vanike 22.03.05, 10:34 Cześć. Oczekuję potomka w lipcu. Będzie to dziewczynka. Wybraliśmy imię Eliza, ale po przeczytaniu opisu na stonie: www.imiennik.pl/index.php?ids=1 zaczęliśmy mieć z mężem spore wątpliwości. Gdyby nie to, że opis (anna i paweł zgadza się odpowiednio w 98% i 100%)... Szukałam już 2 dni "dokładnego" opisu do Amandy i Jowity - bezskutecznie. Tylko same ogólniki Może ktoś zna jakiś link... albo opisze osobę o imienu Amanda lub Jowita z własnego doświadczenia. Z góry dziękuję. Vanike Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matilda2003 Re: amanda i jowita 22.03.05, 13:10 Witaj! Długo już przeglądam to forum i bezskutecznie szukałam imienia Jowita. Ja sama mam tak na imię juz 30 lat. Dlatego może nie będe do końca bezstronna. Moi rodzice nadali mi to imię po lekturze ksiązki "Jowita" Stanisława Dygata. To piękna ksiazka o miłości. Generalnie jest nas bardzo mało. W całym swoim życiu poznałam tylko jedną Jowitę. Nigdy nie spotkałam się z negatywnymi opiniami na temat mojego imienia. Raczej mówiono ze to ładne , niespotykane imię. A jaka jest Jowita? Jowita jest osobą pogodna, pozytywnie nastawioną do zycia. Przyjaciólka, koleżanka, powierniczka. Osoba bardzo dobrze zorganizowana, obrotna, radząca sobie w życiu. Jowita jest osobą która na pierwszym miejscu stawia rodzinę i jej dobro. Jowita jest dobrą matką i kochającą żoną. Jowita ma też swój charakterek, jest czasami zaborcza i lubi postawić na swoim. Ja tak właśnie widze siebie. Nigdzie nie znalazłam opisu swojego imienia i nie wiem co oznacza. Ale uważam ze to ładne imię i naprawdę nie spotykane. Pozdrawiam i życze trafnego wyboru. Jowita Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: amanda i jowita 03.09.05, 19:16 matilda2003 napisała: >Moi rodzice nadali mi to imię po lekturze ksiązki "Jowita" Stanisława Dygata. Stanisław Dygat napisał książkę "Disneyland" a nie "Jowita". "Jowita" to tytuł filmu na podstawie tej książki. To tak na marginesie. I też uważam, że to ładne imię i naprawdę nie spotykane. Tym bardziej, że też mam tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: amanda i jowita 22.03.05, 14:53 No tak ale na podanej przez Ciebie stronie część imion ma identyczny opis ( z tego co pamietam Ewa i Maria dla przykladu) tak wiec nie przejmowalabym sie za bardzo... Z reszta to jest zwyczajanie nie mozliwe aby wszystkie osoby noszace to samo imie byly do siebie tak podobne aby mozna bylo stworzyc ich wspolny opis. Dla przykladu moja znajoma Ania jest energiczną, pełną optymizmu uroczą kobietą a Ania z jaką miałam przyjemność chodzić razem do klasy w LO była jej zaprzeczeniem- flegmatyczka, ktora zawsze wszystko i wszystkich widziala w jak najciemniejszych barwach P.S. A tak na marginesie to zastanowcie sie moze jeszcze nad Amanda, bo z tego co mi sie wydaje to imie nie cieszy sie najlepszym "odbiorem" przez społeczeństwo. No ale oczywiscie to Wasze dziecko i Wasza decyzja Trzymam kciuki ażeby dzidziuś był zdrowy, bo to jest przeciez najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka na marginesie... 22.03.05, 15:14 idaa napisała: > P.S. A tak na marginesie to zastanowcie sie moze jeszcze nad Amanda, bo z tego > co mi sie wydaje to imie nie cieszy sie najlepszym "odbiorem" przez > społeczeństwo. A właściwie przez społeczeństwo na tym forum,gdzie królują Bronie,Kazie,Józki.. Moze tak nazwiecie córeczkę:Józia lub Bronia?Na forum będą piszczeć z uciechy...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: na marginesie... 22.03.05, 15:25 Oj, znowu się zaczyna... A tak na marginesie, ani Kazia, ani Józia mi sie nie podoba (o Broni sie nie wypowiem, bo tak ma na imię moja babcia), ale Amanda kojarzy mi sie wyłącznie z amerykańskimi serialami. Imie jest wprawdzie pochodzenia łacińskiego ("godna kochania"), ale nie ma tradycji w polszczyxnie sprzed zalewu seriali. Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: na marginesie... 22.03.05, 15:28 Ja tam oprócz Dynastii nie pamietam serialu z Amandą,więc niewiem skąd masz takie porównanie?Może podasz kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: na marginesie... 22.03.05, 15:32 A masz przykłady Amandy sprzed Dynastii? Ja wiem, że było to imię popularne w Stanach w latach 80. Kiedy zaczął się zalew seriali, rzadko były najnowsze, więc też wypadały na lata 80. Seriali nie oglądam, ale na studiach dorabiałam sobie korektami, między innymi romansów. Od Amand sie roiło. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: na marginesie... 22.03.05, 15:35 Amanda brzmi moim zdaniem kiczowato. Jowita w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
