Dodaj do ulubionych

Leonard czy Leonardo?

29.03.05, 20:43
Witam. Jestem szczęśliwym tatą niemal półrocznego Leosia smile. Nasz syn ma na
imię Leonardo. Od jakiegoś czasu zastanawiamy się, czy nie popełniliśmy błędu
dając mu tak na imię.Poradźcie proszę - zostawić Leonardo czy zmienić na
Leonard? jak myślicie? I dlaczego? Zdecydowanie bardziej podoba nam się
Leonardo, bardziej też pasuje do nazwiska. Ale jak to imię bedzie odbierane
przez osoby, z którymi będzie się spotykał? Jak myślicie? Kwalifikuje się wg
Was do tej samej grupy, co Dżesika, Kewin i Brajan? Zmieniać (niechętnie)póki
mozna, czy zostawić? Pozdrawiam serdecznie i czekam na komentarze.
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Leonard czy Leonardo? 29.03.05, 20:55
      Na Twoim miejscu zmieniłabym imię - właśnie dlatego, że może być przez niektóre
      osoby odbierany negatywnie; mnie też kojarzy się z Dżesiką i Kewinem, a
      właściwie raczej - Esmeraldą i Alvarem wink albo Leonardem di Caprio. I po co
      synek ma tłumaczyć dziesiątki razy, że ma na imię Leonardo, a nie Leonard?

Leonard to piękne imię, nie potrzeba mu jeszcze dodatkowego "o" wink,
      przynajmniej nie w Polsce. A gdyby z jakiegoś powodu Wam nie odpowiadał, zawsze
      jeszcze Leoś może być Leonem (choć mnie Leonard podoba się dużo bardziej).

Podsumowując - ja byłabym za zmianą. Zwłaszcza, że się nad nią zastanawiacie -
      czyli macie powody, dla których chcielibyście imię zmienić.
    • gaudencja Re: Leonard czy Leonardo? 29.03.05, 20:57
      Jak najbardziej zmienić! Bo w wersji Leonadro kwalifikuje się do tej samej
      grupy, co Dżesika, Kewin i Brajan. No i Leonardo bardzo kiepsko brzmi z
      większoscią polskich nazwisk. A Leonard to bardzo męskie imię, no i na synka
      można mówic pieszczotliwie Leonardo w dalszym ciągu. Pozdrawiam Was i małego
      Leosia.
    • maknop Re: Leonard czy Leonardo? 29.03.05, 21:00
      Mój syn to Leonard i przyznam szczerze, że raczej nei dałbym na imie
      Leonardo... I tak jest to na tyle rzadkie imię, że zaskakuje, a z końcówką -o
      brzmi jak dla mnei już zbyt wyszukane... Imię to daje się zrabniac na tyle
      sposobów, ze spokojnie można nazwać dziecko Leonard, a potem nazywać go wg
      uznania: Leo, Lio, Leonardo, Nardi, Narduś, Lenuś, Lenek, Lew, Lwiątko, Leoś,
      Leonardinho wink Poważnie - wszystkie te formy sa uzywane przez nas, dziadków i
      znajomych wink Ucałuj małego wink A skąd jest Wasz Leonard? Na prawdę nie pasuje
      do nazwiska krótsza forma? Nasz to Leonard Knop i choć dziadkowie się
      straaaaaasznie wkurzali to tak zostało wink W Wielkanoc 14 miesięczny Lew zrobił
      pierwszy krok...
      • abiela Re: Leonard czy Leonardo? 29.03.05, 21:05
        Jestem takiego samego zdania. Dla mnie LeonardO brzmi zbyt latynosko i wlasnie
        nieco pretensjonalnie, zupelnie z innej bajki niz Leonard. Jesli macie taka
        mozliwosc, to zmiencie imie.

Ania
      • tataleosia Re: Leonard czy Leonardo? 29.03.05, 21:11
        Pasuje, ale lepiej brzmi z Leonardo - naprawdę smile.Ale czytam Wasze wypowiedzi i
        myślęsmile
        Gratuluję i Wam i Leosiowi - pierwszy krok to jest dopiero cośsmile. A jesteśmy z
        nad morzasmile. W naszej rodzinie duży aplauz i powszechna akceptacja
        imienia.Swoja drogą nie spotkaliśmy jeszcze imiennika naszego synka - kilku
        Leonków, żadnego Leonarda (ani z "o" ani bez "o" smile ). Miło wiedzieć, ze jest.
    • aniadm Re: Leonard czy Leonardo? 30.03.05, 10:57
      Chodzi mi po głowie jakaś stara piosenka. Nie mam pojęcia, czyja, wzięła mi się
      z czasów,kiedy dużo słuchałam "Powtórki z rozrywki"...

"Ach Leoś, Leoś - Leonardo,
      Vinci, Vinci - Wiśniewski..."

A tak na poważnie, to ja bym zmieniła. Leonardo zawsze możecie mówić. Chyba, że
      macie włoskie nazwisko.
    • aurelia_b Re: Leonard czy Leonardo? 30.03.05, 11:14
      Leonard - przecudne imię - i tyle fajnych zdrobnień.
      Ale Leonardo trochę mi pachnie brazylijską telenowelą.
      • cysia.b Re: Leonard czy Leonardo? 30.03.05, 11:53
        Jestem za zmianą. Leonardo brzmi, wybacz, nieco groteskowo...Oczywiście moim
        zdaniemsmile
    • madziarek_edziecko Re: Leonard czy Leonardo? 30.03.05, 12:07
      Nie jestem fanką tego imienia, nie zachwyca mnie w żadnej z form,ale po co
      zmieniać. Spodobało Wam sie Leonardo to niech tak zostanie.
      Wg mnie nie zalicza sie do jakiejś konkretnej grupy imion tj. mysle o czesto
      przytaczanej grupie "dżesikowo - brajanowej" (nie wiem tak naprawde co ma
      oznaczać ta grupa imion). Jesli komus podoba sie Leonardo to niech tak bedzie,
      komus Leonard i też dobrze.
      Ktos lubi imię Dżesika, Brajan; inny Franciszka, Tadeusza i jest ok.
      Każdy ma swój gust, a o gustach .. wiadomo.... smile

