doroslym Arwidem. Odpowiedz Link Zgłoś