madraszka Re: na marginesie... 22.03.05, 15:46 No własnie-a nie mówiłam?Tego typu imiona nie podobają się tutaj na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: na marginesie... 22.03.05, 15:50 aniadm napisała: > A masz przykłady Amandy sprzed Dynastii? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18988802&a=20556930 - to imię pojawiło się w Polsce co najmniej 100 lat temu. Niemniej zgadzam się, ze mało kto o tym wie i w tej chwili będzie się raczej kojarzyć kiczowato. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: na marginesie... 22.03.05, 16:06 madraszka napisała: > A właściwie przez społeczeństwo na tym forum,gdzie królują Bronie,Kazie,Józki.. > Moze tak nazwiecie córeczkę:Józia lub Bronia?Na forum będą piszczeć z uciech > y...)))) No cóż, wiem, że to nie takie piękne imiona, jak Dżesika, koleżanko klacydo )) I... czyżbyś to była Ty, mamoemmy??? Wszystkie trzy piszecie identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: na marginesie... 22.03.05, 22:12 Hehe Zapewniam Cię,Gaudencjo,że to nie ja Piszę pod mamaemmy i ewentualnie jako gość Danta na innych forach. Chociaż podobnie nie podobają mi się podane imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: na marginesie... 23.03.05, 19:20 Rzeczywiście moja druga córka będzie Kazia!! A trzecia to i może nawet Franciszka Pelegia a co sobie będę żałowała!! Jeszcze tylko pozamieniam imiona Moich chłopców z Filipa i Dawida na Sieciecha i Zenka i okej będzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: amanda i jowita 22.03.05, 15:57 idaaa napisała: > No tak ale na podanej przez Ciebie stronie część imion ma identyczny opis ( z > tego co pamietam Ewa i Maria dla przykladu) tak wiec nie przejmowalabym sie za > bardzo... Bo to są według autora "grupy imion o podobnych cechach"... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: amanda i jowita 23.03.05, 19:22 I dlatego też zwyczajnie nie wierzę w to ażeby tak szeroka grupa osób mogła mieć zbliżone do siebie charaktery (aczkolwiek oczywiście jest to tylko moje zdania) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: amanda i jowita 22.03.05, 15:56 vanike napisała: > Wybraliśmy imię Eliza, ale po przeczytaniu opisu na stonie: > www.imiennik.pl/index.php?ids=1 > zaczęliśmy mieć z mężem spore wątpliwości. Gdyby nie to, że opis (anna i > paweł zgadza się odpowiednio w 98% i 100%)... )) U Was też? Moim zdaniem opisy z tej strony też się dosyć dokładnie sprawdzają... Widzisz, tylko że to jest tak, ze zdaniem autora nie mozna za bardzo modyfikowac imieniem dziecka jego cech charakteru. Trzeba sie raczej wsłuchać w siebie i wybrać takie, jakie do dziecka pasuje najbardziej - w przeciwnym razie dziecko będzie się męczyć. > Szukałam już 2 dni "dokładnego" opisu do Amandy i Jowity - bezskutecznie. > Tylko same ogólniki Tak dokładnego (i nieprzesłodzonego) opisu, jak w "imienniku" nie znajdziesz nigdzie... A jeśli mogę powiedzieć coś od siebie, to popieram bardziej Amandę (przy uwzględnieniu skojarzeń) lub Jowitę, niż Elizę... Z podobnych do Amandy, ale nie kojarzących się aż tak serialowo imion jest Amata i Amaranta, a nawet Amadea - może któreś Ci się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: amanda i jowita 22.03.05, 20:27 Kilka kwestii (w myślnikach, żeby było bardziej przejrzyście ): - przeglądałaś więcej opinii o imionach (nie tylko Elizę, Piotra i Annę)? Na stronie większość opisów jest silnie krytycznych, bardzo optymistycznych chyba nie ma . Na tle charakterystyki wielu innych imion Eliza wypada całkiem nieźle . - wierzysz w takie opisy? Ja - nie. Traktuję to z dystansem, trochę jak zabawę. To, że charakterystyka mojego imienia w dużej mierze się sprawdziła, nic jeszcze nie znaczy - bo mogę znaleźć na tej samej stronie charakterystyki, które pasują do mnie bardziej. Wreszcie, weź pod uwagę wszystkie Anie, Agnieszki, Kasie, które znasz (czy inne popularne imiona) i zastanów się, czy te osoby są do siebie podobne. Dla mnie jednym z "dziwniejszych" imion jest Monika - dziewczyny o tym imieniu, które spotykałam, były naprawdę różne... - jeśli chodzi o mój gust, Eliza to naprawdę ładne imię - z trzech przez Ciebie wymienionych najładniejsze, na dodatek z najciekawszymi zdrobnieniami (Ela, Elizka, Elisia - to lubię szczególnie, Isia, Liza, Elka itd.) - o zdrobnienia w wypadku Amandy i Jowity trudniej. Ponadto imię Amanda u niektórych osób budzi negatywne skojarzenia - z kiepskimi romansami czy filmidłami i z modą na Amerykę w ogóle (i to mimo, że imię nie jest w Polsce zupełnie nowe - jedna z forumowiczek pisała, że jej babcia czy prababcia miała na imię Amanda). Warto to przemyśleć. Z kolei Jowita jest w moim odczuciu dość neutralna, ale od Elizy podoba mi się dużo mniej. Nie daj się sugerować żadnym opisom - wybraliście już Elizkę . Pozdrowienia! Tawi --- Forum MISH Forum polonistyczne i filologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
ppaffell Re: amanda i jowita 22.03.05, 21:07 No więc nie wybraliśmy Elizki Jak na razie wygrywa imię Jowita - a jak będzie - to się jeszcze okaże. Co do charakterystyk - one nie opisują ludzi w 100%, ale większość opisanych cech występuje u osób noszących dane imię. Nie znaczy to wcale, że oprócz wymienionych cech, osoby takie nie mogą mieć innych zupełnie nie opisanych w imienniku. Ale generalnie gdzieś wszystko jest zapisane jaki będzie nasz los - w tym pewnie też jaki będzie nasz charakter. Czemu więc nie wierzyć w opis, który czytając wydaje się dobrze nas określać ??? Pozdrawiam Paweł (hmm... ciekawe czy jestem jedynym facetem tutaj?) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: amanda i jowita 22.03.05, 22:41 > Ale generalnie gdzieś wszystko jest zapisane jaki będzie nasz los - > w tym pewnie też jaki będzie nasz charakter. Nie no, jeśli naprawdę w to wierzycie, to ja to szanuję (chociaż mam zgoła inne poglądy). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: amanda i jowita 23.03.05, 19:42 ppaffell napisał: > Pozdrawiam > Paweł > (hmm... ciekawe czy jestem jedynym facetem tutaj?) Nie, nie jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: amanda i jowita 22.03.05, 21:10 Przypomniało mi się, że była Amanda u Kieniewicza (czyli koniec XIX wieku), ale była to Niemka, w dodatku mieszkająca w Petersburgu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasko_mama Re: amanda i jowita 23.03.05, 22:47 Hej! Ja jestem mamą Amandy i uważam, że imie jest ładne i ma u nas rodzinną tradycję - tak miała na imie moja prababcia. Gaudencja przytaczała już mój post, ale powtórzę, że to stare łacińskie imie o pieknym znaczeniu, popularne na Pomorzu, zwłaszcza pod koniec XiXw. Sporo Amand było tez wtedy w Niemczech. A serialowe skojarzenia..., cóż kto ogląda to mu się kojarzy, ja nie miałam o tym pojęcia... Życze udanych wyborów! pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
vanike Re: amanda i jowita 24.03.05, 08:50 Dzięki za wszystkie posty! Na szczęście do lipca jest jeszcze trochę czasu... choć pewnie wolałabym ostateczną decyzję podjąć bez wątpliwości jak najszybciej. Pozdrawiam Vanike Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: amanda i jowita 24.03.05, 12:58 ale napisz nam koniecznie, co wybierzesz! Odpowiedz Link Zgłoś
vanike Re: amanda i jowita 24.03.05, 14:22 OK. Obiecuję, że napiszę! Pewnie sama będę pewna na 100% jak zobaczę akt z USC jak mąż z nim wróci Pozdrawiam Vanike Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: amanda i jowita 25.03.05, 11:05 Z tych trzech imion , które podałaś Jowita podoba mi sie najbardziej. Z Elizą mam niestety niezbyt ciekawe skojarzenia. Zycze udanego wyboru! Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: amanda i jowita 25.03.05, 16:28 Brzmienie imienia Amanda niezbyt mi się podoba, pomimo że znaczenie jest piękne. Jowita - nie ma ładnych zdrobnień (Jowitka? Witka? - nie bardzo). Zostańcie przy Elizce A z tymi opisami to chyba jest trochę tak jak z horoskopami w gazetach. Napisane są w taki sposób, żeby każdy odnalazł tam jakieś swoje cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-patrycji Re: amanda i jowita 27.03.05, 21:07 hej,ja mam na imię Eliza i jedno,co Wam moge powiedzieć (a raczej napisać) to po przeczytaniu opisu tego imienia nieźle sie uśmiałam).Tak szczerze to ten opis kompletnie do mnie nie pasuje,no może w 5 proc coś tam by się uzbierało.Moja rada: nie sugerujcie się tymi opisami,tak jak napisała jedna z dziewczyn wyżej gdyby człowiek się tym sugerował to np. wszystkie Anie byłyby takie same ,tak samo jak Kasie,Agnieszki itp.Świat byłby wtedy strasznie nudny).Nie wypowiadam się co do tych 3 wymienionych przez Was imion,bo po prostu nie wypada mi napisać,że najbardziej podoba mi się (no,zgadnijcie...) Pozdrowionka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: amanda i jowita 28.03.05, 12:45 Wybrałabym Jowitę. Nie zachwyca mnie to imię ale ja wogóle jestem wybredna ale przynajmniej nie jest z "tych modnych teraz" imion naszych babć wiec dziecko będzie miało inne imię. Co do Amandy nie podoba mi się. Jak wogółe zdrabniać to imię? Amandka,Amanduś...? jakoś tak dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
jasko_mama Re: amanda i jowita 28.03.05, 22:58 Hej! Tu jeszcze raz mama Amandy Wypowiem sie jeszcze w kwestii zdrobnień, pomysłowość jest nieograniczona, zaczęło sie od Amandusia, Dusia, Duśka, Amandzia, Amandka, Anda... U nas króluje Duska! Jest fajnie. A tak w ogóle to zdecydowałam sie na to imię również ze względu na brak zdrobnień (haha), tak mi sie wydawało pare lat temu... Ja mam na imie Barbara i cały czas denerwują mnie odmiany tego imienia Basia, Baska, Bacha... Tak więc każde imię można zdrobnić, życie podpowiada rózne rozwiązania. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
vanike wybór ostateczny 01.06.05, 10:28 Obiecałam, że napiszę co wybraliśmy. Co prawda został teoretycznie miesiąc do przyjścia małej istotki na świat, ale decyzja ostatecznie zapadła już jakiś czas temu (dzięki temu postowi między innymi). Będzie JOWITA. Teoretycznie powinna urodzić się w znaku raka, ale jak się pospieszy załapie się na bliźniaki. Póki co strasznie rozrabia w moim brzuszku... zobaczymy co z tego wyrośnie Dzięki Pozdrawiam Vanike (i mąż Ppaffell) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: wybór ostateczny 01.06.05, 11:37 Gratuluje wyboru i zycze szybkiego porodu! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: wybór ostateczny 01.06.05, 15:07 vanike napisała: > Obiecałam, że napiszę co wybraliśmy. > Co prawda został teoretycznie miesiąc do przyjścia małej istotki na świat, ale > decyzja ostatecznie zapadła już jakiś czas temu (dzięki temu postowi między > innymi). > Będzie JOWITA. Ładne imię! Gatulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wybór ostateczny 01.06.05, 17:55 Gratulacje! I życzę łatwego porodu Odpowiedz Link Zgłoś
vanike Re: amanda i jowita 03.09.05, 21:29 Póki co Nasza mała Jowita to bardzo pogodne dziecko. Trochę złośnica, gdy nie dostaje mleczka na czas Pozdrawienia dla wszystkich jej imienniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: amanda i jowita 03.09.05, 21:31 Śliczna jest Wasza Jowita i bardzo Wam gratuluję takiego maluszka! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: amanda i jowita 04.09.05, 10:42 W obecnych czasach imie Jowita jest nawet intrygujace Gratuluje coreczki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: amanda i jowita 04.09.05, 10:43 vanike napisała: > Póki co Nasza mała Jowita to bardzo pogodne dziecko. > Trochę złośnica, gdy nie dostaje mleczka na czas > Bardzo ładna córka i bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: amanda i jowita 05.09.05, 02:57 moim zdaniem te opisy imion są troche beznadziejne.wszystkie Elizy muszą być dokładnie takie? Odpowiedz Link Zgłoś
vanike Re: amanda i jowita 05.09.05, 08:47 bodomlake napisała: > moim zdaniem te opisy imion są troche beznadziejne.wszystkie Elizy muszą być > dokładnie takie? może i nie muszą ale teraz wiem, że imię Eliza nie pasuje do Naszej Jowity Odpowiedz Link Zgłoś