Dodaj do ulubionych

proste nazwisko - problem z imieniem

21.01.05, 16:53
witam smile
dawno, dawno temu kolezanka mowiac o swoim znajomym wymieniła jego nazwisko.
niemal poplakałam sie ze smiechu smile nazwisko brzmiało WNUK smile jakis czas
pozniej wyszłam za owego znajomego i sama nosze to nazwisko smile a teraz
spodziewamy sie dziecka smile
rozumiecie... smile
imie dla chlopca bedzie mniejszym problemem, ale w wypadku dziewczynki...
sama mam imie bardzo popularne (siedem dziewczynek w klasie miało takie
samo!!) dlatego mam jakis uraz do imion typu kasia, ania, asia... zbyt wiele
ich juz spotkalam smile
a taraz takie nazwisko smile
zastanawiam sie nad nataszą. natasza wnuk...
imie ma takie samo znaczenie co natalia (wersja rosyjska), ale wydaje mi sie
blizsze klimatem.
w kazdym razie odpadaja julie, oliwki, liwie itp... bo gryzie sie potwornie!
co sadzicie o nataszy?
znalam natasze wiec nie traktuje tego imienia egzotycznie a wrecz przeciwnie,
ale nie wiem jaki jest odbor imienia i polaczenia dla niewtajemniczonych smile
pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 17:23
      Powiem tak - nie przepadam za tym imieniem, ani za ideą sprowadzania imion w
      obcej wersji jezykowej, które już są w Polsce od dawna w polskiej wersji
      jezykowej. Imie z nazwiskiem nie zgrzyta, ale gorąco Cię zachecam do lektury
      forum, moze znajdziesz coś dla siebie, o czym jeszcze nie pomyslałaś.
    • milenium5 Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 17:24
      Jestem przeciwniczką nadawania imion w obcej wersji językowej, które mają
      odpowiedniki w Polsce. Natasza odpada, Natalia zbyt popularna. W pierwszej
      chwili przyszła mi do głowy Ewa - prosta i klasyczna, a obecnie prawie się jej
      nadaje. Jeżeli wolisz coś bardziej oryginalnego, to chyba Łucja Wnuk brzmi
      nieźle. Może być jeszcze Hanna, Marianna, Wanda. Coś bardziej klasycznego
      raczej.
    • forencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 17:24
      Nie przepadam za imieniem Natasza. Proponowałabym Marcjannę, Klementynę,
      Michalinę bądź Leontynę. Wnuk to dosyć krótkie nazwisko i myślę, że długie imię
      pasowałoby do niego.
      Pozdrawiam, Magdalena
      • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 17:47
        no to chłopiec... smile siłą woli smile
        zadne z powyzszych imion... niestety... sad
        • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 17:52
          Może Bogna, Dagny albo Lilla? Też wydaje mi się, ze imie nie powinno byc zbyt
          eteryczne w tym przypadku. Najbardziej mi pasuje Grażyna, ale Grażynę nie każdy
          lubi. A jakie imiona Ci sie podobają, raczej popularne, czy właśnie nie? Pytam
          konkretnie o popularne teraz, a nie 20-30 lat temu...
          • andaba Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 17:56
            Wydaje mi się, że proste i popularne w naszym pokoleniu Agnieszki, Anny,
            Katarzyny itp, dzisiaj są dużo, dużo rzadsze. Moąe się okazać, że mniej jest
            Kasi niż Oliwii.
          • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 18:11
            smile eteryczne imiona - faktycznie odpadaja smile bogna, dagna - ok, ale maz na to z
            kolei nie pojdzie sad odrzucil wszystkie imiona poza natasza smile
            pojawily sie takie imiona jak ewa, grazyna - pojawiaja sie w rodzinie i nie
            chce takich implikacji... z tego samego powodu (a czasem rowniez z innych smile)
            odpadaja - elzbiety, ireny, wacławy, klary, krystyny, jadwigi i... anny.
            rowniez koncowka ..anna - tez nie...
            poza tym w wypadku chlopca imiona tracace myszka jak najbardziej, ale w wypadku
            dziewczynek skojarzenia niestety jednoznaczne - wilgoc, pajeczyna i wredne,
            rozpieszczone koty sad no nic na to nie poradze... tak mi sie zakodowało i nie
            moge tego wyplenic... sad nie powiem, ze wiele z tych imion nie podoba mi sie,
            ale nie zdecyduje sie aby było to pierwsze imie. drugie ok, ale nie pierwsze.
            imiona popularne w moim pokoleniu a teraz lekko zapomniane. własnie dlatego
            zapomniane, ze wtedy nastapił przesyt smile cierpie na to do tej pory...
            ach... i przejrzałam juz wszelkie pekate listy imion...
            uwielbiam weronike, ale przeciez tez nie... sad
            sama sie w tym wszystkim juz niezle zaplatałam... a przed nami jeszcze 7
            miesiecy!!!
            moze mnie po prostu olsni wink
            • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 18:34
              Oj, moze to będzie po prostu chłopak, ja też miałam wybrane tylko dla chłopaka,
              a dla dziewczynki na nic nie mogliśmy sie zdecydowac. Po prostu mi nie leżało.

Albo przydałoby się takie imię, które raczej jest poza listami imion, bo
              niepopularne, a nie będzie Ci się kojarzyc z pajęczynami. Może Biruta na
              przykład, albo Aniceta, Żywia, Werena, Zoja czy Zyta. A moze staropolskie:
              pl.wikipedia.org/wiki/Żeńskie_imiona_słowiańskie - tylko ostrożnie, są
              tu imiona zupełnie nie staropolskie, a z kolei nie wszystkie staropolskie są.
              Może z nich Szabora albo Szebora, też ma "sz". Moze Tomiła.
              ?
              • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 18:45
                smile
                istnieje ryzyko ze sie zagalopuje wink
                znalazłam mirę - super, ale z krotkie..
                nawojka - słodkie, ale... ale... smile
                przywiaze meza do komputera, odinstaluje jego gry i niech mysli wink
                ale sprawa sliska... wiem, bo moj ojciec ma na imie czesław...! wink
                • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:02
                  Mira. Z dłuższych autentyków jest tylko Mirosława, ale poza tym z męskich
                  Mirogniew, Mironieg (niepewne, ale raczej tak), więc mozna urobić żeńskie
                  Mirogniewa albo Mironiega. I powiem, ze zwłaszcza Mironiega zachwyca mnie
                  zupełnie.
                  • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:10
                    Aha, zapomniałabym o zdrobnieniach. Mirawa, Mirka, Mirocha, Mirochna (!),
                    Mirona, Miroszka. Mira, o dziwo, nie. To jakaś pomyłka, ze jest w imionach
                    słowiańskich, poczytać o nim możesz tu: pl.wikipedia.org/wiki/Mira

Sprawa faktycznie delikatna; niebezpieczne są MSZ imiona, które nagle wesżły w
                    modę, bo może stać sie z nimi to samo, co z Czesławem smile Miłej zabawy!
                    • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:15
                      no tak.. teraz skojarzyłam... wink mira odpada - tesc mirosław!!! smile
                  • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:10
                    smile
                    bardziej egzotyczne od powiedzmy... esmeraldy albo ismeny wink
                    a jesli juz w klimatach etnicznych smile
                    natasza ktora znalam była polka z żydowskimi korzeniami, mieszkala w niemczech
                    i w austrii jednoczesnie (dwa mieszkania, dwa domy) a było to 15 lat temu smile i
                    tak sobie teraz mysle, ze dlatego nie potrafi mnie razic tzw wersja rosyjska
                    imienia... wciaz mowa o nataszy... smile
                    ale szukam dalej smile
                    • idaaa Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:28
                      Oj ja bym była za zaproponowaną przez Gaudencję Zoją. I jeszcze może dorzucę od
                      siebie Blankę (broń Cię Panie Boże Biankę), Marcję (a nie Marcjannę), Różę no i
                      Irenkę (taaakie piękne imię) smile
                      • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:43
                        "irenka" jest dobre big_grin - trzecia babcia malenstwa big_grin no nie wiem co na to dwie
                        wczesniejsze babcie wink
                        a skoro tak... to moze po prostu czesława mira wink
                        dwoch dziedkow, dwa imiona smile
                        i pieknie, bez obcych naleciałosci wink
                        tak, ja o tym pomysle...
                        dziewczyny... smile takie nazwisko to naprawde dramat... smile!
                        • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:53
                          Oj nie jest tak źle, choć wybór masz zawężony smile Pamiętaj, ze zawsze dziewczę
                          może funkcjonować jako Wnukówna. Mi przyszła do głowy jeszcze Nadzieja, ale
                          skoro Twój mąż odrzucił WSZYSTKIE imiona... to znaczy, że jeszcze dodatkowo
                          zawęża wybór smile)) Robimy, co mozemy, ale wiesz - cokolwiek by powiedzieć, JEST
                          CIĘŻKO wink No wiesz, mi sie podoba jeszcze Aida do Twojego nazwiska, ale ci Ci
                          można poradzić, skoro wszystko już odrzuciliście? A może Artemia, to mało znane
                          imię żeńskie od męskiego Artemiusza, popularniejszego dawniej na obszarze
                          cyrylicy?
                          • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 19:59
                            wiesz co? przysle meza na to forum wink
                            on szuka imienia zwiazanego z... uwaga... robotyką... big_grin
                            gdyby istniała zenska forma nawet terminatora... albo... colobota... big_grin
                            dodam ze roberta odpada... maz ma na imie robert wink
                            powaga sytuacji mnie przerasta... smile
                            • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:03
                              sierpniowka napisała:

> wiesz co? przysle meza na to forum wink
                              > on szuka imienia zwiazanego z... uwaga... robotyką... big_grin
                              > gdyby istniała zenska forma nawet terminatora... albo... colobota... big_grin

big_grin A jest jakiś, bo ja wiem, patron robotów?? smile) Niedawno mieliśmy tu tatę
                              Linusa, takiego samego jak twórca systemu Linux.

smile
                              • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:05
                                Zaraz, zaraz, od terminatora to może...Telma smile
                                A od colobota moze... Koleta wink
                                • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:07
                                  a od linuksa?! big_grin
                                  • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:09
                                    no tak tylko kto to była ta natasza?! big_grin moze to z zołnierza uniwersalnego,
                                    albo... w tv dzisiaj bond... o boze... to mozliwe!!! big_grin
                                    • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:11
                                      Hmmm, to i tak dobrze, ze nie Lara ;D Albo że nie jakaś postać z japońskiego
                                      komiksu big_grin
                                  • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:10
                                    No Lina właśnie. Ale to chyba kiepski pomysł, choć jest ponad 100 Polek, które
                                    się tak nazywają. To moze sposobem go - upieraj sie przy Linie, a potem w
                                    ostatniej chwili "ustąp" do jakiegoś imienia, które będzie mógł od biedy
                                    zaakceptować big_grin
                      • abiela Re: proste nazwisko - problem z imieniem 23.01.05, 22:50
                        idaaa napisała:

> Oj ja bym była za zaproponowaną przez Gaudencję Zoją. I jeszcze może dorzucę
                        od
                        >
                        > siebie Blankę (broń Cię Panie Boże Biankę), Marcję (a nie Marcjannę), Różę no
                        i
                        >
                        > Irenkę (taaakie piękne imię) smile

Ido, a co masz przeciw Biance?
                        • idaaa Re: proste nazwisko - problem z imieniem 23.01.05, 23:25
                          No generalnie nic a nic. Ale bardziej podoba mi się Blanka smile

Przyznaję, że przesadziłam z tym "Broń Cię Panie Boże" za co przepraszam
                          urażonych smile
                          • abiela Re: proste nazwisko - problem z imieniem 23.01.05, 23:59
                            idaaa napisała:

