sylwiawm 24.02.05, 00:13 Nasze dziecko chyba będzie bez imienia. Nie możemy z męzem znaleźć imienia dla dziewczynki. Dla chłopca wybraliśmy Igor, ale okazało się ,ze bedzie dziewczynka i na tym stoi. Po prostu dziewczynka. Nawet spisaliśmy imiona, które nam się podobaja, ale ani jedno się nie pokrywa. Nasze gusta tak są rozbierzne, aż mnie to martwi, że nie znajdziemy imienia dla naszej córeczki. Może znacie jakieś strony gdzie jest bardzo duży wybór imion. My przejzelismy juz Skarbczyk imion i imiennik, ale to za malo. A może macie jakies sposoby aby przekonac męża i postawic na swoim, albo inne pomysły. A moze imiona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaro_ss Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 08:31 A może się ograniczycie do imion słowiańskich? Twedy zawęzi się obsza r poszukiwań i o kompromis łatwiej.... A mnie się zdarzyło tak, jak mi żona marudziła z jakimiś imionami dla dziewczynki rodem z dalekij zagranicy (Joanna), to tupnąłęm nogą i... jest chlopczyk :o) Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 09:38 Można zrobić tak - nie wypisywać imion ze skarbczyka, które Wam się podoboją, ale każde z was (osobno) przydziela wszystkim imionom dla dziewczynek które tam są punkty - od zera do pięciu, gdzie zero to "odpada całkowicie" a 5 "ekstra". Później sumujecie przyznane przez siebie punkty i wygrywa to które dostanie ich najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 11:17 Nie bedę się powtarzać, bo to się torszeczkę mija z sensem ale za to oto link do wątku dotyczącego podobnego problemu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=20822071&a=20875087 P.S. A propozycje z "punktowaniem" imion uwazam za jak najbardziej trafioną Odpowiedz Link Zgłoś
mkosacka Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 11:56 U nas miał też być Igor ale wyszła IGA )) Pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 14:54 No wlasnie mialam zamiar zaproponowac Ige :] Co do wyboru imion moze wybierzecie to ktore bedzie mialo imieniny w dniu narodzin dziecka, ale tak malo kto teraz robi :] A moze wybierzcie imie ktore zaczyna sie na ta sama litere co nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 15:34 Skoro miał być Igor, to może... Iga? Śliczne, proste dziewczęce imię...!!! Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 15:35 Acha, dodam - u nas miała być Julia, wyszedł Juliusz - i wszyscy się cieszą )) Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 24.02.05, 17:56 Po pierwsze, koniecznie radziłabym przeglądanie tego rodzaju imionników RAZEM wspólnie i wspólne na bieżaco dyskutowanie - w żadnym wypadku robienie oddzielnych list imion i konfrontowanie ich. Ten sposób sprawdził się u mnie, a też i u Dorki z naszego forum. Po drugie, trochę inny i szerszy zestaw imion jest tu: pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_literę_A ...i przy dalszych literach. A po trzecie, na forum relatywnie czesto pojawiają się jako lubiane imiona takie, jak np. Marcjanna, Ligia, Łucja, Laura, Klara, nawet Eligia - może to Was do czegoś zainspiruje...? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 25.02.05, 12:17 Zrobiliśmy listy. Każdy swoje. Mąż stwierdził, że nie ma czasu na punktowanie każdego imienia. Nic się nie pokrywa. Mamy znalezc 20 imion. Ja już prawie mam. To są moje: Dobrusia, Gabrysia, Gracja, Ines, Julia, Kasandra, Laura, Larysa, Ligia, Lea, Maja, Matylda, Nadzieja Nel, Nikola, Salomea, Sandra To meża: Olga, Agnieszka, Weronika, Alicja, Angelika, Eliza, Patrycja,Wiktoria Zupełnie się róznia . Nie chcę aby nasza córeczka nie miala imienia, bo na razie na to sie zanosi Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 25.02.05, 13:15 Według mnie właśnie mało się różnią. Twoja Nikola i męża Angelika to dla mnie ta sama bajka. Tak samo Twoja Julia a jego Wiktoria. Zadziwiło mnie raczej jak bardzo dalekie od siebie są Twoje propozycje. Mężowi jak widać podobają się imiona bardzo popularne - obecnie (Julia, Wiktoria, Weronika), albo kilka lat temu (Patrycja Angelika). Ty szukasz chyba czegoś modnego i oryginalnego zarazem, moim zdaniem więc łatwo tu o kompromis. Może Amelia, Luiza, Kornelia? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 25.02.05, 15:49 Po 1 zastanów się dobrze zanim nazwiesz swoją córeczkę Kasandra, bo najbardziej znana z Kasandr (swoją droga brzydko odmienia się to imię) głosiła (wieściła??) tylko zło. Po 2 Nel jest imieniem- według mnie- nie pozwalającym odróżnić płci dziecka (brak mu końcówki "a"), a z tego co wiem-aczkolwiek moge się mylić- Rada Jezyka Polskiego nie włączyła go do zbioru akceptowanych żeńskich imion pozbawionych tejże końcówki. co do Ines myślę podobnie (zdaje się, że polską werskją tego imienia jest Inezja). Sandra, Nikola i Angelika (z którą nawiasem mmówiac sa problemy jesli chodzi o prawidłową wymowę) to natomiast imiona obecnie nie najlpiej kojarzące się (o czym, jeśli tylko chcesz możesz poczytać na forum). Julia, Ola i Weronika to z kolei imiona z "pierwszej dziesiątki" najpopularniejszych imion, wiec jesli nie chcesz aby wraz z Twoja córką do klasy chodziły 4 Ole, 2 Weroniki i 5 Julii to raczej unikaj tych imion. Gracja natomiast jest imieniem, z którym nasuwaja sie jednoznaczne skojarzenia. A co jesli Twoja Córeczka w przyszłosci będzie uwielbiała kolor czarny i powiedzmy będzie nie najszczuplesza (choć oczywiscie wcale a wcale Ci tego nie zycze) No a co do reszty imion to mam tylko jedna wskazowke: dluuuuugie, dluuuugasne rozmowy z mezem. Jesli nie masz na nie czasu to chocby i wysylaj sms'y w stylu "Proszę nazwijmy Naszą Córcię Gabriela, to takie piekne imie" ew po prostu "Gabriela- zdrobnienia- znaczenie (mozesz znalezc w internecie). Wedlug mnie mezczyzni wybieraja te imiona, ktore juz znaja, wiec jesli Twoja Maz sie z nimi oslucha wowczas prawdopodobienistwo, ze Mała zostanie dajmy na to Matylda wzrosnie. Ale tak na prawde najlepsze sa rozmowy, rozmowy i jeszcze raz rozmowy. Moze w koncu ktores z Was ustapi i przekona sie do Wybranych przez Druga Polowe imion?? Aha no i z podanych przez Twojego Meza imion (dość popularnych za wyjatkiem Elizy) wynika, ze szanse iz zgodzi sie na Dobrusie, Laryse i Salomeę (imiona dość że tak powiem dziś raczej niespotykane)są raczej nikłe... Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 26.02.05, 11:48 Zgadzam się z Idą. Mogę jedynie dodać, że w moim przypadku takie delikatne oswajanie meża z wybranymi przeze mnie imionami odniosło całkiem niezły skutek, mimo że oprócz oporów męża miałam jeszcze do pokonania teściową, której gusty imiennicze są, delikatnie mówiąc, nieco odmienne od moich... Pozdrawiam i życzę udanych wyborów Aurelka Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: BRAK KOMPROMISU :(((( 25.02.05, 20:04 A ja proponuje dac dwa imiona jedno ktore sie podoba tobie a drugie ktore chce maz np.Laura Eliza,Lea Weronika,Olga Gracja,Alicja Julia itp.kombinacji jest duzo a wy przestaniecie sie spierac. Odpowiedz Link Zgłoś