Dodaj do ulubionych

Imię dla brata Poli

30.08.23, 18:53
Witam!
Nie tak dawno pytałam o imię dla dziewczynki pasujące do Poli. Jednak bardzo niespodziewanie okazało się, ze szukamy imienia dla brata Poli.
Jest kilka typów:
Pola i Teodor
Pola i Gustaw
Pola i Iwo
Pola i Bruno
Dodam, ze wybrane mamy drugie imię Tadeusz.
Nazwisko od imienia typu Szymkowiak.
Proszę o pomoc 😭
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 19:59
      Propozycje są dla mnie zaskakujące.
      Spodziewałam się czegoś w stylu Leo, zdrobnieniowego.
      To miłe zaskoczenie 😃.

Najbardziej podoba mi się Gustaw.
      Teodora doceniam u kogoś, mnie przeszkadza bogowe znaczenie.
      Iwo i Bruno nie dla mnie, nie zdzierżyłabym braku/ "nowoczesnej" odmiany 🤷.
      • paula.anna Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 20:00
        I Gustaw Tadeusz brzmi mi lepiej niż Teodor Tadeusz 😃.
      • dalenia Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 20:42
        Właściwie to mogłabym się podpisać wink Mój głos także na Gustawa Tadeusza.
      • justyna7633 Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 21:05
        Imiona męskie z „tej” kategorii, może dlatego, ze ja imię Pola postrzegam trochę inaczej, niz jest ono teraz postrzegane. Mnie to imię kojarzy się z końcem 19 w. i jest takie trochę „retro”. Dziewczynka jest Pola Łucja.

Również baaaardzo podoba mi się Gustaw. Najbardziej z listy. Jedyne co mnie smuci to to, ze w Stanach, gdzie mieszkam, zdrobnienie tego imienia to GUS, wymiawiane strasznie Gas😭 i choćbym sama nie wiem jak się starała to w miejscach typu szkoła itd, niezależnie od tego co ja bym chciała, będą go używać 😭 napatrzyłam się już na mnóstwo pięknych imion, poskracanych po amerykańsku. A oni uwielbiają skracać.
        • paula.anna Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 21:17
          Gus 🤔.
          A Teodora jak skrócą?
          Jak w ogóle będą wymawiać te proponowane imiona?

Amerykanie skracają, a Polacy, generalnie, uwielbiają zdrabniać. Zdrabniają nawet zdrobnienia.
          I mnie zęby często bolą, kiedy słyszę np Leńcię czy Ksawunia 🤣. Przykłady można mnożyć.
          • justyna7633 Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 21:35
            Tez nie lubię zdrobnień.
            Teodora maja swojego w zapisie Theodore i zdrobnienia są dwa Theo i Teddy (obydwa uważam za urocze 😄) jest jeszcze Ted.
            Bruno dokładnie tak jak u nas.
            Iwo mogą czytać jako Ajło (tez trochę straszne), chyba ze zapis będzie przez „v”.
            Natomiast Gustaw to imię im znane i oficjalny skrót to Gus.
            Dziewczynki o imieniu Josephine, skracają do Josie (nigdy nie używają pełnej formy, ale to dlatego ze tutaj jest bardzo dziwna możliwość używania skrótu swojego imienia i to funkcjonuje w urzędach i jest respektowane, przykładowo masz na imię James, ale mówią na ciebie Jim i tak się podpisujesz na wszystkich dokumentach i to jest w pełni zgodne z prawem 🤷🏻‍♀️)
            Teraz przyszło mi do głowy jeszcze jedno imię, które jest piękne Fryderyk. I o ile polskiego Frycek nie lubię to tutejszy skrót to Fredi 🙂 zastanawiam sie czy nie dopisać do mojej listy.
            • paula.anna Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 22:04
              Freddie Mercury 😃.
              Jestem za!
              Wygląda na to, że Teodor lepiej sprawdzi się w amerykańskich warunkach.
            • barlavento Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 13:41
              Ja znam chłopca Gustave skracanego do Gusi, czytane właśnie tak (tło francusko-holenderskie) i to brzmi uroczo. Gus faktycznie nie bardzo, więc jestem za Teodorem. Fryderyk też super.
              • justyna7633 Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 15:17
                Gusi- piękne zdrobnienie. Ja jestem nawet fanka polskiego Gucia 🙂 natomiast wczoraj na kilku! forach amerykańskich znalazłam, ze skracają tu również Gustawa do Tavi 😉 i to już zmienia postać rzeczy! Wiec chyba zostanie Gustaw!! 🙂
                • barlavento Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 16:18
                  justyna7633 napisała:

> Gusi- piękne zdrobnienie. Ja jestem nawet fanka polskiego Gucia 🙂 natomiast wc
                  > zoraj na kilku! forach amerykańskich znalazłam, ze skracają tu również Gustawa
                  > do Tavi 😉 i to już zmienia postać rzeczy! Wiec chyba zostanie Gustaw!! 🙂

Nasz rodzinny Gustaw to Gucio, Gutek, Guteczek, Gustafson itp
                • dalenia Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 17:36
                  Trzymam kciuki smile Gus faktycznie bez szału. Ale jeśli znalazłaś inne zdrobnienie, to tylko nadawać wink
                • paula.anna Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 21:46
                  Trzymam kciuki za Gustawa!
                  Daj znać, kiedy dziecko się urodzi.
                • niii Re: Imię dla brata Poli 01.09.23, 06:57
                  Super, bardzo się cieszę, upodobałam sobie już wcześniej Gustawa! smile
                  Słyszałam o zdrobnieniu Tavi i podoba mi się szczególnie.
                  Przyjemne i unikalne są takie właśnie
                  zdrobnienia odśrodkowe czy końcowe, podobnie jest w przypadku Wiktorii i wielu innych imion - skracają do Tori.

smile)
        • gaudencja Re: Imię dla brata Poli 07.09.23, 23:41
          justyna7633 napisała:

> Imiona męskie z „tej” kategorii, może dlatego, ze ja imię Pola postrzegam troch
          > ę inaczej, niz jest ono teraz postrzegane. Mnie to imię kojarzy się z końcem 19
          > w. i jest takie trochę „retro”. Dziewczynka jest Pola Łucja.

Mnie też ono brzmi retro, ale wszystkie starsze panie Pole, które znałam, były oficjalnie Apoloniami wink
          A z Waszych typów najbardziej podoba mi się Teodor.
          • justyna7633 Re: Imię dla brata Poli 09.09.23, 22:14
            Zgadzam się, Pola jest Polą tylko dlatego, ze mieszkamy w Stanach, gdybyśmy mieszkali w Polsce byłaby oficjalnie Apolonią (pełna forma bardzo mi się podoba). Chcieliśmy uniknąć przekręcania imienia. Sama jestem Justyna i przez „y” w środku mierze się z moim imieniem jako Dżastajna 😭
            • niii Re: Imię dla brata Poli 10.09.23, 00:31
              Rozumiem i popieram, tak samo nadałabym dziecku imię neutralne w zapisie, a Pola idealnie spełnia te oczekiwania.
              Brzmi też bardzo przyjemnie smile
              Dżastajna - w sumie miło brzmi przez dż, podoba mi się również smile
    • niii Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 21:25
      Witam serdecznie i ogromnie Wam gratuluję! smile

Z Waszych propozycji ułożyłam w takiej kolejności:

1. Pola i Gustaw - 10/10
      2. Pola i Bruno - 8/10
      3. Pola i Teodor - 7/10
      10. Pola i Iwo - 2/10

1. Gustaw Tadeusz Szymkowiak
      2. Bruno Tadeusz Szymkowiak
      3. Iwo Tadeusz Szymkowiak
      4. Teodor Tadeusz Szymkowiak

Teodor znalazł się w dopasowaniu z nazwiskiem, bo w moim odczuciu brzmi dość przygniatająco z Tadeuszem po sobie.

Iwo jest imieniem, które najmniej mnie przekonuje, a sprawia to też jego przymusowa odmiana - kogo? Iwona. Z Brunem jest identycznie ale bardziej mi podchodzi brzmieniowo, dlatego znalazł się o oczko wyżej.

Moim podwójnym zwycięzcą bezapelacyjnie został Gustaw wink
      I też rozważam to imię w swoich przyszłych nadaniach.

Pola pasuje także do Tadeusza w razie wątpliwości, jednak Gustaw jest zdecydowanie najlepszym i najciekawszym wyborem.

