Dodaj do ulubionych

"Problem" z imieniem ;)

04.05.05, 11:16
Witam! smile
Jestem w ciąży, póki co nie wiem jeszcze, czy jest to chłopiec czy
dziewczynka. smile
Od kilku dni zastanawiam się nad imieniem dla dziecka.
Wyjaśniam sytuację : mieszkam w Niemczech, mój mąż jest Niemcem. Czyli niby
mogłabym "zaszaleć" wink i dać "oryginalne" imię (czyli niespotykane w Polsce,
a tu popularne).
Ale chciałabym aby dziecko miało imię na tyle neutralne, żeby dobrze czuło
się z nim zarówno w Niemczech jak i w Polsce.
Przyznam się, że zupełnie nie podchodzą mi obco brzmięce imiona, ale zdaję
sobię sprawę, że imiona popularne w Polsce tu są albo nieznane albo zbyt
dziwaczne (dla przeciętnych ludzi) lub odbierane jako baaaardzo staroświeckie.
Przeglądam listę popularnych imion w Niemczech, dostaję oczopląsu smile)) i póki
co nic mi nie spodobało się na tyle, żebym powiedziała "Tak, to jest fajne!".
Zwłaszcza imię dla chłopca ciężko mi znaleźć.
A które imiona z tej listy
www.babyclub.de/cms~Hauptbereich~xyz~Bereich~~Plugin~23~Produktseite~0~
ModeVN~9.asp (kilkaset imion...) Wam się ewentualnie podobają?
Pozdrawiam! smile
Obserwuj wątek
    • abiela Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 11:17
      Powiem tyle, mam ten sam problem. A masz wogole jakies upodobania? Jakie imiona
      polskie ci sie podobaja? Bedzie latwiej myslec.
      • maedel poprawiony link 04.05.05, 11:32
        Poprawiam link, bo tamten chyba był za długi : www.babyclub.de/cms.asp
        I w prawej kolumnie kliknąć na Vornamencharts.

abiela napisała:

> Powiem tyle, mam ten sam problem. A masz wogole jakies upodobania? Jakie
        imiona
        > polskie ci sie podobaja? Bedzie latwiej myslec.

Myślę, że typowo polskie odpadają, także te gdzie występują polskie litery (ł,
        ą, ó, ź, ż, ń, ś, ć) lub głoski (sz, cz, zi, ci, ni, rz) - chodzi o ewentualne
        problemy z pisownią ich w Niemczech, czyli pole wyboru się zawęża. wink))
        Tak jak pisałam, nie lubię imion udziwnionych - wiem, że dla każdego pojecie to
        znaczy coś innego. Oraz tych, które są aktualnie na topie.
        Dla dziewczynki chyba już mam (mężowi też się spodobało), nie piszę póki co
        jakie, bo może spodoba mi się inne bardziej, więc decyzja też jeszcze nie
        podjęta.
        Natomiast dla chłopca - nic, pustka. Podoba mi się Adam, ale mężowi nie (mówi,
        że bardzo staroświeckie, tutaj oczywiście), więc szukam dalej. smile
        • maedel Re: poprawiony link 04.05.05, 11:34
          maedel napisała:

> > I w prawej kolumnie kliknąć na Vornamencharts.

Oczywiście, nie w prawej tylko w lewej kolumnie. Sorrki.
        • abiela Re: poprawiony link 04.05.05, 11:36
          maedel napisała:

