papanara 12.01.25, 12:57 Zastanawiamy sie nad imieniem dla drugiej coreczki: Laura Kornelia Natalia Dla starszej siostry wybralismy imiona Ida Helena i spasowalo cudownie Nie kieruje sie tym, zeby imie bylo "dopasowane" z rodzenstwem lub wysoko/nisko na skali popularnosci Nazwisko mamy niemiecko brzmiace Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Siostra Idy 12.01.25, 14:09 Wszystkie imiona są ładne, ale Natalię bym odrzuciła. Jest już mocno przebrzmiała, żeby nie powiedzieć ciotkowata. Kornelia z niemieckim nazwiskiem będzie chyba kojarzyć się mocno śląsko, nie wiem, czy to dla Was plus czy minus. Napisałaś, czym się nie kierujesz - a czym się kierujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
papanara Re: Siostra Idy 12.01.25, 14:59 Dobre pytanie Mysle, ze najbardziej to ladnym brzmieniem (co jest oczywiscie bardzo subiektywne i funkcjonalnoscia (zdrobnienia i formy imienia uzywane w praktyce, brak polskich znakow). Dlatego Laura bardzo mi sie podoba w wersji oficjalnej ale ze zdrobnieniami (Laurka) juz gorzej. Z kolei Kornelia fajnie sie zdrabnia ale nie wiem, czy pelna wersja nie brzmi zbyt pretensjonalnie. Nie wiedzialam tez, ze to imie ma zwiazek ze slaskiem, chociaz wlasnie tutaj mieszkamy Natalia to jeszcze pomysl z dawnych lat, ale taki evergreen imion zenskich jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Siostra Idy 12.01.25, 16:40 Malutka Laura może być też zdrabniana do Lusi Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Siostra Idy 12.01.25, 14:19 Z tych najbardziej podoba mi się Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Siostra Idy 12.01.25, 15:13 Proponowane imiona są niezupełnie w moim guście. Laura jest dość popularna, a poza tym dla mnie raczej neutralna. Czyli jakby najlepsza spośród tych propozycji 🤔. Kornelię lubiłam kiedyś, ale przestałam. Natalia zupełnie nie w moim stylu, imo przezroczysta i bez wyrazu. Proponuję Matyldę, Klarę zamiast Laury (też popularna itp, ale nadal bardzo ją lubię), Anatolię, Aurelię, Celinę/ Alinę, Ewę, Felicję, Mariannę, Rozalię. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Siostra Idy 12.01.25, 15:46 Z Twoich propozycji zdecydowanie Laura. Natalia jest trochę spóźniona, a Kornelia jakoś mi nie leży. Może jeszcze Eliza, Klara, Kalina, Blanka, Sara, Adela Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Siostra Idy 12.01.25, 16:50 Z Twojej trójki wybrałabym Laurę, a Kornelia mogłaby być na drugie - Ida Helena & Laura Kornelia to byłby świetny duet. Inne propozycje: Alina, Emma, Sara, Diana, Róża, Sonia, Daria, Emilia, Gloria, Lena, Eliza, Luiza, Gaja. Jakoś krótsze imiona lepiej mi się komponują z Idą, ale z dłuższych może Julianna, Michalina albo Marcelina? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Siostra Idy 12.01.25, 16:54 A, jeszcze Nadia bardzo by mi pasowała do Idy - zwłaszcza, że podoba Ci się Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Siostra Idy 12.01.25, 20:53 Laura i Kornelia są super. Pisałam ostatnio, ze dokładnie tak nazwałabym corki, będąc nastolatką. Natalia też ok, ale mniej mi się podoba niż dwie pierwsze. Inne propozycje: Kalina Flora Florentyna Łucja Róża Kaja Emma Lea Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Siostra Idy 13.01.25, 00:56 Moje propozycje : Ida i Laurencja Ida i Maura Ida i Marcja/nna Ida i Flora Ida i Gloria Ida i Ornella Ida i Kordelia Ida i Eleonora/ Leonora Ida i Estella Ida i Diana Ida i Nadia Ida i Delfina Ida i Dalia Ida i Adela Ida i Daniela Ida i Nadzieja Ida i Ludmiła Ida i Wiridiana Ida i Iga Ida i Ina Ida i Izolda Ida i Diana Ida i Nadia Ida i Klaudia Ida i Lidia Ida i Dafne Ida i Danika Ida i Nidia Ida i Aida Ida i Dorota Ida i Oda Ida i Ada Ida i Aldona Ida i Anida Ida i Elodia Ida i Klara Ida i Lara Ida i Sara Ida i Lea Ida i Balladyna Ida i Dajana Ida i Doriana Ida i Damira Ida i Irena Ida i Melodia Ida i Ilidia Ida i Iraida Ida i Taida Ida i Adela/ Adelina Ida i Adrianna Ida i Dalia Ida i Owidia Ida i Daniela Ida i Daria Ida i Heladia Ida i Vida Ida i Melinda Ida i Linda Ida i Wanda Ida i Magda Ida i Bogda Ida i Milda Ida i Adria Ida i Kadia Ida i Leokadia Ida i Andrea Ida i India Ida i Gerlinda Ida i Adelinda Ida i Sandra Ida i Amanda Ida i Dajana Ida i Darianna Ida i Dakota Ida i Kordelia Ida i Digna Ida i Dina Ida i Indila Ida i Dominika Ida i Danuta Ida i Damroka Ida i Dagny/a Ida i Rozalinda Ida i Edyta Ida i Ditta Ida i Inga Ida i Inka Ida i Desiree Ida i Demetria Ida i Despina Ida i Della Ida i Dorina Ida i Diandra Ida i Odetta Ida i Klaudyna Ida i Jordana Ida i Merida Ida i Kordiana Ida i Audra Ida i Sydonia Ida i Belinda Ida i Imelda Ida i Aleksandra Ida i Magdalena Ida i Adelajda Ida i Wiridiana Ida i Melisanda Ida i Jadwiga Ida i Ardena Ida i Damiana Ida i Donna Ida i Damla Ida i Dagmara Ida i Dilara Ida i Delia Ida i Darina Ida i Indra Ida i Adia Ida i Damaris Ida i Destina Ida i Dalida Ida i Dolores Ida i Dalila Ida i Dora Ida i Radomira Ida i Elfrida Ida i Alfreda Ida i Anda Ida i Bernadeta Ida i Nadina Ida i Ingrid Ida i Desdemona Ida i Inez Ida i Jagoda Ida i Kasandra Ida i Leandra Ida i Nikandra Ida i Ludwika Ida i Ludwina Ida i Ludmiła Ida i Miranda Ida i Nadzieja Ida i Mercedes Ida i Zenaida Ida i Donata Ida i Donatella Ida i Dafroza Ida i Delfina Ida i Diodora Ida i Debora Ida i Dionizja Ida i Denisa Ida i Domicella Ida i Druzjanna Ida i Dula Ida i Dąbrówka Ida i Dziewanna Ida i Drogomira Ida i Doris Ida i Dorkas Ida i Dulcynea Ida i Diletta Ida i Danaida Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Siostra Idy 13.01.25, 18:04 Ida to jeden z moich typów dla córeczki 😆 Poza nią podobają mi się i chętnie nadam: Irmina, Gloria, Otylia, Eryka. Odpowiedz Link Zgłoś