Dodaj do ulubionych

Wiktoria - zdrobnienia

19.07.23, 16:57
Nie znalazłam takiego wątku w historii forum, co jest dziwne przy popularności Wiktorii 😀 Macie jakieś propozycje? smile Pomijając oczywistą Wiktorkę, Wikę i Wikusię. Mi przyszła do głowy Tori.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 17:06
      Jeszcze z takich "oldschoolowych' - Wikcia, Wikta.
    • gaudencja Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 17:15
      Może udałoby Ci się wydobyć z forum padające w innych wątkach propozycje zdrobnień? Podaję kilka na zachętę: Wichta, Kunia, Wisia, Wiśka. Wystarczy wpisać "Wiktoria zdrobnienia" w okienko wyszukiwania nad wątkami, a potem przejrzeć wyniki.

Od siebie dodaję Wicię i Wichnę oraz Orcię.
      • polik17 Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 18:31
        Ooo, Wisia - jak ślicznie 🥰❤️ Postaram się coś poszukać smile
    • remigia1 Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 17:39
      Wikuś wink
    • adalia_decempunctata Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 18:10
      Moja koleżanka z liceum była Wiczką, z kolei córeczka znajomych to po prostu Wiki.
      Jako ciekawostkę mogę jeszcze dodać, że starszą panią (gdyby żyła miałaby chyba ze 110 lat), która była moją nianią w czasach przed-przedszkolnych, nazywałam Babcią Witojką (nie umiałam prawidłowo wymówić Wiktorki).
      • dalenia Re: Wiktoria - zdrobnienia 20.07.23, 10:20
        Moja siostrzenica Wiktoria też bardzo długo była dla nas Witojką, z podobnego powodu smile
    • niii Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 19:16
      Dodaję dawne zdrobnienie Wiktorii - Wila.
      Od siebie jeszcze: Tori ( popularne za granicą) oraz możliwe skróty współczesne - Ori, Ria, Wia( jak Mia).
    • kocynder Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 22:17
      Wikta, Wikcia.
    • barlavento Re: Wiktoria - zdrobnienia 19.07.23, 23:02
      polik17 napisała:

> Nie znalazłam takiego wątku w historii forum, co jest dziwne przy popularności
      > Wiktorii 😀 Macie jakieś propozycje? smile Pomijając oczywistą Wiktorkę, Wikę i Wi
      > kusię. Mi przyszła do głowy Tori.
      >
      >
      Mnie się tylko obija o uszy Wika (wyjątkowo nie lubię), Wikta (podobnież). Ja bym tworzyła coś w kierunku Wiktorynki, Wiktusi, Wiktorysi itd
    • sulika Re: Wiktoria - zdrobnienia 20.07.23, 00:26
      Spotkałam się że zdrobnieniami: Wicia, Tori właśnie, Wiksa, Wikta (w książce), Wiki i Wika (chyba najbardziej popularne), Wiktorka (w stosunku do dziecka).
      Bardzo mi się podoba zaproponowana przez Gaudencję Wichna!
      Jeśli by trochę pokombinować to może Toria, Wiria, ale szczerze mówiąc dostałaś dużo lepszych propozycji.
      • niii Re: Wiktoria - zdrobnienia 20.07.23, 01:22
        Też miałam zaproponować Wiria, Wirka i Wiksa ale obawiałam się nokautu wink
        Może to być również Wicka, Wikia i Wicia. Wichna - urocze zdrobnienie smile
        Zamiast Tori może być także Toria, czy Tora. Jednak Toria brzmi jak teoria, a Tora kojarzy się z księgą i Tora! Tora! , więc najbezpieczniej Tori.
    • katarzynkaa Re: Wiktoria - zdrobnienia 22.07.23, 18:00
      Z Instagrama - Wiwi. Ładne!
      • niii Re: Wiktoria - zdrobnienia 23.07.23, 20:09
        Urocze. Kojarzy się głównie z Wiwianą ale to też zdrobnienie Wiktorii, przez podwojenie pierwszych dwóch liter.
      • kocynder Re: Wiktoria - zdrobnienia 23.07.23, 20:22
        Ja znam Wiwianę zdrabnianą do Wiwi.Zdrobnienie ładne, ale imię, nadane z fascynacji aktorką, grającą Scarlet O'Hara jednak niezbyt. wink
        • niii Re: Wiktoria - zdrobnienia 25.07.23, 23:16
          Mnie się bardzo podoba, jest lekkie, zwiewne, urocze i bajkowe smile
    • sulimira Re: Wiktoria - zdrobnienia 24.07.23, 21:09
      Wiria, Witka, Wirka
    • annthonka Re: Wiktoria - zdrobnienia 25.07.23, 09:22
      Wiktorynka, Wikula, Wiktuś, Wituś, Ika .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.