24.04.05, 12:11
Czy spotkałyście osobę, która nazywa się tak jak Wy?
Ja pewnie nie mam na to szans, ale moja mama i babcia (mama taty) nazywają
się tak samo.
Obserwuj wątek
    • emi28 Re: Alter ego 24.04.05, 12:27
      Ja noszę imię mojej babci. Kiedyś znałam zaledwie jedną Emilię, teraz - hmm...
      Zaroiło się od Emilek, czym zachwycona nie jestem.
    • gaudencja Re: Alter ego 24.04.05, 12:43
      Chyba nie mam na to szans, ale już np. moja mama po ślubie nazywa się tak samo,
      jak jej teściowa, a znam nawet ojca i syna, którzy nazywają się tak samo i mają
      tak samo nazywające się żony. Kiedy mieszkali razem, dopiero był festiwal
      pomyłek! (to tak a propos nazywania dzieci swoim własnym imieniem, co
      uskutecznił rzeczony ojciec).

Natomiast wystarczyło mi już bycie w grupie ćwiczeniowej z dziewczyna o moim
      imieniu, co pierwszy i ostatni raz w zyciu zdarzyło mi się pod koniec studiów,
      żebym czuła się co najmniej dziwnie!
    • aka10 Re: Alter ego 24.04.05, 16:22
      Spotkalam,nawet kilka listow wymienilysmy.Sama sie zdziwilam,bo ani imienia nie
      mam specjalnie popularnego,a nazwiska dopiero.Pozdrawiam.
    • cynta Re: Alter ego 24.04.05, 16:33
      Tylko imie, ale juz bylo smiesznie jak byly 2 takie w jednej klasie w liceum.
      Pozniej spotkalam kilka malych dziewczynek o tym imieniu ale zwracano sie do
      nich czesto duzo bardziej popularnym zdrobnieniem (od innego imienia). Co to
      moze byc za imie ?;o)))

Olga, Ola
      • chuda_w-w Re: Alter ego 24.04.05, 17:22
        Ja spotkałam smile i w dodatku ma ona tyle lat co ja smile
        Poza tym znam naprawdę sporo osób o identycznych imionach i nazwiskach... (aż
        mnie korci żeby je wypisaćwink)
        • chuda_w-w Re: Alter ego 24.04.05, 17:23
          Ps. A myślałam że jestem jedyna w swoim rodzaju! wink Hehehe.
    • adziunia Re: Alter ego 24.04.05, 19:39
      U mnie w rodzinie sa dwie Ewy o tym samym nazwisku, obie sa zonami moich
      kuzynow, a gdyby trzecia Ewa nie wyszla za maz to tez mialaby to samo
      nazwisko :]
      • aka10 Re: Alter ego 24.04.05, 21:26
        Wlasnie przypomnialo mi sie,ze u mnie w rodzinie i to bliskiej sa tez dwie Ewy
        o tym samym nazwisku,jest dwoch Bernardow o tym samym nazwisku i dwoch Pawlow o
        tym samym nazwisku.Dodam jeszcze,ze wszystkie te osoby maja na nazwisko tak,jak
        ja.No,ale osoba,ktora ma tak samo na imie i nazwisko jak ja jest zupelnie
        obca.Sadzilam,ze o to chodzilo,tzn.czy ktos zupelnie obcy nosi to samo imie i
        to samo nazwisko.Pozdrawiam.
    • idaaa Re: Alter ego 24.04.05, 21:19
      Nie i... Cieszę się z tego bardzo, bardzo smile

Nawiasem mówiac licze na to, że Córcia ma również nie będzie miała okazji
      poznać zbyt wiele Flor smile
    • aurelia_b Re: Alter ego 24.04.05, 22:44
      Ja raczej szans na to nie mam - imię nieczęsto spotykane, a nazwisko to już w
      ogóle. Śmiem więc przypuszczać, że jestem jedyną Aurelią_B wink)).
      Z podwórka rodzinnego - była i obecna żona mojego szwagra nazywają się tak
      samo.
      Natomiast moja koleżanka zetknęła się już z trzema (!!) osobami, o tym samym
      imieniu i nazwisku co ona. W przypadku zestawienia najczęściej nadawanego
      imienia żeńskiego z baaaaardzo popularnym nazwiskiem jest to chyba
      nieuniknione...
    • aniadm Re: Alter ego 24.04.05, 23:07
      Osobiście nie.

Ale mam popularne imię i popularne nazwisko, więc wiem o paru sobowtórach. Raz
      okulistka sprawdzała mi wzrok i nie mogła się nadziwić, że taka wielka zmiana i
      że to źle, a ja nie rozumiałam, o co jej chodzi - dopóki sie nie okazało, że ma
      cudza kartę, chociaz imie i nazwisko się zgadza.
      • lila1974 Re: Alter ego 25.04.05, 04:07
        Mąż pacjentki dzwoni do mnie, by zarejestrować żonę do ginekologa.
        Za 10 min dzwoni pani i też prosi o rejestrację do tego samego lekarza. Podaje
        mi dane, na co ja mówię, że już mąż ją zarejestrował. Podziękowała i położyła
        słuchawkę. Nie minęło kolejne 10 min, a owa pani dzwoni ponownie.
        - Proszę mnie jednak zarejestrować dodatkowo. Mąż mówi, że nigdzie nie dzwonił.
        Okazało się, że dwie pacjentki o tym samym imieniu i nazwisku zarejestrowały
        sie tego samego dnia, do tego samego lekarza,
    • itymonka Re: Alter ego 24.04.05, 23:10
      A spotkałam smile imię mam dosc popularne za to nazwisko niezbyt..ale udało siętongue_out
    • tawananna Re: Alter ego 24.04.05, 23:33
      Nigdy. Choć pewnie wszystko przede mną, bo mam popularne imię i nazwisko, które
      nie bije rekordów popularności, ale rzadkie na pewno nie jest smile.

I tak jakimś szokiem było spotkanie osób o tym nazwisku spoza mojej rodzinysmile -
      z jedną dziewczyną chodzę na zajęcia na studiach, a nie jest na wydziale jedyną
      osobą o "moim"smile nazwisku.

Dla mnie plusem jest to, że posługuję się dwoma imionami. I - z tego, co wiem -
      z taką kombinacją imiona + nazwisko jestem unikatowa smile. O ile, oczywiście,
      metoda ze sprawdzaniem liczby "sobowtórów" na dowodzie osobistym działa, a nie
      jest jakąś plotkąsmile - coś o tym wiecie?
    • bonnie75 Re: Alter ego 25.04.05, 07:51
      Oj tak, i to calkiem niedawno. Bylam swiezo upieczona mezatka ze zmienionym
      nazwiskiem i bralam udzial w szkoleniu, po ktorym losowano nagrody ksiazkowe
      (celem zachety uczestniczenia w kolejnych szkoleniach). W pierwszej kolejnosci
      padlo moje imie i nazwisko (panienskie) wiec wystartowalam w te pedy po
      nagrode. Razem z inna kolezanka. Niestety. Po czym czerwona jak burak
      przypomnialam sobie, ze juz nie nazywam sie tak, jak sie nazywalam. Dla oslody
      wylosowano mnie rowniez nagrode. Ale po tym przypadku juz wiecej sie nie
      pomylilam smile
    • anilia Re: Alter ego 25.04.05, 08:41
      U mnie w dzielnicy jest rodzina o tym samym nazwisku, gdzie matka nazywa się
      Anna - jak ja, córka Joanna - jak moja siostra, a mąż Bogdan - jak mój tata.
      Rodzice spłacając pierwsze mieszkanie ciągle mieli problemy w spółdzielni, gdyż
      wmawiamo im nieustannie, że nie uregulowali opłat, co było nieprawdą. Dopiero
      jak poszłam do szkoły podstawowej się wydało. Mama była pewna, że jestem na
      liście uczniów, ale była tam tylko Joanna (mój rocznik). Nie przypuszczała, że
      zapisała 5-letnie dziecko do szkoły, i zdziwiona chciała naprawić pomyłkę. Tu
      się okazało, że nie ma mnie w ogóle na liście i dopiero wtedy zostałam
      odnotowana.
      A pań o moim imieniu i nazwisku jest z pewnością trochę, słyszałam o kilku. Jak
      w pisać w wyszukiwarkę w cudzysłowiu to wyskakuje ponad 400 stron, z czego
      większość to nauczycielki jak ja smile.
      Nazwisko średnio popularne, w Warszawie pojawia się na tramwajach i jest w
      nazwie instytucji.

