genewianka 25.01.05, 17:35 Wybralam dla swojej coreczki wloskie imie (mieszkam za granica) Clelia , znalaz je moj moz u Stendala. Moim ukochanym imieniem jest Biruta. Ale niestety nie mamy pomyslu na imie dla chlopczyka. Z "Ani z ..." podobal mi sie Gilbert. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Clelia 25.01.05, 18:21 Genewianko, a czemu nie wybraliście Biruty? Pytam, bo Clelia wprawdzie mi się podoba, ale Biruta jeszcze bardziej (też przepadam za tym imieniem), a na oko nie jest to imię, które powinno przysparzać straszliwych problemów z wymową za granicą. Nie wiem, gdzie mieszkacie, ale jeśli nie we Włoszech, to przecież Clelia tam też będzie imieniem zagranicznym. Własnie, a w jakim kraju mieszkacie, bedzie łatwiej cos doradzic? Odpowiedz Link Zgłoś
genewianka Re: Clelia 25.01.05, 18:42 Mieszkamy w Genewie. Jestesmy malzenstwem mieszanym, ja pochodze z PL a on z CH. Bardzo lubie Birute, ale konotacje z Birutem sa silne. A Clelia daje nam wrazenia ciepla. Zakochalismy sie w tym imieniu. Ale szukamy imienia dla chlopczyka . Myslalam o staroslowianskim, malo popularnym, ale latwym w wymowie. Znalazlam na forum Semko. Inne ladne imiona - Tulia, Blanka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Clelia 25.01.05, 19:01 genewianka napisała: Myslalam o staroslowianskim, malo popularnym, ale latwym w > wymowie. Znalazlam na forum Semko. > Inne ladne imiona - Tulia, Blanka. Odświeżyłam Ci watek "uniwersalne imiona polsko-angielskie ", w którym jest o tym mowa. Poza tym możesz zajrzeć tu, z tym że bardziej wiarygone sa imiona od "P" do końca alfabetu, reszta moze być poprawna, a moze błędna. Na oko Sambor lub Zdamir moze być na przykład dobry (nie pamiętam, czy były wymieniane w odświeżonym przeze mnie wątku). Tutaj też wypisałam trochę imion, np. Dalbor czy Lutobor spełniałby chyba Twoje kryteria. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19594916&a=19596866 Ciekawa jestem, czy coś Ci się spodoba? Koniecznie napisz... A Biruta wcale mi się z Bierutem nie kojarzy... A już na pewno nie w Szwajcarii... Trochę szkoda Biruty, ale może jeszcze bedziesz taką kiedyś miała Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Clelia 25.01.05, 19:10 gaudencja napisała: > Poza tym możesz zajrzeć tu, z tym że bardziej wiarygone sa imiona od "P" do > końca alfabetu, reszta moze być poprawna, a moze błędna. Na oko Sambor lub > Zdamir moze być na przykład dobry (nie pamiętam, czy były wymieniane w > odświeżonym przeze mnie wątku). Oj, gdzieś mi wcięło własciwy link: pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie A jeśli urodzi sie Wam mała Clelia, to chyba nie macie odwrotu i musicie jej taką muzykę puszczać Odpowiedz Link Zgłoś
genewianka Re: Clelia 26.01.05, 12:44 Dziekuje za linki. Bedziemy nadal szukac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś