illka1 09.02.05, 08:26 W toku różnych długotrwałych poszukiwań i przemyśleń oraz zasięganie języka na tym forum wykrystalizowały mi się 3 propozycje imienia dla mojej oczekiwanej córeczki: JUSTYNA, AURELIA, JAGNA. Bardzo proszę wszystkich o pomoc w ostatecznym wyborze oraz argumenty za i przeciw. Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysia.b Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 09:56 Ja wybrałabym Jagnę. Po prostu bardzo mi się to imię podoba. Ale nie wiem, czy nie będzie problemów z rejestracją. Do Justyny i Aurelii mam stosunek obojętny. Głosuję za Jagusią! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 10:14 Bardzo dziękuję za radę! i czekam na nastepne!!! oraz na argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 10:58 Ja - tak, jak cysia - oddaję głos na Jagnę. Myślę, że nie powinno być problemów z rejestracją - zawsze można się przecież powołać np. na panią Marczułajtis. Argument - po prostu podoba mi się to imię Podoba mi się również Aurelia, ale dopiero od niedawna. Justyna natomiast - nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
silwe Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 11:43 Najbardziej z tych trzech imion podoba mi się Aurelia. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 11:59 Wybrałabym Justynę - nie należy na pewno do moich ulubionych imion, ale ma sympatyczne zdrobnienia. Aurelii nie lubię, źle mi się kojarzy. A Jagna po prostu mi się nie podoba - jako forma "rodzinna" od Agnieszki czy Jadwigi - ładnie, ale jako główne imię nie dałabym. (No, i za mocno nasuwa mi się na myśl Jaga, nic na to nie poradzę ). Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 12:50 Mi podobają sie Jagna i Aurelia- bardziej chyba Jagna, bo ma wiecej zdrobnien (Jagienka,Jagusia itp), ogolnie fajne,orginalne i rzadko spotykane imiona. Za to Justyna ( sorry bardzo) jest ohydnym imieniem w moim odczuciu i nie wiem co robi posrod tych propozycji Koniecznie napisz jakie imie wybraliscie! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 12:55 Dlaczego tak Ci się nie podoba???? chodzi o jakieś skojarzenia czy brzmienie???? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 13:24 a mnie sie podobaja wszystkie trzy. Ustawilabym je w kolejnosci: Aurelia Justyna Jagna Tak wiec-podobaja mis ie wszystkie,a le glosuje na Aurelie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 16:57 Ja też głosuję na Aurelię. Jagna podoba mi się bardzo, bardzo, ale tak jak tawannanie - jako forma "rodzinna" od Agnieszki czy Jadwigi. Ponadto sama znałam Jagnę i Jagodę, na które mówiło się zawsze "Jaga" - po prostu kiedy się ma lat 40-50, niekoniecznie pasują w dalszym ciągu takie łagodne i słodkie imiona, ale z kolei przejście do Jagi moze być, hmmm, zbyt gwałtowne. Justyna teoretycznie powinna mi się podobac, ale niestety mam z tym imieniem złe skojarzenia, nie znam ani jednej fajnej Justyny, i nie jestem w stanie ocenić go obiektywnie. Podoba mi się męskie imię Justyn, ale Justyna już nie. Minusem jest tez jego duża popularność wśród dzisiejszych mniej więcej 30-latek i zanik popularnosci obecnie - to będzie imię wyraźnie z pokolenia dzisiejszych mam i ciotek. Więcej skojarzeń różnych osób znajdziesz w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=11776477&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 17:28 Justyna- podobnie do Gaudencji nie znam żadnej, która byłaby choć troszeczke sympatyczna. Poza tym wydaje mi się takie "twarde" i "niesympatyczne" Jagna- świetnie pasuje do małej dziewczynki ale co jeśli Jagna będzie miała 70 lat?? I, co gorsza co jeśli zapragnie zostać choćby uniwersytecką Panią Profesor i w pewnym momencie pozna pana o nazwisku, które także będzie brzmiało zdrobniale?? Jagna Maślanka?? Brzmi co najmniej tragicznie... A przecież nie wiadomo ani kim Mała będzie chciała wprzyszłości zostać ani tym bardziej jak bedzie miał na nazwisko jej Przyszły. No i jeszce ta baba Jaga... Innymi słowy: Jagna jak najbardziej tak , ale w przypadku gdy miałaby ona być zdrobnieniem od Agnieszki lub Jadwigi. Aurelia- zupełnie nie mam zastrzeżeń... Ślicznę imię!! Ergo: Aurelia. Zdecydowanie i jedynie Aurelia. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 17:56 Zdecydowanie Aurelia. Jagna - jak poprzedniczki. Justyna baardzo mi się nie podoba. Pozdrawiam. Emilia, mama Leosia Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 21:19 Dla mnie z Twoich propozycji najładniejsze jest Aurelia(zdrobnienie Aurelka- rzadko nadawane i ładne w brzmieniu.Jagna jakoś kojarzy mi się z powieścią "Chłopi"Reymonta,za to podoba mi się podobne imię-Jagoda(córka Jagny Marczułajtis to Jagoda,a za imieniem Justyna nie przepadam,ale mogłoby być na drugie,np.Aurelia Justyna.Pozdrawiam,megi79,mama Lilianny Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Proszę bardzo o radę 09.02.05, 22:15 Zdecydowanie wybrałabym Jagnę, takie swojskie DD Potem Aurelię, bo pasuje zarówno małej dziewczynce (jest wdzięczne), jak i dorosłej kobiecie. Natomiast zdecydowane NIE dla Justyny, jakoś źle mi sie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Proszę bardzo o radę 10.02.05, 14:49 Widzę że większość osób jest za Aurelią a potem Jagną. Ciekawe dlaczego Justynka ma takie złe notowania...Dla mnie brzmi ślicznie i ma ładne zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Proszę bardzo o radę 10.02.05, 15:10 > Ciekawe dlaczego > Justynka ma takie złe notowania... Myślę, że to dlatego, że każdy z nas zna jakieś Justyny, a Jagny i Aurelie - niekoniecznie. I, jak pisze Gaudencja, to imię, które było jakiś czas temu popularne. Ja na Twoim miejscu zdecydowałabym się na Justynę właśnie, skoro tak Ci się podoba. Minusy Jagny już wymieniono wyżej, natomiast Aurelia ma moim zdaniem duże szanse, że niedługo będzie bardzo popularna i małych Aurelek będzie bardzo dużo (bo to imię podobne do Julii, Natalii, Emilii czy Amelii, które obecnie są "na topie"). Odpowiedz Link Zgłoś
maga30 Re: Proszę bardzo o radę 10.02.05, 19:57 Argumenty argumentami, a mnie i tak najbardziej podoba się Jagienka (dorzucę skojarzenie - "Krzyżacy"). Zgadzam się w większości z wypowiedziami, że babaJaga, że Maślanka (choć każde imię do Maślanki moim zdaniem źle pasuje i zawsze może Jaga zostać przy swoim), a mimo to z tych trzech wybrałabym Jagnę. Dlatego wybierz to, które jest dla Ciebie najpiękniejsze, które najlepiej Ci się zdrabnia, które jest Ci po prostu najbliższe. Czasami tak jest, że jedne imiona czujemy bardziej niż inne. Ja np. nie czuję imienia Aurelia, choć nie mogę powiedzieć, że mi się ono nie podoba. Z kolei Justyna ma rzeczywiście ładne zdrobnienia (Justynka, Justysia, Justa), ale - tak jak pisały już wcześniej dziewczyny - to imię dość popularne w rocznikach okołotrzydziestolatek, więc jestem z tym imieniem zbyt osłuchana. Ale dobrze mi się kojarzy. Koniecznie napisz, co zdecydowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Proszę bardzo o radę 11.02.05, 11:42 Mam dokładnie takie samo zdanie jak Gaudencja. CZyli Aurelia - znałam kiedyś jedą, była symatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś