illka1 30.01.05, 12:45 Czy wiecie może dlaczego imię Helena wydaje się być obecnie jakby zapomniane, nieczęsto słyszy się o małych Helenkach, a przecież to piękne polskie imię, które dodatkowo ma tyle wspaniałych zdrobnień.. Z czym WAm kojarzy się to imię???Proszę o komentarze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja_mniam Re: Niemodne imię? 30.01.05, 12:47 Ja właśnie nie moge pojąć, czemu Julia taka mega-popularna, a Helena, o podobnej urodzie w dalszym ciągu uważana jest za przestarzała. Czyzby to faktycznie była sprawa tylko pojawienia się w serialu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 30.01.05, 12:56 Helena jest nadawana, choć daleko jej do pierwszej 10-tki. Szczerze mówiąc, w ogóle nie odbieram tego imienia jako przestarzałe, może dlatego, ze miałam koleżankę Helenkę, a teraz w rodzinie mam małą Hesię. Mam nadzieję, ze jego czas jeszcze przyjdzie. Jest bardzo prawdopodobne, że niestety seriale w olbrzymim stopniu wpływają na popularność imion. Inną sprawą jest to, ze Helena była w ubiegłym wieku o wiele, wiele popularniejsza niz Julia (np. w latach 40. - 63 tys. nadań, a w następnej dekadzie - prawie 41 tys. nadań, podczas gdy Julia miała odpowiednio 2,5 tys. nadań i 1,5 tys. nadań). Może po prostu Helena pozostaje nadal imieniem zbyt osłuchanym... Wykorzystam te okazje, żeby z kolei wspomniec o imionach teraz niemodnych, które święciły triumfy mniej więcej 200-250 lat temu, a są to Teofila (z Teofilem) i Felicja. Były już na forum wspominane, ale cały czas mam wrażenie, że mało kto zdaje sobie sprawę z ich dawniejszej popularnosci. Jeśli juz ktoś wyciąga imiona na "teo", to jest to raczej Teodor, niż Teofil. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:22 Illka napisała Z czym WAm kojarzy się to imię???Proszę o komentarze Z moją teściową, raczej wiekową. Ale imię jest niebrzydkie i rzadko się je dzisiaj słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:26 Helena kojarzy mi się z: A) Heleną Modrzejewską B) Heleną z "Ogniem i mieczem" C) Heleną- firmą produkującą napoje Natomiast co do samego imienia to owszem podoba mi się ale bez zachwytów A dlaczego to imię wciąż nie jest tak popularne jak choćby Julia?? Otóż, zgodnie z tym, co już zostało powiedziane, jestem przekonana, że z Heleną o wiele bardziej zdążyliśmy się juz osłuchać. W końcu imię to było niezmiennie popularne nie tylko wśród prababć ale i babć a nierzadko mam (moja mama miała aż dwie koleżanki o tym imieniu). I stąd, jak mi się wydaje, wynika przesyt tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:51 piękne jeśli Helenka bedzie trzecia, to będzie Helenka mimo, że moja babcia uważała, że to imię pecha przynosi Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:53 Dlaczego miałoby przynosić pecha??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 30.01.05, 14:09 illka1 napisała: > Dlaczego miałoby przynosić pecha??????????????? Chodzą takie pogłoski o róznych imionach. Nie trzeba sie tym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:53 Moja babcia z kolei uważa, że pecha przynosi imię Urszula. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Niemodne imię? 30.01.05, 15:51 no tak, macie racje, Helena sie za bardzo osluchala. Helena kojarzy mi sie z: 1. moja babcia 2. z Ogniem i mieczem 3. z ta starozytna, przez ktora sie Grecy prali. Generalnie - z piekna kobieta. Moze faktycznie niezbyt szczescie przynoszaca. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Niemodne imię? 30.01.05, 21:40 Kojarzy mi się oczywiście z piękną Heleną, która "wywołała" wojnę Imię bardzo mi sie podoba. Jak tak dłużej pomyślę, to przypominają mi się napoje Heleny (ponoć właściciele firmy mają dobre serducho Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Niemodne imię? 01.02.05, 12:19 Mnie się wydaje, że Helena jest teraz stosunkowo często nadawana. Niemodne są takie imiona jak Halina, Krystyna czy Beata Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 01.02.05, 12:50 Chyba nie jest zbyt często..nie znam żadnej Helenki młodszej od mojej BAbci.. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.holdun Re: Niemodne imię? 01.02.05, 16:53 8. maja zaczne popularyzowac to imie gdyz mam zamiar tak nazwac moja corke. Poza tym szczerze mowiac wolalabym zeby z imieniem tym nie stalo sie tak jak z Julia... Mam nadzieje, ze w odroznieniu od Julek Helenka bedzie jedyna w klasie. pozdawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ryba111 Re: Niemodne imię? 10.02.05, 19:10 Witam, moja córeczka ma na imię Helenka. jest śliczna, kochana i pogodna i na pewno nie pechowa Imię bardzo mi się podoba. A moja ciocia gdy dowiedziała się, że malutka będzie miała na imię Helena, to powiedziała:"piękne imię, tak mają na imię prawdziwe damy" Pozdrawiam serdecznie. Mama Helenki Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:56 A jak zdrabniać to imię? Helenka - ładnie ale Hela, albo Helka mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Niemodne imię? 10.02.05, 19:24 Nie wiem, dlaczego jest zapomniane - stawiam na podobne przyczyny, co moi przedmówcy; prawdopodobnie jest po prost u jeszcze na to za wcześnie - ale na pewno Helenie należy się większa popularność . Imię kojarzy mi się najbardziej z Heleną Trojańską. A podoba mi się właśnie za tę masę zdrobnień - nie wszystkie przypadają mi do gustu, ale wybór jest duży: Helenka, Hesia, Hela, Helka, Helusia, Lena, Lenka. Może na fali mody na Lenę Helena również się rozpowszechni? Bo jednego jestem pewna - Helena podoba mi się od Leny duuuuużo bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 19.05.05, 09:59 Powracam do tego watku gdyż w rankingu imion żeńskich Helena jest na najwyzszych miejscach!!!!!!! czy ktoś wie czy dużo teraz nadaje się to imię???? Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Niemodne imię? 19.05.05, 10:21 Oj, dla mnie Helena to imie przecudnej urody. I bezsprzecznie kojarzy mi sie z dwiema postaciami: 1) Helena Kurcewiczowna 2) pani Helenka - kucharka z przedszkola (moje dziecinstwo), osoba przesympatyczna, ktora doskonale wiedziala, ze nienawidze zupy mlecznej i nakladala mi tylko odrobinke na dno talerza, czego do konca zycia jej nie zapomne Odpowiedz Link Zgłoś
ingutka Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:49 Ja myślę, że to imię na nowo staje sie popularne. Dwie koleżanki z pracy mają córeczki o tym właśnie imieniu, a moja przyjaciółka tak zaplanowała nazwac kolejne dziecko. Wydaje mi się, że imię to wraca na fali popularności imion starszych, takich jak Antoni, Franciszek czy Hania Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:51 Helena to ładne imię. Najbardziej podoba mi się jego pełna wersja, bez zdrobnień. O ile się nie mylę tak właśnie ma na imię córeczka aktorskiej pary B. Ścibakówny i Englerta ? Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:57 Ale czy w statystykach notuje się wzrost jego popularności? bo w WnŚ nie zauważyłam Helenek, czy ktoś wie??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 19.05.05, 16:28 illka1 napisała: > Ale czy w statystykach notuje się wzrost jego popularności? bo w WnŚ nie > zauważyłam Helenek, czy ktoś wie??? Helenka mieści się w pierwszej pięćdziesiątce nadań. Mam też znajome małe Helenki i myślę, że powrót tego imienia dopiero się na dobre zaczyna, z czasem będzie bardziej widoczny. Ilko, jak Twoje rankingi imiennicze dla córeczki? Kiedy panna ma zamiar się pojawić na świecie? Na pytanie z innego postu, jak zdrabiać Helenę: Nel, Lena, Hesia, Helenka. Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Niemodne imię? 19.05.05, 16:23 moje skojarzenia baardzo pozytywne bo: "...w narodowej tradycji Greków imiona Konstantyn i Helena - wpomnienie cesarza Konstantyna Wielkiego (..) i jego matki, świetej Heleny poszukiwaczki Krzyża Świętego stanowiły nierozłaczną parę". [Zygmunt Kubiak] Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 20.05.05, 09:44 Na pytanie o mój ranking imion żeńskich odpowiadam że jeszcze nie zapadła ostateczna decyzja. Mi najbardziej podoba się Aurelia ale mojemu mężowi NIE i nic już się nie da zrobić Imiona w miarę kompromisowe to : Letycja, Helena, Justyna, Nadia, Dobrawa, Jagna ... Nie możemy się jednak zdecydować bo ja do każdego mimo wszystko mam jakieś Ale.. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Niemodne imię? 20.05.05, 13:56 Dopasuj jedno z nich do nazwiska, które najbardziej Ci pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 20.05.05, 16:29 illka1 napisała: Imiona w miarę kompromisowe to : Letycja, Helena, > Justyna, Nadia, Dobrawa, Jagna ... Nie możemy się jednak zdecydować bo ja do > każdego mimo wszystko mam jakieś Ale.. Może to i dobrze, że będziecie mieli wybór po urodzeniu córeczki. Mam nadzieję, ze nas poinformujesz! Na kiedy masz termin? Trzymam kciuki za lekki poród (i za Letycję) Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 21.05.05, 17:42 Termin mam na pierwsze dni lipca, wszystkie powyzsze imiona `ładnie brzmią z nazwiskiem, ale ja ciągle szukam bo do kazdego z nich mam jakieś ale Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 21.05.05, 18:31 A może Licynia? Moje ulubione imię (jedno z). Rzymskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mtv_fan Re: Niemodne imię? 21.05.05, 20:28 Skojarzenie mam tylko jedno:Helena Hydzik moja ulubiona nauczycielka(uczyła anglika)której nigdy nie zapomnę .A tak wogóle to imię Helena mi się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 23.05.05, 09:44 Licynia ... Nie podoba mi się, myślę że jeszcze bardziej "wymyślne" niż Letycja. Letycji niestety nie ma prawie w żadnym kalendarzu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:43 illka1 napisała: > Letycja. Letycji niestety nie ma prawie w żadnym kalendarzu Może i nie ma, ale to przeciez imię ogólnie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:41 Licynia kojarzy mi się z licytacją albo z cyną - nieeeee polecam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:42 reynevan_a napisała: > Licynia kojarzy mi się z licytacją albo z cyną - nieeeee polecam Ale reynevan_a to nie wszyscy Mi sie kojarzy z owocem liczi - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:40 Ja wybrałabym Helenę, to ładnie imię, kobiece i wdzięczne. Jedyne "ale" w tym imieniu to zdrobnienie HELKA, ale można się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 24.05.05, 10:27 Właśnie nie jestem pewna czy imię LETYCJA jest ogólnie znane.... A jeśli chodzi o zdrobnienie Helka to nie jest takie złe - gorsze jest Hela... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 24.05.05, 16:49 illka1 napisała: > Właśnie nie jestem pewna czy imię LETYCJA jest ogólnie znane.... Tyle go w mediach, że jest znane, nie ma obaw Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 25.05.05, 08:32 Tyle go w mediach? pierwszy raz słyszę i jestem totalnie zddziwiona??? GDZIE???????? I w jakim kontekście się o nim mówi????? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Niemodne imię? 25.05.05, 08:53 Ilko, nie jestem zachłanną czytelniczką pisemek kolorowych, a mimo to wiem, ze następca tronu hiszpanii ożenił się z kobietą o tym imieniu, i że jest piękna modelka Laetitia Casta. Imię JEST znane, a czemu nie ma go w kalendarzach - nie wiem; może zawsze ma imieniny z popularniejszymi imionami i wypada z grupu dwóch imion wybieranych na dany dzień. A sama, jak już pisałam, zetknęłam się z nim po az pierwszy kikanaście lat temu, w bardzo przyjemnym kontekście sztuki "Letycja i Lubczyk", doskonale zagranej przez Maję Komorowską i drugą znaną aktorkę, której nazwiska w tej chwili nie pamietam. Ale nie będę Cię przekonywać Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Letycja 25.05.05, 10:36 Właśnie znalazłam przed chwilą w necie, że tak miała na imię siostra zakonna, która po zamachu na Ojca Świętego rzuciła się na Ali Agcę. W ogóle mam wrażenie, że to imie dość popularne z zakonach. Ciekawe dlaczego, bo św. Letycji chyba nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Niemodne imię? 25.05.05, 10:43 illka1 napisała: > Właśnie nie jestem pewna czy imię LETYCJA jest ogólnie znane.... > A jeśli chodzi o zdrobnienie Helka to nie jest takie złe - gorsze jest Hela... Tez nie jestem pewna, czy jest ogolnie znane-to, ze na forum, to jasne, ale mam wrazenie, ze raczej wiele osob bedzie sie dziwic.. A do zdrobnienia Hela TEZ mozna sie przyzwyczaic Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Niemodne imię? 25.05.05, 11:03 Moim zdaniem jest znane w tym samym stopniu co np. Naomi i tak samo jednoznacznie się kojarzy: Leticia Casta, Naomi Campbell Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Niemodne imię? 25.05.05, 11:16 Nigdy nie słyszałam o takiej osobie jak Leticia Casta, natomiast Naomi Campbell tak Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling laetitia vs. naomi 25.05.05, 11:42 Wpisanie w google "naomi campbell" daje 662 000 wskazań, natomiast "laetitia casta" (sorry za literówke w poprzednim poście) 915 000. Sama się zdziwiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 A Letizia Ortiz? 25.05.05, 12:43 A Letizia Ortiz, przyszla krolowa Hiszpanii, doprawdy w Polsce nikomu nic nie mowi? Odpowiedz Link Zgłoś