zaino 22.02.05, 21:34 Tak swoją córeczkę nazwała Marysia Seweryn. Co myślicie o tym imieniu? Ja spotkałam do tej pory tylko dwie Jadzie. I przyznam szczerze, że imię to kojarzy mi się z takim niedorobieniem życiowym, rozlazłością. Jakie są Wasze spostrzeżenia na temat Jadwig? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja_mniam Re: Jadwiga 22.02.05, 21:38 Jadwiga - pięknie. Jadzia - fatalnie. Ja znam 3 Jadwigi (z czego najmłodsza po 40-tce), jedna faktycznie rozlazła, ale dwie są super. Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: Jadwiga 22.02.05, 21:40 To już było-może najpierw sprawdz w wyszukiwarce,nim coś napiszesz?Z tego co wiem to zasada tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jadwiga 22.02.05, 21:42 UWIELBIAM to imię!! Zwłaszcza zrobnienia Wisia, Wiga oraz Jagoda, nawet Jadzia nie jest takie najgorsze Natomiast co do samych Jadwig to wręcz odwrotnie. Znam 4 z czego 1 ma coś około 25 lat i jest wulkanem energii, druga to Moja Prababcia (przecudowna, przeciepła i przeurocza) 3 to przyjaciółka babci (swego czasu podobno najpiękniejsza kobieta w całym mieście) natomiast 4 to Moja Teściowa (przefantastyczna osoba) Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: Jadwiga 22.02.05, 21:44 Nie czytałaś co napisała gaudencja?Przypomnę ci :Zapraszamy do zakładania wątków, lecz najpierw prosimy o: ▪ sprawdzenie przy pomocy wyszukiwarki, czy nie ma już takiego wątku; a jeśli jest i można się do niego dopisać, o ▪ dopisanie się do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jadwiga 22.02.05, 21:47 Ojjj ale nie było samodzielnego wątku na ten temat. A z tego co pamietam watek dotyczył reakcji na reakcje Takze swoj podpis uwazam za w pelni uzasadniony. Aha i nie baw sie aż tak w policjanta... w koncu to Gaudencja jest moderatorem tego forum i uwazam ze swoja funkcje wypelnia niemal idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: Jadwiga 22.02.05, 21:50 idaa ja pisałam do autorki postu,nie do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 23.02.05, 22:14 alex41 napisała: > dlaczego NIEMAL idealnie? Hehe, tez miałam o to zapytać, ale nie chciałam Cię, Idooo, stawiać w trudnej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Jadwiga 24.02.05, 11:10 Z tej prostej przyczyny, że uważam, iż nie ma ideałów poza Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 23.02.05, 16:28 Kojarzy mi się to imię z wdziękiem, energią i duuużym urokiem osobistym. Prawdopodobnie dzięki małej Jadwini (teraz pewnie mniej więcej 10-letniej), którą kiedyś miałam okazje poznac. Cudna dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Jadwiga 23.02.05, 17:32 W dalszej rodzinie mam okolo 14-letnia krewna na ktora wszyscy mowia Jadźka i to bardzo obrzydza mi to imie ale bywają gorsze imiona :] Odpowiedz Link Zgłoś
malutka156 Re: Jadwiga 23.02.05, 18:45 o boshe...co wy pogłupieliscie!!! Takie starodawne imiona..!!!To by ło modne 20 lat temu ale nie teraz....co taki maluszek zrobił zeby nazwać go Włodzimierz, Jadwiga albo Marysia...no poprostu...echh...współczóje tym dzieciom...=/ POZDRÓFFKI =** Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 23.02.05, 19:17 Nie 20, tylko 60. A teraz moda wraca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
igakinga Re: Jadwiga 23.02.05, 22:48 zaino- podobno Iga to zdrobnienie od Jadwigi. pierwsze jak wiesz uwazam za super, drugie mi sie w ogole nie podoba. moim zdaniem dorosla osoba z takim imieniem ujdzie, ale dla dziecka beznadzieja. dobrze, ze ci sie zle kojarzy, to przynajmniej nie zmienisz Ige na Jadwige Odpowiedz Link Zgłoś