• niii Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 23:23
        Celowo piszę z Brunem, bo nie akceptuję zasad tej bardzo niewygodnej, drażniącej deklinacji i dostrzegam, że sporo ludzi ją pomija umyślnie, wiedząc o regule.
        Może specjalnie, by w przyszłości zmienić tę archaiczną i naprawdę głupio brzmiącą odmianę, kiedy ta nieskomplikowana wejdzie szerzej do codziennego języka.
        • remigia1 Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 15:21
          niii napisała:

> Może specjalnie, by w przyszłości zmienić tę archaiczną i naprawdę głupio brzm
          > iącą odmianę, kiedy ta nieskomplikowana wejdzie szerzej do codziennego języka.

Ale nie Ty o tym decydujesz.
          • niii Re: Imię dla brata Poli 01.09.23, 06:51
            Nie jest mowa o mnie, a o całym społeczeństwie, potrzebne są różne uproszczenia.
            To nie jest wyłącznie moje odczucie, a potrzeba sporej części osób mieszkających w Polsce i z czasem na pewno zostanie rozpatrzona, jak i inne wnioski.
            Najpierw występuje powszechne zjawisko językowe, pewna norma, przyzwyczajenie, a potem jego legalizacja.
            Argument - nikt nie chce komplikujących naturalne użycie odmian, które aż się cisną na usta - rozmawiam o Iwie, a nie o Iwonie.. Tutaj ktoś niezorientowany mógłby pomyśleć, że mówimy o kobiecie Iwonie.. Wyjątkowo głupio się tak słyszy.
            Ja wiem o zasadzie i celowo jej nie stosuję i mówię też innym, by używali takiej, w której czują się swobodnie.
            Podobnie mnóstwo ludzi nie znosi dodatku - ego przy odmianie np. Marcelego, Wincentego, Ksawerego, dlatego u nas powstał Marcel, Vincent, Ksawer, etc. Trzymam mocno kciuki za kolejne ułatwienia.
            Czasy się zmieniają, a ludzie mają wpływ na czasy, tworząc zmiany.
            Gdyby nie niezbędne zarządzenia, do dzisiaj musielibyśmy wymawiać na co dzień np. przedwojenne Ł zamiast normalnego.
            • gaudencja Re: Imię dla brata Poli 07.09.23, 23:39
              niii napisała:

> Nie jest mowa o mnie, a o całym społeczeństwie, potrzebne są różne uproszczeni
              > a.

Informowałam cię już, że powinnaś mówić wyłącznie sama za siebie. Za społeczeństwo będziesz mówić wtedy, kiedy zostaniesz wybrana przez społeczeństwo w demokratycznych wyborach przez co najmniej 50% populacji jako jego reprezentantka imiennicza.
              • niii Re: Imię dla brata Poli 08.09.23, 01:03
                Nie mówię o sobie, a o potrzebie społecznej wielu osób, wkleiłam screen smile
                • gaudencja Re: Imię dla brata Poli 10.09.23, 22:56
                  Otóż mów o sobie i za siebie.
    • remigia1 Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 21:52
      Witaj!

Z przedstawionych przez Ciebie propozycji najbardziej podoba mi się Teodor. Pełna forma jest bardzo dostojna, lubię zdrobnienie Teoś. Pasuje również do nazwiska Szymkowiak.

Na drugim miejscu jest u mnie Bruno, jednak deklinacja tego imienia może przysporzyć kłopoty wielu osobom (poprawna odmiana to: dopełniacz - Brunona (nie: "Bruna"), celownik - Brunonowi (nie: "Brunowi"), itd.). Analogicznie jest z Iwonem.

• sulimira Re: Imię dla brata Poli 30.08.23, 22:53
      Gustaw najlepiej pasuje do drugiego imienia, ale Gus rzeczywiscie nie brzmi ciekawie.
      Teodor i Ivo najlepiej pasuja wedlug mnie.
      Jak dla siebie wybralabym Sambora (Sammy), Tolima (Tolly) lub Tomira (Tommy)
    • barlavento Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 13:39
      Z waszych propozycji wszystkie piękne. Ja bym wybrała Gustawa lub Teodora. Jeśli lubicie aliterację, to Teodor Tadeusz fajnie brzmi.
    • sferoplast Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 15:21
      Wybrałabym Gustawa albo Teodora.
      Do Iwona stosunek mam neutralny.
      Bruno to w moim odczuciu nowy Brajan.
    • sulimira Re: Imię dla brata Poli 31.08.23, 22:50
      Ze zdrobnieniem Tavi jestem za Gustawem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.