Dodaj do ulubionych

ciepłe imię- POLA

18.11.04, 17:54
Tak ma na imię moja córka. Wciąż spotykam się ze zdziwieniem na dźwięk tego imienia. Ale od kilku osób usłyszałam, że jest to bardzo ciepłe imię. Czy Wam się podoba?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 18.11.04, 20:29
      Było o tym imieniu mnóstwo wątków. Wystarczy użyć wyszukiwarki, a dowiesz sie
      wszystkiego.
    • breneka Re: ciepłe imię- POLA 19.11.04, 12:33
      MNie sie bardzo podoba. Tym bardziej, ze pracuje z Pola i bardzo ja lubie.
    • polusiewka Re: ciepłe imię- POLA 19.11.04, 16:28
      Tak ma na imię również moja córką, jest z niej super babka.
      • dbkpb Re: ciepłe imię- POLA 19.11.04, 22:31
        polusiewka napisała:

> Tak ma na imię również moja córką, jest z niej super babka.
        A jak zdrabniasz -ja Polunia lub Poleczka. I też jest super!!!!
    • nataz Re: ciepłe imię- POLA 20.11.04, 17:38
      Moja córcia też ma tak na imię można mówić Polcia, Polunia , Poli( tak mówi
      moja psiapsiółka). Pola ( takie polskie w brzmieniu a każdy obcokrajowiec
      potrafi wypowiedzieć). Moja Polunia jest śliczna i słodka.

Matka Polki
      • hanna73 Re: ciepłe imię- POLA 20.11.04, 18:50
        >
        > Matka Polki

hehe i moze jeszcze Matka Polka? wink
        • ksas Re: ciepłe imię- POLA 20.11.04, 19:16
          moja córeczka tez ma tak na imię i cieszę się że ma swoje immienniczki chociaż
          niektorzy mysla,ze imie to jest nadawane w poszukiwaniu odmiennosci czy
          oryginalności - mnie sie bardzo podoba , bo jest proste i eleganckie... chetnie
          poznamy inne Poleczki-jestescie z Warszawy?
          pozdrawiam
          kasia
          • dbkpb Re: ciepłe imię- POLA 21.11.04, 18:08
            Nie z Warszawy-moja Polcia jest z Kędzierzyna-Koźla.
    • polusiewka Re: ciepłe imię- POLA 22.11.04, 10:25
      My jesteśmy z Warszawy, a tak btw ja tez często o sobie mówię Matka Polki.
      Kiedyś na spotkaniu ze znajomymi ktoś tam w trakcie dyskusji na temat kobiet
      zaczął nam ( tzn zebranym kobietom)" wymyślać "od matek Polek, a ja na
      to "przepraszam ,ale w tym gronie to tylko ja jestem matką Polki" , dziewczyny
      miały niezły ubaw

Pozdrawiam wszystkie Matki Polek
    • lola211 Re: ciepłe imię- POLA 24.11.04, 22:59
      Kiedy ja nadawalam to imie mojej corce(dzis 6 latce), wygrzebalam je z
      zakurzonego kalendarza, nie wiedzialam o istnieniu innej Poli niz Negri i
      Raksasmile.Teraz jednak odkrywam, ze to imie jest nadawane coraz czesciej,
      podejrzewam ze przyczynil sie do tego takze fakt, iz pare medialnych osob dalo
      w ostatnim czasie tak na imie swoim corkom.
      Ostatnio w centrum handlowym spotkalam 2 male dziewczynki, do ktorym mamy
      wolaly "Polu", moja byla trzecia..
      A imie, oczywiscie, caly czas, niezmiennie mi sie podoba, zreszta ja w ogole
      lubie imiona juz zdrobniale, sama takie posiadam.
    • nadarz Re: ciepłe imię- POLA 25.11.04, 22:04
      Witam wszystkich szczęśliwych rodziców dziewczynek o imieniu Pola. Mam do Was
      wielką prośbę. Otóż dziś o godz. 13, po 16 godzinach niezwykłego wysiłku moja
      żona podarowała mi przepiękną córeczkę. Banalne prawda? Szkopuł w tym, że
      zgodnie z wcześniejszymi badaniami urodzić powinien się syn - Mikołaj! Kiedy
      całkowicie zaskoczonego pielęgniarka zapytała mnie o imię bez wahania
      powiedziałem "Pola", gdyż to imię rozważaliśmy z żoną kiedy jeszcze nie
      znaliśmy rzekomej płci dziecka. Teraz siedzę w domu, jeszcze cały w emocjach i
      gryzie mnie jedno pytanie - kiedy przypadają imieniny mojej córeczki???
      Rodzice pomóżcie!!!
      • maryland1 Re: ciepłe imię- POLA 26.11.04, 09:27
        Gratulacje!!! Dużo zdrówka dla córeczki.
        Imieniny Poli przypadają 9.II.
        • ksas Re: ciepłe imię- POLA 26.11.04, 16:20
          Gratuluje i uprzejmie donosze, ze Moja Polka obchodzi imieniny 9.X, wiec mascie
          wybor...
          a jak ja jeszcze nie wiedzialam,ze to bedzie Pola to opcją dla Chlopca byl
          rowniez Mikolaj...smile
    • polusiewka Re: ciepłe imię- POLA 29.11.04, 12:22
      Słuchajcie!Chyba jesteśmy jacyś "dziwni", bo u mnie chłopak też miał być
      Mikołaj.Kurczę, ale numer...
      • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 29.11.04, 13:13
        Hehe, to by tłumaczyło, dlaczego skoro Mikołaj mi się nie podoba, to Pola też
        nie ;-]
        • ksas Re: ciepłe imię- POLA 29.11.04, 13:48
          no coz, zdaje mi sie,ze nikt sie tutaj pewnej osoby nie pytal o opinie... po
          cóż otwierac tyle razy post ze swoim nieulubionym imieniem i krytykowac je...?
          podziwiam za konsekwencje...
          p.s. ciekawe do jakiej grupy spolecznej zostaniemy przypisani, my nadający
          swoim coreczkom imie Pola?
          pozdrawiam
          Kasia
          • polusiewka Re: ciepłe imię- POLA 29.11.04, 15:49
            . ciekawe do jakiej grupy spolecznej zostaniemy przypisani, my nadający
            swoim coreczkom imie Pola?

Jak to do jakiej? Wiadomo, najlepszej
          • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 29.11.04, 16:48
            ksas napisała:

> no coz, zdaje mi sie,ze nikt sie tutaj pewnej osoby nie pytal o opinie...

