czerwcowy_wieniec_laurowy 28.09.26, 21:08 Witam, pierwotnie miał to być wątek o imionach Hubert i Herbert, ale po chwili namysłu, jestem ciekawa waszych opinii także o Albercie, Adalbercie i Robercie? Co sądzicie o imionach z tą cząstką, i czy macie swoje ulubione? : > Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Ulubiony -bert? 28.09.26, 22:15 Lambert is moim ulubionym poprzez historyczne kanotacje. Podoba mi sie rowniez Adalbert. Roberta nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Ulubiony -bert? 29.09.26, 08:26 Z zasady nie lubię -bertów, jeżeli już musiałabym wybierać to Albert. Odpowiedz Link Zgłoś
milisi Re: Ulubiony -bert? 29.09.26, 14:22 Gilbert, chociaż nie jestem fanką "bertów" Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Ulubiony -bert? 29.09.26, 15:20 Mój ulubiony "-bert" to (chyba) Hubert, choć powoli zaczyna mi się przejadać. W moim bloku mieszka dwóch, coraz częściej słyszę to imię w miejscach publicznych. Albert dla mnie neutralny, ani ziębi, ani grzeje. Herberta za bardzo nie lubię (i nie chodzi tu o pewnego polskiego poetę). Adalbert w porządku ("naszego" Wojciecha też lubię 🙂). Robert, Rupert, Gilbert źle mi się kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ulubiony -bert? 29.09.26, 22:40 Ja lubię nie podanego tu Norberta. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ulubiony -bert? 29.09.26, 22:42 Pamiętam, jak byłam zdziwiona, gdy okazało się, że Bercik ze "Świętej wojny" to Hubert. W sumie zdrobnienie logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ulubiony -bert? 30.09.26, 03:24 Herberta lubię, Adalberta cenię, za resztą nie przepadam. Moim ulubionym -bertem jest Filibert, poza tym także Wigbert. Podobał mi się bardzo Zybert, ale od jakiegoś czasu silnie się kojarzy. Pozytywne odczucia mam także wobec Dagoberta, Lamberta, Gwiberta i Ingberta. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Ulubiony -bert? 30.09.26, 20:25 Albert > Adalbert > Herbert > Hubert > Robert Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Ulubiony -bert? 02.10.26, 07:29 Uwielbiam Herberta i Lamberta, Ruperta też bardzo lubię, ale dla mnie to imię jest typowo brytyjskie. Nie znoszę za to Huberta z osobistych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś