Dodaj do ulubionych

Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas

09.02.25, 14:53
Którą wersję tego imię uważacie za najładniejszą?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 16:54
      Leonard
      Leon
      .
      .
      .
      Leonidas
      • emnilda.wolna Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 17:47
        Jak się nad tym zastanowiłam, to w Leonidasie najbardziej przeszkadza mi skojarzenie z Leonidem, jego rosyjską wersją (a tu skojarzenie wiadomo z kim). Oczywiście Leonidas jest sto razy lepszy niż Leonid, ale jednak za blisko.
      • emnilda.wolna Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 17:50
        Leonard z kolei jest chyba nieco pretensjonalny - może przez skojarzenie z Leonardem Cohenem? Sama bardzo go lubię, ale kogoś chcącego nadać zwykłego Leona na pewno nie namawiałabym do zmiany zdania.
    • mysz_w_malinach Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 17:29
      Leonard. Bardzo fajne imię, mogłabym nadać. Leon jako pełna forma już mi się jakoś mniej podoba, Leonard jest bardziej konkretny i solidny i jakby... dostojniejszy? (I też się może skracać do Leona, gdyby miał taką chęć.) Natomiast Leonidas to dla mnie zdecydowanie za wiele - no chyba, że dziecko miałoby jakieś greckie korzenie.
    • kocynder Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 17:57
      Jest jeszcze Leonardo, zdaje się w pierwszej 200 nadań... Moja kolejność:
      Leon
      Leonard

Leonardo

Leonidas.
    • paula.anna Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 22:17
      Tych nie lubię.
      Wybieram Leopolda 😛.
    • aequoreavictoria Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 22:27
      Leon > Leonard > Leonidas
    • nokturnus Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 09.02.25, 23:36
      Tylko Leowigild lub Leopold! A z tych trzech, hmm - Leonard, Leonidas a na końcu Leon.
    • annthonka Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 10.02.25, 09:36
      Żadne z tych.

Z "leonowatych" wybrałabym Leopolda zdrabnianego do Poldka.
    • miaumia Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 11.02.25, 02:48
      1. Lionel/ Leonel
      2. Leonard/o
      3. Leo
      4. Leon
      5. Lew

Leonid, Leonidas, Leopold, Leowogild, Leoncjusz, Leontyn - nie pochodzą mi.
      Leonid poza wschodnim nawiązaniem kojarzy mi się z rojem leonidów.

• niwius Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 11.02.25, 08:25
      Z leonowych wolę po prostu Leonida.
      Z tych trzech Leonard, bo Leon jest za krótki i jakiś za miękki, a Leonidas zalatuje mi bohaterem jakiejś bitwy w starożytnej Grecji.
    • sulimira Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 11.02.25, 12:29
      Leonidas, uwielbialam historie starozytnej Grecji, a Sparty to juz w ogole. Film "300" nie za bardzo mi sie podobal, ale przynajmniej trzymal sie blisko faktow jakie znamy. Sparta jako ustroj byla nieciekawa jako, ze caly ich system opieral sie na niewolnictwie podbitej krainy, ale z drugiej strony fascynujacy i pokrecony niesamowicie.
      Leonidas nie tyle zatrzymal, ile zmobilizowal i zjednoczyl Grekow przez swoja heroiczna smierc. Nie bez powodu kilka bitew w histori Polski okresla sie mianem Termopil.
      Z powodu fascynacji ta bitwa i historia Sparty Leonidas jest u mnie na pierwszym miejscu.
      Leonard trafia na drugie.
      Leona nie lubie. Brzmi mdle i miekko. Poza tym uzywany byl w otoczeniu dziwnie, nie wiem jak to nazwac, ale przyklad" To kto to zrobil, Leon?"
      • ninamalina Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 12.02.25, 17:54
        1. Leon
        2. Leonard
        3. Leonidas
    • misha.parajanov Re: Zabawa: Leon vs Leonard vs Leonidas 08.09.26, 20:02
      Kiedyś wybrałabym Leonarda, ale mam bardzo przykre wspomnienie związane z Cohenem, które z czasem mocno wpłynęło na odbiór tego imienia. Nie umiem odseparować Leonarda od tego skojarzenia i na razie nie umiem pozytywnie spojrzeć na to imię.
      Leonidas jest dla mnie prawdziwie "męskim", mocnym imieniem, ale bardzo przeszkadza mi fakt, że to jedno z ulubionych imion pewnej osoby z otoczenia, której nie cierpię. Odkąd pojawiła się ta osoba, te imiona (Leonidas i imię tej osoby) są dla mnie dosłownie nierozerwalną parą...
      Leona bardzo lubię i mogłabym rozważyć, gdyby nie popularność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.