Mam jeszcze szanse na bycie bardziej oryginalną, jako że jestem panną.
    • lilith76 Re: Alter ego 25.04.05, 13:56
      wklepałam swoje imię i nazwisko w google i znalazłam kilka kobiet (co bardziej
      wstrząsające - siebie też).

mam to samo imię co popularna dawniej piosenkarka, w dodatku nasze nazwiska
      zaczynają się na tę samą literę, mają tyle samo sylab i kończą się na -ska.
      rozmówcy często mylą moje nazwisko, przekręcając je na nazwisko piosenkarki i
      ciśnienie mi skacze smile
    • gaudencja Re: Alter ego 22.09.05, 21:30
      odświeżam, może jeszcze ktoś się dopisze
      • joaska77 Re: Alter ego 22.09.05, 21:45
        Wiec ja sie dopisze smile Mam popularne imie plus mialam popularne nazwisko
        panienskie. Znalam moje alter ego z widzenia (mala miejscowosc). Niestety
        dziewczyna zginela w wypadku i nie musze wam mowic jakie uczucia wzbudzal widok
        nekrologu w gazecie. Na dodatek byla w moim wieku ...
    • amelia83 Re: Alter ego 23.09.05, 01:29
      Moja ciocia ma 'swój' grób, gdyż babcia nazwała ją imieniem swojej zmarłej
      córeczki. Jak dla mnie okropne.
      Natomiast mojemu tacie zdarzyła się śmieszna historia. Kiedyś do naszego
      mieszkania wpadli policjanci szukając osoby, która nazywa się tak jak on. Dodam
      tylko, że imię ma dość niespotykane (przynajmniej tak mi się wydaje) - Zygmunt a
      osób naszym nazwisku w Polsce jest 160. Ten pan nie jest bynajmniej z nami
      spokrewniony.
      • xdagmarax Re: Alter ego 19.02.06, 01:06
        ja mam dość rzadkie imię i naziwsko, ale moja mama nazwisko zmieniła i miała
        kiedyś śmieszną sytuację na izbie przyjęć, pytają ją o dane i mówi, a pani do
        niej że ona wie jak sama sie nazywa,a le pyta o nazwisko pacjentki.. trochę
        śmiesznie wyszło bo są dwie Haliny o tym samy naziwsku smile)

moja siostra Anna nazywa sie tak samo jak mama taty.. obydwie nawet urodziły
        się 9.06
    • pepperann Re: Alter ego 19.02.06, 11:57
      Nie, spotkałam w ogóle w życiu (osobiście) tylko 2 osoby o takim samym imieniu
      jak ja (w tym pewną wiekową góralkę). Ale gdy wyszłam za mąż, przyjęłam bardzo
      popularne nazwisko po mężu i wygooglowałam że istnieje w Polsce pewna osoba o
      tym samym imieniu i nazwisku (choć ta Pani używa 2 nazwisk).
      • bodomlake Re: Alter ego 23.02.06, 20:39
        Oczywiście, bardzo dużo. W mojej byłej klasie miałam 4 imienniczki.
    • cataluna Re: Alter ego 24.02.06, 12:00
      Znam dwie kobiety o tym samym imieniu i nazwisku. Jedna dziesiec lat starsza od
      drugiej, jest jej ciocią ...
    • magdmaz Re: Alter ego 20.07.06, 18:13
      TAK!!! My jesteśmy trzy tego samego imienia i nazwiska w rodzinie! Jedna z
      moich imienniczek jest moją chrześniaczką. Ale pewnie dziewczyny kiedyś wyjdą
      za mąż i nazwiska zmienią (ja wyszłam, owszem, ale już wróciłam. Do nazwiska
      też.)
    • a_weasley W zasadzie tak, ale był mało rozmowny 21.07.06, 16:03
      2 lata temu swoje imię i nazwisko przeczytałem na gustownym nagrobku na
      Cmentarzu Salwatorskim.
      • simply_z Re: W zasadzie tak, ale był mało rozmowny 22.07.06, 00:32
        Mam dośc popularne imię i nazwisko raczej tez pospolite choć bardziej w pewnych
        rejonach kraju ,osobiście nigdy się nie zetknelam z taka osoba ale kiedys z
        ciekawosci wpisałam w google i wyszły mi dwie panie prof.od matematyki i chemii
        a ja nigdy z tych dziedzin jakims orłem nie byłam choć sie za mną ciągnęły tego
        typu rzeczy na studiach wink ,raz tez kiedyś na uczelni czytam z ciekawości ,a tu
        jakas pani doktorantka z towaroznastwa ,moje imię ,nazwisko i data ur.ta sama (
        oprócz roku) dziwnie mi się zrobiłowink
    • ginny22 Re: Alter ego 22.07.06, 07:17
      Nie mów, że nie masz szans. Do czasu wynalezienia googli byłam pewna, że mam
      tak dziwne zestawienie imienia i nazwiska, że drugiej takiej nie ma. A jest
      lekarz medycyny, fryzjerka, studentka z Olszytyna, była wicemiss czegośtam i
      parę innych zacnych niewiast.
    • minerwamcg Może jest, może nie ma... 22.07.06, 12:23
      Za panieńskich czasów nie było szans - nazwisko rzadkie i noszone tylko przez
      rodzinę, bardzo zresztą nieliczną. Teraz - pewnie się znajdzie. Aczkolwiek
      wrzuciłam w gugla i wyszło mi, że nie ma... przynajmniej w necie smile
    • ania.silenter bez szans 17.12.06, 16:36
      Imię megapopularne, nazwisko panieńskie - b.rzadkie (noszone tylko przez moją
      rodzinę) + jeszcze nazwisko męża (dość popularne).
      pozdrawiam
      • sylwik7 Re: bez szans 15.05.07, 18:59
        Takie jak ja imię i nazwisko (po meżu- nie bardzo popularne) nosi jego kuzynka-
        licealistka. Ale pewnie wyjdzie za mąż i je zmieni.
        • Gość: idzi Re: bez szans IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 10:28
          Przy moim b. rzadkim nazwisku i średnio popularnym imieniu, i aha, dodając
          jeszcze fakt, że mieszkam z dala od miejsca z którego rodzina pochodzi, poznanie
          mojego alter ego wydaje się mało prawdopodobne.
          Do tej pory z osobami o moim nazwisku (nie licząc rodziny) spotykałem się prawie
          wyłącznie za pomocą książek, ponieważ rodzina miała pewne znaczenie w okolicy
          pochodzenia.
    • jowita771 Re: Alter ego 29.02.08, 12:13
      jeśli chodzi o panieńskie, to byłam pewna, że nie ma, ale na NK znalazłam
      dziewczynę, z tym, że ona ma takie nazwisko po mężu. w Polsce ok. 350 osób nosi
      to nazwisko.
      ja teraz mam dwa i takiej drugiej nie ma na pewno. ale gdybym nosiła tylko
      nazwisko męża, to byłoby nas sporo, nawet w moim mieście przynajmniej jedna taka
      osoba jest.
    • olianka Re: Alter ego 19.07.08, 21:52
      Już pisałam w innym wątku, że nie spotkałam nigdy Aleksandry o moim nazwisku,
      ale mój brat (Witold) dwa zna swoje klony smile
      • tami46 Re: Alter ego 19.07.08, 23:33
        Jestem starsza od mojej stryjecznej siostry ,w młodości miałyśmy to samo imię
        nazwisko i imię.Teraz mamy tylko takie same imię.Na NK znalazłam kobiety ,które
        maja talie same imię i nazwisko jakie aktualnie noszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.