To może w ogóle zamkniemy to forum, albo od razu będziemy wyznaczać w kazdym
            watku te osoby, które maja prawo się odezwać, a wszystkie inne wypowiedzi będą
            zakazane, krytykowane i ich autorzy informowani, że nie mieli prawa sie odezwać
            bo ich nikt nie pytał.

po
            > cóż otwierac tyle razy post ze swoim nieulubionym imieniem

To nie jest post, tylko wątek, a w wątkach są posty na różne tematy. Nie ma
            powodu, zebym nie czytała watków o imionach, które mi sienie podobają. Jesli
            jednak tak uważasz, zadam Ci pytanie - dlaczego w takim razie otwierałaś mój
            post, skoro wiedziałaś, że napisałam go ja? Zgodnie z Twoja sugestią w stosunku
            do mnie mogłaś po prostu tego nie robić i byłoby po kłopocie.

> i krytykowac je...?

Przeciez nie krytykuję, tylko piszę, ze widocznie gusta układają sie
            symetrycznie, skoro wielu różnym osobom te dwa imiona podobają się w parze, a
            mi np. nie podobają się w parze. Krytykowałam to imię wczesniej, przedstawiając
            powody, dla których imię to mi się nie podoba. Nie jestes czasem przeczulona?
            • ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 15:29
              no coz pewnie jestem przeczulona... niech tak zostaniesmile
              pozdrawiam
              • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 15:48
                Cześć,

Ja też bardzo lubię imię Pola.
                Zauważyłam także, że tutaj na forum im bardziej imię jest od czapy tym lepiej.
                Pola nie ma szans za prosta w swej prostocie. Anatolia albo Strzeżysława to ci
                dopiero imię.

• szczekuszka Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 15:52
                  psotna napisała:

> Pola nie ma szans za prosta w swej prostocie. Anatolia albo Strzeżysława to
                  ci
                  > dopiero imię.

Jak juz cos, to jak dla mnie- Grzymisława.
                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 15:55
                    A Laurentyna to pies?
                • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 16:07
                  psotna napisała:

> Zauważyłam także, że tutaj na forum im bardziej imię jest od czapy tym
                  lepiej.
                  > Pola nie ma szans za prosta w swej prostocie. Anatolia albo Strzeżysława to
                  ci
                  > dopiero imię.

Ciekawe sa te teorie, które głosisz na temat forum. Ponieważ odkrywają one
                  zupełnie nieznane mi oblicze forum (chodzi mi konkretnie o twierdzenie, że na
                  forum im bardziej imię jest od czapy, tym lepiej), bardzo bym cię prosiła
                  konkretnie o wskazanie cytatów i postów, z których logicznie wynika to, co
                  napisałaś powyżej.
                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 16:17
                    Twoje poczucie humoru jest rozwalające. Musiałabym Ci cytować prawie całe forum
                    a wybacz nie chce mi się. Widocznie ludzie dzielą się na wielbicieli Polek i
                    Grzymisław czy innych Warwar.
                    • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 16:54
                      psotna napisała:

> Twoje poczucie humoru jest rozwalające.

Mnie rozwaliła twoja umiejetność czytania ze zroumieniem. Dlatego pytam, bo
                      chciałabym wiedzieć, z czego Ci wyszły Twoje teorie.
                      • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 17:25
                        No cóż pani profesor, mam stać na baczność jak do Pani piszę czy wystarczy na
                        siedząco?
                        Rozumiem, że na tym forum to ty czytasz ze zrozumieniem i wyciągasz jedynie
                        logiczne wnioski cała reszta na czele ze mną to "dresiarze" po zawodówce?
                        hahahahahaha
                        Chyba nie trzeba być Sherlockiem Holmsem, żeby wywnioskować, że chociażby
                        Gaudenty, Flawiusz czy inna Placyda jest imieniem od czapy.

• gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 17:34
                          psotna napisała:

> Chyba nie trzeba być Sherlockiem Holmsem, żeby wywnioskować, że chociażby
                          > Gaudenty, Flawiusz czy inna Placyda jest imieniem od czapy.

Uważasz sobie, jak chcesz, ale prosiłam cię o znalezienie cytatu, który by
                          potwierdzał twoją tezę, że "tutaj na forum im bardziej imię jest od czapy tym
                          lepiej". Tzn. ze nie liczy się brzmienie, tylko że głównym kryterium poparcia
                          lub jego braku, jakie zyskuje imię, jest to, czy jest "od czapy", czy nie.

Nadal czekam. Pierwszej częsci Twojego postu nie skomentuję.
                          • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 17:41
                            Nazywaj to jak chcesz -dla ciebie powyższe imiona, mają brzmienie a dla mnie są
                            od czapy.
                            Wybacz nie bedę się bawić w podstawówkę, wpisz sobie te imona w wyszukiwarkę
                            (tam na górze) i będziesz miała cytaty.
                            • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 18:04
                              psotna napisała:

> Wybacz nie bedę się bawić w podstawówkę, wpisz sobie te imona w wyszukiwarkę
                              > (tam na górze) i będziesz miała cytaty.

Wybacz, ale uważam, ze skapitulowałaś. Nie znajdziesz na forum nigdzie
                              akceptacji dla jakichś imion tylko dlatego, ze są rzadkie, jak i nie znajdziesz
                              potępienia dla imion tylko dlatego, że są popularne (z wyjątkiem ścisłej
                              czołówki listy; tu rzeczywiście były dziewczyny, które pisały, że konkretne
                              imiona są zbyt popularne.

A według mnie od czapy jest nadawanie zdrobnień zamiast imion - takie
                              infantylne.
                              • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 18:31
                                Rozumiem, że dla ciebie każda rozmowa to batalia? z czym skapitulowałam?
                                Dorobiłaś sobie jakąś niejasną dla mnie teorię do mojej wypowiedzi.
                                W moim odczuciu na tym forum często jest ekscytacja imionami dla mnie od czapki
                                i bardziej pokręcone tym lepiej. Podałam ci przykłady tych imion,chyba każdy
                                średnio rozgarnięty człowiek czytając twoje posty też bedzie miał odczucie, że
                                bardziej podobają ci się imiona "pięknie brzmiące", czego ty jeszcze chcesz?
                                Mam ci napisać jakąś rozprawkę na ten temat, bo już nie rozumiem.

To, że dla ciebie nadawanie zdrobnień od imion jest infantylne to twój problem,
                                o tym tu nie rozmawiamy.
                                Jak to kiedyś ktoś mądry powiedział,że
                                imię, to rzecz piekna, kiedy do niego dołącza zasługa, a bez tego jest tylko
                                znakiem, który rozróżnia jednego człowieka od drugiego, nic więcej.

• ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 18:54
                                  osobiście zgadzam sie z Psotna , imiona "od czapy" sa tu mocno lobbowane
                                  przez "grupę trzymającą władzę"... mozna oczywiscie dyskutowac co to znaczy "od
                                  czapy",ale to chyba nie ten wątek i nie to forum, nieprawdaż?
                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 19:16
                                    Racja.
                                    Pozdrowienia
                                  • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 19:34
                                    ksas napisała:

> osobiście zgadzam sie z Psotna , imiona "od czapy" sa tu mocno lobbowane
                                    > przez "grupę trzymającą władzę"...

wink))) To jest raczej vox populi, a nie "grupa trzymająca władzę". Chyba że,
                                    dziewczyny, przyznacie sie, że działamy w zmowie, przekupiłyśmy założycielkę
                                    forum i trzymamy władzę wbrew porządkowi demokratycznemu? wink))))
                                • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 19:25
                                  psotna napisała:

> Rozumiem, że dla ciebie każda rozmowa to batalia? z czym skapitulowałam?

W takim razie źle rozumiem. Przepraszam, nie powinnam używać zednych przenosni
                                  ani trudnych słów, takich jak np. degerneracja.
                                  Nie jesteś w stanie udowodnić swojej tezy i nawet tego nie próujesz, więc
                                  skapitulowałaś.

> W moim odczuciu na tym forum często jest ekscytacja imionami dla mnie od
                                  czapki
                                  >
                                  > i bardziej pokręcone tym lepiej.

Proszę bardzo- dodałaś "dla mnie" i "często" i teraz już nie zamierzam się
                                  czepiać, bo zdanie zupełnie zmienia swój wydźwięk. Nie znaczy to, ze sie z nim
                                  zgadzam, ale teraz ma już inną formę, którą można potraktować jako subiektywną
                                  opinie, która jest w pełni świadoma swojej subiektywosci.

Podałam ci przykłady tych imion,chyba każdy
                                  > średnio rozgarnięty człowiek czytając twoje posty też bedzie miał odczucie,
                                  że
                                  > bardziej podobają ci się imiona "pięknie brzmiące", czego ty jeszcze chcesz?

Aha, czyli uważasz imiona, któe mi sie podobają, za piekne? Dziekuję wink

> To, że dla ciebie nadawanie zdrobnień od imion jest infantylne to twój
                                  problem,
                                  >
                                  > o tym tu nie rozmawiamy.

Jak to nie rozmawiamy - cały czas rozmaiwamy, tylko zmieniłyśmy na chwilę
                                  temat; i jak to nie mój problem? W pierwszym poście zostałam zapytana razem ze
                                  wszystkimi na tym forum o zdanie. "jest to bardzo ciepłe imię. Czy Wam się
                                  > podoba?"

ksas napisała:

a to co
                                  > mnie razi to ośli upór, uwagi nie na temat i tzw upierdliwość... ja wprawdzie
                                  > powtarzam sie wątkach o Poli,ale gra tutaj pewną role czynnik emocjonalno -
                                  > sentymentalny, a u Was jaki...?

A mnie razi np. kółko wzajemnej adoracji stworzone przez rodziców Poli i brak
                                  dystansu do nadanego przez siebie imienia - jakoś większosć osób (włącznie z
                                  niżej podpisaną, której synka imie pojawiało się na forum) przyjmuje i
                                  krytyczne, i pozytywne uwagi na temat imienia swojego i swojego dziecka bez
                                  takich nerwowych reakcji, jak rodzice Poli i moze jeszcze Nadii. Razi mnie poza
                                  tym zakładanie przez załozyciela wątku kolejnego watku o Poli, jakby nie dosć
                                  było już takowych na forum i nie można było sie do któregoś dopisać. Poza tym
                                  jestem pytana o zdanie, więc uprzejmie odpowiadam - zakładam, ze jeśli ktoś
                                  pyta o zdanie, to pyta o zdanie; w innym przypadku powinien napisać "proszę o
                                  wyłacznie pochwalne, pełne zachwytów opinie na temat imienia Pola".
                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 20:30
                                    No dobrze, to lecimy.

Jakoś nie czuję się przez ciebie powalona poziomem erudycji w potyczkach
                                    słownych. Co powoduje, że wydaje ci się, ze jesteś mądrzejsza od swojego
                                    rozmówcy bo ja tego czegoś nie zauważyłam ?
                                    Dla mnie twoje wypowiedzi są mocno teoretyzujące na zasadzie "robimy z sołtysa
                                    prezydenta", rozkładu zdania na czynniki pierwsze i traceniu czasu na pierdoły.
                                    Widzę, że masz jakąś misję dotyczącą imion, której ja nie rozumiem.
                                    To, że cały czas podkreślasz, że wygrałaś budzi u mnie jakieś podejrzenia, że
                                    jesteś niedowartościowana.

Dla mnie Pola to faktycznie ciepłe i piękne imię nie ma co ukrywać. I co z tego?

No cóż forum jest dla wszystkich i kółko wzajemnej adoracji rodziców Pól też tu
                                    będzie i trudno będziesz musiała się z tym pogodzić.
                                    Jak coś ci się nie podoba jak np to, że są zakładane podobne wątki na tym forum
                                    itp. to sobie załóż swoje forum , żeby nikt oprócz ciebie i osób z licencją od
                                    ciebie nie mógł tam wejść. (chyba, że to forum jest twoje bo wtedy zmienia to
                                    postać rzeczy). Albo nie, może to zły pomysł zreszta nie zmieniaj forum bo
                                    potem cię nie znajdę i nie będę mogła sobie polepszyć humoru kiedy będę czytała
                                    o twoich propozycjach imion.

Jeśli chodzi o degenerację, to na mój gust panna was mocno wkręcała.
                                    • ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 20:44
                                      no coz , mnie moja Pola nie zawsze pozwala sie rozpisać ,ale jesli chodzi o
                                      czytanie ze zrozumieniem, to widze u Ciebie pewne uchybienia... caly ten wAtek
                                      nie zostal zdominowany przez rodzicow Pól, wiec trudno to nazwac kołem
                                      adoracji! Poza tym, wiekszość komentujacych w stylu "podoba mi się" , "nie
                                      bardzo mi się podoba" lub "wcale mi się nie podoba" robi to raz i tyle , a
                                      Szanowna GAudencja do upadłego, do Niej musi należeć ostatnie słowo, a jak dasz
                                      sobie spokój z dyskusją tzn "skapitulowalas" czyli głupsza jestes ot,co...
                                      Psotna pozdrawiam Cie , zreszta wszystkich pozdrawiamsmile
                                      p.s.a co do degenaracji , mam identyczne odczucia, laska wkręcała,a co po
                                      niektórzy dali sie wkręcićsmile
                                      • ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 20:49
                                        >ale jesli chodzi o czytanie ze zrozumieniem
                                        >to widze u Ciebie pewne uchybienia...

zeby byla jasnosc napisalam to bezposredni do Gaudencji, mimo iz bezposrednio
                                        to wpisalam pod postem Psotnejsmile
                                        • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:00
                                          Wiesz masz rację. Ja też daje się wciągnąć w jałowe dywagacje. Też mam takie
                                          odczucie, że "guru" tego forum nie byłoby "guru" gdyby nie walczyło do
                                          upadłego.

