nokturnus 15.04.24, 08:42 Wiem, że to tak naprawdę to samo imię jednakże ciekawi mnie, która jest bardziej nadawana? Czy urzędnik może mieć coś przeciw Jaktorowi? Która z tych dwóch wersji wam się bardziej podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 09:51 Hektor: 25 nadań w 2023, 271 w sumie Jaktor: chyba brak obecnie nosicieli Hektor bardzo mi się podoba, choć nie nadałabym imienia jednoznacznie skojarzonego z jedną osobą. Ostatnio trochę psuje mi odbiór świadomość, że to imię nadawane psom. Jaktor kojarzy mi się z wsią Jaktorów pod Grodziskiem - odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 13:57 Hektor podoba mi się bardziej, ale wolę Hugon albo Herman Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 14:05 Prawdopodobnie Hektor. Jaktor brzmi prawie jak traktor. Podoba mi się brzmienie ' jak' ale tutaj mamy spolszczenie, które podobnie występuje w imieniu Jadwiga - zamiana H na J i ogólnie temu jestem przeciwna, uważam je za nietrafione. Tak samo jak praktykowali Jagnieszki zamiast Agnieszek kiedyś czy Hanki zamiast Anki Jest jeszcze Jaksa z podobnie brzmiących. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Hektor i Jaktor 15.04.24, 23:57 Bardzo lubie Hektora. Od Jaktora wole Jakse Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Hektor i Jaktor 17.04.24, 09:37 Jaksa podoba mi się też bardziej, niż Jaktor. A pomiędzy Hektorem a Jaktorem wygrywa zdecydowanie Hektor. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hektor i Jaktor 14.10.24, 15:18 Oba mi się podobają, sama wybrałabym Jaktora ze względu na to, że mniej wywołuje bezpośrednich skojarzeń mitologicznych, brzmieniowo też jest bardzo ładny IMO. Urzędnik nie powinien mieć zastrzeżeń, bo Jaktor to nie zdrobnienie, tylko spolszczenie. Gdyby miał, bez trudu dałoby się napisać jedno-dwa pisma i zarejestrować imię. Jest jak najbardziej dopuszczalne w świetle prawa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś