Dodaj do ulubionych

Niemodne imię?

30.01.05, 12:45
Czy wiecie może dlaczego imię Helena wydaje się być obecnie jakby zapomniane,
nieczęsto słyszy się o małych Helenkach, a przecież to piękne polskie imię,
które dodatkowo ma tyle wspaniałych zdrobnień.. Z czym WAm kojarzy się to
imię???Proszę o komentarzesmile
Obserwuj wątek
    • lukrecja_mniam Re: Niemodne imię? 30.01.05, 12:47
      Ja właśnie nie moge pojąć, czemu Julia taka mega-popularna, a Helena, o
      podobnej urodzie w dalszym ciągu uważana jest za przestarzała. Czyzby to
      faktycznie była sprawa tylko pojawienia się w serialu?
      • gaudencja Re: Niemodne imię? 30.01.05, 12:56
        Helena jest nadawana, choć daleko jej do pierwszej 10-tki. Szczerze mówiąc, w
        ogóle nie odbieram tego imienia jako przestarzałe, może dlatego, ze miałam
        koleżankę Helenkę, a teraz w rodzinie mam małą Hesię. Mam nadzieję, ze jego
        czas jeszcze przyjdzie.

Jest bardzo prawdopodobne, że niestety seriale w olbrzymim stopniu wpływają na
        popularność imion. Inną sprawą jest to, ze Helena była w ubiegłym wieku o
        wiele, wiele popularniejsza niz Julia (np. w latach 40. - 63 tys. nadań, a w
        następnej dekadzie - prawie 41 tys. nadań, podczas gdy Julia miała odpowiednio
        2,5 tys. nadań i 1,5 tys. nadań). Może po prostu Helena pozostaje nadal
        imieniem zbyt osłuchanym...

Wykorzystam te okazje, żeby z kolei wspomniec o imionach teraz niemodnych,
        które święciły triumfy mniej więcej 200-250 lat temu, a są to Teofila (z
        Teofilem) i Felicja. Były już na forum wspominane, ale cały czas mam wrażenie,
        że mało kto zdaje sobie sprawę z ich dawniejszej popularnosci. Jeśli juz ktoś
        wyciąga imiona na "teo", to jest to raczej Teodor, niż Teofil.
        • andaba Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:22
          Illka napisała

Z czym WAm kojarzy się to
          imię???Proszę o komentarzesmile

Z moją teściową, raczej wiekową. Ale imię jest niebrzydkie i rzadko się je
          dzisiaj słyszy.
    • idaaa Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:26
      Helena kojarzy mi się z:

A) Heleną Modrzejewską
      B) Heleną z "Ogniem i mieczem"
      C) Heleną- firmą produkującą napoje

Natomiast co do samego imienia to owszem podoba mi się ale bez zachwytów smile

A dlaczego to imię wciąż nie jest tak popularne jak choćby Julia??

Otóż, zgodnie z tym, co już zostało powiedziane, jestem przekonana, że z Heleną
      o wiele bardziej zdążyliśmy się juz osłuchać. W końcu imię to było niezmiennie
      popularne nie tylko wśród prababć ale i babć a nierzadko mam (moja mama miała
      aż dwie koleżanki o tym imieniu).

I stąd, jak mi się wydaje, wynika przesyt tym imieniem.
    • aluc Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:51
      piękne
      jeśli Helenka bedzie trzecia, to będzie Helenka smile mimo, że moja babcia
      uważała, że to imię pecha przynosi
      • illka1 Re: Niemodne imię? 30.01.05, 13:53
        Dlaczego miałoby przynosić pecha???????????????
        • gaudencja Re: Niemodne imię? 30.01.05, 14:09
          illka1 napisała:

> Dlaczego miałoby przynosić pecha???????????????

Chodzą takie pogłoski o róznych imionach. Nie trzeba sie tym przejmować.
      • reynevan_a Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:53
        Moja babcia z kolei uważa, że pecha przynosi imię Urszula.
    • lukrecja_mniam Re: Niemodne imię? 30.01.05, 15:51
      no tak, macie racje, Helena sie za bardzo osluchala.
      Helena kojarzy mi sie z:
      1. moja babcia
      2. z Ogniem i mieczem
      3. z ta starozytna, przez ktora sie Grecy prali.
      Generalnie - z piekna kobieta. Moze faktycznie niezbyt szczescie przynoszaca.
      • tatjana Re: Niemodne imię? 30.01.05, 21:40
        Kojarzy mi się oczywiście z piękną Heleną, która "wywołała" wojnęsmile
        Imię bardzo mi sie podoba.

Jak tak dłużej pomyślę, to przypominają mi się napoje Heleny (ponoć właściciele
        firmy mają dobre serduchosmile
        • cysia.b Re: Niemodne imię? 01.02.05, 12:19
          Mnie się wydaje, że Helena jest teraz stosunkowo często nadawana. Niemodne są
          takie imiona jak Halina, Krystyna czy Beata
          • illka1 Re: Niemodne imię? 01.02.05, 12:50
            Chyba nie jest zbyt często..nie znam żadnej Helenki młodszej od mojej BAbci..
    • magda.holdun Re: Niemodne imię? 01.02.05, 16:53
      8. maja zaczne popularyzowac to imie gdyz mam zamiar tak nazwac moja corke. Poza
      tym szczerze mowiac wolalabym zeby z imieniem tym nie stalo sie tak jak z
      Julia... Mam nadzieje, ze w odroznieniu od Julek Helenka bedzie jedyna w klasie.
      pozdawiam
      Magda
      • ryba111 Re: Niemodne imię? 10.02.05, 19:10
        Witam,
        moja córeczka ma na imię Helenka. jest śliczna, kochana i pogodna i na pewno
        nie pechowa smile Imię bardzo mi się podoba. A moja ciocia gdy dowiedziała się, że
        malutka będzie miała na imię Helena, to powiedziała:"piękne imię, tak mają na
        imię prawdziwe damy" smile Pozdrawiam serdecznie.
        Mama Helenki
        • reynevan_a Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:56
          A jak zdrabniać to imię?
          Helenka - ładnie ale Hela, albo Helka mniej.
    • tawananna Re: Niemodne imię? 10.02.05, 19:24
      Nie wiem, dlaczego jest zapomniane - stawiam na podobne przyczyny, co moi
      przedmówcy; prawdopodobnie jest po prost u jeszcze na to za wcześnie - ale na
      pewno Helenie należy się większa popularność smile.

Imię kojarzy mi się najbardziej z Heleną Trojańską.

A podoba mi się właśnie za tę masę zdrobnień - nie wszystkie przypadają mi do
      gustu, ale wybór jest duży: Helenka, Hesia, Hela, Helka, Helusia, Lena, Lenka.
      Może na fali mody na Lenę Helena również się rozpowszechni? Bo jednego jestem
      pewna - Helena podoba mi się od Leny duuuuużo bardziej.
      • illka1 Re: Niemodne imię? 19.05.05, 09:59
        Powracam do tego watku gdyż w rankingu imion żeńskich Helena jest na
        najwyzszych miejscach!!!!!!! czy ktoś wie czy dużo teraz nadaje się to imię????
    • bonnie75 Re: Niemodne imię? 19.05.05, 10:21
      Oj, dla mnie Helena to imie przecudnej urody. I bezsprzecznie kojarzy mi sie z
      dwiema postaciami:
      1) Helena Kurcewiczowna
      2) pani Helenka - kucharka z przedszkola (moje dziecinstwo), osoba
      przesympatyczna, ktora doskonale wiedziala, ze nienawidze zupy mlecznej i
      nakladala mi tylko odrobinke na dno talerza, czego do konca zycia jej nie
      zapomne smile
      • ingutka Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:49
        Ja myślę, że to imię na nowo staje sie popularne. Dwie koleżanki z pracy mają
        córeczki o tym właśnie imieniu, a moja przyjaciółka tak zaplanowała nazwac
        kolejne dziecko.
        Wydaje mi się, że imię to wraca na fali popularności imion starszych, takich
        jak Antoni, Franciszek czy Hania smile
    • reynevan_a Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:51
      Helena to ładne imię. Najbardziej podoba mi się jego pełna wersja, bez
      zdrobnień. O ile się nie mylę tak właśnie ma na imię córeczka aktorskiej pary
      B. Ścibakówny i Englerta ?
      • illka1 Re: Niemodne imię? 19.05.05, 12:57
        Ale czy w statystykach notuje się wzrost jego popularności? bo w WnŚ nie
        zauważyłam Helenek, czy ktoś wie???
        • gaudencja Re: Niemodne imię? 19.05.05, 16:28
          illka1 napisała:

> Ale czy w statystykach notuje się wzrost jego popularności? bo w WnŚ nie
          > zauważyłam Helenek, czy ktoś wie???

Helenka mieści się w pierwszej pięćdziesiątce nadań. Mam też znajome małe
          Helenki i myślę, że powrót tego imienia dopiero się na dobre zaczyna, z czasem
          będzie bardziej widoczny. Ilko, jak Twoje rankingi imiennicze dla córeczki?
          Kiedy panna ma zamiar się pojawić na świecie?

Na pytanie z innego postu, jak zdrabiać Helenę: Nel, Lena, Hesia, Helenka.
    • anndelumester Re: Niemodne imię? 19.05.05, 16:23
      moje skojarzenia wink baardzo pozytywne bo:

"...w narodowej tradycji Greków imiona Konstantyn i Helena - wpomnienie cesarza
      Konstantyna Wielkiego (..) i jego matki, świetej Heleny poszukiwaczki Krzyża
      Świętego stanowiły nierozłaczną parę". [Zygmunt Kubiak]
      • illka1 Re: Niemodne imię? 20.05.05, 09:44
        Na pytanie o mój ranking imion żeńskich odpowiadam że jeszcze nie zapadła
        ostateczna decyzja. Mi najbardziej podoba się Aurelia ale mojemu mężowi NIE i
        nic już się nie da zrobićsad Imiona w miarę kompromisowe to : Letycja, Helena,
        Justyna, Nadia, Dobrawa, Jagna ... Nie możemy się jednak zdecydować bo ja do
        każdego mimo wszystko mam jakieś Ale..
        • reynevan_a Re: Niemodne imię? 20.05.05, 13:56
          Dopasuj jedno z nich do nazwiska, które najbardziej Ci pasuje?
        • gaudencja Re: Niemodne imię? 20.05.05, 16:29
          illka1 napisała:

Imiona w miarę kompromisowe to : Letycja, Helena,
          > Justyna, Nadia, Dobrawa, Jagna ... Nie możemy się jednak zdecydować bo ja do
          > każdego mimo wszystko mam jakieś Ale..

Może to i dobrze, że będziecie mieli wybór po urodzeniu córeczki. Mam nadzieję,
          ze nas poinformujesz! Na kiedy masz termin? Trzymam kciuki za lekki poród (i za
          Letycję) smile
          • illka1 Re: Niemodne imię? 21.05.05, 17:42
            Termin mam na pierwsze dni lipca, wszystkie powyzsze imiona `ładnie brzmią z
            nazwiskiem, ale ja ciągle szukam bo do kazdego z nich mam jakieś alesad
            • gaudencja Re: Niemodne imię? 21.05.05, 18:31
              A może Licynia? Moje ulubione imię (jedno z). Rzymskie.
              • mtv_fan Re: Niemodne imię? 21.05.05, 20:28
                Skojarzenie mam tylko jedno:Helena Hydzik moja ulubiona nauczycielka(uczyła
                anglika)której nigdy nie zapomnę big_grin.A tak wogóle to imię Helena mi się bardzo
                podoba.
                • illka1 Re: Niemodne imię? 23.05.05, 09:44
                  Licynia ... Nie podoba mi się, myślę że jeszcze bardziej "wymyślne" niż
                  Letycja. Letycji niestety nie ma prawie w żadnym kalendarzusad
                  • gaudencja Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:43
                    illka1 napisała:

> Letycja. Letycji niestety nie ma prawie w żadnym kalendarzusad

Może i nie ma, ale to przeciez imię ogólnie znane.
              • reynevan_a Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:41
                Licynia kojarzy mi się z licytacją albo z cyną - nieeeee polecam
                • gaudencja Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:42
                  reynevan_a napisała:

> Licynia kojarzy mi się z licytacją albo z cyną - nieeeee polecam

Ale reynevan_a to nie wszyscy wink
                  Mi sie kojarzy z owocem liczi - polecam smile
            • reynevan_a Re: Niemodne imię? 23.05.05, 16:40
              Ja wybrałabym Helenę, to ładnie imię, kobiece i wdzięczne. Jedyne "ale" w tym
              imieniu to zdrobnienie HELKA, ale można się przyzwyczaić.
              • illka1 Re: Niemodne imię? 24.05.05, 10:27
                Właśnie nie jestem pewna czy imię LETYCJA jest ogólnie znane....
                A jeśli chodzi o zdrobnienie Helka to nie jest takie złe - gorsze jest Hela...
                • gaudencja Re: Niemodne imię? 24.05.05, 16:49
                  illka1 napisała:

> Właśnie nie jestem pewna czy imię LETYCJA jest ogólnie znane....

Tyle go w mediach, że jest znane, nie ma obaw smile
                  • illka1 Re: Niemodne imię? 25.05.05, 08:32
                    Tyle go w mediach? pierwszy raz słyszę i jestem totalnie zddziwiona???
                    GDZIE???????? I w jakim kontekście się o nim mówi?????
                    • gaudencja Re: Niemodne imię? 25.05.05, 08:53
                      Ilko, nie jestem zachłanną czytelniczką pisemek kolorowych, a mimo to wiem, ze
                      następca tronu hiszpanii ożenił się z kobietą o tym imieniu, i że jest piękna
                      modelka Laetitia Casta. Imię JEST znane, a czemu nie ma go w kalendarzach - nie
                      wiem; może zawsze ma imieniny z popularniejszymi imionami i wypada z grupu
                      dwóch imion wybieranych na dany dzień. A sama, jak już pisałam, zetknęłam się z
                      nim po az pierwszy kikanaście lat temu, w bardzo przyjemnym kontekście
                      sztuki "Letycja i Lubczyk", doskonale zagranej przez Maję Komorowską i drugą
                      znaną aktorkę, której nazwiska w tej chwili nie pamietam. Ale nie będę Cię
                      przekonywać smile
                      • sparkling Letycja 25.05.05, 10:36
                        Właśnie znalazłam przed chwilą w necie, że tak miała na imię siostra zakonna,
                        która po zamachu na Ojca Świętego rzuciła się na Ali Agcę. W ogóle mam
                        wrażenie, że to imie dość popularne z zakonach. Ciekawe dlaczego, bo św.
                        Letycji chyba nie ma?
                • martka_k Re: Niemodne imię? 25.05.05, 10:43
                  illka1 napisała:

> Właśnie nie jestem pewna czy imię LETYCJA jest ogólnie znane....
                  > A jeśli chodzi o zdrobnienie Helka to nie jest takie złe - gorsze jest Hela...

Tez nie jestem pewna, czy jest ogolnie znane-to, ze na forum, to jasne, ale mam
                  wrazenie, ze raczej wiele osob bedzie sie dziwic..
                  A do zdrobnienia Hela TEZ mozna sie przyzwyczaic smile
                  • sparkling Re: Niemodne imię? 25.05.05, 11:03
                    Moim zdaniem jest znane w tym samym stopniu co np. Naomi i tak samo
                    jednoznacznie się kojarzy: Leticia Casta, Naomi Campbell
                    • illka1 Re: Niemodne imię? 25.05.05, 11:16
                      Nigdy nie słyszałam o takiej osobie jak Leticia Casta, natomiast Naomi Campbell
                      tak
                      • sparkling laetitia vs. naomi 25.05.05, 11:42
                        Wpisanie w google "naomi campbell" daje 662 000 wskazań, natomiast "laetitia
                        casta" (sorry za literówke w poprzednim poście) 915 000. Sama się zdziwiłam...
                        • gunka2 A Letizia Ortiz? 25.05.05, 12:43
                          A Letizia Ortiz, przyszla krolowa Hiszpanii, doprawdy w Polsce nikomu nic nie
                          mowi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.