zonka8 07.03.05, 21:17 Bardzo podoba mi sie to imię. A Wam? Dla mnie jedyny minus, to że chyba nie da się zdrobnić, chyba że Esmeraldka lub Szmaragdzik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: ESMERALDA 07.03.05, 21:22 Można zdrobnić, można. Np. Esma (choc nie powiem, zeby takie zdrobnienie mnie zachwycało...). A co do samego imienia, to zawsze będzie mi się ono kojarzyc ze zdziwaczałą starą czarną kocicą mojej ciotki, noszącą to właśnie imię. Wydaje mi się więc odpowiednie dla analogicznych z charakteru osób, np. widziałabym z tym imieniem senator Marię Szyszkowską (mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam ) Odpowiedz Link Zgłoś
zonka8 Re: ESMERALDA 07.03.05, 21:30 Chyba nikogo nie uraziłaś z wyjątkiem może Szyszkowskiej)) Mnie to imie kojarzy sie zupełnie inaczej, z postacią Esmeraldy z Dzwonnika z Notre Dame. A wczoraj w autobusie słyszałam jak młoda matka mówiła tak do swojej dwuletniej córeczki. Były chyba romskiego pochodzenia, obie bardzo brudne, ale sympatyczne, matka cały czas mówiła cos do dziecka, a mała strasznie się śmiała Odpowiedz Link Zgłoś
silwe_iwo Re: ESMERALDA 07.03.05, 22:17 Witam. Imię nie jest brzydkie, ale będzie mi się kojarzyło z telenowelą i koniec,nie dałabym tak dziecku na imię za nic w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ESMERALDA 08.03.05, 10:10 Niestety widze przed oczami kruczoczarna kobiete na szklana kula Mimo ze znalam jedna Esme. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Śliczne. Jak budyń z soczkiem ;-) 08.03.05, 09:43 Piękne imię. Jak nie przymierzając Izaura. Idealne na pseudonim do telefonu 0-700. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley A coście sobie myśleli ;-) 08.03.05, 09:44 "Wróżka Esmeralda prawdę powie, 0-700-123456, koszt połączenia 4,88 zł za minutę". Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: A coście sobie myśleli ;-) 08.03.05, 09:50 Moje skojarzenia to telenowela i kicz Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Śliczne. Jak budyń z soczkiem ;-) 08.03.05, 10:25 Heh nie ma to jak piękne imie w stulu Isaury, Esmeraldy... Że ja go nie rozważałam szukając imienia dla Mojej Córci?? Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Śliczne. Jak budyń z soczkiem ;-) 08.03.05, 10:57 Kojarzy mi sie wyłącznie z brazylijskimi serialami a do tego jest bardzo długie, niezbyt ładnie można je zdrabniac i byłoby chyba ostatnie jakie dałabym córce.. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: ESMERALDA 09.03.05, 09:05 Tylko i wyłącznie telenowela ... Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: ESMERALDA 24.03.05, 14:43 Imię całkiem ładne, tylko.... kiedyś czytałam takie bajkowo-czarodziejskie opowiadania G. Morcinka (swoją drogą polecam) i tam pare razy przewinęła sie właśnie Esmeralda. Tylko że to była KOZA ))) I już mi sie na zawsze tak będzie kojarzyć pozdrawiam, V. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: ESMERALDA 24.03.05, 14:58 vivyan napisała: tam pare razy przewinęła sie > właśnie Esmeralda. Tylko że to była KOZA ))) I już mi sie na zawsze tak > będzie kojarzyć > HAHAHA!Ciekawe ile imion zostało spalonych przez takie bajki!Ja nazywając córeczke Emma nie wiedziałam,że w Muminkach była jakaś SZCZURZYCA EMMA!!!Straszne,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: ESMERALDA 24.03.05, 17:13 Miej litość nad własnym dzieckiem! W razie czego polecam zdrobnienie Esemesa. Bardzo współczesne. Odpowiedz Link Zgłoś