> No generalnie nic a nic. Ale bardziej podoba mi się Blanka smile
                            >
                            > Przyznaję, że przesadziłam z tym "Broń Cię Panie Boże" za co przepraszam
                            > urażonych smile

Ja urazona nie jestem, ciekawa bylamwink Tez wole Blankebig_grin
                            • idaaa Re: proste nazwisko - problem z imieniem 24.01.05, 00:03
                              No to się zgadzamy w dwóch punktach (Florkowym i Blankowym) big_grin

• przeciwcialo Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:11
      A ja proponuje imie Maja albo Roksana.
      • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 20:14
        myslałam o mai smile sliczne imie smile pomysle o nim jeszcze smile
        a co do liny... big_grin jest problem... obydwoje jestesmy bardzo wysocy
        big_grin jeszcze tylko jamnika by brakowało smile
        • adziunia Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 21:20
          Znam trzy dziewczyny o tym nazwisku: Marię, Olę i Anetę
          Ja proponuje: Judytę, Esterę, Ligię, Luboszę, Libuszę, Deborę, Dobromiłę,
          Miłosławę. Na robotyce sie nie znam wiec nie wiem co moze sie kojarzyc z tym :]
          A jakie imie wybraliscie dla chlopca
    • anilia Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 22:40
      Do mojej podstawówki chodziła Agata Wnuk. Nie wydaje mi się, żeby to było
      specjalnie problematyczne nazwisko odnośnie doboru imienia. Przeczytałam
      powyższe posty i większość imion mi pasuje. Dorzucam jeszcze Laurę, choć też
      bym radziła dłuższe imię.

Jakie masz pomysły imienia dla chłopca?
      • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 22:55
        nie wyklnijcie mnie z meskim imieniem, ale imie uwielbiam i w dodatku jest po
        moim pradziadku smile franciszek smile jak dla mnie komponuje sie genialnie smile
        a wracajac do wyboru imienia przez mojego meza wink z lara trafilyscie w 10 smile
        ale tu was zagne wink ELEKTRA!!! big_grin
    • kachnab Re: proste nazwisko - problem z imieniem 21.01.05, 23:03
      Nazwisko jest w porzadku. I pasuja do niego zarowno krotkie, jak i dlugie
      imiona. Natasza mnie tez nie zachwyca. Moze Kryspina, Marcelina, Matylda?
    • tawananna Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 09:25
      Jak już zauważył ktoś wyżej, wydaje mi się, że Twoje nazwisko nie jest takie
      straszne smile, mnie pasuje do niego (czy mi się podoba, to inna sprawa), lepiej
      lub gorzej, większość wymienionych w tym wątku imion. Poza tym zawsze jest
      groźba, że Twoja córka wyjdzie za kogoś z jeszcze gorszym nazwiskiemwink i wtedy
      będzie miała dopiero problem wink. W wypadku dziewczynek dopasowanie imienia do
      nazwiska nie jest więc aż tak istotne. Ponadto zawsze możesz spróbować
      przeforsować dla dzieci Twoje nazwisko lub podwójne wink.

Do twojego nazwiska pasowałaby mi np. Paulina - Paulina Wnuk brzmi bez zarzutu,
      a imię jest ładne i daje masę możliwości zdrobnień.

Podoba mi się Dobromiła, Dobromiła Wnuk chyba nie gryzie się.

Natasza Wnuk nie zachwyca mnie.

Wolisz imiona popularne czy nietypowe?
      • aronka1 Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 15:51
        Ty narzekasz na nazwisko Wnuk??? Ja bym była dumna!
        W "Piwnicy pod Baranami" jest Ewa Wnuk.
        Jedną z najbardziej znanych regionalnych karczm w Zakopanem, przy ul.
        Kościeliskiej jest "U Wnuka". Mam do niej ogromny sentyment. smile
        W Teatrze Witkacego w Zakopanem jednym z aktorów jest Krzysztof Wnuk. Znam
        dobrze jego brata, który swojej córeczce dał na imię Aleksandra (podoba się?).
        W życiu nie stwierdziłabym, że to dziwne czy śmieszne nazwisko. Przez wiele lat
        tak się do niego przyzwyczaiłam.
        Powinnaś się cieszyć, że masz takie normalne, krótkie nazwisko. smile
        • sierpniowka Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 17:11
          smile
          a czy nie jest w tym wszystkim zastanawiajace, dlaczego sie na nie
          zdecydowałam?! wink to ktore mialam wczesniej... no coz... wink
          głowna zaleta obecnego jest to ze cokolwiek przypomina smile ja to wiem, ale przy
          okazji jest to spora pułapka przy wyborze imienia. dodam, ze poprzedniego
          nazwiska nie znosiłam wlasnie dlatego, ze nie znaczyło absolutnie nic smile
          a imie dla dziecka... smile maz trzyma sie elektry wink oby na tej samej zasadzie jak
          ja miałam trzymac sie liny wink
          burza mozgow trwa smile
          pozdrawiam serdecznie!
          • gaudencja Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 17:16
            Elektra to bardzo ekscentrycznie, ale w sumie zjadliwie. Nie jest tak źle wink
            Ale oczywiście dalej nie stoi nic na przeszkodzie, żebys Ty sie przy czymś
            uparła wink
            • lukrecja_mniam Elektra 22.01.05, 21:59
              Podoba mi sie Elektra.
              Znam jedna. Elektra Katarzyna (nazwiska nie bede podawac) Ale chyba ie wstydzi
              tej Eektry, bo chetniej podaje drugie imie. Nieslusznie, moim zdaniem.
    • meggi82 Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 17:31
      Czesława Mira? Chyba bym się pochlastała.....
    • lukrecja_mniam Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 22:00
      A co bys powiedziala na Lukrecje?
      Silne imie. Lukrecja Wnuk, brzmi niezle smile
    • lukrecja_mniam Re: proste nazwisko - problem z imieniem 22.01.05, 22:06
      a moze Letycja?
      • madziarek_edziecko Re: proste nazwisko - problem z imieniem 24.01.05, 09:49
        Hej.
        Fajnie brzmi :

Lukrecja Wnuk
        Laura Wnuk
        Łucja Wnuk
        Agata Wnuk
        Magdalena, Marianna, Ewa, Dagna, Dobromiła...

Sporo imion pasuje do Twego nazwiska smile
    • cysia.b Re: proste nazwisko - problem z imieniem 24.01.05, 10:37
      Nazwisko w porządku. Uważam, że pasuje do niego większość imion. Elektra trochę
      dziwnie, ale w sumie Ok. Tylko, że pewnie będą do niej mówić Elka
    • lukrecja_mniam no i? 26.01.05, 19:35
      Sierpniówko, bardzom ciekawa waszych decyzji.
    • pulpcik Re: proste nazwisko - problem z imieniem 28.01.05, 20:59
      Natasza Wnuk jest OK smile
    • iwcia75 Re: proste nazwisko - problem z imieniem 30.01.05, 20:20
      znalam ewe wnuk
    • lukrecja_mniam no i? - raz jeszcze 02.02.05, 15:13
      halo halo
      czy sa jakies decyzje?
      • sierpniowka nie zapadly 03.02.05, 11:57
        decyzje nie zapadly smile
        ale rowniez burzy mozgow nie ma smile
        spisalam sobie z forum kilka imion, ktore naprawde mi sie podobaja... i co jakis
        czas zagladam do nich smile o zadnym z nich nie mysle jakos wyjatkowo cieplo smile to
        jakos ewoluuje w czasie wink
        ale decyzja kiedy juz zapadnie z pewnoscia pojawi sie na forum smile
        moze po prostu poczekamy na wynik usg i nas olsni? wink
        dziekujemy za wszystkie pomysly smile
        pozdrawiamy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.