losninos 06.12.23, 23:33 Jak odbieracie to imię w obecnych czasach? Mnie kojarzy się z Hanną, trochę z Zuzą (Szoszana), i ma Ż jak Żanna, Żaneta i Żaklina, które (wstyd się przyznać 😅) szczerze lubię 🙂 Ożanka, Oszka - super! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Ożanna 06.12.23, 23:49 Mi się trochę kojarzy z okrzykiem: "O, Żanna!", ale mimo tego je całkiem lubię Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Ożanna 07.12.23, 08:44 Wprawdzie z niczym mi się nie kojarzy, ale wyjątkowo mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Ożanna 07.12.23, 14:50 Lubię (ma fajne znaczenie i długą tradycję w języku polskim), ale nie nadałabym na pierwsze imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ożanna 08.12.23, 11:30 Lubię je. Juz dawno zauroczyła mnie Oszka (czy tu może bardziej Ożka? ). Nie miałabym pewnie tyle odwagi, by nadać ją córce. Ale chętnie spotkałabym jakąś małą Ożannę. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Ożanna 08.12.23, 14:01 Lubię. Właśnie za tą ,,dziwnosc", za którą ktoś inny ja wykluczył. Brzmienie jest bardzo bardzo oryginalne, podobają mi się zdrobnienia, szczególnie Oszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ożanna 08.12.23, 19:26 Chyba lubię większość imion z literką "ż", więc Ożannę też - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ożanna 11.12.23, 10:28 Srednio mi sie podoba, ale zdrobnienie Oszka jest swietne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ożanna 27.12.23, 22:21 Bardzo lubię i jestem gorąco za jej nadawaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Ożanna 28.12.23, 23:36 Popieram ze względu na oryginalność Z podanych przez Ciebie najbardziej podoba mi się Żaklina, a najbardziej przez dż w wersji Jacqueline. A Żaneta również przez dż. Ożanka, Oszka, Ożania, i nawet Żoża ( zdrobnienie z podwojeniem z drugiej litery )- jestem jak najbardziej ZA Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ożanna 05.01.24, 02:37 Nie podoba mi się, chyba przez to "Oż-". Kojarzy mi się luźno z Ozymandiaszem, za którym też nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś