misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 20:44 Angelika vs Andżelika - nic. Bogdan vs Bohdan - żadne, oba nie do końca w moim guście. Dodatkowo Bohdan źle mi się kojarzy. Szymon vs Tymon - Szymon, pomimo popularności. Imion "tymkowych" mam przesyt. Paulina vs Paula - już chyba było? 🙂 Paulina, ze względu na jedną Paulinę z mojego otoczenia. Zygmunt vs Zbigniew - Zygmunt, choć dla dziecka nie mogłabym rozważyć. Zbigniew kojarzy mi się w pierwszej kolejności z pewną postacią ze świata kultury, do której mam awersję 😥 Anastazja vs Konstancja - Anastazja, choć trochę przeszkadza mi popularność. Konstancja kojarzy mi się ostatnio z kimś ze sfery mocno "ą, ę" - mocno mi przeszkadza to skojarzenie, od tego momentu nie umiem spojrzeć na to imię tak, jak kiedyś. Rut vs Ruta vs Rita - Ruta, choć bez większych emocji. Rita u mnie mocno na "nie". Margarita vs Margerita - nic, oba za bardzo kojarzą mi się z rodzajem pizzy (choć pizzę lubię) 🍕 Dorota vs Danuta - trudny wybór, obie miło mi się kojarzą, ale bliżej mi ostatnio do Dorotki. Irena vs Irmina - zdecydowanie Irena. Mieszko vs Gniewko - Mieszko. To jedno ze stosunkowo nielicznych imion, które podobają mi się praktycznie od zawsze, od dzieciństwa mam do niego przeogromny sentyment. Obecnie jeden z czterech najmocniejszych kandydatów na imię dla syna. Gniewka też lubię, ale z Mieszkiem nie wygra 🙂 Błażej vs Miłosz - oba mi się przejadły, ale chyba jednak Miłosz. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 18.09.24, 21:16 kiwka.5 napisał(a): > Kolejne: > Natan vs Nataniel vs Natanael > Emil vs Emilian > Bartłomiej vs Bartosz Zdecydowanie żadne. Chyba Emil, choć oba bez szału. Bartłomiej, choć jw. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 24.10.24, 18:16 Stanisław, miło mi się kojarzy. Choć Franciszka też lubię, ostatnio poznałam bardzo fajnego małego Franka, więc ostatnio imię u mnie zyskało 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 25.10.24, 00:43 Kolejne zestawy: Anita vs Aneta Ada vs Adrian(n)a Kira vs Cyra (czyli wersja rosyjska vs wersja polska) Wiktoria vs Wiktorian(n)a Adela vs Adelajda Eugenia vs Eunika Flora vs Florentyna Laura vs Laurentyna Maria vs Miriam Marta vs Marcja Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Zabawa: Imię vs imię 25.10.24, 07:39 Anita Adrianna Kira Wiktoria Adela Wynika Flora Laura Maria Marcja Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 25.10.24, 16:54 Aneta, a najlepiej żadne Adrianna Żadne Żadne Adelajda Eunika Florentyna Laura Żadne Żadne Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 13.11.24, 08:46 Anita, jeśli już Ada Kira Wiktoria Adelajda Eugenia Florentyna Laura Maria Marta Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 13.11.24, 14:35 Żadne Ada Żadne Wiktoria Adela Eugenia Żadne Laura Żadne Marcja Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 16.11.24, 22:25 remigia1 napisała: > Anita vs Aneta - trudno powiedzieć, obie lubię, ale chyba jednak Anita, bo milej mi się kojarzy > Ada vs Adrian(n)a - Ada, mam miłe osobiste skojarzenia > Kira vs Cyra (czyli wersja rosyjska vs wersja polska) - Kira, choć bez większego szału. Cyra u mnie na mocne "nie", ale ja w ogóle mam problem z imionami na C > Wiktoria vs Wiktorian(n)a - Wiktoria > Adela vs Adelajda - Adela, imię z listy moich ulubionych > Eugenia vs Eunika - kiedyś Eunika, teraz zdecydowanie Eugenia (a i na Eugeniusza patrzę ostatnio coraz przychylniej) > Flora vs Florentyna - kiedyś Florentyna, teraz Flora > Laura vs Laurentyna - zdecydowanie Laura. Laurentyna dla mnie nieco zbyt przekombinowana, plus złe skojarzenia z męskim odpowiednikiem > Maria vs Miriam - teoretycznie bardziej podoba mi się Maria, ale ostatnio dwie osoby usiłowały mi obrzydzić to imię... Miriam nie do końca w moim guście, aczkolwiek ostatnio patrzę na nią coraz przychylniej > Marta vs Marcja - Marta. Marcja bardzo źle mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:16 Anita, Ada, Kira, Wiktoria, Adela, Eugenia, Flora, Laura, Miriam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Imię vs imię 