Dodaj do ulubionych

Hektor i Jaktor

15.04.24, 08:42
Wiem, że to tak naprawdę to samo imię jednakże ciekawi mnie, która jest bardziej nadawana? Czy urzędnik może mieć coś przeciw Jaktorowi? Która z tych dwóch wersji wam się bardziej podoba?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 09:51
      Hektor: 25 nadań w 2023, 271 w sumie
      Jaktor: chyba brak obecnie nosicieli

Hektor bardzo mi się podoba, choć nie nadałabym imienia jednoznacznie skojarzonego z jedną osobą. Ostatnio trochę psuje mi odbiór świadomość, że to imię nadawane psom.

Jaktor kojarzy mi się z wsią Jaktorów pod Grodziskiem - odpada.
    • losninos Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 13:57
      Hektor podoba mi się bardziej, ale wolę Hugon albo Herman
    • miaumia Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 14:05
      Prawdopodobnie Hektor. Jaktor brzmi prawie jak traktor.
      Podoba mi się brzmienie ' jak' ale tutaj mamy spolszczenie, które podobnie występuje w imieniu Jadwiga - zamiana H na J i ogólnie temu jestem przeciwna, uważam je za nietrafione.
      Tak samo jak praktykowali Jagnieszki zamiast Agnieszek kiedyś czy Hanki zamiast Anki wink

Jest jeszcze Jaksa z podobnie brzmiących.
    • sulimira Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 23:57
      Bardzo lubie Hektora. Od Jaktora wole Jakse
      • miaumia Re: Hektor i Jaktor 17.04.24, 09:37
        Jaksa podoba mi się też bardziej, niż Jaktor. A pomiędzy Hektorem a Jaktorem wygrywa zdecydowanie Hektor.
        • sulimira Re: Hektor i Jaktor 17.04.24, 16:24
          Tak samo
    • gaudencja Re: Hektor i Jaktor 14.10.24, 15:18
      Oba mi się podobają, sama wybrałabym Jaktora ze względu na to, że mniej wywołuje bezpośrednich skojarzeń mitologicznych, brzmieniowo też jest bardzo ładny IMO.
      Urzędnik nie powinien mieć zastrzeżeń, bo Jaktor to nie zdrobnienie, tylko spolszczenie. Gdyby miał, bez trudu dałoby się napisać jedno-dwa pisma i zarejestrować imię. Jest jak najbardziej dopuszczalne w świetle prawa polskiego.
    • bellatina Re: Hektor i Jaktor 15.10.24, 20:52
      Trochę jak traktor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.