09.04.05, 11:19
Co sądzicie o tym imieniu? Czy uważacie, że jest zbyt sezonowe, żeby się
mogło teraz naprawdę podobać?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Jolanta 09.04.05, 12:05
      Nigdy mi sie nie podobalo. Nie sadze, by zdobylo znow popularnosc.
      Ania
      • forencja Re: Jolanta 09.04.05, 12:14
        Mi w dziecięctwie się podobało, później zupełnie nie, a teraz znów zaczyna, ale
        pewnie nie nazwałabym tak córki smile Najładniejsze jest w pełnej formie, chociaż
        zdrobnienie Jola też jest ok. To zastanawiajace - małych Aleksander (Olek) na
        świecie pojawia się od wielu lat ogromnie dużo, a Jolek jakoś brakuje...
        • biedrona1 Re: Jolanta 09.04.05, 12:18
          Imię nigdy mi się nie podobało, ale jak się zastanowić nad brzmieniem Jola,
          Joleczka, Jolcia to nie jest złe, ale dziecka i tak bym tak nie nazwała.
      • bea.334 Re: Jolanta 19.04.05, 19:32
        jest wręcz okropne.
    • justyna4444 Re: Jolanta 09.04.05, 13:23
      Imię w Polsce nosiły średniowieczne księżniczki, więc nie takie "sezonowe" ale
      przez to "Jolka, Jolka, pamiętasz..." okropnie mi się nie podoba
      • gaudencja Re: Jolanta 09.04.05, 14:52
        justyna4444 napisała:

> Imię w Polsce nosiły średniowieczne księżniczki, więc nie takie "sezonowe"

Fakt, ale pomijając to, był ni stąd ni zowąd wielki szał na to imię, który
        wygasł, więc odbierane jest sezonowo. Być może ono wróci, ale na pewno nie tak
        szybko. Nie podoba mi się w żadnej formie.
        • aniadm Re: Jolanta 14.04.05, 14:46
          Mnie też nie.

I kojarzy sie nieodmiennie z dyskotekową blondynką. Nie wiedziałam dlaczego, az
          mi nie wpadła w ręce stara płyta Franka Kimono smile. Niejedna Jola tam sie
          przewija ("Wychodzę z baru, a za mną Jola..."). No i "Jolka, Jolka" oczywiście.
        • gaudencja Re: Jolanta 13.09.05, 15:24
          Dodam jeszcze, że była przynajmniej oboczność, jeśli nie w ogóle zasadniczo
          obowiązywała u średniowiecznych ksiezniczek wersja: Jolenta. Ta wersja jeszcze
          jest IMO jako-taka, natomiast do Jolanty mam cięzki uraz (jako do imienia
          sezonowego własnie).
    • tawananna Re: Jolanta 09.04.05, 13:53
      Dosyć podoba mi się - ale tylko w głównej formie. Do Joli czy Jolki jakoś nie
      mam przekonania.

Imię było troszkę "sezonowe", ale myślę, że podobać się może (i właściwie
      trochę mnie dziwi, dlaczego jest aż tak rzadkie obecnie) - a na fali
      popularności Oli i Julki Jola/Jolka ma szansę co najmniej nie zostać całkowicie
      zapomnianą smile.
      • gaudencja Re: Jolanta 10.02.06, 18:31
        Oj, Tawi, chyba nie - było to zbyt popularne imie jakiś czas temu i całkowicie
        wyszło z mody... Ale za ...dziesiąt lat może wróci.
    • madziarek_edziecko Re: Jolanta 11.04.05, 09:23
      Nie podoba mi się, choć znam całkiem sympatyczne Jolkismile
    • aurelia_b Re: Jolanta 12.04.05, 00:33
      W dzieciństwie bardzo mi się podobało, teraz trochę mniej. Mimo to uważam, że
      Jolka byłaby dobrą alternatywą dla megapopularnej Julki i Olki.
      • martuniunia1 Re: Jolanta 12.04.05, 13:11
        Bardzo zle mi sie kojarzy, nie znam zadnej sympatycznej Jolki. nigdy nie
        wybralabym takiego imienia dla córeczki. Odradzam
    • reirei Re: Jolanta 13.04.05, 21:45
      sympatyczne imię-znam 3 kobitki o tym imieniu (jedna to moja mama smile )Wszystkie
      w wieku +/-50 lat, bo wtedy było chyba popularne. Znałam też kiedyś jedną
      Jolkę, która teraz ma 20 lat. Dla mnie jest to imię neutralne, wszystkie Jolki,
      które znam są bardzo fajne. Córeczki bym tak nie nazwała, ale ma fajne
      zdrobniena Jolusia, Jola, Jolka, Joleczka.
      • bonnie75 Re: Jolanta 13.04.05, 22:05
        To moje skojarzenie pewnie troche dziwaczne jest, ale jak slysze to imie, to
        przed oczami staje mi scena ze "Znachora" i mloda Dymna przedstawiajaca
        sie: "Nazywam sie Maria Jolanta Wilczur". Ech..........ta Jolanta.....moze i
        bylabym na "tak", ale tylko i wylacznie jako drugie imie.
    • pas_ya Re: Jolanta 14.04.05, 13:55
      Bardzo mi się nie podoba. A ładnie sie zdrabnia ale to chyba nie wystarczy.
      Nawet nie znam żadnej fajnej Jolki (poza krzyżówkąsmile.
    • kaeira Re: Jolanta 11.02.06, 10:56
      Nikomu nie kojarzy się z naszą dobrą i piękną byłą panią prezydentową?!
      To dla mnie główne skojarzenie od co najmniej 10 lat (moze dlatego, że nie znam
      żadnej Joli/Jolanty).

Imię teoretycznie bardzo OK, ale w Polsce ma dla mnie zdecydowanie nie najlepszy
      smaczek. Ta sezonowość, ta "dyskotekowość"... To dla mnie to continuum, na
      którego końcu jest Wioletta.
      • theodorka Re: Jolanta 11.02.06, 14:23
        kaeira napisała:

> Nikomu nie kojarzy się z naszą dobrą i piękną byłą panią prezydentową?!
        > To dla mnie główne skojarzenie od co najmniej 10 lat (moze dlatego, że nie
        znam
        > żadnej Joli/Jolanty).

Mnie się kojarzy. A oprócz tego z trzema Jolantami, które znałam. Wszystkie
        fajne!
    • glista_ludzka Re: Jolanta 11.02.06, 14:51
      Imię mi się niezbyt podoba, przy czym jest to najniższe piętro tego "niezbyta".
    • pepperann Re: Jolanta 13.02.06, 14:43
      Nie będzie się teraz podobać. Mnie, i przypuszczam nie tylko mnie, mimo Pani
      Prezydentowej, jakoś to imię kojarzy się najbardziej z panią Jolą z warzywniaka,
      z wlosami spalonymi trwałą do pary z grubą panią Mariolką, którą bije mąż.
      (przepraszam wszystkie Jolki, ale tak mi się kojarzy).

Znam jedną Jolę z rocznika '78 (super dziewczyna) - to imię wydawało mi się
      takei "spóźnione", jakby wlaśnie wyszło z mody. Jeszcze za wcześnie na to imię.
      Pewnie moda wróci, za 2 pokolenia.

Samo imię nawet mi się podoba jako Jola. Gorzej z formą Jolanta.
    • linna-altair Re: Jolanta 13.02.06, 16:01
      Mnie sie kojarzy troche przestarzale,ale do samego imienia nic nie mam.Moze być.
    • gaudencja w górę 27.03.06, 16:05

• ameraa Re: w górę 28.03.06, 05:39
        Przepraszam za szczerość i dosłowność, ale dla mnie jest okropne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.