gopio1 04.03.05, 10:53 Kto wie, kiedy obchodzi imieniny Maja? I czy ma to zwiazek z Maria? No i jak poprawnie brzmi w dopelniaczu (kogo?): Mai czy Maji? Jakich zdrobnien uzywacie? Mam na mysli te bardziej oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barcellona Re: Maja 04.03.05, 11:00 Maja obchodzi imieniny 9 kwietnia, wiem bo sama mam tak na imie Z imieniem Maria nie ma nic wspólnego, są to dwa rózne imiona!! Mimo, że na Marysie często mówi sie Majka podobnie jak na Maje. Osobiście często próbowano ze mnie zrobić Marysie, myśląc że sobie tak zdrabniam Marie, ale Maria to moje drugie imie a na pierwsze mam właśnie Maja. Teraz to imie robi się popularne wśród dzieciaczków, więc juz nikt nie robi ze mnie Marysi. A dopełniacz to MAI !!!! Jest to wyjątek, tak samo jak Gai, Kai. Zdrobnienie: Majka, Majeczka, Majusia (ale za tym nie przepadam), Majeńka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maja 04.03.05, 15:02 barcellona napisała: > A dopełniacz to MAI !!!! Jest to wyjątek, tak samo jak Gai, Kai. To reguła, nie wyjątek, ale poza tym prawdę prawisz Odpowiedz Link Zgłoś
achoc Re: Maja 06.03.05, 11:30 hej, mam córeczkę Maję - ma teraz roczek, kiedy będąc w ciąży myślałam o tym imieniu, jedyne, co mi się nie podobało to imieniny Mai.... w kwietniu. Miesiąc maj jest właśnie od imienia Mai - bogini wiosny. Postanowiłam więc, że nasza Maja będzie obchodziła swoje imieniny 30 maja (żeby było ciekawiej to dzień, w którym się poczęłaMaja to naprawdę urocze imię - polecam wszystkim rodzicom Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: Maja 07.03.05, 10:11 Ja tez mam coreczke-Majeczke. Uwielbiam jej imie. Glownie mowie do niej Maju lub Majeczko. Bardzo nie lubie natomiast zdrobnienia Majka. Jak sie urodzila, to wpatrzona w mala buzke mowilam: moja Maja... moja mala Maja... A poniewaz jeszcze ja karmie piersia, to uwielbiam mowic do niej najczulej jak potrafie: Majeczko, moja coreczko, choc do mamy , dam Ci mleczko... Odpowiedz Link Zgłoś
e-malina Re: Maja 07.03.05, 18:44 Cześc Moja Maja kończy roczek 13 maja. Jest urocza i mówię do niej Majuś , Majeńko i tym podobnie. Pozdrawiam wszystkie Majunie. Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: Maja 07.03.05, 22:03 Moja córeczka Maja ma juz 5 lat.Jej imie zdrabniam Majeczko, czasem wołamy na nią Majecznica lub Mainka. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenki1 Re: Maja 15.03.05, 23:20 Moja Maja ma 7 miesięcy i jest urocza, uwazam, ze imię też jest "fantastyczne", ale Maja jest pulchniutkim grubaskiem i nabralismy w domu maniery mówienia do niej Majki, to nie najlepiej - wiem, naturalnie mówimy Maju, Majeczko, Maja, ale to Majki często się pojawia i co najsmieszniejsze nikt nie czuje, zeby to była jakś męska forma - to sliczna dziewczynka, długie babskie rzęsy i te sprawy, ale taki zbój i jakoś to Majki pasuje - no wiem bez sensu. Moja Maja to skarb, starsza córka - Aleksandra też mi się podoba, mówimu Ola, Olinek (znowu meska forma - chyba czas wziąć się za robienie synka? pozdrawiam Majki i Olinki< olinek od Olinki, Majki od Majki Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Maja 16.03.05, 11:24 Przesliczne imie, które u mnie jest ulubionym zaraz po Idzie Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Maja 16.03.05, 12:33 Gdy bylam dzieckiem i slyszalam jak moj dziedek wrzeszczal MAJUCHA!!! - to wiedzialam, ze cos narozrabialam)))))))))))))))))))))) Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Maja 16.03.05, 12:51 to chyba jedno z bardziej popularnych imion nadawanych obecnie dziewczynkom. [moim zdaniem, pierwsza dziesiątka murowana]. to na pewno wada. Odpowiedz Link Zgłoś
imzd Re: Maja 18.03.05, 14:13 Moja córcia ma właśnie tak na imię ma 2,5 roku nazywamy ją Majecznik Majus (poispolitus) Majciuś i właśnie na tego Majciusia ostatnio się zbuntowała mówi do mnie nie jestem Majciuś tylko Maja Z charakteru moja córka jest czysta pszczółka Maja Poza tym nigdy nie spotkałam niemiłej Mai (a ucze w szkole więc spotykam sporo dzieci) pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: Maja 24.03.05, 10:19 Moja 4.5 m-czna corcia Maja to istna pszczolka jest tlusciutka, energiczna i usmiechnieta. Mowimy do Niej: Majeska, Majatko sliczne dziewczatko, Majeczka. A gdy za bardzo rozrabia spiewamy Jej: "co to sie dzieje - Maja szaleje..." Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 piosenka 24.03.05, 10:40 A pamiętacie tekst piosenki o Mai? W refrenie było jakoś tak: Majka, nie jestem Ciebie wart, Majka, zmieniłbym dla Ciebie cały świat... Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś