milenium5 03.12.04, 09:18 Zauważyliście zapewne, że imiona męskie można z grubsza podzielić w zależności od końcówek. Jakoś tak jest, że jeżeli podoba nam się jedno z imion z jakieś "grupy końcówek", to zazwyczaj podobają się też pozostałe (Mate-usz Tymote-usz). na dodatek jeżeli jakieś imię z jednej grupy staję się podne (Szym-on) to natychmiast modne stają sie podobne imiona z tej grupy (Ty- mon). Na dodatek moda na określone końcówki wypada mniej więcej co jedno pokolenie (obecnie Mateussz i Tymoteusz), trzydzieści lat temu (Mariusz i Dariusz), teraz tez Cypr-jan zaczyna być modny, trzydzieści lat temu Sebast- ian. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatjana końcówki męskie ;)))) 03.12.04, 10:58 Pewnie coś w tym jest, nie zastanawiałam się nad tym. Mnie podobają się bardzo męskie, moim zdaniem "-ory": Wiktor, Igor, nawet Izydor, choć jakieś dziwne budzi skojarzenia. Pierwsza część imienia też gra rolę, bo Izydora postawiłabym daleko za Wiktorem i Igorem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: końcówki imion męskich 03.12.04, 11:16 Też wydaje mi się, ze coś w tym jest, ale kiedyś myślałam nad tym, i wyszło mi, że w kazdym dziesięcioleciu były popularne imiona z różnorodnymi końcówkami. Poza tym niby lubię czy nie lubię jakichś końcówek, ale jest od tego dużo wyjątków - np. nie podoba mi się końcówka -an, ale ładne mi się wydaje imię Cyprian czy Julian. Tak samo też wlasciwie bardzo lubię końcówkę -y lub -i, ale Onufry to MSZ jedno z brzydszych imion. No i popatrz, jak różnie odbieramy imiona Julisz, Mateusz, Klaudiusz, Arkadiusz i Winicjusz. tatjana, a Melchior Ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: końcówki imion męskich 03.12.04, 11:57 W ogóle to "usz" sprawia najwięcej problemow, bo tak jak niektóre imiona z tej grupy mi sie podobają (Tymoteusz), tak innych nie cierpię (Mariusz). Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: końcówki imion męskich 03.12.04, 21:11 gaudencja napisała: > tatjana, a Melchior Ci się podoba? Tak, ale chyba nie nazwałabym tak synka Z ICH trzech (K+M+B) zawsze Melchior podobał mi się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: końcówki imion męskich 03.12.04, 21:17 tatjana napisała: > > Tak, ale chyba nie nazwałabym tak synka chociaż, jakby się tak dłuzej zastanowić... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Melchior 03.12.04, 22:43 tatjana napisała: > tatjana napisała: > > > > > Tak, ale chyba nie nazwałabym tak synka > > > chociaż, jakby się tak dłuzej zastanowić... No własnie, szkoda, że mój Zwierz kręci na nie nosem, bo jeśli o mnie chodzi, byłoby dla drugiego synka jak nic, w ciemno i bez wahania! Od dziecka bardzo mi się podoba to imię. Odpowiedz Link Zgłoś