07.03.05, 21:17
Bardzo podoba mi sie to imię. A Wam? Dla mnie jedyny minus, to że chyba nie da się zdrobnić, chyba że Esmeraldka lub Szmaragdzikwink
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: ESMERALDA 07.03.05, 21:22
      Można zdrobnić, można. Np. Esma (choc nie powiem, zeby takie zdrobnienie mnie
      zachwycało...). A co do samego imienia, to zawsze będzie mi się ono kojarzyc ze
      zdziwaczałą starą czarną kocicą mojej ciotki, noszącą to właśnie imię. Wydaje
      mi się więc odpowiednie dla analogicznych z charakteru osób, np. widziałabym z
      tym imieniem senator Marię Szyszkowską (mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam wink)
      • zonka8 Re: ESMERALDA 07.03.05, 21:30
        Chyba nikogo nie uraziłaśwink z wyjątkiem może Szyszkowskiejwink)) Mnie to imie kojarzy sie zupełnie inaczej, z postacią Esmeraldy z Dzwonnika z Notre Dame.
        A wczoraj w autobusie słyszałam jak młoda matka mówiła tak do swojej dwuletniej córeczki. Były chyba romskiego pochodzenia, obie bardzo brudne, ale sympatyczne, matka cały czas mówiła cos do dziecka, a mała strasznie się śmiałasmile
    • silwe_iwo Re: ESMERALDA 07.03.05, 22:17
      Witam. Imię nie jest brzydkie, ale będzie mi się kojarzyło z telenowelą i
      koniec,nie dałabym tak dziecku na imię za nic w świecie.
      • abiela Re: ESMERALDA 08.03.05, 10:10
        Niestety widze przed oczami kruczoczarna kobiete na szklana kulauncertain Mimo ze
        znalam jedna Esme.
    • a_weasley Śliczne. Jak budyń z soczkiem ;-) 08.03.05, 09:43
      Piękne imię. Jak nie przymierzając Izaura. Idealne na pseudonim do telefonu 0-700.
      • a_weasley A coście sobie myśleli ;-) 08.03.05, 09:44
        "Wróżka Esmeralda prawdę powie, 0-700-123456, koszt połączenia 4,88 zł za minutę".
        • cysia.b Re: A coście sobie myśleli ;-) 08.03.05, 09:50
          Moje skojarzenia to telenowela i kicz
          • martka_k Re: A coście sobie myśleli ;-) 08.03.05, 12:12
            2 100% popieram smile
      • idaaa Re: Śliczne. Jak budyń z soczkiem ;-) 08.03.05, 10:25
        Heh nie ma to jak piękne imie w stulu Isaury, Esmeraldy... Że ja go nie
        rozważałam szukając imienia dla Mojej Córci??
        • illka1 Re: Śliczne. Jak budyń z soczkiem ;-) 08.03.05, 10:57
          Kojarzy mi sie wyłącznie z brazylijskimi serialami a do tego jest bardzo
          długie, niezbyt ładnie można je zdrabniac i byłoby chyba ostatnie jakie dałabym
          córce..
    • basia027 Re: ESMERALDA 09.03.05, 01:15
      mi tez to imię kojarzy się z telenowelą!
      • madziarek_edziecko Re: ESMERALDA 09.03.05, 09:05
        Tylko i wyłącznie telenowela ...
    • vivyan Re: ESMERALDA 24.03.05, 14:43
      Imię całkiem ładne, tylko.... kiedyś czytałam takie bajkowo-czarodziejskie
      opowiadania G. Morcinka (swoją drogą polecam) i tam pare razy przewinęła sie
      właśnie Esmeralda. Tylko że to była KOZA smile))) I już mi sie na zawsze tak
      będzie kojarzyćsmile

pozdrawiam,
      V.
      • mamaemmy Re: ESMERALDA 24.03.05, 14:58
        vivyan napisała:

tam pare razy przewinęła sie
        > właśnie Esmeralda. Tylko że to była KOZA smile))) I już mi sie na zawsze tak
        > będzie kojarzyćsmile
        > HAHAHA!Ciekawe ile imion zostało spalonych przez takie bajki!Ja nazywając córeczke Emma nie wiedziałam,że w Muminkach była jakaś SZCZURZYCA EMMA!!!Straszne,prawda?smile
        • verdana Re: ESMERALDA 24.03.05, 17:13
          Miej litość nad własnym dzieckiem! W razie czego polecam zdrobnienie Esemesa.
          Bardzo współczesne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.