bi_scotti 03.09.25, 22:39 www.bbc.com/news/live/cpqnnllppnpt Wiem, ze w obliczu wszelkich innych tragedies around the world, ta sie jakos nie wyroznia. Niemniej dla tych, ktore (jak ja) kochaja Porgual, maja czulosc dla Lisboa jest to na pewno bardzo smutny news Peace. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dekoderka Re: Lisboa meu amor 03.09.25, 22:57 Tak, ta tragjedi jest szczególnie duke lëvizur. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Lisboa meu amor 03.09.25, 23:18 smutne mój syn przeżywa dodatkowo, bo jakieś dwa tygodnie temu jechał tym pojazdem Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Lisboa meu amor 03.09.25, 23:33 Juz 15 ofiar, ja tez przeżywam. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:21 Ofiar już 17. Ogromnie przykre, fajna ta Gloria była. Już teraz zła sława będzie się za nią ciagnąć Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 05:23 Straszne, teraz juz chyba kazdy bedzie sie bal. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 00:23 Boże, dopiero co jechałam tym tramwajem. Coś okropnego. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:06 typowi południowcy: sjesta, wino, tańce i zabawy wieczorne, a robić nie ma komu i cała infrastruktura leży powrót stamtąd do mieszkania w Polsce z normalnym ciśnieniem wody, nie zapychającym sie wc, nie wywalajacą się siecia energetyczna, sprawną winda i tramwajami nie wyglądającmi na złom nieremontowany od 1925 był naprawdę cudownym doświadczeniem jedyne co tam było lepsze to ichnia biedronka - a jedzenie? dobre i coś nowego, ale czy na dłusza mete lepsze od polskiego to wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:30 A w czym ta ichnia biedronka jest lepsza? Chyba tylko w tych rybach i krewetkach w lodzie. Poza tym smrod niemilosierny, pozalewane podłogi nie wiadomo czym. Brudno, po prostu brudno. Byłam w lizbonie w trzech biedronkach (pingo doce) i we wszystkich bylo tak samo. Jedynie aldi gdzieś na wsi byl czysty i wysprzątany. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:35 ooo bylam w jednym w sumie i bylo ekskluzywnie nawet Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:36 Akurat Portugalczycy niewiele mają z typowych południowców, ale troll musi nas*rać. Nawiasem mówiąc, w moim polskim mieście czekaliśmy ponad 5 lat na remont ruchomych schodów. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:39 Akurat Portugalczycy niewiele mają z typowych południowców aha, jasne i oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:43 No sek w tym, ze nie maja, sa mniej wrzaskliwi niz ich hiszpanscy sasiedzi, bardziej refleksyjni, osobiscie bardzo ich lubie. Tez w sumie nie widzialam jakiegos brudu w Lizbonie czy w Porto. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:57 Ja tez lubie Portugalczyków, ale brudno mają niestety. Na Maderze takiego brudu nie widzialam, czysto mają, porządek i nigdzie nie śmierdziało. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:28 Kurcze nie wiem, mieszkalam w Lizbonie przez chwile, zwiedzilam sporo miast i poza fatalnym hotelem (pdd wzgledem dzwiekoszczelnosci, nie czystosci), nie widzialam syfu. Moze go po prostu nie zauwazam? lol Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:45 simply_z napisała: > Kurcze nie wiem, mieszkalam w Lizbonie przez chwile, zwiedzilam sporo miast i p > oza fatalnym hotelem (pdd wzgledem dzwiekoszczelnosci, nie czystosci), nie widz > ialam syfu. Moze go po prostu nie zauwazam? lol > Zjechalam Portugal wzdluz & wszez sporo razy w kazdej porze roku, zdeptalam tez hiking here and there and everywhere Milosc zobowiazuje, eh. Anyway, najwiekszy portugalski syf zanotowalam w pewnych partiach Porto raczej tak nieodwiedzanych przez tourists. Ale nie byl to syf jakos significantly wiekszy niz regular syf w duzych miastach poza tourists beaten tracks. BTW, campground w Lisbon jest first class! Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
patrzyk Re: Lisboa meu amor 05.09.25, 11:54 Co to jest Lisbon? Jakieś pierdziszewo pod Ontario? Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:54 simply_z napisała: > No sek w tym, ze nie maja, sa mniej wrzaskliwi niz ich hiszpanscy sasiedzi, bar > dziej refleksyjni, osobiscie bardzo ich lubie. Tez w sumie nie widzialam jakieg > os brudu w Lizbonie czy w Porto. > Dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:46 Odezwala sie Grazka z blokowiska. Trzeba siedziec na dupsku, a nie jezdzic za granice, jak sie nie doroslo mentalnie do podrozowania. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 14:07 jak sie siedzi na all inclusive jak ty i nie wylazi z hotelu to tak mozna pisac, ale wystarczy pomieszkac tydzien poza hotelem, zeby zobaczyc cala degrengolade tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 14:28 Laska, jaki allinclusive? gdzie? bylam wielokrotnie i pomieszkiwalam nawet, bo robilam tam kurs portugalskiego..tak ze tego. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 14:36 zatem to kwestia portugalofilii: totalna miłość, WYPARCIE i nie zauważanie wad tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 14:40 btw poprawnie byloby:lusofili ale pewnie nie wiesz co to.. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:19 Jakieś 25 lat temu jechaliśmy egipskimi kolejami z Asuanu do Kairu. Mieli tam bardzo ciekawy system naprawiania zepsutych drzwiczek do instalacji elektrycznej. Pracownik kolei po prostu przychodził co 10 i z całej siły w nie kopał żeby się zamknęły. Robił tak non stop przez 10 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 17:41 Co ma Egipt wspólnego z Portugalią? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 17:38 Jacy k*wa typowi południowcy. Jak często sie takie wypadki tam zdarzają? Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 12:17 Kocham Portugalię i do wczoraj kochałam też tę kolejkę... Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:07 Nawet w takim wątku musiałaś wetknąć tej swój bełkot? Wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 13:14 Bodaj w Portugalii (albo północnej Hiszpanii) jechałem jakąś rozpadającą się kolejką linową (krzesełkową). Najbardziej fascynujący był kompletny brak obsługi. Zupełnie nikt tego nie pilnował. Odpowiedz Link Zgłoś
blasckbird13 Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 21:15 Wiem, że w obliczu wszelkich innych tragedii na świecie, ta się jakoś nie wyróżnia. Niemniej dla ty, które (jak ja) kochają Portugalię, mają czułość dla Lizbony, to na pewno bardzo smutna wiadomość. Pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Lisboa meu amor 04.09.25, 21:32 Znajoma jechała w tym właśnie tramwaju/ kolejce na jakieś 20-30 min przed wypadkiem. Nawet mają filmik z motorniczym, który chyba zginął. Dla nich to mega dziwne uczucie, takie odrealnienie, że mogli zginąć. Szkoda wszystkich ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś