Dodaj do ulubionych

Nowy, dodatkowy admin/moderator

14.07.23, 16:21
Czy ktoś stąd jest za tym, by można było dodać kolejnego, tym razem obiektywnego admina/ moderatora?
Już na początku lat zerowych był ogromny sprzeciw przeciwko kandydaturze Gaudencji.
Obecnie kasuje wszystkie moje posty, z neutralną treścią, odnoszącą się do sprawdzonych rzetelnie imion, występujących na całym świecie.
Na przykładzie znanego imienia, nawet w behind the name, twierdzi, że ono nie istnieje, w innym przypadku tuszuje fakty, usuwa posty, myli miejsca , występowanie i etymologię imion, których nie toleruje.
Poza tym próbuje cały czas kwestionować i poniżać publicznie, co zaobserwowały też niektóre osoby.
Każdy mój post i komentarz jest tu krytykowany pomimo mojego bezstronnego i otwartego podejścia.
Inne wątki, dotyczące tych samych przykładów imion, pochodzące od innych osób nie znikają z forum, jedynie moje.
To nie jest prywatne forum Gaudencji, to forum wszystkich użytkowników, a Ona nie ma prawa decydować o niczyich gustach i zacierać prawdy o imionach ani ich nikomu obrzydzać czy metkować społecznie.
Chciałabym, by do tak kontrowersyjnej i kąśliwej osoby była dodana neutralizująca Jej reakcje, bez przesadnego ego i racjonalnie myśląca, bo tym powinien charakteryzować się admin/ moderator.
Jest napastliwa za każdym razem, kiedy ktoś nie podziela Jej opinii, kasuje posty, wciąż żąda dowodów, niszczy linki z przykładami i bezpodstawnie atakuje nie tylko mnie w tej chwili.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 16:41
      To, co piszesz, to stek bzdur. Myślę, że ten wątek za niedługo zostanie usunięty ze względu na łamanie regulaminu, więc nawet nie będę się tego odnosić, żeby nie tracić czasu.
      • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 22:06
        *do tego odnosić
    • emnilda.wolna Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 18:09
      > To nie jest prywatne forum Gaudencji

Z tego, co wiem, kiedyś było. To miło, że teraz jest ogólnodostępne.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 18:17
        Kiedyś było Itsoli, a Gaudencja była jedną z wielu innych użytkowniczek. Wielu było oburzonych tak radykalnym wyborem i protestowali.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:23
        Nie było, bo dotarłam do pierwszych wpisów, została mianowana przez Itsolę. Sporo uczestników forum było przeciwko, i zareagowało wtedy bardzo gwałtownie, nie zgadzając się z tym wyborem, a jako argument podali właśnie radykalizm i kontrowersyjność nominacji. Dlatego poprosiłam o neutralną osobę. Gaudencja zarzuciła mi wcześniej, że chcę tłumić polskość paletą różnych imion spoza kraju, co jest po prostu brednią. Od tego momentu Jej podejście wobec mnie zaostrzyło się.
    • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 18:15
      Co do ładowania postów: Gaudencja i owszem, pocięła ci sporo wypowiedzi, które NIE BYŁY na temat imion, a zawierały jakieś twoje wypociny światopoglądowe, polityczne itp. I słusznie! Proszona o link do informacji o dyskutowanym imieniu - wklejasz jakieś bzdety o osobie publicznej to imię noszącej.
      Dla jasności: nie zawsze się z Gaudencją zgadzam. Ba, kilkakrotnie mi "nadepnęła na odcisk". Ale na pewno jest bezstronna i ma ogromną wiedzę o imionach.
      • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 18:15
        Kasowania nie ładowania. Głupi telefon!
        • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:14
          Nie przejmuj się, ja robiłam gorsze błędy przez szybsze pisanie z telefonu, co Gaudencja uznała za nieskładność językową, więc się pilnuj ; D
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:03
        Teraz nie odnoszę się do swoich poglądów, Gaudencja kłóci się o imiona - nie uznaje imion rzeczywiście występujących, od dawna nadawanych, jak np. Adria, Eliza, a wspomnianych wcześniej ze względu na zdrobnienie, kamufluje udział różnych imion w historii, przekłamuje obszar występowania oraz podważa wszelkie rzetelne wpisy w bazie danych oraz istniejące osoby o różnych imionach - posiadających realne imię i nazwisko.
        Oprócz tego, obrzydza imiona , odwołując się do przygłupich wypocin o podziałach społecznych czerwonego od kłamstw krasnoluda właśnie - autora Freakonomicsy którego wielbi.
        Tu nie chodzi o osobę publiczną, tylko o konkretny przykład nadawania takich imion, one występują w akcie urodzenia, są rzadsze ale nadawane do 4-5 rocznie. Tymczasem Gaudencja idzie w zaparte i usuwa posty potwierdzające szczegółowy opis z potwierdzonych źródeł. Libianka i Adelisa to istniejące imiona, Anika występuje w Indiach, gdzie jest imieniem bogini Durgi, a Adria jest nadawana bezproblemowo. Te imiona nie są dla mnie szczególnie istotne, to był przykład na Jej wygaszanie bez powodu.
        Byłam niedawno w urzędzie i można zarejestrować każde imię o ile nie jest ośmieszające, nie mają żadnych innych obiekcji.
        To, co mówi Gaudencja nie pokrywa się z praktyką USC.
        A ja Twoich wypowiedzi nigdy nie nazwałam wypocinami, zawsze Cię szanowałam, jak widać, bez wzajemności..

Nie poruszyłabym nigdy wspomnianych przez Ciebie poglądów, gdyby nie było mowy o nazwiskach aktywistów podsuniętych przez Gaudencję ( dotyczą ograniczenia wolności każdego człowieka, prawa własności i decyzyjności). A off top pojawiał się w różnych wątkach, nie tylko w moim.
        Nie chcę wypowiadać się o osobie Gaudencji bo Jej nie znam, mówię o Jej działaniu na forum.
        A gdyby rzeczywiście była tak wszechstronna, posiadała nieomylną wiedzę, nie popełniłaby błędu, wmawiając, że podane przeze mnie imię nie występuje na dwóch kontynentach, gdzie jest bardzo popularne między innymi przez kult bogini oraz inne znaczenie w innym języku tego samego wyrazu.
        Nie mam nic przeciwko Gaudencji, a jedynie Jej bezkompromisowej taktyce zwalczania imion - zdrobnień, fuzji czy skrótów, które dzięki tego typu hamulcowym opiniom awansują jeszcze wyżej.
        Zaszumia forum swoim lękiem o imiona obcojęzyczne - przed spolszczeniem większość imion istniejących w Polsce była adaptowana z obcych kręgów kulturowych.
        A chwalona przez wszystkich Gaudencja pomówiła mnie o antysemityzm, bo nie lubię imienia Judyta ani aktywisty o szkodliwych społecznie poglądach, którego sama tu wymieniała, i odesłałam Ją do Jego wywiadów, gdzie poglądów nie ukrywa.
        Dodałam też inne linki o LGBT na Florydzie, które też skasowała, niby o nie prosząc, a sama zaczęła temat, Sulimira podzielała moje zdani w tym wątku.
        Od jakiegoś czasu Gaudencja polemizuje też z Asią Adalią, próbując na siłę wtłaczać swoje widzimisię i negując istotne argumenty.
        Mnie atakowała zarzutami o to, że jestem mężczyzną w średnim wieku : D jakimś politykiem : D usiłowała zrobić ze mnie grafomankę i beztalencie, piekliła się nawet o to, że wspomniałam Jej na końcu o moim IQ, którego wynik od razu próbowała podważyć, zadając wojownicze pytania na moje humorystyczne odpowiedzi.
        Wpadła w pułapkę megalomanii i to nie ja jestem winna Jej ataków i złośliwości.
        Podważała obydwa moje imiona, które nadali mi rodzice. Nazywała ludzi rejestrujących takie imiona osobami o złym i tandetnym guście, a samo imię wskazała jako nieodpowiednie do rozpowszechniania. Skasowała też neutralne posty czy komentarze, jakimi uzupełniłam Jej słodkie kłamstwa o tym czy innych imionach tylko dlatego, że ich nie lubi.
        Nikt nie podważa Jej z pewnością szerokiej wiedzy ale nie jest omnibusem, nikt nie jest, nie mogła znieść swojej pomyłki, którą Jej unaoczniłam wpisem z sanskrytu dotyczącym dwóch imion, oraz wskazałam kraje występowania, które wcześniej odrzuciła, chcąc mieć argument na bylejakość imienia.
        Manipuluje tutaj większością, myśląc, że ktoś wcześniejszy metryką i doświadczony zawsze będzie miał rację.
        Skasowała też post o tym imieniu, uznanym za pretensjonalne i bez zasług przez Nią, i nie tylko ten. Atakuje wściekle, na oślep imiona pochodzące spoza Polski, o neutralnym zapisie, jak moje albo nazwy oryginalnie skrócone, fantazyjne czy będące kolejnym wariantem, co urozmaica imiennictwo. Obrzydza innym nawet klasyczne imiona, jak Wiktoria, Oliwia, tępi imiona z listy swoich 'najbrzydszych faworytek'.
        A imiennictwo, jak każda pasja i dziedzina, nie znosi próżni ani konserwy, bo może dojść do implozji.
        Nie szkodzę Gaudencji, poprosiłam tylko o dodatkowego admina, który nie będzie bezpodstawnie kasował neutralnych postów czy komentarzy o imionach, ja nikogo nie wprowadzam w błąd, sprawdziłam dokładnie każde z tych i innych imion.
        Pozdrawiam serdecznie
        • emnilda.wolna Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:11
          > Nie poruszyłabym nigdy wspomnianych przez Ciebie poglądów, gdyby nie było mowy o nazwiskach aktywistów podsuniętych przez Gaudencję