22.01.25, 22:50 Anita vs Aneta Ada vs Adrian(n)a Kira vs Cyra (czyli wersja rosyjska vs wersja polska) Wiktoria vs Wiktorian(n)a Adela vs Adelajda Eugenia vs Eunika Flora vs Florentyna Laura vs Laurentyna Maria vs Miriam Marta vs Marcja Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 23.01.25, 12:01 Anita Adrianna Kira Wiktoria Eunika Flora Laura lub Laurencja Maria Marcja Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 23.01.25, 12:14 Lubię i Anitę i Anetę, trudno było wybrać. Wszelkie - tyny z dzisiaj są bardzo surowe i nieforemne w moim odczuciu.. Cyra bardzo nieładna. Wiktorianna przesadzona, Wiktorię zawsze zaznaczę mimo popularności, to wyjątkowe imię. Ubóstwiam Florę i Laurę Adelajda lubię, choć wolę Adelę. Miriam także mi się podoba, jednak wybieram uniwersalną i piękną Marię. 1. Flora, Maria, Laura 2. Adrianna, Wiktoria 3. Adela, Eunika, Anita 3. Kira, Marcja Marta jest ok, choć tu bardziej przekonuje mnie Marcja, a najlepiej Marcjanna. Ada to miłe imię, i niezależne, i jako skrót ale blaknie przy dźwięcznej Adriannie. Do Eugenii musiałabym się przekonać, w każdym razie podchodzi mi lepiej, niż Genowefa, za to przegrywa z przyjemną Euniką Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 10.11.24, 00:36 Daria vs Dalia Mirosława vs Miłosława Ludwika vs Ludmiła Ewa vs Ewelina Amelia vs Aurelia Dominika vs Domicela Emma vs Ema Felicja vs Alicja Ida vs Ita Kornelia vs Kordelia Kinga vs Kunegunda Lea vs Lena Ligia vs Liwia Jagna vs Dagna Maura vs Maurycja Nina vs Nila Stefania vs Stanisława Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 10.11.24, 10:12 Daria 🤔 Ludwika Ewa Aurelia Dominika Emma Felicja! Ida Kornelia Kunegunda Lea Ligia Dagna Żadne Żadne Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 10.11.24, 20:53 Daria vs Dalia - Daria. Do Dalii jako imienia nigdy nie umiałam się przekonać. Mirosława vs Miłosława - żadne, ale nie jestem obiektywna, gdyż w ogóle mam problem z żeńskimi imionami słowiańskimi, mało które mi podchodzi Ludwika vs Ludmiła - zdecydowanie Ludmiła, bardzo lubię to imię (aczkolwiek wciąż jeszcze daleko mu do mojej listy ulubionych). Ewa vs Ewelina - obie lubię, ale jednak bardziej skłaniam się ku Ewie Amelia vs Aurelia - Amelia, pomimo popularności. Aurelia bardzo źle mi się kojarzy, na chwilę obecną nie umiem myśleć o tym imieniu w oderwaniu od tych skojarzeń Dominika vs Domicela - żadne, obie źle mi się kojarzą Emma vs Ema - żadne, oba nie w moim guście Felicja vs Alicja - zdecydowanie Felicja, od kilku lat mam to imię na mojej liście ulubionych. Alicję też lubię, ale jest dla mnie zbyt popularna, ostatnio jest to jedno z najczęściej słyszanych przeze mnie imion żeńskich Ida vs Ita - Ida, mam na liście ulubionych. Ita też nie jest zła, aczkolwiek jakoś nie chwyta mnie za serce Kornelia vs Kordelia - Kornelia Kinga vs Kunegunda - Kinga Lea vs Lena - żadne. Lea nie do końca w moim guście, plus nie zdzierżyłabym odmiany "z Leją" (a znam naprawdę dużo osób, które by się o nią pokusiły), Lena zdecydowanie zbyt popularna Ligia vs Liwia - żadne. Ligię obrzydziła mi koleżanka, Liwia źle mi się kojarzy Jagna vs Dagna - chyba Jagna Maura vs Maurycja - żadne. Nie umiem się przekonać do obu tych imion. Nina vs Nila - zdecydowanie Nina, która bardzo miło mi się kojarzy i przypomina mi moją ukochaną Nino <3 Nila obciążona osobistymi skojarzeniami (rzeka, generał "Nil") Stefania vs Stanisława - trudno określić. Do Stefanii, którą kiedyś bardzo lubiłam, ostatnio dość mocno się zraziłam (nieprzyjemna sytuacja z udziałem małej Stefci). Z kolei ze Stanisławą mam taki problem, że nie jestem fanką żeńskich słowiańskich, do tego silne skojarzenie ze Stanisławą Przybyszewską, której twórczość jest dla mnie niestrawna... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 13.11.24, 08:49 Daria Miłosława Ludmiła Ewa, jeśli już Aurelia Dominika, bo Domicela za bardzo mi się z zakonnicą kojarzy Emma Felicja Ida Kordelia Kunegunda żadne Ligia Jagna Maura Nila żadne Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 13.11.24, 14:33 Daria Miłosława Ludmiła Ewa Żadne Żadne Żadne Alicja Ida Kornelia Kunegunda Żadne Liwia Żadne Żadne Nina Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Imię vs imię 22.01.25, 22:48 Daria vs Dalia Mirosława vs Miłosława Ludwika vs Ludmiła Ewa vs Ewelina Amelia vs Aurelia Dominika vs Domicela Emma vs Ema Felicja vs Alicja Ida vs Ita Kornelia vs Kordelia Kinga vs Kunegunda Lea vs Lena Ligia vs Liwia Jagna vs Dagna Maura vs Maurycja Nina vs Nila - właściwie to nie wiem Stefania vs Stanisława Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 24.01.25, 21:14 Daria i Dalia Miłosława Ludwika i Ludmiła Ewelina Amelia i Aurelia Domicella i Dominika Emma( co to jest Ema, niefajne spolszczenie) Felicja i Alicja Ida Kornelia i Kordelia Kinga Lea i Lena Liwia Maura Nina i Nila Stefania, a najlepiej Fania Ani Jagna, ani Dagna..a jak mus, to Dagna Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 16.11.24, 22:31 Tomasz czy Tobiasz? Witold czy Wiktor? Aleksandra czy Olga? Sławomir czy Mirosław? (mam nadzieję, że jeszcze nie było) Eliza czy Elżbieta? Robert czy Norbert? Wiesław czy Wacław? Jacenty czy Jacek? Alina czy Halina? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 16.11.24, 23:39 Tobiasz? Witold Olga? Sławomir Żadne Robert Żadne Jacek Alina Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:18 Tobiasz, Witold, Olga, Mirosław, Eliza, Norbert, Wacław, Jacenty, Alina Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 24.01.25, 11:55 Tobiasz Wiktor Olga Mirosław Elżbieta Robert Wacław Jacenty Halina Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 24.01.25, 21:16 Tomasz Wiktor Aleksandra Sławomir Eliza Norbert Wiesław Z musu Jacek, a najlepiej Hiacynt Alina Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Zabawa: Imię vs imię 16.11.24, 22:38 Klara czy Lara? Luiza czy Eliza? Ofelia czy Otylia? Inga czy Iga? Gloria czy Gaja? Krzesimir czy Krzysztof? Radosław czy Radomir? Emil czy Kamil? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 16.11.24, 23:40 Klara Żadne Żadne Inga Gaja Żadne Radosław Emil Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 17.11.24, 08:18 misha.parajanov napisała: > Klara czy Lara? > Luiza czy Eliza? > Ofelia czy Otylia? > Inga czy Iga? > Gloria czy Gaja? > Krzesimir czy Krzysztof? > Radosław czy Radomir? > Emil czy Kamil? Klara! Żadne Otylia Inga, a jeszcze lepiej Jadwiga skracana do Igi 😀 Żadne, bo Gaja zbyt podobna do Mai i Kai których bardzo nie lubię 🤷. Krzesimir, choć Krzysztofa też lubię 😀 Radomir Emil Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Zabawa: Imię vs imię 03.12.24, 03:19 Lara, Eliza, Ofelia, Inga, Gloria, Krzesimir, Radomir, Emil Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa: Imię vs imię 24.01.25, 11:56 Klara Luiza Ofelia Inga Gaja trudne, lubię oba Radomir żadne Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 24.01.25, 21:18 Klara i Lara, a najlepiej Larissa Luiza i Eliza Ofelia Inga Gloria Krzysztof i Krzesimir Radosław i Radomir Emil i Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Zabawa: Imię vs imię 22.01.25, 21:32 kiwka.5 napisał(a): > Karina vs Kalina, ale obu nie lubię > Sabina vs Sabrina jw. > Ofelia vs Otylia > Judyta vs Julita > Maksym vs Maksymilian > Zenon vs Zygmunt > Alina vs Halina Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa: Imię vs imię 22.01.25, 21:42 Żadna Sabina Otylia Judyta, a najlepiej żadna Maksym, jw Zygmunt Alina Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Zabawa: Imię vs imię 22.01.25, 22:45 Karina vs Kalina Sabina vs Sabrina Ofelia vs Otylia Judyta vs Julita Maksym vs Maksymilian Zenon vs Zygmunt Alina vs Halina - obecnie nadałabym Alinę, bo Halina babciowata, ale obie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zabawa: Imię vs imię 24.01.25, 21:21 Karina i Kalina Sabrina, Sabiny nie lubię Ofelia Julita, Judyty nie znoszę Maksymilian, choć lubię Maksyma Z musu Zenon Alina, jeśli na H, to wolę Halszkę albo Hallę Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Zabawa: Imię vs imię 23.01.25, 13:26 Kalina Sabina Ofelia Żadne Maksymilian Zygmunt Obydwie naraz Odpowiedz Link Zgłoś