itymonka 27.04.05, 20:43 Imieniny dzis obchodza: Anastazy, Andrzej, Bożebor, Felicja, Kanizjusz, Martyn, Piotr, Teofil, Zyta, Żywisław co myslicie o tych imionach? przyznam sie ze o Kanizjuszu i Żywisławie pierwsze raz słysze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: 27.04 27.04.05, 22:11 Żywisław to neologizm utworzony na wzór imion słowiańskich. Dość wiarygodna lista imion męskich na Ż jest tu. Poza tym Martyn to raczej Marcin; Kanizjusz - tak, jest takie imię... wyraźnie kojarzy mi się z psem, a konkretnie z łacińśką nazwą psa. Teofil - podoba mi się, jest na mojej liście Anastazy - ok Andrzej - za bardzo sie z nim osłuchałam, ale forma Jędrzej jest prześliczna Bożebor - w porządku Felicja - podoba mi się, jest na mojej liście Piotr - zbyt częste, ale ładne Zyta - podoba mi się Żywisław - odpada, wolałabym jakieś autentyczne, stare imię, np. Żelisław, Żelibor. Może być nawet zdrobniale Żelek. Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: 27.04 27.04.05, 22:18 gaudencja napisała: > Żywisław - odpada, wolałabym jakieś autentyczne, stare imię, np. Żelisław, > Żelibor. Może być nawet zdrobniale Żelek. Żelek super Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: 27.04 28.04.05, 09:47 Anastazy +-, Andrzej +-, Bożebor +, Felicja +-, Kanizjusz + (ciekawe, choc bym nie dala), Martyn -, Piotr +-, Teofil +-, Zyta +-, Żywisław - Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: 27.04 28.04.05, 11:15 Zanalazłam coś takiego: 27.12 Św. Piotra Kanizjusza, prezbitera i doktora Kościoła, wspomnienie dowolne Cytat z kalendarza liturgicznego, w którym bynajmniej nie każdy święty jest uwzględniony, więc Piotr Kanizjusz to musiała być szycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: 27.04 28.04.05, 11:32 Podaję źródło: www.pustyniawmiescie.pl/?go=kosciol/kallit Odpowiedz Link Zgłoś