reynevan_a 28.04.05, 13:44 Co o tym imieniu myślicie? Mi imię Gloria nieodłącznie kojarzy mi się z filmem pt. "Miś". Tam jeden z roboli, węglarzy grany przez Stanisława Tyma miał córeczkę. Zapytany jak ma na imię córka odpowiadał: "TRADYCJA, bo tak ładnie, ale w domu to my na nią Marysia wołamy." Imię Gloria to dla mnie ten typ imienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Gloria ?? 28.04.05, 13:49 reynevan_a napisała: > Co o tym imieniu myślicie? > Mi imię Gloria nieodłącznie kojarzy mi się z filmem pt. "Miś". Tam jeden z > roboli, węglarzy grany przez Stanisława Tyma miał córeczkę. Zapytany jak ma > na imię córka odpowiadał: "TRADYCJA, bo tak ładnie, ale w domu to my na nią > Marysia wołamy." > Imię Gloria to dla mnie ten typ imienia. Typu Tradycja czy Marysia? Gloria ujdzie, nie przepadam za nim, ale nie najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Gloria ?? 28.04.05, 14:11 Od znajomych slyszalam historyjke zwiazana z tym imieniem: w SYlwestra chodizli w Zakopanem po Krupówkach, zagubiła im sie gdzie kolezanka o imieniu Gloria wlasnie. Wolaja wiec "Gloooria! Gloria!", gdy nagle z jednych drzwi wyskakuje gromadka imprezowiczów i odpowiadaja "In excelsis deo!". Dla mnie to imie wlasnie tak sie kojarzy..... Religijnie tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Gloria ?? 28.04.05, 14:17 > Wolaja wiec "Gloooria! Gloria!", gdy nagle z jednych drzwi wyskakuje > gromadka imprezowiczów i odpowiadaja "In excelsis deo!". Dla mnie to imie > wlasnie tak sie kojarzy..... Religijnie tak.. Slyszalam jako propozycje dla blizniaczek: Gloria i Hosanna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gloria ?? 28.04.05, 19:32 martynagrz napisała: Dla mnie to imie > wlasnie tak sie kojarzy..... Religijnie tak.. Ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Gloria ?? 28.04.05, 14:41 Nie oglądałaś MISIA ?? gorąco polecam. Typu Tradycja, która w tym przypadku nie jest imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Gloria ?? 28.04.05, 14:46 reynevan_a napisała: > Nie oglądałaś MISIA ?? gorąco polecam. > Typu Tradycja, która w tym przypadku nie jest imieniem Niestaty nie. Ale po prostu wypowiedz byla lekko niejasna dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Tradycja 26.09.05, 19:06 Ta Tradycja jest nawiasem mówiąc strasznie wyeksploatowana jako skojarzenie. Co jest jakiś wątek o rzadkich imionach, musi się tam pojawić Tradycja. Ileż można (( Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Gloria i Ożanna - fajny zestaw dla bliźniaczek. :) 28.04.05, 14:45 Ożanna to po staropolsku "hosanna". A zdrobnienia można wymyśleć - Ożka, Osia, a nawet Ofka. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Gloria i Ożanna - fajny zestaw dla bliźniacze 28.04.05, 14:47 theodorka napisała: > Ożanna to po staropolsku "hosanna". A zdrobnienia można wymyśleć - Ożka, Osia, > a nawet Ofka. Ofka to akurat od Agafiji (Agaty). Oszka tak jak Halszka mi sie podoba. Ale ja bym Glorii nie dala a Ożanne owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ofka 28.04.05, 19:31 gunka2 napisała: > Ofka to akurat od Agafiji (Agaty). Nienie, Ofka to Eufemia Nawiasem mówią, Eufemia to imię jak imię, troszkę myszką trąci, ale ma dużo przepięknych zdrobnień i bardzo sie do niego przekonałam. Niefdługo założę o tym oddzielny watek Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Eufemia 28.04.05, 19:35 Wiesz, Gaudencjo, jak tak Ciebie czytam, to mi się nawet już ta "trącąca myszką" Eufemia podobać zaczyna )) Koniecznie załóż o tym wątek - jestem ciekawa, jakie to są zdrobnienia! Mi na razie na myśl przychodzi jedynie Femka... Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Ofka 28.04.05, 19:45 Dziwne, a ja czytalam gdzies ze od Agafiji. Ale musze dokladniej sprawdzic w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Ofka 29.04.05, 17:16 To pewnie nie wiarygodne zrodlo, ale to co znalazlam na predko. Chyba mial te same zrodla co ja kiedys, tylko ja moich niestety nie zachowalam i tylko zapamietalam, ze Ofka to od Agaty (to bylo sporo czasu temu). AGATA - imię żeńskie pochodzące z greckiego "agathe"- znaczy "dobra". W Polsce używane od XIII wieku w postaci Agata, a w XIV wieku też Jagata (stąd skrócona postać Jaga). W średniowieczu rozpowszechniła się postać imienia pochodząca z Rusi - Agafija, Hafija, Oafija. Nosiła je pochodząca z Rusi żona ks. Konrada Mazowieckiego. Stąd forma zdrobniała Ofka. ze strony: www.profesor.pl/mat/na7/na7_jurek_030604_1.php?id_m=4203 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ofka 29.04.05, 17:24 Zobacz to: www.google.pl/search?hl=pl&q=Eufemia+%2BOfka&lr= A mój słownik staropolski pisze o wschodniosłowiańskich wersjach Agaty Oafija i Ofija, ale nie Ofka. Tak czy inaczej, Ofka jest prawdopodobna, ale w przypadku Agaty tylko na gruncie wschodniosłowiańskim, natomiast w przypadku Eufemii - ogólnopolskim Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Ofija 29.04.05, 17:48 No od Ofiji to na pewno prawdopodobne. Ale fakt, patrzac ogolnopolsko to pewnie byla mniejszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gloria ?? 28.04.05, 19:31 reynevan_a, o tym imieniu akurat było, i to - o ile pamiętam - całkiem niedawno. Uzywaj wyszukiwarki i dopisuj się do wątków pls Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Gloria ?? 29.04.05, 01:17 Nie no, błagam, moje dziecię miało mieć imię oryginalne,a tu następna "Julka" z Glorki się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Gloria ?? 29.04.05, 01:33 driadea napisała: > Nie no, błagam, moje dziecię miało mieć imię oryginalne,a tu następna "Julka" z > > Glorki się robi? Chyba coś w tym jest bo ciągle się natykam na jakieś Glorie i Gracje Odpowiedz Link Zgłoś
sparkling Re: Gloria ?? 29.04.05, 09:10 Przypomniała mi się pewna historyjka. Moja kuzynka miała zostać matką chrzestną i kupowała w sklepie z dewocjonaliami jakieś odpowiednie akcesoria. Starsza siostra zakonna, która w sklepie sprzedawała, zapytała jak dziecko ma mieć na imię. Kuzynka odpowiedziała, że Wiktoria. Na co sędziwa siostra wykrzyknęła: "Wiktoria!? Przecież to nie jest imię! To jest okrzyk!" Gloria kojarzy mi się właśnie z Wiktorią, bo oba imiona należą jakby do kategorii "okrzyków". Ale z tych dwóch wybrałabym Glorię, pomijając nawet kwestię popularności/oryginalności. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Okrzyki 29.04.05, 15:48 bardzo fajne! To moze dla chlopca Vivat? Jakos u nich mniej "okrzykowych" imion. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gloria ?? 29.04.05, 17:52 sparkling napisała: > imię. Kuzynka odpowiedziała, że Wiktoria. Na co sędziwa siostra > wykrzyknęła: "Wiktoria!? Przecież to nie jest imię! To jest okrzyk!" Przednie Ożanna też się zresztą łapie do kategorii okrzyków. Odpowiedz Link Zgłoś
gismol77 Re: Gloria ?? 29.09.05, 16:19 a to dobre!jakis czas temu byłam z córka na placu zabaw i na tymże placu była również babcia z dwiem wnuczakami, sistrzyczki - Gloria i Wiktoria, czyz mnie uroczo? a mi to się nieodparcie kojarzy z suczką znajomych - Gloria, przepraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Gloria ?? 27.09.05, 12:27 Zupełnie mi się nie podoba Jest pretensjonalne aż do bólu. Nawet można powiedzieć - szczyt pretensjonalizmu.... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Gloria ?? 29.09.05, 13:53 Ładne. Córka chrzestnych mojej siostry ma tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
ennya wklejam link 01.10.05, 03:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16692307&v=2&s=0 i jak to niektóre zdanie zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wklejam link 01.10.05, 10:27 Zaintrygowałaś mnie: kto zmienił zdanie? Przecież w tych wątkach wypowiadają się zupełnie inne osoby. Abstrahuję od tego, że to naturalne, iż ludzie zmieniają zdnie. Nb. czy dałaś się przekonać do Glorii? Odpowiedz Link Zgłoś
ennya Re: wklejam link 01.10.05, 13:05 gaudencja napisała: > Zaintrygowałaś mnie: kto zmienił zdanie? nie udawaj Przecież w tych wątkach wypowiadają > się zupełnie inne osoby. w większosci inne Abstrahuję od tego, że to naturalne, iż ludzie > zmieniają zdnie. czyli zmieniłaś? > > Nb. czy dałaś się przekonać do Glorii? nie dałam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wklejam link 01.10.05, 13:36 ennya napisała: > gaudencja napisała: > > > Zaintrygowałaś mnie: kto zmienił zdanie? > > nie udawaj Znaczy, sugerujesz, że ja zmieniłam zdanie? bo jestem bodaj jedyną osobą, która wypowiada sie w obu watkach. Tyle, ze akurat w tym drugim wątku w ogóle nie oceniam Glorii, bo juz napisałam, co o niej myślę, za pierwszym razem i zdania nie zmieniłam. Natomiast komentuję jako "ładne" historyjki Glorii dotyczące. Tak więc - cała ironia na nic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ennya Re: wklejam link 01.10.05, 14:20 gaudencja napisała: > ennya napisała: > > > gaudencja napisała: > > > > > Zaintrygowałaś mnie: kto zmienił zdanie? > > > > nie udawaj > > Znaczy, sugerujesz, że ja zmieniłam zdanie? bo jestem bodaj jedyną osobą, która > > wypowiada sie w obu watkach. Tyle, ze akurat w tym drugim wątku w ogóle nie > oceniam Glorii, bo juz napisałam, co o niej myślę, za pierwszym razem i zdania > nie zmieniłam. Natomiast komentuję jako "ładne" historyjki Glorii dotyczące. dokładnie, napisałaś ładne, a ja to odebrałam jako pochwałę imienia > Tak więc - cała ironia na nic. Pozdrawiam. nie było tu z mojej str ironii, tylko zwrociłam uwagę bo w moim wątku ostro negowałs to imię, dlatego Cię zapamiętałam w obecnym wątku nie padło ani jeno słowo krytki tylko wspomiane "ładne" to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: wklejam link 01.10.05, 20:14 Fakt, ale "ładne" było pod cytatem! Który uznałam za ładny... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: wklejam link 01.10.05, 12:19 ennya napisała: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16692307&v=2&s=0 > i jak to niektóre zdanie zmieniają To znaczy które??? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: wklejam link 01.10.05, 15:53 Przeczytałam w wątku podanym wyżej, że niektórym osobom Gloria kojarzy się jednoznacznie z Ameryką - mi w ogóle nie. Kojarzyłabym je raczej z kościołem, może jakimś chórem kameralnym (łacińskie słowo "gloria" oznacza "chwałę", występuje w wielu piosenkach religijnych, także w pewnej popularnej kolędzie) i innymi klimatami w tym stylu. Także widzicie - nie ma co się spierać, skojarzenia są różne Samo imię - ładne Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: Gloria ?? 03.10.05, 14:21 A mnie się to imię podoba, jest niezwykle międzynarodowe i żaden cudzoziemiec go nie przekręci. Bardzo popularne w krajach operujących językiem hiszpańskim, portugalskim i włoskim, więc przypuszczam, że do USA trafiło przez latynosów. Jako miłośnik muzyki bardzo lubię Glorię Estefan. Niestety nie mogę przekonać do tego imienia mojego męża, komentarzy moich rodziców przytaczać nie będe bo są poniżej krytyki, ach, gdzie ta tolerancja? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Podbijam wątek, 18.10.05, 08:19 może ktos ię jeszcze wypowie... imię ostatanio pojawia się w mediach. MNie akurat nie przekonuje, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Quiz na odgadniecie skojarzenia... 18.10.05, 11:12 Mnie Gloria kojarzy sie najbardziej z jakims amerykanskim serialem/ zrobiono chyba z tego tez film, o ludziach tanczacych w zespole, film z lat 80-tych; jest tez taka piosenka... A moze ktos odgadnie te skojarzenia. Gloria and fame? pretensjonalne, ale nie tragicznie; dla mnie lepsze niz nikola, amanda, samanta i vanessa, bo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Quiz na odgadniecie skojarzenia... 21.04.06, 22:22 Ja z kolei wolę Amandę. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Gloria ?? 22.04.06, 08:29 Ja tam z imion "hollywoodzkich" lubię Anabelę Pomysł nie został jeszcze podchwycony przez polskie mamy, a imię podobne do popularnej niegdyś Izabeli, więc może ma szanse Zresztą kiedyś był o nim wątek. Odpowiedz Link Zgłoś