Pozdrawiam,
                                          Ciebie Ksas i Twoją Polcię, która ma tak pięknie na imięsmile
                                          • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:09
                                            psotna napisała:

Też mam takie
                                            > odczucie, że "guru" tego forum

big_grinDDD pierwsze słyszę o jakimś guru - a możesz mi powiedzieć, gdzie on(a/o)
                                            jest? ROTFL!
                                      • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:08
                                        ksas napisała:

caly ten wAtek
                                        > nie zostal zdominowany przez rodzicow Pól, wiec trudno to nazwac kołem
                                        > adoracji!

Dotychczas był i pewnie byłby dalej, gdyby nie mój dosyć niewinny komentarz, na
                                        któy nie przypuszczałam, że zareagujesz tak alergicznie. I ok, Twoje prawo, ale
                                        naprawdę uwazam, ze przesadzasz.

Wiesz, czytam to forum od dawna i wiele osób wystawia kilka razy opinie tym
                                        samym imionom. Nie przesadzaj.

a jak dasz
                                        >
                                        > sobie spokój z dyskusją tzn "skapitulowalas" czyli głupsza jestes ot,co...

Nie, dziewczyny. Chodzi o to, ze psotna wystawia temu forum jakies diagnozy,
                                        któych nie potrafi udowodnić. Nie potrafiła, nie udowodniła, znaczy
                                        skapitulowała, czy jeżeli to słowo was tak kłuje w oczy (dla mnie jest zupełnie
                                        normalne), to "odpuściła sobie".

> p.s.a co do degenaracji , mam identyczne odczucia, laska wkręcała,a co po
                                        > niektórzy dali sie wkręcićsmile

Raczje wątpię, ten poziom naprawdę istnieje; stykałam się z tego rodzaju
                                        osobami wiele razy. Ludzie, i to czasem z wyższym wykształceniem, naprawdę nie
                                        rozumieją, co znaczy empatia, ordynacja i wiele, wiele innych pojęć. Takoż
                                        piszą z błędami ortograficznymi, aż oczy bolą. I nie robią tego dla żartów.
                                        Może trudno w to uwierzyć, ale tak niestety jest.
                                        • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:14
                                          Chyba kompromisu nie będzie. Dla mnie to ty nie rozumiesz moich wypowiedzi a
                                          nie ja nie potrafię ich udowodnić. I tu jest pies pogrzebany.
                                          • ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:26
                                            zreszta co miałby wnieść kompromis- przeciez nikt nikogo nie zmusi do zmiany
                                            poczucia piękna, stylu czy elegancji... takze kompromis dotyczacy imienia Pola
                                            jest nieosiągalny... i dobrze!
                                            a co do teorii Psotnej są one przynajmniej dla mnie zupelnie zrozumiale wiec
                                            udowadnianie ich nie jest zasadne...
                                            a GAudencjo Twoje czepianie sie slowa guru zreszta ujętego w cudzysłow naprawde
                                            mnie zaskakuje - tyle razy powolujesz sie w roznych postach na metafory,
                                            porownania czy ironie,a tu... tarzasz sie ze smiechu...oki Twoje prawo! zreszta
                                            częsciej ignorujesz cudzysłów - w jednej z wypowiedzi Psotna napisałą,ze
                                            preferujesz "pięknie" brzmiące imiona, a Ty podziekowałaś jej za komplement...smile
                                            • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:33
                                              ksas napisała:

> a GAudencjo Twoje czepianie sie slowa guru zreszta ujętego w cudzysłow
                                              naprawde
                                              >
                                              > mnie zaskakuje - tyle razy powolujesz sie w roznych postach na metafory,
                                              > porownania czy ironie,a tu... tarzasz sie ze smiechu...oki Twoje prawo!

Proszę bardzo - guru w przenosni oznacza nie mistrza duchowego, ale w tym
                                              przypadku forumowego mistrza duchowego, którego chętnie poznam.

zreszta
                                              >
                                              > częsciej ignorujesz cudzysłów - w jednej z wypowiedzi Psotna napisałą,ze
                                              > preferujesz "pięknie" brzmiące imiona, a Ty podziekowałaś jej za
                                              komplement...smile

Proszę bardzo 2: podziękowałam, ponieważ wydźwięk epitetu "pięknie brzmiące"
                                              napisanego właśnie tak, w cudzysłowie, jest dla mnie niejasny. Tzn. nie jest
                                              jednoznacznie ironiczny, ani jednoznacznie pozytywny. W zwiazku z tym
                                              podziękowałam, bo jeśli miał być to komplement, to nie bedę przecież napadać na
                                              przedpiszcę, a jeśli nie był to komplement, to moje podziękowanie było
                                              ironiczne i miało za cel zamknięcie dyskusji przynajmniej w tej kwestii. Moja
                                              droga zupełnie niezawzięta i nieuparta ksas, która wciaż wyciągasz nowe
                                              zarzyuty, zamiast zakończyć dyskusję.
                                              • ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:37
                                                jak to w zyciu , agresja rodzi agresje,a w tym wypadku upór prowokuje
                                                upór...ale juz mnie to nawet nie smieszy,
                                                dobranoc
                                              • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:38
                                                "pięknie brzmiące" - z tego co wiem jedna z funkcji cudzysłowia służy do
                                                wyodrębnienia wyrazów użytego w znaczeniu innym niż naczenie podstawowe - i
                                                takie było moje zamierzenie. A może już zmieniły się te funkcje cudzysłowu?
                                                • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:40
                                                  psotna napisała:

> "pięknie brzmiące" - z tego co wiem jedna z funkcji cudzysłowia służy do
                                                  > wyodrębnienia wyrazów użytego w znaczeniu innym

Innym, ale nie wiadomo jakim, moja droga. Ale cóż, zkaładając, ze to miała być
                                                  ironia, czyżby nie podobały Ci sie takie imiona, jak Anna, Julia, Zuzanna czy
                                                  Weronika, o których wypowiadałam się pozytywnie?? Z góry mi przykro! ;-P
                                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 23:18
                                                    innym niż podstawowe. Chyba nie trzeba mieć iq powyżej 140, żeby to zrozumieć?
                                                    a może trzeba?
                                                  • merusia Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 23:23
                                                    no ja sie chyba dzis uaktywnie za wszytskie czasysmile
                                                    swoją drogą to ten nasz guru jest niezla "spryciulka"- w niezliczonych wątkach
                                                    opowiada jakie to sa sliczne imiona typu Gaudenty czy Placyda,a pozniej z "miną
                                                    niewiniątka" pyta, a co jest "od czapy" w imieniu Anna czy Zuzanna? :smile) Psotna
                                                    czemu Ci sie nie podobaja imiona pozytywnie zaopiniowane przez Gaudencje wel
                                                    Guru???hihi
                                                  • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 09:39
                                                    merusia napisała:

w niezliczonych wątkach
                                                    > opowiada jakie to sa sliczne imiona typu Gaudenty czy Placyda,a pozniej
                                                    z "miną
                                                    >
                                                    > niewiniątka" pyta, a co jest "od czapy" w imieniu Anna czy Zuzanna? :smile)

Tak jakbym nigdzie nie pisała, że podoba mi się Anna lub Zuzanna, moja droga.
                                                    Męczy mnie to, niedługo mi wytłumaczycie, że podobają mi się wyłącznie rzadkie
                                                    imiona, choć tak nie jest, a najlepiej to że jestem wielbłądem, któy odżywoia
                                                    się wyłącznie słoniną. Kiedy natomiast zaprotestuję, oświadczycie, ze robię
                                                    to "z miną niewiniątka".
                                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 14:57
                                                    smile
                                          • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 21:28
                                            psotna napisała:

> Chyba kompromisu nie będzie. Dla mnie to ty nie rozumiesz moich wypowiedzi a
                                            > nie ja nie potrafię ich udowodnić.

Doskonale rozumiem twoje wypowiedzi, ale uważam, ze nie są adekwatne do stanu
                                            faktycznego. Dlatego prosiłam Cię o udowodnienie. Z małym zastrzeżeniem: po
                                            przeformułowaniu twoja wypowiedź jest już bardziej do przyjecia, tzn. bardziej
                                            wygląda jak subiektywna opinia - z którą się zresztą nie zgadzam, ale to już
                                            inna sprawa.
                                            • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:30
                                              Moja droga gaudencjo zdumiewasz mnie. Czyżbyś znała tylko jedno znaczenie słowa
                                              guru? No no, nie douczyłaś się. Wrzuć w swoją ulubioną wyszukiwarkę słowo guru
                                              a pojawi ci się jeszcze jedno znaczenie tego słowa lub zajrzyj do słownika
                                              języka polskiego.
                                              • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:41
                                                psotna napisała:

> Moja droga gaudencjo zdumiewasz mnie. Czyżbyś znała tylko jedno znaczenie
                                                słowa
                                                >
                                                > guru? No no, nie douczyłaś się. Wrzuć w swoją ulubioną wyszukiwarkę słowo
                                                guru
                                                > a pojawi ci się jeszcze jedno znaczenie tego słowa lub zajrzyj do słownika
                                                > języka polskiego.

Prosze bardzo, sama zajrzyj - sjp.pwn.pl/haslo.php?id=18006
                                                W dalszym ciągu nie widze na forum guru i w dalszym ciągu z chęcią deklaruje
                                                zapoznanie się z tą osobą.

A co do ksas, dobranoc, i pamiętaj, że forum jest dla wszystkich, a nie tylko
                                                dla tych, którzy piszą po Twojej myśli. Miłych snów!
                                                • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:43
                                                  Patrz ja w słowniku języka polskiego znalazłam jeszcze jedno znaczenie.
                                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:45
                                                    Otóż guru to także przywódca sekt. I w takim znaczeniu zostało to słowo
                                                    zastosowane jako przenośnia. Tego nasz język nie zabrania, a może według ciebie
                                                    tak?
                                                  • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 22:52
                                                    psotna napisała:

> Otóż guru to także przywódca sekt. I w takim znaczeniu zostało to słowo
                                                    > zastosowane jako przenośnia. Tego nasz język nie zabrania, a może według
                                                    ciebie
                                                    >
                                                    > tak?

Sekt czy nie sekt, guru to przywódca duchowy i autorytet, przynajmniej dla
                                                    danej sekty. Otoż kontynuuję prośbę o wskazanie mi tegoż guru na forum, bom
                                                    jest go bardzo ciekawa.
                                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 23:03
                                                    chyba wyrazie określiłam ciebie jako guru? Problem czytania ze zrozumieniem? No
                                                    chyba nie u ciebie?
                                                  • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 09:50
                                                    psotna napisała:

> chyba wyrazie określiłam ciebie jako guru? Problem czytania ze zrozumieniem?
                                                    No
                                                    >
                                                    > chyba nie u ciebie?

Ni kochanie, pisałaś o jakimś guru, teraz dopiero piszesz, że chodziło o mnie.
                                                    Widzę, ze do kłopotów z rozumieniem dochodzą jeszcze klopoty z pamiętaniem
                                                    tego, o czym piszesz ;-P
                                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 14:55
                                                    Brawo, owacje na stojąco i jeszcze meksykańska fala!
                                                  • merusia Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 23:04
                                                    no to aferka gotowa! ja wprawdzie jestem biernym uczestnikiem tego forum,
                                                    rzadko sie odzywam,bo drazni mnie ten mentorski ton obecny tu dosc czesto -mimo
                                                    to z zaciekawieniem czytam i czytam i stwierdzam,ze
                                                    1. GAudencja jest mistrzem w czepianiu sie slowek i odwracaniu kota ogonem,
                                                    pozujac na eksperta w dziedzinie, w ktorej ekspertow nie ma - sa to wzgledy
                                                    estetyczne
                                                    2. Psotna logicznie argumentuje,ale jak ktos udaje glupiego to nie da radysmile
                                                    3. Ksas ani razu nie stwierdzila,ze nie toleruje sprzeciwu, i ze forum nie jest
                                                    dla wszytskich czyt, tylko dla wielbicielek imienia Pola
                                                    wiec moze oglosmy oficjalnie Gaudencje "guru" tej forumowej "sekty",a
                                                    wiadomo ,ze z "guru" sie nie dyskutuje- nie wolno i juz!
                                                  • psotna Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 23:14
                                                    OK. Zamykam buzię na kłódkę. Jestem za.
                                                  • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 10:00
                                                    merusia napisała:

> pozujac na eksperta w dziedzinie, w ktorej ekspertow nie ma - sa to wzgledy
                                                    > estetyczne

Moja droga, tylko ostatnio kilka razy pisałam, ze nie jestem ekspertem i że mam
                                                    tylko trochę dobrych, bo dobrych, ale jednak tylko książek na temat imion.
                                                    Możesz sobie pisać, co chesz, ale dobrze byłoby, zebyś nie pisała przy tym
                                                    nieprawdy. A teraz kończę swoj udział w tym wątku, bo nie chcę tracić więcej w
                                                    nim czasu. Możecie nawet napisać, że jestem królową angielską, która
                                                    jednocześnie jest mistrzem w zbieraniu śmieci i nie zareaguję, więc zachęcam,
                                                    popusćcie wodze fantazji.
                                                  • mauko Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 10:56
                                                    Po raz pierwszy komentuje ten watek, ale generalnie jestem zazenowana
                                                    komentarzami gaudencji.
                                                    chcialam tylko zauwazyc, ze merusia napisala, ze tylko pozujesz na eksperta, a
                                                    nie ze nim jestes, to chyba drobna roznica. Poza tym musisz miec chyba bardzo
                                                    duzo wolnego czasu - skoro czytasz i komentujesz wszystkie watki. A
                                                    rzeczywiscie czytanie dobrych, bo dobrych ksiazek nt. imion to bardzo
                                                    intelektualne zajecie w tak humanistycznej rodzinie.
                                                    Bravo!!! Buziaczki dla mojej siostrzeniczki Poleczkismile
                                                    ech te infantylne zdrobnienia
                                                  • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 11:13
                                                    mauko napisała:

> Po raz pierwszy komentuje ten watek,

W zwiazku z tym wyjątkowo ci odpowiem.

ale generalnie jestem zazenowana
                                                    > komentarzami gaudencji.

