kama19731 07.12.04, 18:21 czy wy chciałybyście mieć takie imiona jak tu wymieniacie? chodzi mi o te najbardziej wyszukane? bo ja chyba bym wolała jakieś popularne, bo co niektóre to chyba trochę za bardzo wymyslają. czy dzieci będą Wam kiedys za nie wdzięczne? zastanówcie się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: imiona, imiona... 07.12.04, 18:51 kama19731 napisała: > czy wy chciałybyście mieć takie imiona jak tu wymieniacie? chodzi mi o te > najbardziej wyszukane? bo ja chyba bym wolała jakieś popularne, bo co > niektóre to chyba trochę za bardzo wymyslają. czy dzieci będą Wam kiedys za > nie wdzięczne? zastanówcie się trochę. Hmmm... a wiesz, nie przyszło mi do głowy wcześniej, zeby sie zastanowić. Dziekuję Ci za post! Teraz się na pewno zastanowię. A tak na poważnie, to jeśli piszemy o jakichś imionach, nie oznacza to, ze od razu chcemy je nadawać. Musisz to wyraźnie rozróżnić, w przeszłosci zdarzały się juz eksklamacje "Biedne dziecko!" w wątkach, w których rozmawiałyśmy sobie teoretycznie o jakims imieniu. Z drugiej strony, rzadkie imię to nic strasznego; sama takie noszę i bynajmniej nie narzekam - wrecz odwrotnie, jestem bardzo z niego zadowolona. Jest natomiast kilka imion bardzo popularnych, których nosic nie chciałabym za nic w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia0 Re: imiona, imiona... 07.12.04, 18:56 Ja np. bym nie dala za nic w swiecie dziecku na imie np. Miroslaw, albo Cecylia. Wolala bym dac np. Igor, Patryk, Martyna, Iza. Ale kazdy ma swoje gusta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, imiona... 07.12.04, 19:25 No własnie, ja bym np. też za nic nie dała dziecku imienia Mirosław, ani Martyna, ani Kamila, ani Patryk Cecylia też raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: imiona, imiona... 07.12.04, 19:28 gaudencja napisała: > No własnie, ja bym np. też za nic nie dała dziecku imienia Mirosław, ani > Martyna, ani Kamila, ani Patryk Cecylia też raczej nie Ze mną jest tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: imiona, imiona... 07.12.04, 19:34 Ja nie wiem, a to z tego prostego powodu, że bardzo lubię moje - choć bardzo popularne w moim pokoleniu - imię. Więc zmieniać - może nie. Ale nie czułabym się źle z imieniem Julia, Julianna, Liwia, Dobromiła, Idalia, Hanna . (Tu od razu zaznaczam, że Julii w moim wieku nie znam żadnych ). Czułabym się z kolei źle, gdyby nagle przechrzczono mnie na Józefinę, Zofię czy Nikolę, bo choć niektórzy lubią te imiona, mnie akurat się nie podobają. A poza tym myślę, że zupełnie inna sytuacja jest, gdy przyzwyczajamy się do swojego imienia od dzieciństwa. Trudno mi sobie teraz wyobrazić, że jestem Idą, skoro nie jestem . Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: imiona, imiona... 07.12.04, 21:22 kama19731 napisała: > czy wy chciałybyście mieć takie imiona jak tu wymieniacie? zastanówcie się trochę. Nie jesteś pierwszą osobą, która apeluje do nas o opamiętanie się. Takich kaznodziei było na tym forum już trochę. Zaczyna mnie to już śmieszyć Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kama19731 Re: imiona, imiona... 08.12.04, 13:44 nie jestem kaznodzieją nikomu nic nie narzucam , ale chyba Ty sama nie chciałabyś mieć jakiegoś bardzo wyszukanego imienia? jest czasem imię np. Gracjan , jak potem do dziecka mówić zdrobniale? Gracek , może Gacek? sama się zastanów? ja nic nie narzucam .Moje dzieci już mają imiona.a co to Twoich wybór należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imiona, imiona... 08.12.04, 14:15 kama19731 napisała: > nie jestem kaznodzieją nikomu nic nie narzucam , ale chyba Ty sama nie > chciałabyś mieć jakiegoś bardzo wyszukanego imienia? jest czasem imię np. > Gracjan , jak potem do dziecka mówić zdrobniale? Gracek , może Gacek? sama się > zastanów? Tatjanie chodzilo zupelnie o cos innego. Warto poczytac archiwum tego Forum przed napisaniem kolejnego typowego posta. Faktycznie Tatjano to juz moze troche smieszyc, ale i meczyc. Ja coraz rzadziej udzielam sie w tego typu watkach, ale tutaj autorka konkretnie zapytalam to jej odpisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: imiona, imiona... 08.12.04, 15:40 szczekuszka napisała: > > Tatjanie chodzilo zupelnie o cos innego. dzięki za wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: imiona, imiona... 08.12.04, 15:39 kama19731 napisała: > nie jestem kaznodzieją nikomu nic nie narzucam , ale Właśnie-ale. Jesteś jak kaznodzieja, który wyznaje jedynie słuszną teorię, że oryginalne imię krzywdzi dziecko i nalepiej nadawać te popularne. chyba Ty sama nie > chciałabyś mieć jakiegoś bardzo wyszukanego imienia? Jestem właścicielką imienia, którego nie miał i nie ma nikt w promieniu przynajmniej 50 km. I nigdy z tego powodu nie cierpiałam, wręcz przeciwnie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: imiona, imiona... 08.12.04, 11:10 tzn, wprowadzamy cenzurę zaraz zróbcie listę jakie imiona mogą występować w wypowiedziach, jakie nie. jest różnica pomiędzy dyskutowaniem nad imieniem, a promowaniem, czy narzucaniem. choć, fakt, że w skrajnych przypadkach zdarzają się próby "odrzucania" Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: imiona, imiona... 08.12.04, 12:10 Bedac mala dziewczynka (o czym pisalam na Forum), nazwalam sie Ingą. Teraz nie chcialabym miec tak na imie. Moglabym nosic takie imiona jak: Klara, Konstancja, Irena (tak mam na drugie), Bogna. Chyba najbardziej pasowalaby do mnie Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
psotna Re: imiona, imiona... 08.12.04, 15:03 Ja jak byłam mała to godzinami zamęczałam moją mamę, żeby zmieniła mi imię na Krysia Teraz po latach cieszę się, że tego nie zrobiła. Pozdrawiam wszystkie Krysie. Odpowiedz Link Zgłoś
kama19731 Re: imiona, imiona... 08.12.04, 15:14 no tak jest z tymi imionami, jednym podoba się takie , a innym nie. A jak maja na imie Wasze dzieci, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś