forencja 09.04.05, 11:19 Co sądzicie o tym imieniu? Czy uważacie, że jest zbyt sezonowe, żeby się mogło teraz naprawdę podobać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Jolanta 09.04.05, 12:05 Nigdy mi sie nie podobalo. Nie sadze, by zdobylo znow popularnosc. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Jolanta 09.04.05, 12:14 Mi w dziecięctwie się podobało, później zupełnie nie, a teraz znów zaczyna, ale pewnie nie nazwałabym tak córki Najładniejsze jest w pełnej formie, chociaż zdrobnienie Jola też jest ok. To zastanawiajace - małych Aleksander (Olek) na świecie pojawia się od wielu lat ogromnie dużo, a Jolek jakoś brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
biedrona1 Re: Jolanta 09.04.05, 12:18 Imię nigdy mi się nie podobało, ale jak się zastanowić nad brzmieniem Jola, Joleczka, Jolcia to nie jest złe, ale dziecka i tak bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna4444 Re: Jolanta 09.04.05, 13:23 Imię w Polsce nosiły średniowieczne księżniczki, więc nie takie "sezonowe" ale przez to "Jolka, Jolka, pamiętasz..." okropnie mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jolanta 09.04.05, 14:52 justyna4444 napisała: > Imię w Polsce nosiły średniowieczne księżniczki, więc nie takie "sezonowe" Fakt, ale pomijając to, był ni stąd ni zowąd wielki szał na to imię, który wygasł, więc odbierane jest sezonowo. Być może ono wróci, ale na pewno nie tak szybko. Nie podoba mi się w żadnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jolanta 14.04.05, 14:46 Mnie też nie. I kojarzy sie nieodmiennie z dyskotekową blondynką. Nie wiedziałam dlaczego, az mi nie wpadła w ręce stara płyta Franka Kimono . Niejedna Jola tam sie przewija ("Wychodzę z baru, a za mną Jola..."). No i "Jolka, Jolka" oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jolanta 13.09.05, 15:24 Dodam jeszcze, że była przynajmniej oboczność, jeśli nie w ogóle zasadniczo obowiązywała u średniowiecznych ksiezniczek wersja: Jolenta. Ta wersja jeszcze jest IMO jako-taka, natomiast do Jolanty mam cięzki uraz (jako do imienia sezonowego własnie). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Jolanta 09.04.05, 13:53 Dosyć podoba mi się - ale tylko w głównej formie. Do Joli czy Jolki jakoś nie mam przekonania. Imię było troszkę "sezonowe", ale myślę, że podobać się może (i właściwie trochę mnie dziwi, dlaczego jest aż tak rzadkie obecnie) - a na fali popularności Oli i Julki Jola/Jolka ma szansę co najmniej nie zostać całkowicie zapomnianą . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jolanta 10.02.06, 18:31 Oj, Tawi, chyba nie - było to zbyt popularne imie jakiś czas temu i całkowicie wyszło z mody... Ale za ...dziesiąt lat może wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Jolanta 11.04.05, 09:23 Nie podoba mi się, choć znam całkiem sympatyczne Jolki Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Jolanta 12.04.05, 00:33 W dzieciństwie bardzo mi się podobało, teraz trochę mniej. Mimo to uważam, że Jolka byłaby dobrą alternatywą dla megapopularnej Julki i Olki. Odpowiedz Link Zgłoś
martuniunia1 Re: Jolanta 12.04.05, 13:11 Bardzo zle mi sie kojarzy, nie znam zadnej sympatycznej Jolki. nigdy nie wybralabym takiego imienia dla córeczki. Odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Jolanta 13.04.05, 21:45 sympatyczne imię-znam 3 kobitki o tym imieniu (jedna to moja mama )Wszystkie w wieku +/-50 lat, bo wtedy było chyba popularne. Znałam też kiedyś jedną Jolkę, która teraz ma 20 lat. Dla mnie jest to imię neutralne, wszystkie Jolki, które znam są bardzo fajne. Córeczki bym tak nie nazwała, ale ma fajne zdrobniena Jolusia, Jola, Jolka, Joleczka. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Jolanta 13.04.05, 22:05 To moje skojarzenie pewnie troche dziwaczne jest, ale jak slysze to imie, to przed oczami staje mi scena ze "Znachora" i mloda Dymna przedstawiajaca sie: "Nazywam sie Maria Jolanta Wilczur". Ech..........ta Jolanta.....moze i bylabym na "tak", ale tylko i wylacznie jako drugie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: Jolanta 14.04.05, 13:55 Bardzo mi się nie podoba. A ładnie sie zdrabnia ale to chyba nie wystarczy. Nawet nie znam żadnej fajnej Jolki (poza krzyżówką. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Jolanta 11.02.06, 10:56 Nikomu nie kojarzy się z naszą dobrą i piękną byłą panią prezydentową?! To dla mnie główne skojarzenie od co najmniej 10 lat (moze dlatego, że nie znam żadnej Joli/Jolanty). Imię teoretycznie bardzo OK, ale w Polsce ma dla mnie zdecydowanie nie najlepszy smaczek. Ta sezonowość, ta "dyskotekowość"... To dla mnie to continuum, na którego końcu jest Wioletta. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Jolanta 11.02.06, 14:23 kaeira napisała: > Nikomu nie kojarzy się z naszą dobrą i piękną byłą panią prezydentową?! > To dla mnie główne skojarzenie od co najmniej 10 lat (moze dlatego, że nie znam > żadnej Joli/Jolanty). Mnie się kojarzy. A oprócz tego z trzema Jolantami, które znałam. Wszystkie fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
glista_ludzka Re: Jolanta 11.02.06, 14:51 Imię mi się niezbyt podoba, przy czym jest to najniższe piętro tego "niezbyta". Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Jolanta 13.02.06, 14:43 Nie będzie się teraz podobać. Mnie, i przypuszczam nie tylko mnie, mimo Pani Prezydentowej, jakoś to imię kojarzy się najbardziej z panią Jolą z warzywniaka, z wlosami spalonymi trwałą do pary z grubą panią Mariolką, którą bije mąż. (przepraszam wszystkie Jolki, ale tak mi się kojarzy). Znam jedną Jolę z rocznika '78 (super dziewczyna) - to imię wydawało mi się takei "spóźnione", jakby wlaśnie wyszło z mody. Jeszcze za wcześnie na to imię. Pewnie moda wróci, za 2 pokolenia. Samo imię nawet mi się podoba jako Jola. Gorzej z formą Jolanta. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Jolanta 13.02.06, 16:01 Mnie sie kojarzy troche przestarzale,ale do samego imienia nic nie mam.Moze być. Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: w górę 28.03.06, 05:39 Przepraszam za szczerość i dosłowność, ale dla mnie jest okropne Odpowiedz Link Zgłoś