Dodaj do ulubionych

Może Szymon???

09.12.04, 00:18
Mogę zaproponować imię dla chłopczyka Szymon smile)). Mój 15 miesięczny syn ma
na imię Szymon. jak tylko się dowiedziałam, że będę mieć syna, od razu
wybrałam dla niego właśnie to imię. Niby znane, a rzadkie. Ale nie każdemu
musi się podobać. Pozdrawiam
Ps. Bardzo mi się podoba jeszcze Tymon ( nie Tymoteusz !!!)
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Może Szymon??? 09.12.04, 10:31
      Ps. Bardzo mi się podoba jeszcze Tymon ( nie Tymoteusz !!!)

A mnie sie bardzo podoba imie Tymoteusz!!! Tymon tez jest ladnym imieniem, ale
      Tymoteusz, sama poezjasmile

Co do Szymona. To nie mam do niego wiekszego sentymentu. Ot i imie.
      Znam dwoch Szymonow. Jeden to maz mojej siostry ciotecznej, niezwykle
      sympatyczny czlowiek, a drugi to malenki synek drugiej siostry takze
      ciotecznej smile
      Imie obecnie nawet popularne, choc nie tak szalenie jak Jakub, czy Patryk.
      I chyba bardziej podoba mi sie zdrobnienie Szymek, niz pelne imie Szymon. smile
      • cysia.b Re: Może Szymon??? 09.12.04, 12:03
        Szymon to absoutnie nie jest rzadkie imię. Tymon podoba mi się dużo bardziej
        • mamasebunia Re: Może Szymon??? 09.12.04, 12:30
          Ładne,popularne ostatnio imię ale mnie niestety nie zachwyca.
        • naatii Re: Może Szymon??? 09.12.04, 19:21

Witam cie. Xle mnie zrozumiałaś, bo ja miałam na myśli że imię Szymon jest
          znane, ale rzadkie pod tym względem, że mało jest Szymonów (np nie tak jak
          powiedzmy tomaszów Marcinów). Pozdrawiam smile)
          • gaudencja Re: Może Szymon??? 09.12.04, 21:39
            Szymonów jest co prawda około 5,5 raza mniej, niż Marcinów, a 6,5 - niż
            Tomaszów, ale jest ich też bardzo dużo (86 tysięcy) i chyba nie da się zaliczyć
            tego imienia do imion rzadkich. Ponadto ostatnio jest nadawane zdecydowanie
            częsciej, niż Tomasz czy Marcin (według szacunkow Cysi, naszej specjalistki od
            nadań współczesnych, w Warszawie jest szacunkowo na 9 miejcu według liczby
            nadań), a zatem ma szansę na nadrobnienie dystansu.

Tak, jak to sobie na prywatny użytek zdefiniowałam, imię rzadkie zaczyna się
            gdzieś od granicy około 40 tys. nadań, z takim zastrzeżeniem, że jeśli nawet 92
            tys. nadań jest w najstarszym pokoleniu (Regina), to dużo młodsze pokolenia -
            takie jak my - postrzegają dane imię jako rzadkie, a jeśli jest nawet tylko 31
            tys. nadań, ale w najmłodszych pokoleniach (Filip), to imię może byc
            postrzegane wśród młodzieży do lat 35 jako relatywnie czeste. Natomiast
            definitywnie poniżej 10 tys. nadań mamy do czynienia z imieniem rzadkim, a
            ponizej 1000 - z bardzo rzadkim; mam zresztą wrażenie, że kiedy już schodzimy
            poniżej 10 tys., to czy tych nadań jest 25, czy 500, czy 2000, imię jest
            jednakowo odbierane właśnie jako bardzo rzadkie. Z wyjątkiem imion bardzo mało
            znanych, jak np. Nikander, które ma wprawdzie bodaj dwadzieścia parę nadań, ale
            jest odbierane jako jeszcze rzadsze, bo w ogóle nieznane.
      • cysia.b Re: Miało być absolutnie n/tx 09.12.04, 12:03
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.