Jeśli mówisz o Janie Śpiewaku, to niestety to ja go wspomniałam jako pierwsza. Żałuję, ale pocieszam się, że znalazłabyś inny pretekst do trolowania.

> Nie szkodzę Gaudencji, poprosiłam tylko o dodatkowego admina, który nie będzie bezpodstawnie kasował neutralnych postów

I cóż Ci po nowym adminie, jeśli Twoje posty nadal będzie kasować dotychczasowy admin?
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:18
            Dlaczego miałby kasować neutralny komentarz o imieniu, które naprawdę istnieje i są na to dowody w postaci żywych osób?
            • emnilda.wolna Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:23
              Admin1 kasuje komentarze typu x. Domagasz się dodania admina2, który nie będzie kasował komentarzy typu x. Ale admin1 dalej będzie je kasował, więc admin2 nic nie zmienia.

Tyle, mam nadzieję, że ten bezsensowny wątek poleci.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:33
            Słowa o rzekomym trolllingu również należą do Gaudencji. Nazywała mnie również facetem, politykiem w zaawansowanym czy średnim wieku, ruskim trollem i plaskoziemcą w jakiejś luźnej, offtopowej dyskusji, gdzie wspomniałam, że jestem przeciwko noszeniu masek i ingerowaniu w ciało każdego człowieka preparatami, jedzeniu robactwa i zabierania własności oraz wolności i prawa do decyzji.
            Rodziców nadających fantazyjne imiona nazwała niewykształconą masą nuworyszy czy też walczących z polskością.
            Nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką zaciętością przeciwko komuś, a ja wobec Niej byłam zawsze bardzo przyjazna.
            Piszę codziennie uznawane za obiektywne jak szczegółowe recenzje, lubię krytykowane przez Gaudencję neologizmy, i nikt inny nie nazwał mnie nigdy grafomanką, przeciwnie, doceniali mój styl i mam na to liczne dowody.
            • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 01:50
              Jeśli uważasz, że takie wypowiedzi są "niespotykaną nigdzie indziej, wymierzoną w kogoś zaciętością", to jeszcze mało widziałaś i słyszałaś w życiu - mówię to z pełną odpowiedzialnością za słowo. Nie masz pojęcia, jak ludzie potrafią uprzykrzyć życie innym osobom, atakować ich w sposób bezpodstawny. Na tym forum nigdy nie ma to miejsca.
              Istnieją nieporównywalnie bardziej poważne problemy zyciowe niż to, że ktoś zwraca nam uwagę na to, że pewne imiona nie istnieją. Uwierz mi. Radzę spojrzeć szerzej na świat.
              Moja wypowiedź jest ostra, ale myślę, że taki ton jest uzasadniony.
        • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 16.07.23, 10:55
          Jak ci już Emnilda odpowiedziała, choćby w przypadku postu dotyczącym Jana Śpiewaka - poproszono cię o link do statystyk imienia, na co wkleiłaś link do artykułu o Śpiewaku i saznisty opis swoich poglądów politycznych. I zrobiłaś to co najmniej kilkakrotnie. I tak, to wkurza.
          Gaudencja nie jest nieomylna, nie ma monopolu na wszechwiedzę. Niektórych wpisów wyciętych nie czytałam, więc się nie wypowiem, ale część poleciała słusznie.
    • adalia_decempunctata Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 18:29
      A niech by było i 10 moderatorów/moderatorek, tylko jakoś wątpię, by się pokazał las rąk chętnych osób. Jestem tu od niedawna i też zdążyłam mieć parę różnic zdań z Gaudencją, ale fakt jest faktem, że takie moderowanie to sporo roboty (za którą nikt nikomu nie płaci). Mnie by się kompletnie nie chciało tego robić i tracić czasu na czytanie i analizowanie pod kątem regulaminu każdego jednego postu, który się tu pojawia, więc cieszę się, że Gaudencja odwala tę robotę. 😜
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 19:09
        Rozumiem ale nie chodzi mi tutaj o zastąpienie Gaudencji, jedynie o pozostawienie neutralnych postów/ komentarzy o imiennictwie , również tym współczesnymwink
        Moja prośba nie ma żadnego związku z Jej jakże kompetentną i wyedukowaną, szlachetną wewnątrz osobą, tylko Jej podejściem pt. : ' wszystko albo nic', ' pogadamy zającu ' wink
    • polik17 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 21:37
      Mam proste rozwiązanie - po prostu nie wchodzić na forum 😀 Jest tyle forum o imionach, po co męczyć się akurat na naszym🤭
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 14.07.23, 22:57
        Ale nie mam nic przeciwko Gaudencji i z nikim się tu nie męczę, tylko cieszę ,wink
        Poprosiłam o dodatkowego admina, który przepuści moje 'utknięte'posty i komentarze, a to wielka różnica albo samą Gaudencję, bym mogła nadal coś napisać. Ten post był pytaniem o możliwość publikacji, wszystkich doceniam jednakowo smile
    • sulika Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 02:21
      Może się mylę, ale my mamy aż 3 moderatorów.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 08:44
        Ok i dzięki. Chcę tylko, żeby obiektywne treści o imionach nie były kasowane.
        • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 13:12
          To nie są treści obiektywne, tylko wyssane z palca.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 13:54
            To jest opinia Gaudencji, którą się sugerujesz. Posiadam niepodważalne dowody, a i Ty możesz sobie wygooglowac te imiona, noszą je istniejące naprawdę osoby.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 14:03
            I nie chodzi o osobę Gaudencji, a możliwość podzielenia się oraz skorzystania, kiedy wyszuka rzadziej spotykane imię ktoś inny. Wpisz w Google Adelisa Hodzić i Libianca Fonji, to będziesz miała odpowiedzi na to, czy istnieją takie imiona. Adria też istnieje, nawet na osiedlu mieszka jedna Adria.
            Nie kłamię też odnośnie moich imion, co zarzuca mi Gaudencja.
            Nie wyssałam z palca pochodzenia imienia podobnego do mojego, tylko bez jednego N, że występuje w Indiach i jest imieniem bogini, tymczasem Gaudencja twierdziła, że tam to imię w ogóle nie pojawia się, co jest Jej pomyłką, każdy może to sprawdzić sam.
            W urzędzie bez problemu można też nadać każde nieośmieszające imię.

• n.ataleczk.aa Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:15
        Rzeczywiście mamy więcej moderatorów, ale wydaje mi się, że od jakiegoś czasu są nieaktywni.
        • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:19
          A w czym przeszkadzam, że chcę wspomnieć o rzeczywiście istniejących imionach? Takich, które noszą żywe osoby i są w pełni legalne?Jaką krzywdę komukolwiek tym robię? smile
          • barlavento Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 16.07.23, 22:09
            niii napisała:

> A w czym przeszkadzam, że chcę wspomnieć o rzeczywiście istniejących imionach?
            > Takich, które noszą żywe osoby i są w pełni legalne?Jaką krzywdę komukolwiek ty
            > m robię? smile

Fakt, że ktoś nosi jakieś imię nie oznacza, że to imię istnieje. Nadając dziecku "imię" brzmiące zygdsx, nie tworzysz nowego imienia.
            • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 17.07.23, 08:34
              Tamte dwa, Libianka i Adelisa akurat istnieją jako prawidłowe imiona - źródło podaje, że Libianka ma do 4 nadań rocznie, Adelisa nie przekracza również kilku. To był tylko przykład imion, nie są dla mnie jakieś szczególne.
              • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 17.07.23, 18:16
                W Polsce nadań brak, poza Polską nadania są nieweryfikowalne. Nie reagujesz na upomnienia - wielokrotnie prosiłam cię o korzystanie z rzetelnych źródeł, nigdy się nie dostosowałaś i nigdy też nie podajesz źródeł, z których korzystasz.

Forum też nie jest miejscem na słowotwórstwo i wmawianie ludziom, że istnieją jakieś imiona, których polskie odpowiedniki właśnie sama utworzyłaś. W tym celu załóż sobie inne forum.
              • barlavento Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 17.07.23, 22:46
                niii napisała:

> Tamte dwa, Libianka i Adelisa akurat istnieją jako prawidłowe imiona - źródło p
                > odaje, że Libianka ma do 4 nadań rocznie, Adelisa nie przekracza również kilku.
                > To był tylko przykład imion, nie są dla mnie jakieś szczególne.

To nadal nie jest dowód na to, że dane imię istnieje.
              • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 19:21
                Już ci x osób tłumaczyło, że fakt iż ktoś gdzieś nadał jako imię jakieś słowo - nie jest jednoznaczny z tym, że jest takie imię. Jeśli cię to bawi - ok, możesz założyć wątek typu "Imiona zagraniczne które fajnie byłoby przenieść do Polski" i tam - ok, i Libianka i Adelissa i Shakira i Deamon i Bleys i pewnie jeszcze z milion innych będą miały rację bytu. Ewentualnie, był chyba taki wątek, jakie wyrazy uważacie, że byłyby ładnymi imionami? Słyszałam o dziewczynie, którą rodzice nazwali Arizona, uważając, że to najpiękniejsze słowo na świecie - z tym, że ona zmieniła imię jak doszła do pełnoletności - o ile historia jest6 autentyczna.
                Natomiast przyjmij, że w Polsce (a to jest forum zasadniczo polskie i głównie o polskich realiach) imion Adelissa czy Libianka NIE MA. I choćbyś tupała nóżkami przez dwie godziny - i tak nie będzie.
    • annthonka Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 14:50
      @Gaudencjo, czy jest szansa zablokowania tego nicka? Na początku to było zabawne, ale teraz troll chyba stracił wenę, bo się zrobił strasznie nudny.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:11
        Każdy sam się przedstawia, miło mi, a jeśli Twoje imię to Troll, zawsze możesz dodać sobie Nimfę.
      • n.ataleczk.aa Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:14
        Gaudencja już odpowiadała na to pytanie, że niestety nie ma, ze względu na to że forum jest publiczne. sad
        Przydałaby się taka funkcja.
        • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:21
          To jest forum publiczne, nie zamknięte, a ja nikogo nie obraziłam, wymieniłam rzeczywiście występujące imiona, nie wprowadziłam nikogo w błąd. Wystarczy je wygooglować.
          Nie liczę na wymuszoną uwagę, jestem tu z prawdziwej pasji imienniczej.
      • karoleena Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:39
        Jeja, Wy naprawdę chcecie blokować kogokolwiek, głównie dlatego, że ośmiela się mieć inne zdanie od Was? A nie wyraża go nigdy w sposób, który mógłby kogokolwiek obrazić. Także nie rozumiem. Natomiast posty Gaudencji często nacechowane są pewnego rodzaju pogardą, dla tych, którzy się z nią nie zgadzają. Oczywiście doceniam merytoryczną część wypowiedzi Gaudencji i jej wiedzę dotyczącą immiennictwa, natomiast w wypowiedziach Niii widzę prawdziwą pasję, nie mająca nic wspólnego z trolowaniem, którą należy podziwiać, bez względu na to czy jest nastoletnia dziewczyną, czy podstarzałym mężczyzną😉
        • emnilda.wolna Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 21:23
          > Jeja, Wy naprawdę chcecie blokować kogokolwiek, głównie dlatego, że ośmiela się mieć inne zdanie od Was? A nie wyraża go nigdy w sposób, który mógłby kogokolwiek obrazić.

Nie mówisz tego poważnie? Ta osoba przyszła na forum z wyraźną intencją rozwalenia go, bezustannie obraża innych (owszem, nie wprost, więc czytając nieuważnie można przeoczyć), a co do zdania innego "od was" (kimkolwiek ci "wy" są), to trudno powiedzieć, jakie ma zdanie i od kogo inne, bo głównie troluje. Co zresztą w moich ustach nie jest samo w sobie żadnym zarzutem, bo mam takie skrzywienie, że lubię wygłupy, a zabawny trolling cenię. Ale w tym przypadku nie widzę nic zabawnego, tylko jakieś zadawnione anse ewidentnie starej użytkowniczki w nowej masce i próbę odegrania się na Gaudencji poprzez zniszczenie jej forum. A tak się składa, że to forum lubię i nie chcę, żeby ktoś je wykończył. Nie ze względu na interes Gaudencji, tylko mój.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:16
            Jestem całkiem nową użytkowniczką, cenię to forum i nie zamierzam go w ogóle rozwalać, chcę, żeby było trwałe. Nikogo nie atakuję, broniłam słusznych racji,które nie tylko ka podzielam oraz faktów imienniczych. Ciebie wyjątkowo doceniam, również za poczucie humoru.
          • annthonka Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 17.07.23, 08:59
            emnilda.wolna napisała:

> Co zreszt ą w moich ustach nie jest samo w sobie żadnym zarzutem, bo mam takie skrzywienie
            > e, że lubię wygłupy, a zabawny trolling cenię. Ale w tym przypadku nie widzę ni
            > c zabawnego, tylko jakieś zadawnione anse ewidentnie starej użytkowniczki w now
            > ej masce i próbę odegrania się na Gaudencji poprzez zniszczenie jej forum. A ta
            > k się składa, że to forum lubię i nie chcę, żeby ktoś je wykończył. Nie ze wzgl
            > ędu na interes Gaudencji, tylko mój.

Otóż to. Zabawny i inteligentny trolling jest ok, ale popisy tego nicka zdecydowanie nie.

Można zrobić dwie rzeczy: nie karmić trolla, całkowicie go ignorować i pisać do administracji forum z prośbą o zablokowanie nicka. Działało w przypadku spamerów (nicki były blokowane), może zadziała też w przypadku trolla, który przekracza granice.
            • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 12:56
              annthonka napisała:

> Można zrobić dwie rzeczy: nie karmić trolla, całkowicie go ignorować i pisać do
              > administracji forum z prośbą o zablokowanie nicka. Działało w przypadku spamer
              > ów (nicki były blokowane), może zadziała też w przypadku trolla, który przekrac
              > za granice.

Próbujcie, takich zgłoszeń musiałoby być więcej...
        • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 12:33
          karoleena napisała:

> Jeja, Wy naprawdę chcecie blokować kogokolwiek, głównie dlatego, że ośmiela się
          > mieć inne zdanie od Was? A nie wyraża go nigdy w sposób, który mógłby kogokolw
          > iek obrazić.

Posty z twierdzeniami obraźliwymi, agresywnymi zostały skasowane. Być może nie zdążyłaś ich przeczytać. Jak ocenisz np. pisanie o ludziach per "elgiebeton"? A nie był to jednorazowy wyskok. Dyskusje światopoglądowe - proszę bardzo, choć nie na tym forum. Lżenie ludzi jest nieakceptowalne. W moich oczach człowiek, który to robi, jest na długo skreślony, aż się zrehabilituje - m.in. okazując, że naprawdę zrozumiał, iż było to niedopuszczalne i haniebne. W tym przypadku jeszcze do tego nie doszło, co wpływa i będzie wpływać na stosunek do niii.

Nie wyobrażam sobie, żeby tego typu uwłaczanie ludziom i ich odczłowieczanie miało rację bytu na tym forum, póki jest taki skład moderatorów, jaki jest - lub będzie inny, który będzie kontynuował dbałość o zachowanie przyzwoitości.

Do niii: jeśli zamierzasz pisać w odpowiedzi na ten post kilometrowe zawiłe odpowiedzi, lepiej poświęć czas na co innego. Mętne samousprawiedliwienia nie pomogą. Pomoże tylko jednoznacznie posypanie głowy popiołem. A w pozostałej części - zaprzestanie wypisywania nierzetelnych i niesprawdzonych twierdzeń, których naprawdę nie mam czasu pracowicie prostować.
          • karoleena Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 13:23
            Ok, przyznaję, takie określanie kogokolwiek, bez względu na swoje przekonania, nie powinno mieć miejsca. Nie śledzę forum az tak dokładnie. Popieram kasowanie takich postów.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 16:15
            Nie będę przepraszać za elgiebeton, który wymyśliłam sama o sobie, kiedy upierałas się, że jestem podstarzałym facetem. To słowo dotyczyło tylko mnie i było osłoną - żartem o mnie przed Twoim bezpodstawnym atakiem.
            • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 16:28
              Bynajmniej. Jak zwykle kłamiesz. Cytuję: "imię z pewnością istnieje, tylko czeka na harmonizację hormonami w oczach onieśmielonej elgiebetonem, jednak mimo wszystko jedynej w swoim rodzaju, Gaudencji ; D" Nie utożsamiam się z tobą i z pewnością nie pisałaś tego sama o sobie. Był to także aktualny elementy trollicznego przekazu dnia - wtedy w przekazie dnia szczególnie akcentowana była nagonka na LGBT.

Nie chcesz przeprosić, nie czujesz się winna - nie dziw się, że jesteś postrzegana adekwatnie do stylu i treści całokształtu swoich wypowiedzi. Straszne czasy nastały, jeśli już nastolatki, rzekomo wszechtolerancyjne podlotki, mają taki mętlik w głowie i takie pokłady obelżywości wobec bliźnich.
              • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 16:34
                O rety... Myślałam, że Niii jest tylko specyficzną, znudzoną malolatą, którą bawi, że dorośli z nią "dyskutują". Szkoda. To co zacytowałaś, Gaudencjo, w moich oczach przekreśla. Z mojej strony więcej się słowa nie doczeka, chyba, że zrozumie i przyzna do błędu.
                • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 16:42
                  To niestety tylko wycinek wykasowanej działalności tego trolla, podającego się za nastolatkę.
              • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 16:44
                Dalej podtrzymuję, że słowa elgiebeton użyłam o sobie, bo mam do siebie i szacunek i odstęp.
                Oczywiście przepraszam Cię prawdziwie szczerze, jeśli czujesz się urażona. Mnie też było bardzo przykro, że wmawiasz mi bycie facetem i to starym ruskim agentem. Nie kłóćmy się, bo nie obraziłam nikogo z LGBT, mówiłam tylko o sobie.
                • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 17:21
                  niii napisała:

> Dalej podtrzymuję, że słowa elgiebeton użyłam o sobie, bo mam do siebie i szacu
                  > nek i odstęp.
                  > Oczywiście przepraszam Cię prawdziwie szczerze, jeśli czujesz się urażona.

Czuję się oburzona, a nie urażona, a takie warunkowe przeprosiny ("jeśli się czuję urażona"), to żadne przeprosiny, zwłaszcza że nie chodzi tylko o mnie, a o wszystkich czytelników i uczestników forum.

I nie zasłaniaj się jakimiś wyssanymi z palca wyjaśnieniami, jakoby to miało być o tobie.
                  • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 17:51
                    Chyba, że ona serio jest opóźniona w rozwoju małolatą i nie do końca panuje nad językiem, którego używa? Wówczas mogłoby jej chodzić, ze jesteś onieśmielona nią (elgiebetonem) i imię czeka na harmonizację w twoich oczach... Nie żeby przez to zdanie nabierało sensu...big_grin
                    Nota bene: nie można mieć do siebie odstępu. Dystans - ok. Ale nie odstęp.
                    • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 18:02
                      Nie, ona (lub on) nałogowo konfabuluje, więc teraz przedstawił(a) jakąś linię samoobrony i próbuje nas omamić.
                      Pisywał(a) także tyrady o ekoszaleństwie, zmuszaniu do jedzenia robactwa, o odbieraniu prawa do własnego samochodu i mobilności, o multi-kulti, podsycał(a) urazy związane z Wołyniem, powołując się na dwutomową publikację z detalicznymi opisami okrucieństw; miał(a) wypowiedzi antyimigranckie, pisał(a) też o swoich dyskusjach z "niezależnymi" lekarzami w Szczecinie o maseczkach, tj. miał(a) wtedy ok. 12 lat, a już wchodził(a) w dialog z lekarzami - wszystkiego tu nie wymienię.

Jeśli to małolata, zajmuje się zdecydowanie tematami nieadekwatnymi do wieku (przede wszystkim mam na myśli to, że są to tematy, które rzadko tak bardzo obchodzą podlotki, żeby wielkim nakładem czasu walczyć o to w internecie, wypisując całe elaboraty - np. brak ograniczeń w jeżdżeniu samochodem), przy czym używa bardzo upolitycznionego języka rodem z partyjnych przekazów (pomijam jego dramatyczną nieporadność tam, gdzie próbuje napisać coś od siebie - na co słusznie zwróciłaś uwagę).
                      • annthonka Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 22:10
                        Moim zdaniem to konto jest obsługiwane przez kilka osób. Różnice w rejestrze językowym są nieraz bardzo wyraźne.

• kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 22:15
                          Ja mam kompletnie "drewniane ucho" do niuansów, więc nie wyłapuję, do tego oprócz forum mam jeszcze dom, ogród, rodzinę, hobby czasochłonne i wiele z wpisów Niii po prostu (i słusznie!) Gaudencja wycięła zanim je przeczytałam... smile Ale nie wykluczam, że masz rację.
                          • annthonka Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 20.07.23, 12:20
                            Ja dlatego przestałam czytać, nie wchodzę w dyskusję, nie odpowiadam na zaczepki.
                        • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 22:33
                          Ja widzę, że niektóre wypowiedzi są bardzo agresywne, a inne - pełne skruchy i przeprosin za to, że padły tak ostre słowa. Albo to są zachowania pasywno-agresywne trolla, albo wypowiedzi kilku osób.
                          • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 23:36
                            remigia1 napisała:

> przeprosin za to, że padły tak ostre słowa. Albo to są zachowania pasywno-agres
                            > ywne trolla, albo wypowiedzi kilku osób.

Obstawiam, ze jest to kwestia jakichś zaburzeń, których zresztą szczerze współczuję, co nie umniejsza ich ujemnego wpływu na nasze forum.
                          • adalwinka Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 23:55
                            remigia1 napisała:

> Ja widzę, że niektóre wypowiedzi są bardzo agresywne, a inne - pełne skruchy i
                            > przeprosin za to, że padły tak ostre słowa. Albo to są zachowania pasywno-agres
                            > ywne trolla, albo wypowiedzi kilku osób.

Tak, te wypowiedzi są zupełnie niespójne. Poza tym - do jej/jego poglądów polityczno-społecznych bardziej pasowałby gust imienniczy w stylu lubomiro big_grin Wypowiada się przeciwko multikulturowemu społeczeństwu, a promuje importowanie obcych imion.
                            • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 20.07.23, 00:01
                              adalwinka napisała:

> Tak, te wypowiedzi są zupełnie niespójne. Poza tym - do jej/jego poglądów polit
                              > yczno-społecznych bardziej pasowałby gust imienniczy w stylu lubomiro big_grin Wypowi
                              > ada się przeciwko multikulturowemu społeczeństwu, a promuje importowanie obcych
                              > imion.

Tak, a Polacy wypowiadający się przeciwko "islamowi w Europie" stołują się w tureckich kebabiarniach. To trochę OT smile
                              • niii [...] 20.07.23, 12:07
                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • n.ataleczk.aa Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:16
      Ja osobiście nie zgadzam się ze wszystkim, co Gaudencja pisze, ale nie mam jej nic do zarzucenia jako moderatorce. Dobrze spełnia swoje obowiązki, a Twoje wypowiedzi często zawierają nieprawdziwe informacje oraz są niepotrzebnie nacechowane politycznie.
      • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:26
        To nacechowanie polityczne to częściowo moja wina, bo czasami robilam lekkie polityczne offtopy, a takie rzeczy jeszcze bardziej "nakręcają" niii niestety.
        • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:21
          To jest tylko moja odpowiedzialność, nie Twoja, Izo
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 19:30
        Natalko, raz na zawsze zamknęłam polityczny wątek, który sama poruszyła Gaudencja albo Emnilda ale to Gaudencja naciskała na dostarczenie dowodów, w które obfitują wywiady z aktywistą, wystarczy poszukać na YT.
        Nie mam nic przeciwko LGBT, to też moi znajomi, a ja bronię praw wszystkich dzieci, dlatego wspomniałam o skrajnym odłamie LGBT( w czym poparła mnie Sulimira) na Florydzie i reakcji tamtejszych władz. A równie dobrze mógł to być niebezpieczny odłam hetero, wpisałam to w luźnej dyskusji, której nie zaczęłam sama.
        Szanuję wszystkich tutaj i nigdy nie wyzwałam nikogo.
        Nie mam nic przeciwko nikomu tutaj, traktuję wszystkich przyjaźnie. Imiona, które wymieniłam, noszą ludzie w Afryce, Indonezji, częściowo w Stanach i w Europie, podałam nawet przykłady wokalistek o tych imionach. One nie są dla mnie specjalne, a jedynie zauważone. Nie atakuję Gaudencji, chciałam tylko, by inny moderator zaakceptował przezroczyste informacje o znalezionych imionach. Nie pisałam, że nie chceytu Gaudencji, a tylko publikacji neutralnych postów i komentarzy w temacie imion
        Pozdrawiam serdecznie
    • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:17
      niii napisała:

> Czy ktoś stąd jest za tym, by można było dodać kolejnego, tym razem obiektywneg
      > o admina/ moderatora?

Jeśli będzie obiektywny, Twoje posty nadal będą kasowane. Właśnie o to chodzi - obiektywizm polega na kasowaniu niezgodnych z prawdą postów.

> Już na początku lat zerowych był ogromny sprzeciw przeciwko kandydaturze Gauden
      > cji.

Co to znaczy "ogromny"? Ile osób było przeciw? Na to forum wchodzi mnóstwo osob, spośród których wiele trolluje, wiec ich opinia nie ma znaczenia. Podaj rzetelne dane.

> nie i etymologię imion, których nie toleruje.

Nie chodzi o tolerancję, tylko o zwrócenie uwagi na to, że w języku istnieją pewne zasady.

> To nie jest prywatne forum Gaudencji, to forum wszystkich użytkowników, a Ona n
      > ie ma prawa decydować o niczyich gustach i zacierać prawdy o imionach ani ich n
      > ikomu obrzydzać czy metkować społecznie.

Już kiedyś była na forum mowa o tym, że gust podlega ksztaltowaniu i kultura zachodnia opiera się na założeniu, że istnieje "lepszy" i "gorszy" gust. Nie ludzie, ale gust.

> Chciałabym, by do tak kontrowersyjnej i kąśliwej osoby była dodana neutralizują
      > ca Jej reakcje, bez przesadnego ego i racjonalnie myśląca, bo tym powinien char
      > akteryzować się admin/ moderator.
      > Jest napastliwa za każdym razem, kiedy ktoś nie podziela Jej opinii, kasuje pos
      > ty, wciąż żąda dowodów, niszczy linki z przykładami i bezpodstawnie atakuje nie
      > tylko mnie w tej chwili.

Trudno mi sie wypowiadac sie na temat Gaudencji jako osoby, bo oczywiscie nie znam jej osobiscie. Jednak, jeśli poglądy, które prezentuje na forum, są zgodne z prawda (a nie są trolligniem lub manipulacja, na które wszyscy od wielu lat świetnie się nabieramy - wybacz, mam takie skrzywienie, że nie potrafię ufać wszystkiemu w 100%), to myślę, że dla niej po prostu bardzo wielką wartość ma dziedzictwo kulturowe i chce je chronić na tyle, na ile się tutaj da. Jednak uwagi, które kieruje do innych osob, absolutnie nie mają obraźliwego charakteru. Wrecz przeciwnie - mam wrażenie, że bardzo cieszy sie z wkladu uzytkowników, który tu wnoszą, nawet jesli sie z nimi nie zgadza we wszystkim - przyklad Adalii (chyba że znów nie dostrzegam sarkazmów i braku szczerości). Ale nie jest to kąśliwość, błagam, nie używajmy tak ostrych slow.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:28
        Dla mnie dziedzictwo kulturowe to również jedna z największych wartości, także Gaudencja mocno myli się co do mnie - promuję rdzennie polskie imiona i zachęcam gdzie indziej ludzi do poszukiwań imienniczych, archeologicznych.
        W porządku i przepraszam za określenie 'kąśliwa' -
        miałam na myśli upór, Gaudencja to także bardzo wrażliwa i szlachetna osoba, o czym wcześniej pisałam w dużej wspólnej dyskusji.
        Nie chcę się kłócić, interesują mnie po prostu imiona. Nawet jak coś wklejam o imieniu z podwórka czy dalszego otoczenia, to zawsze sprawdzam. I cieszę się tym, że Wy też jesteście, w tym Ty czy Gaudencja.
    • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:21
      Celowo zostawiłam wczoraj tę dyskusję, aczkolwiek forum - zgodnie z zasadami - nie jest miejscem do roztrząsania tego typu kwestii, jak również do wyjaśniania przyczyn usuwania postów: "Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych wypowiedzi i tylko listownie - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do administratorów społecznych danego forum."
      forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html
      Jest to jeden z punktów, który regularnie narusza niii, spamując wielokrotnie postami nie na temat forum oraz danego wątku. Nigdy natomiast nie zostałam zapytana zgodnie z zasadami forum o przyczyny usunięcia postów. Niemniej jednak w poszczególnych wypowiedziach można znaleźć informacje na ten temat.