jaga211 Re: Jadwiga 24.02.05, 13:16 Wielkie dzięki ja mam na imię Jadwiga i mam 25 lat i nigdy nie uważano mnie za "niedorobienie życiowe" wielki dzięki. Jestem po studiach ekonomicznych, mam świetną pracę, przekochanego i najprzystojniejszego męża i co najważniejsze jestem w 11 tygodniu ciąży NIE ŻYCZĘ SOBIE ŻEBY KTOKOLWIEK JADWIGI UWAŻAŁ ZA " NIEDOROBIENIE ŻYCIOWE" Nie lubiałam swojego imienia w dzieciństwie, ale teraz jest ok. i jestem z niego dumna (może zmądrzałam. A nadodatek mam nazwisko po mężu JAGIEŁŁO. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Jadwiga 24.02.05, 14:17 cos pieknego pozdrawiam cie, Jadwigo. podobaja mi sie takie zyciowe sploty. ps. tez mysle, ze zmadrzalas, jesli chodzi o stosunek do wlasnego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Jadwiga 24.02.05, 14:37 Jadwigo, masz piękne imię - sama rozpatrywałam je dla ewentualnej córeczki. Pozdrawiam cieplutko Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Jadwiga 26.02.05, 17:48 A ja jestem Anna Jadwiga Maria. O ile pierwszego imienia nie znoszę niemal od urodzenia, to z drugim - z biegiem lat (wielu!) coraz bardziej się identyfukuję. Otrzymałam je na pamiątkę ukochanej cioci mojego ojca, która zmarła jeszcze przed moim urodzeniem, sama też miałam ukochaną ciocię (ze strony mamy) o tym imieniu, a moja córka przybrała je sobie przy bierzmowaniu. Żałuję, że nie udało mi się namówić rodziny, aby nazywała mnie Jagą, teraz byłabym babcią Jagą, he, he. Trzecie imię obcięły mi władze peerelowskie, które pozwalały tylko na dwa. Ale połączenie Anna Jadwiga nawet mi się podoba. Pozdrawiam wszystkie Jadwigi, a najbardziej te malutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
pelegrino Re: Jadwiga 02.03.05, 15:05 Miałam mieć na imię Jadwiga (po prababci, wspaniałej BARDZO ŻYCIOWEJ kobiecie), ale tata stwierdził, że Jadwigi są nieszczęśliwe Co za bzdura! W końcu nazwali mnie Magdalena, tez ładnie, choć nie tak orginalnie Jeśli chodzi o moje wrażenia, to imię Jadwiga uważam za piekne i kojarzy mi się z królową, a Jadzia jest moim zdaniem trochę staroświeckie ale sympatyczne, kojarzy mi się z bohaterkami filmów "w starym kinie".(Chyba była nawet jakaś piosenka o Jadzi Odpowiedz Link Zgłoś
a444 Re: Jadwiga 11.03.05, 15:05 Moja córeczka ma na imię Jadwiga i nie znosi,gdy się na Nią mówi Jagoda. Osobiście uważam,że lepiej mieć niespotykane imię niż modne i oklepane. Mam szacunek dla przeszłości, miłe skojarzenia z tym imieniem i uważam,że jest piękne. A moja córeczka jest zwinna, mądra i utalentowana plastycznie jak mało kto. Pozdrawiam wszystkie Jadzie! Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Jadwiga 12.03.05, 23:34 Nie przepadam za tym imieniem,a poza tym jakoś wyjątkowo nie pasuje mi do imienia pierwszej córki Marii Seweryn(Lena),dla mnie są jakby zupełnie "z innej beczki",pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Jadwiga 14.03.05, 16:21 Lena tak na prawdę ma na imię Helena. Zestaw helena i Jadwiga uważam wręcz za idelany. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Jadwiga 24.08.05, 20:39 Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie imienia. Otóż ponad rok temu też wypytywałam, jak będzie odebrane takie imię. We wrześniu urodziłam córeczkę, dałam jej na imię Jadwiga, po babci-prababci (ze strony męża), cudownej ciepłej kobietce, która niestety odeszła od nas w grudniu ubiegłego roku. Na forum spotkałam się z bardzo pozytywną opinią, w rzeczywistości ludzie są osłupieni słysząc jak wołam na mojego małego zbója "Jadwinia", czasem Inia. Nawet najbliżsi byli lekko zażenowani słysząc jakie imię wybraliśmy dla drugiej córi (pierwsza to Julita)Trochę mnie to nie dziwi, gdyż wokół same Dżesiki, Samanty, Oliwiery itp. Duża będzie Iga, bo jakoś nie pasuje mi Jagoda, aczkolwiek bardzo mi się podoba. Czasem w towarzystwie dla żartów wołamy na psotnika "Jadźka" ale znajomi wiedzą, że to na cześć słynnego W. Kowalskiego w "Samych Swoich". Dla uściślenia dodam, że moja córeczka urodziła się przed Jadwigą Seweryn. Bardzo pozytywnie reagują osoby starsze, komentując że to imię mądrych i szlachetnych kobiet: Jadwiga Śląska, Królowa Jadwiga itp. Pozdrawiam Jadwigii! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jadwiga 25.08.05, 11:00 Spodziewam się,że to może być przykre dla ciebie jak ludzie reagują osłupieniem. Ludzie często nie są zbyt taktowni (zwłaszcza obcy) i nie potrafią zapanować nad swoją reakcją , kiedy jakieś imię im się nie podoba. Moja Mama jest Jadwiga, ale mimo całego szacunku dla Mamy nie dałabym takiego imienia swojej córce. Absolutnie nie dlatego,że brzydkie! Po prostu inne imiona BARDZIEJ mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jadwiga 25.08.05, 14:23 Super, ze zdecydowalas sie na Jadwinie. Hmm, ludzie jak to ludzie, zdziwia sie i przywykna... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jadwiga 25.01.06, 09:25 Bardzo podobają mi się inne formy tego imienia: Jedwiga, Adwiga, Hedwiga, Hadwiga . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 30.08.05, 09:27 Setoriko, głowa do góry - ludzie naprawdę rzadko komentują imiona dzieci już trochę podrosłych. Jak zapewne wiesz, mój synek ma bardzo rzadkie imię i już od baaardzo długiego czasu ludzie nie okazują najmniejszego zdziwienia, kiedy się przedstawia (ma 7 lat), a tym bardziej nie trzeba ich przekonywać, że własnie tak ma na imię. Skoro wokół same Dżesiki, Samanty i Oliwiery, to faktycznie się nie dziwię; z kolei Ty pewnie jesteś zszokowana słysząc tego rodzaju imiona. Tu radą jest chyba.... zakolegowanie Waszej Jadwini z Jadwinią Marii Seweryn - a na poważnie, moze poszukanie innych mam Jadwiń, np. przez internet - one na pewno Wasz wybór będą przyjmować naturalnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: Jadwiga 25.01.06, 15:13 Zdecydowane, wiedzace co chca kobity, prace przez zycie do przodu jak czolg. To moje skojarzenia po kontakcie z 2 Jadwigami/Jadziami/Wisiami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdachm Re: Jadwiga 26.01.06, 12:23 Moja córeczka - 2,5 letnia ma na imię Jadwiga. Czasem na spacerze, gdy ludzie usłyszą jak ją wołam, wyglądają na zaskoczonych. ZAWSZE jednak czy to w urzędach, u lekarza, w sklepie spotykamy się z ciekawa reakcją - ludzie sami zagadują mnie mówiąc jakie to wspaniałe imię ma dziecko. Pozdrawiam wszystkie małe Jadzie - jak na razie żadnej innej z Gdańska nie udalo nam sie spotakć. pozdr Magda Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Jadwiga 26.01.06, 15:14 Nie podoba mi sie. Szczegolnie zas nie lubie zdrobnienia Jadzia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Jadwiga 26.01.06, 20:15 Gdybym miala corke Jadwige, mowilabym na nia- Dziunia. Przeslodkie i przesliczne zdrobnienie!! Gratuluje wyboru, takie imie trzeba docenic, nie zwazajcie na oslupione spojrzenia, ten typ tak ma )))! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka JadWIGA 03.08.06, 11:19 Coraz bardziej mi się podoba (w końcu zawiera Wigę, moją ulubioną). Nie lubię zdrobnienia Jadzia, ale chyba można ludzi przyzwyczaić, żeby tak nie mówili. Znam kilka Jadwig (poza moją ciocią, wszystkie dwudziestoparoletnie) i wszystkie są zaradne, inteligentne i przebojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Jadwiga 04.08.06, 10:22 Isia. A może kiedyś będę miała jeszcze córkę...? Przy tabletkach to jakieś 0,1% szansy, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jadwiga 15.08.06, 14:51 Pod warunkiem, że którejś zapomnisz albo np. weźmiesz w czasie zatrucia pokarmowego Jeśli nie, to 0% szansy... Odpowiedz Link Zgłoś
z_perspektywy Re: Jadwiga 16.08.06, 22:35 mam kolezanke, o dwoch corkach Tereska i Jadwiga. Wyjatkowo swietny zestaw. Baaardzo mi sie podoba.Bardzo mi sie milo zrobilo, ze nie wdalyscie sie dziewczyny w pyskowke z madraszka. Brawo!!! pierwszy raz widze cos takiego na forum Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan podobne. 17.08.06, 15:33 A szczegolnie mnie denerwuje zdrobnienie Jaga. Znam jedna Jage. Prawdziwa z niej baba-jaga. Odpowiedz Link Zgłoś