Dodaj do ulubionych

Imię Jagoda

20.09.23, 22:58
Cześć. Istnieje jakieś oficjalne źródło, które by bez
Cienia wątpliwości wyjaśniało jakie są skróty i zdrobnienia od imienia Jagoda?
Planujemy z mężem imię i internetowe źródła podaną miedzy innymi „Jadzia” czego nie chcemy. Mąż twierdzi, że „Jadzia” to Jadwiga ale muszę mieć pewność i pełne przekonanie ( takie oficjalne) aby nadać imię Jagoda dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • sulimira Re: Imię Jagoda 20.09.23, 23:49
      Jagoda jest jednym ze zdrobnien Jadwigi (dlaczego to nie wiem) wiec to pewnie dlatego.
      Ja osobiscie nigdy now slyszalam uzywania zdrobnienie Jadzia do Jagody- zdrabnianie zdrobnienie Jadwigi.
      Jagoda to Jagodka itp
    • paula.anna Re: Imię Jagoda 21.09.23, 06:34
      Skoro i Jagoda i Jadzia są zdrobnieniami Jadwigi, to myślę, że nawet jeśli nadacie zdrobniałą formę Jagoda, nie można wykluczyć, że ktoś użyje Jadzi.
      A "skróty i zdrobnienia" imion i zdrobnień nadanych jako imiona są takie, jakich chce używać rodzina czy, choć to raczej później/mniej, osoba nosząca to imię.
    • karoleena Re: Imię Jagoda 21.09.23, 08:11
      Każdy zdrabnia imiona jak mu się podoba. Nie chcecie Jadzi, to będziecie mówić Jagódka, co moim zdaniem jest pierwszym narzucającym się zdrobnieniem. My mamy Adrianna. Jedna babcia mówi Adusia, druga Adrianka, my Adulka, ciocia Felisia (bo miała być Felicją) a prababcia Agusia bo jej się myli. I spoko🙂
    • annthonka Re: Imię Jagoda 21.09.23, 12:26
      Jagoda sama w sobie już jest zdrobnieniem. Od Jadwigi właśnie.

Nie ma czegoś takiego jak oficjalnie obowiązujące zdrobnienia. A co do zdrobnień to sami zobaczycie jakie Wam wpadną do głowy. Najbardziej oczywista (ale nie obowiązująca!) jest Jagódka.

Nie wpadłabym na to, żeby na Jagodę mówić Jadzia, ale jeżeli ktoś użyje tego zdrobnienia to po prostu poprawicie, żeby tak nie mówić i tyle.
    • dalenia Re: Imię Jagoda 21.09.23, 14:14
      Ale oficjalne przekonanie, tzn. oczekujesz rozporządzenia RM czy podpisu prezydenta, czy co? wink

Nie ma nic takiego, jak oficjalne zdrobnienia. Nie słyszałam o Jagodzie, którą by zdrabnianio do Jadzi. Ale jak komuś to przyjdzie do głowy, to pod sąd go za to nie postawisz.
    • pola_lala_la Re: Imię Jagoda 21.09.23, 16:21
      Dzięki za wszystkie wpisy do tej pory - trochę mnie pocieszyliście ( na prawdę ) z tą Jadzią.. dziękujęsmile
      • niii Re: Imię Jagoda 21.09.23, 18:25
        Jagoda to dla mnie odrębne imię, i nie używałabym zdrobnienia Jadzia, jeśli Ci to przeszkadza. Można od razu zasygnalizować to innym wokół, i nie będzie problemu wink
        Spotkałam się ze zdrobnieniem Godzia jeszcze.
    • polik17 Re: Imię Jagoda 21.09.23, 21:09
      Nigdy w życiu nie wpadłabym na pomysł zdrabniania Jagody do Jadzi. Oczywistym zdrobnieniem od tego imienia jest Jagódka i myślę, że raczej ludzie będą tak zdrabniać smile Jadzia to dla mnie Jadwiga. Jagoda dla większości osób na tym forum jest zdrobnieniem od niej, ale ja traktuje ją jak pełne imię 😊
    • gaudencja Re: Imię Jagoda 21.09.23, 23:13
      I Jagoda, i Jadzia to zdrobnienia Jadwigi.
      Jagoda to jeszcze nazwisko tego pana, przez skojarzenie z którym nie nadałabym tego imienia.
    • zamarzenia90 Re: Imię Jagoda 22.09.23, 00:49
      Miałam na studiach Jagodę i w sumie zawsze była po prostu Jagoda, raz tylko słyszałam jak ktoś wolał ją „borówka” 😜
    • katarzynkaa Re: Imię Jagoda 22.09.23, 09:32
      Jagoda, córka aktorki Moniki Mrozowskiej, czasem nazywana jest Jadzią, ale widocznie im to pasuje.
      Nie ma czegoś takiego jak ogólnie obowiązujące zdrobnienia. Znam Alicję nazywaną Lilą, Kasię - Kają i Mateusza - Maćkiem.
    • remigia1 Re: Imię Jagoda 22.09.23, 15:23
      Zgadzam się z komentarzami powyżej, że nie ma czegoś takiego, jak obowiązujący rejestr zdrobnień. Możesz nazywać córkę, jak tylko chcesz. Znałam nawet Jagodę, która chciała, żeby mówiono do niej: "Jago".
    • misslucky133 Re: Imię Jagoda 22.09.23, 20:28
      Kiedys i to w nie wszystkich kregach Jadwiga bywala zdrabniana do Jagody. Dla mnie osobiscie oba imiona za bardzo roznia sie od siebie, nijak mi sie ma brzmieniowo Jadwiga do Jagody. Moze sie zdarzyc, ze ktos zapyta Was czasem czy mala ma na pelne imie Jagoda czy zdrabniacie w ten sposob Jadwige i tyle. Raczej nikt nie bedzie zdrabnial jej do Jadzi, a jesli nawet to beda to tak sporadyczne sytuacje, ze nie powinny miec znaczenia.
    • adalwinka Re: Imię Jagoda 23.09.23, 14:24
      Miałam koleżankę Jagodę, którą niektórzy nazywali Jagą, a ja czasami właśnie Jadzią. I nawet parę razy przez pomyłkę powiedziałam do niej Jadwiga big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.