Nie sądzę, niii, żeby właściwa była twoja próba wywrócenia, rozwalenia i zniszczenia tego forum, które ma historię dłuższą niż deklarowany przez ciebie na potrzeby tego forum wiek. Jest na nim grono stałych uczestniczek, które mają znacznie większe prawo do współdecydowania na temat jego kształtu niż ty. Stało się ono forum publicznym właśnie dlatego, że funkcjonowało w sposób, jaki zainteresował administrację forum gazety. I wbrew pozorom, wcale nie była stosowana daleko idąca ingerencja nożyczkami moderatora. Ty jako najbardziej uporczywy i destrukcyjny troll w historii forum poniekąd zmusiłaś mnie do cięcia postów w takiej liczbie, w jakiej nigdy wcześniej tego nie robiłam. Nie reagujesz na upomnienia. Nie czujesz się w najmniejszym stopniu winna, jeśli nie jesteś w stanie podać źródeł swoich rewelacji. Są też na ciebie liczne skargi. Z mojego punktu widzenia najgorsze jest rozmijanie się z prawdą i nierzetelność podawanych informacji na temat imion bez jakiejkolwiek autorefleksji, zaprawione ogromną dozą nadmiernej pewności siebie. Pomijam regularne próby sprzedawania na forum aktualnego przekazu dnia jakiejś partii, który to przekaz naprawdę nas nie obchodzi, a każdy zainteresowany nim może go sobie bez trudu znaleźć samodzielnie.

Również uważam, że jeśli forum ci nie odpowiada, nie ma przeszkód, byś założyła swoje i jeśli twój pomysł na moderację chwyci, z pewnością będzie to forum jeszcze liczniej uczęszczane niż nasze. Postąp zgodnie z wezwaniem Kuronia: "Nie palmy komitetów, zakładajmy własne". Oto link: forum.gazeta.pl/forum/0,79969,3826059.html
      • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:38
        gaudencja napisała:

> Celowo zostawiłam wczoraj tę dyskusję, aczkolwiek forum - zgodnie z zasadami -
        > nie jest miejscem do roztrząsania tego typu kwestii,

Oczywiście dziękuję wszystkim P. T. Forumowiczkom, które się wypowiedziały w dyskusji; nie chciałabym, żeby powyższe zostało zrozumiane jako krytyka ich uczestnictwa w tym wątku, czego bynajmniej nie miałam na myśli. Wasz głos jest bezcenny.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 22:39
        Nie obchodzą mnie żadne partie, jestem apolityczna, odpisałam na czyjeś komentarze wtedy.
        Forum podoba mi się bardzo i jeszcze raz powtórzę - nie chcę go rozwalać, doceniam je i wkład wszystkich, zależy mi na jego wzmacnianiu, tak samo jak na krzewieniu polskości. To wszystko z mojej strony, zawsze przedstawiam coś, co ma miejsce w rzeczywistości. Nie znacie mnie, więc być może ocenianie tak po poprzednich użytkownikach. Nie mam ambicji przywódczych, i nigdy nie chciałam być adminem i moderatorem, bo nie lubię być ani pod kimś, ani nad kimś, zostałam tylko na prośbę wielu osób. Jestem obserwatorem tutaj bardziej niż inicjatorem, forum uważam za fantastyczne, tak samo ludzi tu spotkanych.
        • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 23:10
          Oceniacie*, przepraszam za błędy słownika w telefonie
        • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 23:10
          Obserwator się dostosowuje, a ty próbujesz wejść na forum, będące efektem zaangażowanego uczestnictwa wielu osób przez wiele lat i je przenicować. Wykaż się, zakładając i prowadząc własne forum, które zorganizujesz wedle swoich zasad.

"Wiele osób" zapraszam do wypowiedzenia się indywidualnie, z własnych IP, i wtedy w nie uwierzę. Jeśli mogą czytać twoje wypowiedzi, to mogą się i zalogować i napisać samodzielnie. Czyjaś osobowość wieloraka nie wystarczy, by można było się powoływać na "wiele osób". A ty masz zbyt dużą tendencję do mistyfikacji, żeby tego typu oświadczenia były traktowane jako wiarygodne. Podobnie jak każda inna twoja deklaracja.

Uważam tę dyskusję za zakończoną na tym etapie.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 15.07.23, 23:26
            W porządku, i dzięki. Nie mam ambicji zakładania swojego forum, mam skromne ego, pasjonuje mnie imiennictwo. Dziękuję za odniesienie się.
    • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 10:43
      No patrzcie... Dzasmin jest w złym guście, bo zapis, a sama "promowała" wersję "Ambroz" zamiast Ambroży, pomimo, że zapis jest równie błędny, dziwaczny i głupi... Gdzie logika?
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 11:57
        Nie zrozumiałaś mnie wtedy - nie lubię męskich imion zakończonych na - y i - i, więc powinnam zaproponować inne imię, np. Ambrozjo, Ambro.
        Nie przeszkadzają mi imiona takie, jak Marcel, bo są ładnie ucięte i mają takie same odpowiedniki za granicą.
        To kwestia indywidualnych odczuć melodii - wolę imię w zapisie Wincent, nie Wincenty.
        Ambroz jest tak samo niefortunny jak Ignac, a obu tych imion nie lubię nie że względu na ich temat, a końcówkę ( Y ). I nie tylko ja, a wielu ludzi z różnych pokoleń po prostu y czy i w męskim imieniu irytuje. Tak samo końcówki - acy, - ucy, -ycy czy firmy z - asz.
        Już wolę niektóre męskie zakończone na - a, jak Zawisza, niż imiona typu Horacy, Patrycy, Pafnucy, Kalasanty, Zachariasz, Zebediasz.
        Jestem konsekwentna w tym, co mówię i przyznałam, że jeśli Ambroz to nie jest dobry skrót, to nie nadam też Ambrożego, bo kojarzy mi się nieciekawie z Y w brzmieniu ( Ambroży w obroży) pomimo, że podoba mi się rdzeń bez Y i samo znaczenie.
        • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 20:08
          Nie, moja droga. Nie ja cię źle zrozumiałam, co najwyżej ty się źle, nieprecyzyjnie wyraziłaś. smile Ponieważ optowałaś, iż powinno być dopuszczalne nadawanie wersji Ambroz lub Ambrozjo. Dla zobrazowania: ja sama kiedyś napisałam, że bardzo lubię imię Bruno, a bardzo nie lubię imienia Brunon. I że gdyby można było dać wersję nieodmienną - to Bruno byłby na mojej liście "potencjalnie do nadania". Mogłabym mieć małego Bruno, ale nie mogłabym mieć małego Brunona. Więc nie optuję za nadawaniem imienia błędnie nieodmienianego, a po prostu rezygnuję z Brunona. Ty natomiast radośnie uznajesz, że fanaberie rodziców są "górą" i powinni móc nazwać dziecko Ambroz, mimo, że ta forma jest niepoprawna według form języka polskiego i sprzeczna z zasadami języków obcych z których brzmienie zostało zaczerpnięte.
          I uwierz mi - powtórzę po raz nie wiem już który - stwierdzenie "nie lubię" nie wymaga już żadnych innych argumentów. Nie musisz się powoływać na jakieś mityczne tłumy ludzi z różnych pokoleń, którzy tez tego akurat co ty nie lubili (nota bene - gdyby to była prawda, że tak nagminnie ludzie nie lubią "y" w końcówce imion męskich - to te imiona by zanikły, a jakoś swobodnie funkcjonują, niektóre wręcz od wieków). I znów - nie jest tajemnicą, bo pisałam o tym kilkakroć, że nie lubię, nie podobają mi się imiona kończące się na - sława/sław i -miera/mierz. Mirosława, Sławomira, Kazimierz, Władysław - dla mnie odpadają, niezależnie od zacnego patrona, ładnego znaczenia czy linii melodycznej. No,. nie podoba mi się i już. I nie ma potrzeby doszukiwać się jakichś "innych" którzy tez tak mają - choć zapewne nie jestem osamotniona w odczuciu, gdyż mam wrażenie, że "sławy" i "miry" są w odwrocie. wink I, dla jasności: GDYBYM użyła jako argumentu, że - sław i - mir są obecnie passe i de mode - to Gaudencja mogłaby mnie poprosić o jakiś link do statystyk, czy informację skąd wzięłam taką informację.
          P.S. NIE TWIERDZĘ, że "sławy" i "miry" są de mode, mam tylko takie odczucia! smile
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 09:38
            Tym sposobem dość liczna grupa osób i tak przemyci Marcela, Wincenta i Ksawera, będzie odmieniać Bruna bez dodawania końcówek - przyznaję, że też nie cierpię tej odmiany wyjątkowo.
            A ludzie nie lubiący imion z Y i I po prostu ich nie nadadzą i będą szukać rozwiązań pośrednich albo kształtować istniejące i zmieniać wraz z ewolucją końcówki.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 12:11
        Zgadzam się, że Ambroz czy Ambroż był błędny, dziwaczny i głupi - był jedynie próbą odcięcia Y, którego wiele osób nie znosi.
        Wolę już by miał a na końcu jako Ambroża albo Ambrozjan czy w ostateczności Ambrożan( raczej nieudane dwie ostatnie wersje) ale to moje indywidualne odczucia, każdy odpowiada za własne smile
        Zauważam ostatnio, że nadający lubią tradycyjne imiona, jednak chcą je przywrócić bez Y, dlatego właśnie tak popularny stał się Ksawer, Marcel, Wincent, które również zs granicą występują bez Y.
        Jeśli istnieje imię Kornel, może też bez problemu być Marcel i Ambroża - w analogii do takich imion, jak Kuba, Kosma, etc.
        Podobnie zamiast Tytusa wolę imię Tytan, nie przepadam za końcówką - us. W tym nie ma logiki, są tylko osobiste uwarunkowania melodii.
        • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 18.07.23, 12:56
          niii napisała:

> Zauważam ostatnio, że nadający lubią tradycyjne imiona, jednak chcą je przywróc
          > ić bez Y, dlatego właśnie tak popularny stał się Ksawer, Marcel, Wincent, które
          > również zs granicą występują bez Y.

Imię Ksawer w ogóle nie zostało nadane w zeszłym roku, a częściej nadawany niż nowomodny Wincent był tradycyjny Wincenty, więc jak zwykle twoje twierdzenia są wyssane z palca. Ponadto moda na Marcela nie wynikała bynajmniej z dążenia do powrotu do tradycyjnych imion, a z poszukiwania nowości - w tym przypadku imienia francuskiego.
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 09:47
        Nie Dżasmin, tylko Żasmin - podoba mi się dż, a w wersji Żasmin właśnie brzmi fatalnie wink
        • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 10:03
          Zetknęłam się w okolicznościach urzędowych z panią, która ma imię Dżezmyna. Mniemam, że to ułańska fantazja urzędnika. I nie, mimo to NIE MA imienia Dżezmyna.
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 11:32
            Za granicą Jasmine występuje w wielu wariantach, a nawet w 1 przypadku jest połączeniem Jessiki i Jasmine - Jessamine crying
            • n.ataleczk.aa Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 11:38
              Jessamine to ładne imię i nie jest połączeniem Jessiki i Jasmine.
              • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 11:44
                Według różnych źródeł jest - tak twierdzi ktoś i imieniu Jessamine. Nie mam intencji pokazania wyższości racji, to był przykład istniejącej osoby smile Jeśli Ją znajdę, a było tak w 2022, przytoczę fragment smile I dzięki za Twoje wątpliwości, bo wszystko trzeba analizować dokładnie, sporo tu wnosisz smile
            • n.ataleczk.aa Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 11:39
              Znowu pokazuje się twój brak weryfikowania informacji wink
              • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 12:06
                Już wiem, o co chodziło dokładnie. Imię Jessamine oczywiście oznacza Jaśminę ale w formie Jessamine jest uważana przez niektórych rodziców za bardziej oryginalny zapis niż Jasmine i zgrabne połączenie Jessiki i Jasmine ( uzasadniają to w pewnym artykule, że oni tak to interpretują i nadają imię, korzystając z obydwu początków - Jess ( Jessica i Jessamine mają wspólny wstęp). To po prostu ich interpretacja, tak przekazali dziewczynie, która jest bohaterką artykułu. A to nie podważa tego, że Jessamine to przede wszystkim Jaśmina smile
                • n.ataleczk.aa Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 13:14
                  Okej, dziękuję smile
    • maeve_binchy Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 09:41
      Czytam to forum od lat, piszę bardzo rzadko, prawie nigdy. Ale czytam nałogowo. Ostatnio nie da się czytać przez niii. No nie, te imiona wyssane z palca, jakieś dodawanie, odejmowanie liter, pretensjonalny styl. Dlatego cieszy mnie, że Gaudencja kasuje przynajmniej część tych wytworów.

ps: proszę, jeden z licznych linków dotyczący dziwnych imion w USA: nameberry.com/blog/craziest-baby-names-right-now Wg niii to są pełnoprawne imiona, bo zostały nadane. To może zaproponujmy Tsunami (pojawilo sie w linku), w US dla dziewczynki, ale przecież "i" jest neutralne, więc może być i dla chłopca. A może God (też jest), można spolszczyć i nazwać dziecko Bóg uncertain To jest kwintesencja porad niii...
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 10:04
        Pozwól każdemu mieć swoją opinię i zachowaj własną, co nie znaczy jedynie słuszną wink
        A te imiona, o których wspomniałam, nie są pretensjonalne, po prostu występują na innym kontynencie jako warianty imion lub imiona wyjątkowo rzadkie w skali kilku nadań rocznie.
        Jeśli Ci przeszkadza zbiór np. kwiatowych i istniejących w Polsce fantazyjnych imion, takich, jak : Magnolia i Azalia, to pomijaj i nie czytaj, każdy ma prawo do swojego stylu i upodobań smile
        Może podaj konkretne imiona, które za takie uważasz bo na razie rozmawiamy o abstrakcie i nie wiem, do czego się odnieść smile Podaj przykład pretensjonalnego imienia.
        Zaraz zapoznam się z Twoim linkiem.
        Jeśli chodzi o Boga, to akurat jest mnóstwo imion do Stwórcy nawiązujących na całym świecie, a w Polsce choćby Bogna wink
        Możesz udzielać się częściej jeśli masz na to chęć. To, że na cokolwiek napiszę czy ktoś inny, nie zabiera Ci przestrzeni do wyrażenia siebie smile
        Pozdrawiam serdecznie
        • maeve_binchy Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 10:06
          jesteś niereformowalna uncertain
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 10:37
            W porządku. A ja się cieszę, że wracasz na forum i czekam na Twoje komentarze również smile
            • maeve_binchy Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 10:39
              oszalalas? Jakie wracasz na forum? Jestem na nim dluzej niz ty zyjesz. Nie musisz odpisywac, nawet nie rob tego.
          • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 18:28
            Mi się wydaje, że to jest trolling najczystszej wody i dla niii nasze wypowiedzi są tylko pretekstem, żeby pisać jeszcze więcej. Tu nawet nie chodzi o upór. Jest jednak, jak sądzę, różnica między osobą upartą i przekonaną do swoich racji, a osobą, która po prostu "robi sobie jaja" z drugiej strony sporu.
            • remigia1 Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 18:28
              * pretekstem do tego, żeby
      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 11:50
        Odpowiadam teraz na Twój link - imiona tam zawarte są wedlug większości racjonalnych osób i w moim odczuciu kompletnie nienadawalne.
        Także zgadzam się z Twoją opinią z nameberry. Nie poleciłabym tych imion nikomu.
        To mówię ja, niii, a nie np. Sylvia Plath bo zawsze występuję jako ja, bez aureoli innych artystów wink
        • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 12:37
          niii napisała:

> Odpowiadam teraz na Twój link - imiona tam zawarte są wedlug większości racjona
          > lnych osób

Nie masz zielonego pojęcia, co uważa "większość racjonalnych osób".
      • adalwinka Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 19.07.23, 23:27
        maeve_binchy napisała:

> Czytam to forum od lat, piszę bardzo rzadko, prawie nigdy. Ale czytam nałogowo.
        > Ostatnio nie da się czytać przez niii. No nie, te imiona wyssane z palca, jaki
        > eś dodawanie, odejmowanie liter, pretensjonalny styl. Dlatego cieszy mnie, że G
        > audencja kasuje przynajmniej część tych wytworów.

Otóż to. Do tego dużo wypowiedzi nie na temat - polityka, dywagacje o adminach i forumowiczkach. Niii robi z naszego forum śmietnik. Podziwiam cierpliwość i opanowanie Gaudencji w tej sprawie.
        • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 20.07.23, 22:01
          Wbrew zapewnieniom - nawet dziś jakoś koło 12:00 Niii wysmażyła sążnisty post, o uchodźcach, swoich poglądach na politykę, seksualność i prawa kobiet. Oraz licho wie co, bo nudne to było, więc przeczytałam "|po łebkach" a potem, na szczęście Gaudencja przyszła z nożyczkami i ciachnęła. uncertain
          • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 20.07.23, 22:20
            Smacznego wink Odpowiedziałam rzeczowo na zarzut dotyczący powszechnego braku zgody na przyjęcie migrantów oraz dotyczący terroru masek. Moje zdanie jest słuszne i będę go bronić dokąd istnieję.
            To nie miała być porywająca lektura, jedynie odpowiedź o przestrzeganiu naszych praw wink
            • adalia_decempunctata Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 00:59
              A skąd przekonanie, że panuje "powszechny brak zgody na przyjęcie migrantów"? Wyczytałaś w jakimś biuletynie partyjnym? To nie 2015 rok, szczucie na migrantów już tak (na szczęście) nie działa jak wówczas. I jeszcze "terror masek" - serio? Krzywda Ci się jakaś stała od zakładania maseczki w miejscach publicznych? Nos przemieścił się na czoło, maska przyrosła do twarzy jak w "Gęsiej Skórce", albo coś w ten deseń? 🙃 Twoja fascynacja zwariowanymi imionami akurat kompletnie mi nie przeszkadza, ale forum o imiennictwie to nie miejsce na robienie kopiuj-wklej partyjnego bełkotu. A co do "przestrzegania naszych praw" - moim prawem jest nie musieć czytać tu konfederackich bredni, i byłoby miło gdybyś go przestrzegała z gorliwością równą tej z jaką politykujesz.
              • niii [...] 21.07.23, 01:34
              • niii [...] 21.07.23, 02:02
              • niii [...] 21.07.23, 02:10
              • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 02:14
                Napiszę, żebyś odczytała wyraźnie, bo komentarz został skasowany - NIGDY NIE NOSIŁAM maski, jestem prawnie upoważniona do chodzenia z odsłoniętą twarzą i mnie ten przepis nigdzie nie dotyczy ze względu na opinię chirurga.
                • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 02:18
                  Z uwagi na co, jeśli można spytać? Pytam dla kolegi chirurga. Może być na priv.
                  • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 02:45
                    To jest tajemnica lekarska i nie mogę tego zdradzać. Jak wiesz, są ludzie zwolnieni z noszenia i ja się do nich zaliczam. Nie oznacza to tego, że innym zdejmuję z twarzy maski, bo każdy ma własne uwarunkowania.
                    Prosiłam tylko, byś dała Asi przeczytać, a dopiero potem skasować komentarz.
                    Nie chcę już odnosić się więcej do żadnych offtopowych tematów, więc możesz być spokojna o forum. Chciałam jedynie wyjaśnić Adalii i Emnildzie to, o co pytały.
                    Możesz napisać na priv, jeśli chcesz.
                    • gaudencja Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 02:52
                      niii napisała:

> To jest tajemnica lekarska i nie mogę tego zdradzać.

Oczywiście, że możesz. Tajemnica lekarska obowiązuje lekarza wobec pacjenta, a nie na odwrót.

Jak wiesz, są ludzie zwoln
                      > ieni z noszenia i ja się do nich zaliczam.

W tej chwili wszyscy jesteśmy zwolnieni. Cieszę się, że nie mogąc nosić maseczki, nigdy nie zostaniesz lekarzem - przy twojej skłonności do konfabulacji i korzystania z nierzetelnych źródeł.

Nie oznacza to tego, że innym zdejmu
                      > ję z twarzy maski, bo każdy ma własne uwarunkowania.
                      > Prosiłam tylko, byś dała Asi przeczytać, a dopiero potem skasować komentarz.

Sianie uprzedzeń rasowych, narodowościowych lub wyznaniowych nie będzie na tym forum tolerowane. Nie oczekuj ode mnie pozostawienia choćby jednego postu o tym wydźwięku.

> Nie chcę już odnosić się więcej do żadnych offtopowych tematów, więc możesz być
                      > spokojna o forum.

Chciałabym w to uwierzyć, ale nie mogę.

> Możesz napisać na priv, jeśli chcesz.

Po co?
                      Moje pytanie z poprzedniego postu nadal wisi w powietrzu. Nie wierzę w twoje zwolnienie lekarskie. Możesz podać jednostkę chorobową i wtedy okaże się, czy takowa w ogóle istnieje i czy może być przyczyną zwolnienia akurat przez chirurga.
                      • niii [...] 21.07.23, 03:29
                      • kocynder Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 05:38
                        Gaudencjo, szkoda twego czasu. Lepiej nie karmić trolla i nie prowokować pytaniami. smile
                    • emnilda.wolna Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 06:11
                      Jeśli o mnie chodzi, wyjaśniłaś wszystko aż nadto i już więcej nie trzeba.
                      • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 11:24
                        W porządku, miła Emnildo.
    • niii Re: Nowy, dodatkowy admin/moderator 21.07.23, 23:41
      Proponuję skasowanie tego wątku, żeby forum lepiej wyglądało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.