Przykro mi.

> chcialam tylko zauwazyc, ze merusia napisala, ze tylko pozujesz na eksperta,
                                                    a
                                                    > nie ze nim jestes, to chyba drobna roznica.

Nie "pozuje" ktoś, kto wyraźnie pisze, że ekspertem nie jest.

Poza tym musisz miec chyba bardzo
                                                    > duzo wolnego czasu - skoro czytasz i komentujesz wszystkie watki.

Szybko czytam i piszę, moja droga.

A
                                                    > rzeczywiscie czytanie dobrych, bo dobrych ksiazek nt. imion to bardzo
                                                    > intelektualne zajecie w tak humanistycznej rodzinie.

Znam takich, co fotografują pociągi i autobusy.

A teraz proszę ksas, która mi zarzuca, ze musze mieć ostatnie słowo, o
                                                    napisanie ostatniego postu, bo widzę, że bardzo jej na tym zależy. Dobranoc.
                                                  • mauko Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 11:24
                                                    dzieki laskawco, nie wymagalam komentarza.
                                                    Gratuluje Ci Twojego sprytu, konsekwencji, ponadprzecietnych zdolnosci i
                                                    zainteresowan oraz interesujacych znajomych (ja niestety nie znam takich co
                                                    fotografuja autobusysad )
                                                    bez odbioru
                                                  • ksas Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 10:56
                                                    Fakt nie jestes ekspertem tylko pozujesz na niego...
                                                  • ksas Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 10:58
                                                    a nie mowilam , Gaudencja musi miec ostatnie slowo -wyczerpal sie czas jaki
                                                    mogla poswiecic temu watkowismile... w sumie to ona jest zabawnasmile
                                  • dbkpb Re: ciepłe imię- POLA- i cóż w tym złego!!!!!!!!!! 02.12.04, 08:11
                                    Widzę, że mój wątek wywołał prawię wojnę. Zaczęłam go ponieważ od niedawna korzystam z forum i pisząc o imieniu mojej córki nie pomyślałam o wyszukiwarce, ale czy rozpoczęcie tego wątku to taka straszna tragedia. Korzystając tylko z wyszukiwarki to forum umarło by smiercią naturalną. Może opinie sprzed roku się zmieniły? Nie spotkałam się z tym imieniem w moim mieście i nie zamierzam zakładać grupy wzajemnej adoracji tylko z powodu imienia córki. Zadałam tylko pytanie- jeżeli ktoś chce odpisuje, jeżeli nie- nie zagląda tam i się nie wtrąca. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
                                    • gaudencja do dbkpb 02.12.04, 09:48
                                      dbkpb napisała:

> Widzę, że mój wątek wywołał prawię wojnę. Zaczęłam go ponieważ od niedawna
                                      korz
                                      > ystam z forum i pisząc o imieniu mojej córki nie pomyślałam o wyszukiwarce,
                                      ale
                                      > czy rozpoczęcie tego wątku to taka straszna tragedia.

Widzisz, ta wojna ma swoje nieco dłuższe korzenie, były bardzo długie dyskusje
                                      na temat imienia Pola i w zasadzie dlatego żadna z osób, którym się nie podoba
                                      to imię, nie odzywała sie po raz kolejny. Odezwali się wyłacznie rodzice Pol
                                      (Poli? Pól?), którzy jak jeden mąż twierdzili, że uwielbiają to imię (i nic
                                      dziwnego, nie wybraliby tego imienia, gdyby im się nie podobało). Ja się, o
                                      zgrozo, odezwałam głównie z powodu Mikołaja, i jak widzisz, posypały się od
                                      razu gromy, zawstydzanie, pouczanie że nie byłam pytana itd. Nie ma w tym
                                      Twojej winy.

Korzystając tylko z wysz
                                      > ukiwarki to forum umarło by smiercią naturalną.

Wątpię, ale to już też było dyskutowane.
                                      A ksas radzę, żeby się przeniosła na forum "Klub imion" - może sobie tam
                                      zalożyć klub rodziców, nie jest to forum służące dyskusjom o imionach, wiec
                                      sobie będzie mogła dowolnie potepiać kogokolwiek, kto by wyszedł z niewczesnymi
                                      dystansującymi się od imienia Pola komentarzami.
              • szczekuszka Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 15:51
                ksas napisała:

> no coz pewnie jestem przeczulona...

Jestes przeczulona i pewnie zawiedziona, ze sa osoby, ktorym imie Pola
                (nadawane oficjalnie) zupelnie nie odpowiada.

Jesli ktos moze piac zachwyty ilekroc imie Pola znajdzie sie na topicu, ktos
                inny moze wyrazic swoja niechec do tego immieniczego skrotu.
                • ksas Re: ciepłe imię- POLA 01.12.04, 18:35
                  przeczulona czy nie , jednak zdaję sobie sprawę,ze nie wszytskim imię mojej
                  córeczki musi sie podobać - dyskusję o gustach mozna sobie darować ,a to co
                  mnie razi to ośli upór, uwagi nie na temat i tzw upierdliwość... ja wprawdzie
                  powtarzam sie wątkach o Poli,ale gra tutaj pewną role czynnik emocjonalno -
                  sentymentalny, a u Was jaki...?
                  pozdrawiam,
                  Kasia , mama Polismile
      • agusssek Re: ciepłe imię- POLA 03.12.04, 12:48
        ja w ciąży jestem, i będzie Mikołaj albo Pola....
        Co w tym jest???
    • cysia.b Re: ciepłe imię- POLA 02.12.04, 15:22
      W tym watku najbardziej podobała mi się "grupa trzymająca władzę" na forum
      A imię Pola jest moim zdaniem w porządku. Mikołaj też
      • hanetchka Re: ciepłe imię- POLA 06.12.04, 21:44
        O rany! Jaka nieprzyjemna atmosfera!!! Przeciez kazdy ma prawo do wlasnego
        gustu!
        Ja uwazam ze imie Pola jest poprostu piekne. Ma ogromna klase i dalam go mojej
        corce. A mial byc Mikolaj! big_grin
        Zdrabniam Polinka ale nie ja to wymyslilam lecz moja starsza corka, Matylda.
        Nie znam zadnej Poli i wszyscy proboja mi wmowic ze to imie nie istnieje albo
        ze to zdrobnienie (od czego?)
        tzn od jakiego imiona???
        Kiedy sa imieniny? Jezeli jest Sw to dlaczego ksiadz sprawial problemy?
        Ciesze sie ze poznalam mamy z corkami o podobnym imieniu...
        Pozatym ja tez uwazam ze jest teraz moda na jakies dziwaczne imiona. Bez sensu
        jest kiedy rodzice sa np polakami i daja corce jakies imie z poludniowej
        Afryki! To absurd. Rozumiem kiedy sa mieszane pary...
        Pozdrawiam wszystkie matki Polek (strasznie mi sie spodobalo smile)
        i moze ten watek jakos sie przedluzy???
        • cysia.b Re: ciepłe imię- POLA 07.12.04, 10:13
          hanetchka napisała:

>
          >
          > Nie znam zadnej Poli i wszyscy proboja mi wmowic ze to imie nie istnieje albo
          > ze to zdrobnienie (od czego?)
          > tzn od jakiego imiona???
          >
          Pola pochodzi od imienia Apolonia, było też używane jako zdrobnienie od Pauliny
          • pejsaty hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 11:09
            dopiero dzis go przeczytalem, bo bylem ciekaw ilez to mozna postow napisac na
            temat imienia pola.
            moim zdaniem mikolaj i pola to imiona zupelnie rozne. i dziwi mnie to, ze
            traktujecie je podobne. mi osobiscie imie mikolaj sie podoba, a imie pola nie.
            pierwsze imie ma juz wielowiekowa historie w jezyku polskim, drugie jest
            spotykane od niedawna (wczesniej pola byla uzywana jedynie jako zdrobnienie od
            imion podanych przez cysie, ale nie byla nadawana oficjalnie).
            no i jakos nie wiem co jest cieplego w imieniu pola? po angielsku "pole"
            oznacza przeciez biegun (tam mieszka wlasnie mikolaj z reniferami). wink))
            • szczekuszka ZUPEŁNY EOT 07.12.04, 12:55
              Pejsaty Ty chłopiec czy dziewczyna???
              smile
            • psotna Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 14:04
              No tak idąc torem twojego myślenia to nigdy byśmy nie wymieniali poglądów tu na
              forum bo przecież i Internet i komputery nie mają wiekowej tradycji a jednak
              się przyjęły. Na szczęście rynek kształtuje popyt i podaż podobnie jak i w
              przypadku imienia Pola. wink
              • gaudencja Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 17:50
                psotna napisała:

> No tak idąc torem twojego myślenia to nigdy byśmy nie wymieniali poglądów tu
                na
                >
                > forum bo przecież i Internet i komputery nie mają wiekowej tradycji a jednak
                > się przyjęły.

No tak, ale imiona a nowinki techniczne to jednak zupełnie co innego.

Na szczęście rynek kształtuje popyt i podaż podobnie jak i w
                > przypadku imienia Pola. wink

Hmm, jakoś ostatnio w "Witajcie na Świecie" nie widzę zalewu Poli (Pól?) ;->
                • psotna Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 18:00
                  no i dobrze
                  • gaudencja Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 18:12
                    Też się cieszę ;-P
                    A jak tam minął Mikołaj, na którego czekałaś? smile
                    • psotna Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 18:22
                      Dopisał. Teraz mu pomagam, żeby na Nowogrodzką (DD) też przyszedł no i chyba
                      się uda.
                      • gaudencja Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 18:46
                        To ładnie, ale jeszcze go tam nie było? A co na to pani Kolankiewicz?
                        • psotna Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 18:55
                          No no jestem pod wrażeniem. Znajomość tematu czy inwigilacja?smile
                          • gaudencja Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 19:26
                            Nonono, już ja tu Ci dam! jaka tam inwigilacja, panią Kolankiewicz znam nie od
                            dziś i bardzo się zawsze lubiłyśmy. G.
                            • psotna Re: hehe kolejny watek wojenny. :) 07.12.04, 19:52
                              Ja pomagam oddziałowi niemowlęcemu, którym zajmuje się pani Iwona Kowalczuk.
                              • gaudencja Nowogrodzka cd. 07.12.04, 21:28

• gaudencja Re: Nowogrodzka cd. 07.12.04, 21:38
                                  Oj, za wcześnie mi się wysłało.
                                  Wiesz, dla mnie strasznie dramatyczne przeżycia łączą się z pomaganiem temu czy
                                  innemu domowi dziecka. Na Nowogrodzkiej byłam kilka razy i serce mi się ściska,
                                  kiedy widzę te małe, słodkie dzieci - zwłaszcza kilkulatki, które już coś
                                  rozumieją. Od razu mam ochotę zabrać któreś z nich do domu; niestety, zupełnie
                                  nie mam na to warunków, a dzieci - zwłaszcza TAKIE, które już tyle przeszły -
                                  to nie zabawki. Byłam kiedyś rodziną zaprzyjaźnioną dla starszych dzieci z
                                  innego DD (na szczęście udało się dla nich znleźć rodzinę adopcyjną) i było to
                                  przeżycie wspaniałe, ale też bardzo trudne, z analogicznych powodów sad
                                  • psotna Re: Nowogrodzka cd. 07.12.04, 22:51
                                    Ja w tym roku zaczęłam pomagać dzeciom. Organizuję zbiórki na osiedlu i w pracy.
                                    Ważne jest to, że ludzie chcą pomagać. Jak tylko znajdzie się osoba, która
                                    wszystkim zawiaduje to można zrobić cuda. Masz rację ja bardzo się boję tam
                                    wejść i chyba nie wejdę. Przyznam, że dojrzewam do adopcji bo bardzo bym
                                    chciała mieć trójkę dzieci. Dwoje urodzonych przez siebie i jedno "zaocznie".
                                    • gaudencja Re: Nowogrodzka cd. 07.12.04, 23:08
                                      psotna napisała:

Przyznam, że dojrzewam do adopcji bo bardzo bym
                                      > chciała mieć trójkę dzieci. Dwoje urodzonych przez siebie i jedno "zaocznie".

Poświęcanie dzieciom z DD czasu to dalszy logiczny krok pomocy materialnej. Ona
                                      jest też niezmiernie wazna, ale potem okazuje się, ze żadne nawet najlepsze
                                      zabawki rozwojowe czy najfajniejsze ubranie nie jest w stanie zastąpić czasu,
                                      rozmowy, uwagi, nauczenia pewnych najprostszych przydatnych w życiu rzeczy,
                                      których nie uczą w DD. Miałam zaskakujące doswiadczenia w zakresie tego, czego
                                      całkiem duże dziecko może nie umieć, a co dziecku ze zwykłej rodziny wydaje się
                                      zupełnie podstawową umiejętnością.

Niestety za dużo wiem o adopcji, zeby się na nią decydować wiedziona odruchem
                                      serca przy braku warunków (najpierw musiałabym wiedzieć, ze adoptownemu dziecku
                                      jestem w stanie poświęcić więcej uwagi, niz swojemu rodzonemu, bo adoptowane ma
                                      już na wstępie deficyty), ale kiedyś, kiedy będę miała wiecej czasu, na pewno
                                      wrócę przynajmniej do formy rodziny zaprzyjaźnionej (też się serce kraje, ale
                                      dla dziecka lepsze to, niż nic), a moze i uda sie co więcej...

Najbardziej przejmują mnie te dzieci, które mają niewyjaśnioną sytuację prawną,
                                      rodziców naturalnych zgłaszających się raz na dwa lata, i nie mogą ani pójśc do
                                      adopcji, ani wrócić do swojej rodziny. Aż się nóż w kieszeni otwiera, kiedy się
                                      słucha niektórych historii o rodzinach, które interesują sie dzieckiem robiąc
                                      mu nadzieję tylko po to, zeby sąd nie odebrał im praw rodzicielskich, i ani
                                      odrobiny więcej.

Robisz kawał dobrej roboty i tak trzymaj smile)))
    • joanna_dragan Re: ciepłe imię- POLA 06.12.04, 23:26
      Uwazam,ze imie Pola jest super i dlatego wybralismy je dla naszej corci
      jednomyslnie z mezem. Moja dalekakuzynka tez ma tak na imiei jest bardzo
      zwariowana dziewczynka a jednoczesnie bardzo mila i ciepla i mam nadzieje ze
      moja malutka(to sie okaze czy nie malutki)tez bedzie taka. Pozdrawiam wszystkie
      mamusie
      Asia 19tc
      • hanetchka Re: ciepłe imię- POLA 07.12.04, 21:07
        Urodzilam sie w Genewie i jestem francusko jezyczna, zyje trzy mies w Polsce,
        trzy w Szwajcarii wiec wybralam imiona ktore maja odpowiedniki w kazdym jezyku.
        Matylda-Matilde (zaczelo sie od Matyldy) A Pola urodzila sie w Genewie i mnie
        sie bardzo podobalo imie Paule (wymawia sie POL) ktory jest francuskim imionem
        z 16ego wieku!!! Dlatego w Polsce jest Pola (tez dlatego nie znam do konca
        historie tego imiona w Polsce...)Uwazam ze to szlachetne imie, malo znane a nie
        wydziwiane jak niektorzy mysla...
        Pozdrawiam inne matki polek! smile
        I nie tylko!!!
        • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 07.12.04, 21:28
          hanetchka napisała:

A Pola urodzila sie w Genewie i mnie
          > sie bardzo podobalo imie Paule (wymawia sie POL) ktory jest francuskim
          imionem
          > z 16ego wieku!!!

No, niezupełnie francuskim z XVI wieku smile To jest po polsku Paula, czyli żeński
          odpowiednik Pawła - imienia z lekka starszego i nie z tych stron swiata... Pola
          jest zaś po polsku, jak już zostało napisane, zdrobnieniem od Apolonii.
          • hanetchka Re: ciepłe imię- POLA 09.12.04, 08:32
            A ja z kolei wiedzialam ze Paulina jest od Pawla... Paule po francusku nie ma
            nic wspolnego z Appolonie... Od Appolon. Ale nie wiem, wiec nie bede sie
            klucic...

Puszcze nowy watek bo te sprzeczki sa malo mile...
            Jak wybralyszcie imie dla waszych corek? Jak wam przyszlo do glowy imie Pola?
            Pozdrawiam
            • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 09.12.04, 15:58
              hanetchka napisała:

> A ja z kolei wiedzialam ze Paulina jest od Pawla...

Też tak długo myślałam, ale tak naprawdę Paulina jest od rzadkiego imienia
              Paulin, a od Pawła jest Paula. Z tym, że po francusku Paule nie ma nic
              wspólnego z Apolonią, oczywiście się zgadzam.

Zauważ, że np. po francusku "autorisation" też wymawia się "otorizasią"
              (przepraszam! wink ), tak jak Paule - "Pol", a po polsku odpowiednikiem
              brzmieniowym (choć nie do końca znaczeniowym) tego słowa jest "autoryzacja",
              którą wymawia się z "a" i "u", zupełnie tak, jak Paulę po polsku. Inna sprawa,
              ze fanatyczną zwolenniczką imienia Paula akurat nie jestem, ale piszę w tej
              chwili o stanie faktycznym, a nie o swoich preferencjach.
            • gaudencja Pola? 09.12.04, 17:42
              Poczekaj, poczekaj, to Twoja córka ma na imię Pola czy Paule?
              • hanetchka Re: Pola? 09.12.04, 20:56
                Dobre pytanie...
                Moja corka ma na imie Paule-Pola. Tak ma zapisane w paszporcie i w
                dokumentach... W Szwajcarii mowia na nia Paule, a w Polsce Pola.
    • stahap Re: ciepłe imię- POLA 30.12.04, 12:37
      Pola to śliczne imię i jak urodzi mi się córeczka to tak ją nazwę.Dziwi mnie
      zażarty spór na tym forum,więc zdecydowanie zapisuję się do kółka miłośników
      Poli i Mikołaja,zwłaszcza ze mój synek tak się nazywa.Szukając Poli w internecie
      znalazłam książkę Gretkowskiej,którą zaraz kupiłam i zupełnie mnie oswoiła z
      dżwiękiem tego imienia (nie znam nikogo o tym imieniu!) i utwierdziła w
      postanowieniu.No i ten post Pola -ciepłe imię!!A i jak byłam mała czytałam
      Polyannę o małej dziewczynce jasno patrzącej na życie.Wiem,wiem Pola to
      Apolonia.Ale moja będzie Anna na drugie, bo nie ma polskiej Polianny. Pozdrawiam
      także ciepło.Mama Polanki
      • gaudencja Re: ciepłe imię- POLA 30.12.04, 13:22
        stahap napisała:

> Pola to śliczne imię i jak urodzi mi się córeczka to tak ją nazwę.

Mi też się Pola podoba, ale jako zdrobnienie. A jako pełnemu imieniu czegoś mu
        moim zdaniem brakuje. Natomiast są osoby (nie piszę o Tobie, oczywiście), które
        tego rodzaju stwierdzenia traktują bardzo ambicjonalnie i starają sie za
        wszelką cenę udowodnić, ze Pola to najwspanialsze imie pod słońcem. Nie piszę
        tego na podstawie tylko tego akurat wątku, ale również kilku wcześniejszych
        wątków o Polach. A co do tego wątku, to mam nadzieję, ze w końcu umrze smile Jest
        dużo innych do odświeżania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.