forencja 01.04.05, 20:51 Niedawno zetknęłam się z takim imieniem. Na początku wywołało u mnie spore zdziwienie, ale później powoli zaczęłam się z nim oswajać. Czy podoba się Wam? Mi skojarzyło się ono z Petronelą: a może jest to imię, które jest jednym z jej wariantów? Jak myślisz, Gaudencjo? Istnieje jeszcze męska wersja, Petroniusz. Oba imiona są notowane w "Księdze naszych imion" Józefa Bubaka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Petronia i Petroniusz 01.04.05, 22:10 Bardzo ciekawe odkrycia imiennicze - tzn. Petroniusz jest w sumie dość znany z literatury (a w ogóle imię to jest nazwą rodową rzymskiego rodu Petroniuszów, która jest uważana za nazwę pochodzenia etruskiego), ale Petronia to MSZ bardzo fajny pomysł dla tych, którym podoba się niefunkcjonująca w polszczyźnie Petra. A Petronela to pierwotnie zdrobnienie od Petronii... Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Petronia i Petroniusz 02.04.05, 08:43 A myślałam, że to Petronia jest zdrobnieniem od Petroneli, a nie vice versa Dzięki za informację, fajnie jest się dowiedzieć czegoś nowego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronia i Petroniusz 30.08.05, 23:30 Chodzi za mną bardzo ta Petronia; może ją trochę polansujemy na forum ;P Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Petronia i Petroniusz 31.08.05, 08:58 gaudencja napisała: > Chodzi za mną bardzo ta Petronia; może ją trochę polansujemy na forum ;P Jestem za )) Za mną chodziła mniej więcej gdzieś na przełomie roku 2004-2005, bo wtedy usłyszałam po raz pierwszy o pewnej Petronii Teraz prawie w ogóle zapomniałam o tym imieniu, a tu zaskoczenie - wchodzę i widzę mój wątek Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Petronia i Petroniusz 31.08.05, 14:38 Za mna tez chodzi caly czas, dolaczam do lansowania! Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Petronia i Petroniusz 21.09.05, 09:53 Petroniusz jeszce może być,ale Petronela brzmi naprawdę okropnie Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Petronia i Petroniusz 21.09.05, 14:13 za moim mezem "chodzi" PETRA. po prostu sie uparl, ze jak bedzie dziewczynka, tak wlasnie ja nazwiemy. ja mam uczucia mieszane. na razie mamy synka Adasia, w przyszlym roku planujemy drugie, ciekawe czy urodzi sie mala Peterka ps. maz to Piotr a ja Maja ! maja i Adaś 16m. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Petronia i Petroniusz 21.09.05, 15:09 majarzeszow napisała: > za moim mezem "chodzi" PETRA. po prostu sie uparl, ze jak bedzie dziewczynka, > tak wlasnie ja nazwiemy. ja mam uczucia mieszane. na razie mamy synka Adasia, w > > przyszlym roku planujemy drugie, ciekawe czy urodzi sie mala Peterka > Ja gorąco polecam Petronię. Można na nią wołać Petra. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Petronia i Petroniusz 24.11.05, 11:23 theodorka napisała: > Ja gorąco polecam Petronię. Można na nią wołać Petra. ...choć w sumie Petronia brzmi od Petry o wiele ładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronia i Petroniusz 20.09.06, 22:33 Petra jest trochę jak... spetryfikowana? Nie jestem w stanie dobrze opisać skojarzeń, ale imię to brzmi mi dobrze tylko na gruncie jezyków innych, niż polski (nie wszystkich oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Petronia i Petroniusz 24.11.05, 11:27 Petroniusz podoba mi sie bardziej niż żeńska forma tego imienia. Petra nie podoba mi sie zupełnie, kojarzy się z lalką typu "Barbie", co skutecznie odstrasza mnie od tego imienia . Nie jestem równiez zwolenniczką Petroneli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Petronia i Petroniusz 23.04.06, 23:28 cataluna napisała: > Petra nie podoba mi sie zupełnie, kojarzy się z lalką typu "Barbie", co > skutecznie odstrasza mnie od tego imienia . Mnie siekojarzy z Czechami, znałam kiedyś Czeszkę o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś