Dodaj do ulubionych

4 dziewczynki i On

10.03.26, 10:19
Latem spodziewamy się 5tego dziecka, które prawdopodobnie będzie chłopcem.
W domu 4 córki: Róża, Lucyna, Jadwiga i Felicja
Teraz szukamy pomysłu na imię dla synka. Nie chcemy by było bardzo popularne, ale też nie jakieś bardzo udziwnione i by miał patrona świętego lub błogosławionego. Czasu jeszcze sporo jest ale powoli przymierzamy się do tematu wink
Obserwuj wątek
    • aequoreavictoria Re: 4 dziewczynki i On 10.03.26, 15:16
      Edmund, Kornel, Klemens, Ludwik, Wincenty, Wilhelm?
      • aequoreavictoria Re: 4 dziewczynki i On 10.03.26, 15:52
        A tak z ciekawości, bo wspomniałaś o świętym patronie - jest jakaś święta Felicja? Nie wiedziałam.
        • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 10.03.26, 17:15
          Była błogosławiona
        • emnilda.wolna Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 13:04
          aequoreavictoria napisała:

> A tak z ciekawości, bo wspomniałaś o świętym patronie - jest jakaś święta Felic
          > ja? Nie wiedziałam.

Podobno 8. big_grin Tu jedna:
          deon.pl/imiona-swietych/felicja,3056
      • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 10.03.26, 17:17
        Mi się Edmund oraz Ludwik podoba, Mąż zaproponował Tadeusza
        • gaudencja Re: 4 dziewczynki i On 10.03.26, 21:29
          Wszystkie są ładne.
    • sulimira Re: 4 dziewczynki i On 10.03.26, 21:29
      Dziewczynki maja piekne imiona. Szczegolnie podoba mi sie Lucyna.
      Moze Hieronim?
      Podoba mi sie rowniez w tym zestawie Bolek. Moze byc Boleslaw lub Bolebor (biskup)
      Cyryl rowniez ladnie pasuje chociaz srednio podoba mi sie to imie.
      Gratuluje chlopca tak w ogole!
    • mysz_w_malinach Re: 4 dziewczynki i On 11.03.26, 01:38
      Nie wiem czy wszystkie te imiona mają świętych patronów, ale do imion dziewczynek pasowaliby mi:
      Stefan, Wiktor, Witold, Kazimierz, Zbigniew, Stanisław, Konstanty, Zygmunt, Gustaw, Henryk oraz Beniamin - zwłaszcza że to Wasz "beniaminek" smile A jeśli nie przeszkadza Wam powtórzenie inicjałów to jeszcze: Julian, Leonard i Jeremi.
    • sulimira Re: 4 dziewczynki i On 12.03.26, 01:05
      Zaproponuje jeszcze imiona: Miron, Kazimierz, Bogdan, Leszek, Klemens, Maurycy
    • kaga9 Re: 4 dziewczynki i On 13.03.26, 13:39
      Jako pierwszy przyszedł mi do głowy Władysław 🙂
    • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 13.03.26, 21:25
      Na razie mąż akceptuje tylko Tadeusza. Każda inna propozycja mu jakoś nie leży…mi się wydaje że Tadeusz jest popularny i coraz częściej nadawany. Jest jeszcze czas, może wpadnie jakieś imię, które przypadnie mu do gustu
      • sulimira Re: 4 dziewczynki i On 13.03.26, 23:21
        Moze jeszcze zmieni zdanie. Tadeusz jest zdecydowanie na fali wzrostowej. Chociaz jeszcze w tej chwili nie jest oklepane. Jezeli jest duzo czasu to trzeba pracowac nad mezem 😉 jezeli tobie Tadek nie przypadl do gustu.
        Amadeusz jest podobny do Tadeusza.
        Apoloniusz?
        • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 14.03.26, 10:59
          Mi nawet Tadeusz się podoba tylko obawiam się, że za chwilę co 2gi chłopiec będzie Tadziem
          • sulimira Re: 4 dziewczynki i On 15.03.26, 11:47
            Piec lat temu Tadeusz byl na 48 miejscu, w ubieglym roku, 31. Osobiscie odnosze wrazenie, ze Tadeusz i Henryk moga zastapic Jana i Jakuba za kilka lat. Trudno jednak przewidziec co sie wydarzy. Tadeusz wpisuje sie w mode na imiona staroswieckie i krotkie. Mozemy tylko obserwowac i analizowac stan dzisiejszy. Tadeusz jest popularnym imieniem w populacji i world noworodkow z tendencja wzrostowa.
            A jakie imiona jeszcze rozwazasz?
            • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 15.03.26, 12:43
              Mi się podoba Kazimierz, Ryszard, Józef i Bogumił ale te imiona nie znajdują sympatii u męża jak na razie.
              • sulimira Re: 4 dziewczynki i On 15.03.26, 20:50
                Wiekszosc tych imion ma tendencje wzrostowa, ale Tadeusz chyba najwieksza. Bogumil jest pod tym wzgledem najbezpieczniejszy. Ryszard i Kazimierz sa na drugim miejscu wedlug mnie. Moze ktos jeszcze sie wypowie jakie ma odczucia wobec rosnacej popularnosci Tadeusza. Na obecna chwile najczesciej spotykam Tadeusza i Kazimierza wsrod imion noworodkow.
                • katarzynkaa Re: 4 dziewczynki i On 18.03.26, 22:55
                  Ja też coraz częściej słyszę o małych Tadziach i Kaziach.
      • emnilda.wolna Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 13:11
        Nadania z zeszłego roku:

Tadeusz - 1050
        Róża - 1196

Nie przejmowałabym się. Solidny patron, a imię piękne i wspaniale dopasowane do imion sióstr.

• odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 18:51
          Jak nadawaliśmy Róże to było coś ok 420 nadań a teraz wysyp wink
      • 128ju Re: 4 dziewczynki i On 24.03.26, 11:48
        Jeszcze dodam, że przyszłości nie znam, jednak Tadeuszy tak bardzo nie spotykam na placach zabaw 😉
        Dużo częściej napotykam się na Teodorów i Leonów.

Chociaż wiadomo, że jest to loteria, bo jak się ma szczęście to i 3 Kaje w jednej klasie się znajdzie… (do tej pory nie poznałam żadnej innej Kai oprócz nich…)
        • 128ju Re: 4 dziewczynki i On 24.03.26, 11:55
          Chociaż widzę, że nadania dla obu imion są duże
          • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 24.03.26, 16:19
            Tak naprawdę to nigdy nie wiesz w którą to stronę pójdzie, czy imię do tej pory mało popularne nie znajdzie się nagle w top 10
    • katarzynkaa Re: 4 dziewczynki i On 18.03.26, 23:00
      W dzieciństwie bardzo lubiłam książkę "Tajemnica zielonej pieczęci", gdzie było rodzeństwo: Stefan i Lucyna. Tak mi się skojarzyło.
      Moje propozycje: Ireneusz (całkiem zapomniane imię), Remigiusz, Kornel, Cyprian, Wiktor, Tymoteusz, Tobiasz, Samuel, Roch.
      • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 18:52
        W najbliższej rodzinie jest Stefania i to przeszkadza mężowi. Szkoda bo mi zarówno wersja żeńska i męska się podoba smile
        • 128ju Re: 4 dziewczynki i On 23.03.26, 09:09
          To ja zaproponuje spolszczoną wersję: Szczepan 🙂
          Piękne imiona mają Wasze córki ♥️
    • emnilda.wolna Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 13:02
      > W domu 4 córki: Róża, Lucyna, Jadwiga i Felicja

Przepiękne imiona.

Gustaw
      pl.wikipedia.org/wiki/Gustaw_(%C5%9Bwi%C4%99ty)
      • emnilda.wolna Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 13:14
        Wspomniani wyżej Stefan, Hieronim, Tadeusz i Cyryl też bardzo pasują. (Ludwik również, ale nie powtarzałabym "Lu-"). A może Edward?

Nawiasem - nadania Felicji rosną w niezrozumiałym dla mnie tempie, za parę lat też będzie 1000 rocznie.
        • odrobinka40 Re: 4 dziewczynki i On 19.03.26, 18:55
          Edwarda i Edmunda proponowałam ale na dzień dzisiejszy nie ma takiej opcji
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: 4 dziewczynki i On 28.03.26, 23:05
      Może Zygmunt - mało popularne, a znane i nie udziwnione. No i jest św. Zygmunt smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.