Pozdrawiam
      Madzia
    • martka_k Re: Leonard czy Leonardo? 30.03.05, 17:01
      Leonard jest super. Leonardo juz nie-poza tym dla doroslego mezczyzny,
      niezaleznie od nazwiska, lepiej pasuje Leonard... No chyba, ze nazywacie sie
      diCaprio...
    • roxana_br Leonard! 31.03.05, 02:44
      Nie wiem dlaczego, ale Leonard brzmi mi tak jakoś bardziej męsko. (?) ;o)
      Zdecydowanie bardziej mi się podoba. Z imieniem Leonardo mam jakieś niemiłe
      skojarzenia. Przez tego nieszczęsnego diCaprio.
      A w ogóle Leonarda z "o" zaliczyłabym do grupy Dżesik i Brajanów. Nie brzmi
      polsko. Natomiast Leonard - owszem.
    • idalkas Re: Leonard czy Leonardo? 31.03.05, 14:58
      Zmienić
    • tataleosia Re: Leonard czy Leonardo? 04.04.05, 12:32
      Witam ponownie. Bardzo wszystkim dziękuję za wypowiedzi. W domu burzliwa
      dyskusja - pewnie będziemy zmieniać. I w związku z tym pytanie: obawiam się, że
      zanim zdecydujemy może minąc to pół roku, kiedy bez problemu można zmienić imię
      (mamy czas do 7IV). Co zrobić, gdyby tak się stało? Ktoś umie podpowiedzieć?
      Gdzie się udać? DO USC? Jeśli tak, to jakiego? Zmieniliśmy miejsce zamieszkania
      po urodzeniu Leosia. I czy możemy nie dostać zgody na zmiane, czy tez jest to
      tylko formalnośc? Będe wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam. Tata Leosia
      • tawananna Re: Leonard czy Leonardo? 04.04.05, 14:38
        Nie jestem pewna, ale chyba w ciągu pół roku można zmieniać bez żadnego
        problemu, natomiast później jest konieczna argumentacja. W takiej sytuacji jak
        Wasza to raczej formalność.
      • gaudencja Re: Leonard czy Leonardo? 04.04.05, 16:39
        Trzeba jak najszybciej odezwać sie do USC i po prostu zapytać - warto zdążyć do
        7.IV., bo wtedy zrobicie to bez dodatkowych opłat (i od ręki). Jesli jednak Wam
        się nie uda, trzeba wziąć z USC pełny odpis aktu urodzenia i z tym odpisem i
        podaniem z uzasadnieniem (w tym przypadku jest to formalność, bo w szzcególnosci
        można zmienić imię, kiedy jest m.in. "o brzmieniu niepolskim"). Poza tym trochę
        więcej napisałam tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19807617&a=19810499
        - a które konkretnie władze samorzadowe odpowiadają za załatwienie tej sprawy,
        to już zależy od miejsca zamieszkania. W Warszawie jest to decyzja prezydenta, w
        innych miastach - zapewne burmistrza, a poza miastem, bo ja wiem? Wójta?
        • tataleosia Re: Leonard czy Leonardo? 04.04.05, 18:35
          Bardzo dziękuję smile Pozdrawiam.
          • aka10 Re: Leonard czy Leonardo? 04.04.05, 19:01
            Mieszkajac w Polsce-Leonard,mieszkajac np. w Hiszpanii - Leonardo smilePozdrawiam.
            • szczekuszka Re: Leonard czy Leonardo? 05.04.05, 08:47
              Ja tez jestem za Leonardem.
              Nie wiem gdzie rejestrowaliscie dziecko, ale moze ten urzad ma wlasna strone
              internetowa.
              Kosztowac Cie to bedzie 15 zlotych.
              I zrob to niezwłocznie. Jesli oczywiscie jestes powaznie zdecydowany co do
              zmiany imienia. Moim zdaniem Leonard pisany z polska brzmi dumnie, a Leonardo
              na polskie warunki hm...

Zmiana imienia dziecka

Wymagane dokumenty:

1. Protokół z przyjęcia oświadczenia rodziców o zmianie imienia (imion)
              dziecka (sporządzany w urzędzie stanu cywilnego).

2. Dokumenty rodziców stwierdzające tożsamość.

Opłaty:

- sporządzenie protokołu oświadczenia o zmianie imienia dziecka - 10,00 zł (cz.
              II, kol. 2, pkt. 2 załącznika do ustawy z dnia 9 września 2000r. o opłacie
              skarbowej - Dz.U. z 2000r. Nr 86 poz. 960 z późn.zm.),

- podanie o sporządzenie protokołu - 5,00 zł (cz. I, kol. 2, pkt 1 załącznika
              do w/w ustawy).

Miejsce złożenia dokumentów:

- urząd stanu cywilnego miejsca sporządzenia aktu urodzenia dziecka

Termin i sposób załatwienia sprawy:

- niezwłocznie

Uwagi:

1. Rodzice dziecka mogą w ciągu 6 miesięcy od daty sporządzenia aktu
              urodzenia złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego oświadczenie o zmianie
              imienia (imion) dziecka wpisanego do aktu w chwili jego sporządzenia.

2. Zmiana imienia może nastąpić tylko wtedy, jeżeli oświadczenie w tym
              względzie zostanie złożone przez ojca i matkę dziecka, lub lub matka dziecka
              nie pochodzącego z małżeństwa.

Podstawa prawna:

- Ustawa z dnia 29 września 1986r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz.U. z
              1986r Nr 36, poz. 180 z późn.zm.),

- Ustawa z dnia 25 lutego 1964r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 1964r.
              Nr 9, poz. 59 z późn.zm.).
            • szczekuszka Re: Leonard czy Leonardo? 05.04.05, 08:52
              I jeszcze jeden ciekawy link

www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=45--
              Piękne imię jest gwiazdą zawieszoną na skroni.

Jadwiga DEOTYMA Łuszczewska
    • reynevan_a Re: Leonard czy Leonardo? 07.04.05, 16:53
      Jeżeli imie Leonardo pasuje do nazwiska to nie zmieniaj. Zgrabne połączenie
      imienia i nazwiska to połowa sukcesu. Poza tym Twój syn, jak piszesz to już od
      jakiegoś czasu Leonardo... a więc nad czym się zastanawiasz??? Jak znudzi ci
      się jego imie to też mu zmienisz??
      • tawananna Re: Leonard czy Leonardo? 07.04.05, 20:33
        > a więc nad czym się zastanawiasz??? Jak znudzi ci
        > się jego imie to też mu zmienisz??

Ale to zupełnie inna sprawa... Zresztą przypuszcza, że syn autora wątku to od
        jakiegoś czasu - a dokładniej od pół roku - bardziej Leoś niż Leonardo wink.

I kwestia "pasowania do nazwiska" jest względna. Kilka osób już stwierdziło, że
        Leonardo pasuje tylko do diCaprio wink. Moim zdaniem trudno znaleźć polskie
        nazwisko, z którym Leonardo nie brzmi dziwnie czy pretensjonalnie...
      • tataleosia Re: Leonard czy Leonardo? 07.04.05, 21:17
        Pewnie, a co sobie będę żałował wink . A tak serio to mojemu synkowi na razie
        naprawdę bez róznicy, jak ma na imię smile. Imię Leonardo podoba nam się
        najbardziej. Ale poczytaj sobie poprzednie posty a będziesz wiedziała, z jakimi
        reakcjami się spotykamy(przy czym forumowicze sa kulturalnismile) . To chyba nie
        świadczy o mnie źle, że nie chcę narażac swojego dziecka w przyszłości na
        tłumaczenia: że z "o" na końcu, że tak, dobrze słyszeli, nie Leonard, a
        Leonardo. I uśmieszków: a co, po Di Caprio? I nie, nie przewidziałem tego. Za
        późno odkryłem forum smileImię Leonard to normalne, polskie imię, które baardzo
        lubię. I które nawet, jeśli zaskoczy, to syn - mam nadzieję - będzie nosił z
        dumą.Z Leonardo mogłoby być róznie niestety - jak widzę. Nie chcę, żeby miał
        nieprzyjemności przez nasze pomysły. Mam nadzieję, że moja motywacja jest
        zrozumiała. Nie wynika ze znudzenia. Tylko z troski o dobro dziecka.
        Pozdrawiam. I dziekuję wszytskim za wpowiedzi. Myślę, że mój syn będzei Wam
        kiedyś wdzięczny. A, jeszcze a'propo nazwiska - w naszy jest dużo "o". Dlatego -
        wg. nas - lepiej brzmi z Leonardo smile. Ale z Leonardem też jest nieźlesmileMaciej.
        • gaudencja Re: Leonard czy Leonardo? 07.04.05, 22:47
          Niech się mały Leoś dobrze chowa! Pozdrawiam serdecznie, gaudencja
    • tataleosia Re: Leonard czy Leonardo? 09.04.05, 12:43
      DZiękuję gaudencjosmile.
      Zdążyliśmy zmienićsmile . Ale gdyby ktoś nie zdążył, to podpowiem, ze decyzję o
      zmianie (u nas przynajmniej - miasteczko 10 tys.) wydaje starosta powiatowy
      (dzwoniłem się dowiedzieć). Składa się wniosek + znaczki skarbowe: za 30 zł za
      wydanie decyzji, 5 zł za coś tam (nie pamiętam)i po 50 gr za każdy załącznik. U
      nas decyzja zawsze jest pozytywna, rozpatrzenie trwa kilka dni. Pozdrawiam
      ciepło i jeszcze raz dziękuję. Maciej.
    • lukrecja_mniam Re: Leonard czy Leonardo? 10.04.05, 00:35
      bardzo dobra decyzja z ta zmiana.
    • tawananna Re: Leonard czy Leonardo? 10.04.05, 00:56
      Gratuluję szybkiej i trafnej decyzji! smile

Ucałuj ode mnie małego Leosia smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.