>
          > Myślę, że typowo polskie odpadają, także te gdzie występują polskie litery
          (ł,
          > ą, ó, ź, ż, ń, ś, ć) lub głoski (sz, cz, zi, ci, ni, rz) - chodzi o
          ewentualne
          > problemy z pisownią ich w Niemczech, czyli pole wyboru się zawęża. wink))
          > Tak jak pisałam, nie lubię imion udziwnionych - wiem, że dla każdego pojecie
          to
          >
          > znaczy coś innego. Oraz tych, które są aktualnie na topie.
          > Dla dziewczynki chyba już mam (mężowi też się spodobało), nie piszę póki co
          > jakie, bo może spodoba mi się inne bardziej, więc decyzja też jeszcze nie
          > podjęta.
          > Natomiast dla chłopca - nic, pustka. Podoba mi się Adam, ale mężowi nie
          (mówi,
          > że bardzo staroświeckie, tutaj oczywiście), więc szukam dalej. smile
          >
          >
          Ok, priorytety masz podobne do mnie, dla mnie dziewczynka tez bedzie prostasza.
          Adam mi sie nie podoba. To moze Clemens/Klemens, Clara/Klara, Lea (wiem, ze
          popularne), Livia, Vincent, Cassian/Kasian etc,. Robert, Jannis, Jorik??
          Wolisz dluzsze czy raczej krotsze imiona?
          • maedel imię 04.05.05, 11:47
            abiela napisała:

To moze Clemens/Klemens, Clara/Klara, Lea (wiem, ze
            > popularne), Livia, Vincent, Cassian/Kasian etc,. Robert, Jannis, Jorik??
            > Wolisz dluzsze czy raczej krotsze imiona?
            >

Długość imienia jest mi obojętna, ważne, żeby wpadło mi w ucho i się
            podobało. smile
            Abiela, sorrki, ale średnio mi się widzi brzmienie imienia np. Kasian czy
            Jannis w Polsce (pomijam już nawet fakt, że są to także dla mnie
            zupełnie "obce" imiona). Rodzina i znajomi pomyśleliby, że zgłupiałam (mój mąż
            też tak by pomyślał! wink)) ), a ja przyznałabym im rację! wink

W tym problem, że chciałabym, aby imię brzmiało swojko po obu stronach Odry.
            Mąż lubi imię Vincent (czytane "z francuska" wink )- widzę, że też je podałaś,
            ale mnie się nie podoba (zaraz mam przed oczami szalonego van Gogha wink , no i
            jak zdrobnić takie imię? Vinie?!)

Ciężki orzech do zgryzienia, ale się nie dam!
            • abiela Re: imię 04.05.05, 11:54
              maedel napisała:
              >
              > Długość imienia jest mi obojętna, ważne, żeby wpadło mi w ucho i się
              > podobało. smile
              > Abiela, sorrki, ale średnio mi się widzi brzmienie imienia np. Kasian czy
              > Jannis w Polsce (pomijam już nawet fakt, że są to także dla mnie
              > zupełnie "obce" imiona). Rodzina i znajomi pomyśleliby, że zgłupiałam (mój
              mąż
              > też tak by pomyślał! wink)) ), a ja przyznałabym im rację! wink

No to juz jedno kryterium udalo mi sie z Ciebie wycisnac. Trudno cos radzic,
              gdy nie ma sie zalozen. Kasjan jest by the way bardzo ladnym imieniem,
              istniejacym w jezyku polskim.
              Rozumiem wiec, ze szukasz imion bardziej tradycyjnych o brzmieniu prawie
              identycznym w obu jezykach?

>
              > W tym problem, że chciałabym, aby imię brzmiało swojko po obu stronach Odry.
              > Mąż lubi imię Vincent (czytane "z francuska" wink )- widzę, że też je podałaś,
              > ale mnie się nie podoba (zaraz mam przed oczami szalonego van Gogha wink , no i
              > jak zdrobnić takie imię? Vinie?!)
              >
              OK, nie mowilas, ze zdrobenienia sa dla Ciebie istotnym aspektem. W DE Vincent
              jest popularny dosyc i raczej niezdrabniany.
              W takim razie co powiesz na:
              Philipp,
              Maximilian,
              Oskar,
              Julian,
              Jakob,
              Jonas,
              Tobias,
              Jan

Maria,
              Sophie,
              Luisa,
              Laura,
              Amelie,
              Victoria,
              Natalie,
              Isabelle

Pasuje cos?
    • portalegre Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 11:26
      Link się nie otwiera sad Powiedz moze gdzie na glownej tego szukac.
    • kartoflanka Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 11:54
      nie wiem czy dobrze weszlam ,bo nie znam niemieckiego... ale z tych imion,
      ktore na stronie podanej przez Ciebie sa top10 to dla chłopca podobaja mi sie:
      Leon, Jonasz, i Julian. A dla dziewczynki: np. Maria i Leonia. I w Polsce i
      Niemczech bylo by moim zdaniem OK.
      • abiela Vincent 04.05.05, 11:55
        A Vincenta mozesz zdrabniac tak jak polskiego Wincentego, np. Wicek, Wicus.
    • mamasebunia Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 12:43
      Dla dziewczynki Lena lub Laura a dla chłopca Philipp (chyba tak się pisze),
      choć go nie ma na liście.

mama Sebastiana
      • maedel Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 12:48
        mamasebunia napisała:

> dla chłopca Philipp (chyba tak się pisze),
        > choć go nie ma na liście.

Jest, jest - na 107 miejscu.

Pozdrawiam!
        • adziunia Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 13:48
          To sa imiona ktore raczej normalnie w Polsce brzmia:
          Luca
          Leon
          Jan
          Jonas
          Alexander
          Maximilian
          Daniel
          Julian
          Marcel
          Fabian
          David
          Benjamin
          Tobias
          Lucas
          Adrian
          Sebastian
          Samuel
          Dominik
          Jeremy
          Oliver
          Jakob
          Joel
          Philipp
          Aaron
          Benedikt
          Eric
          Jonatan
          Noel
          Frank
          Kilian
          Damian
          Bruno
          Mi sie najbardziej podoba Leon i Joel
        • mamasebunia Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 14:19
          A czy możesz podać na którym jest Sebastian (jesli jest) Ja widzę tylko
          pierwszą 10 smile
          • mamasebunia Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 14:23
            Moja koleżanka z Niemiec ma Philippa i Timo.

Już znalazłam Sebastiana (46 miejsce) i jest jescze Bastian na 67 smile

mama Sebastiana
    • theodorka Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 14:24
      Vincent albo Benedikt smile Po polsku Wincenty i Benedykt smile A dla dziewczynki
      Klara lub Livia (Liwia) smile
    • idaaa Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 18:59
      Jan, Leon (ma prześiczne zdrobnienia), Łukasz czyli Lucas, Julian (krótko rzecz
      ujmując Julek), Marceli, Dawid, Feliks , Beniamin, Florian i Dominik no ew
      Gabriel smile
      • maedel Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 19:31
        idaaa napisała:

> Leon (ma prześiczne zdrobnienia)

Jakie na przykład (bo nie kojarzę)? Pytam z ciekawości. smile
        • idaaa Re: "Problem" z imieniem ;) 05.05.05, 12:03
          Leoś, Leo, Leonek, Osiek, Osiątko, Leosiątko smile
    • tawananna Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 19:20
      Zaczęłam od imion dla dziewczynek:

- bardzo podoba mi się Lea. Wiem, że w Niemczech strasznie popularne, ale za to
      z pisownią i wymową nie byłoby większych problemów. W Polsce za to imię
      rzadkie, ale z klasą, że tak powiem smile.

- Liwia - piękne imię smile.

- Ida - a może zaryzykowałabyś Idalię? Ostatnio podoba mi się niesamowicie -
      pisownia raczej bezproblemowa, a zdrobnienia piękne - Ida, Dalia, Idalka,
      Idasia, Idulka, Idusia, Dusia, Dalijka, Dalisia... smile

- co sądzisz o imieniu Janina? W Polsce nie jest obecnie w modzie, ale to chyba
      plus smile.

- Milena - ja akurat nie lubię, ale imię proste w wymowie i pisowni,
      słowiańskie, a widzę, że w Niemczech też nadawane - i możesz zdrabniać do Leny.

- Helena - też można zdrabniać do Leny, a dużo ładneijsze od Milenki smile.

- Antonia - numer 1 w poprzednim forumowym rankingu imion smile.

- może być też:
      > Amelia
      > Emilia
      > Emma
      > Annika
      > Sara
      > Laura
      > Maria
      > Julia
      > Hanna (tutaj problemem będzie różnica wymowy)
      > Klara
      > Paulina
      > Natalia
      > Diana
      > Aurelia

Stopień oryginalności różny.

A teraz imiona dla chłopców:

- Julian! - piękne imię, śliczne zdrobnienia, bez problemów z pisownią -
      idealne smile.

- Sebastian, Dominik, Konrad - w Polsce nadawane często, choć chyba mniej
      popularne niż w Niemczech. Bez problemów z pisownią, zdziwionych min rodziny
      też niepowinno być smile.

- Leon
      - Emil
      - Leonard
      - Leopold
      - Alexander (może w polskiej pisowni?)
      - Daniel

Muszę powiedzieć, że niemieckie imiona dla chłopców z tej listy średnio
      przypadają mi do gustu wink.
    • maedel Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 19:48
      Dzięki.smile
      Trochę zrobiłyście wśród tych imion selekcję i te chłopięce zaczynają wyglądać
      jakoś tak bardziej znajomo. smile
      Problem jest tej natury, że nigdy nie podobały mi się imiona chłopięce typu :
      Sebastian, Patryk, Dominik, Adrian, Konrad, Maksymilian, itp. Przykro mi, jeśli
      kogoś urażę, ale nie chciałabym nadać dziecku imienia Emanuel (vel Manuel),
      Leon, Leonardo, Benedikt...
      Także biblijne imiona to nie to : Jonas, Eljas, Dawid, Jakob, Joshua, itd.
      Poza tym, nie wiem, jak Wy, ale często imię kojarzy mi się z jakąś rymowanką,
      osobą, którą średnio lubię, kreskówką, itd. To też potrafi zniechęcić do
      imienia. A niektóre zdrobnienia brzmią tragicznie. smile A zdrabniać imię bym
      chciała.
      Alexander w sumie brzmi nieźle (byle nie zdrobnienie Olek...), ale w Niemczech
      kojarzone jest teraz natychmiast z "gwiazdą", czyli uczestnikiem, który wygrał
      tutejszą wersję "Idola".
      Zaskoczyło mnie, że imiona Adam, Norbert czy Robert są traktowane jako już
      przebrzmiałe i nieładne...

Z imieniem dla dziewczynki nie będzie aż tyle problemu. smile
      • tawananna Re: "Problem" z imieniem ;) 04.05.05, 20:13
        > Przykro mi, jeśli
        > kogoś urażę, ale nie chciałabym nadać dziecku imienia Emanuel (vel Manuel),
        > Leon, Leonardo, Benedikt...

Oj, nikogo nie urażasz - masz prawo do własnego gustu smile. Co do Leonarda, to
        zaznaczę, że chodzi mi o imię Leonard; Leonardo absolutnie odpada smile. A Emanuel
        wydaje mi się okropny smile.

Co do Alexandra - każda gwiazda w końcu przemija, te z "Idola" nawet szybciej
        od reszty smile. Jeśli podoba Ci się to imię, nadaj je. Możesz zrobić to w
        polskiej pisowni - wtedy będziesz w Niemczech trochę oryginalniejsza smile. I nie
        zdrabniaj Olek (ale też nie Alekssmile) - Alek jest dużo ładniej smile.
        • abiela Re: "Problem" z imieniem ;) 05.05.05, 00:11
          tawananna napisała:

Możesz zrobić to w
          > polskiej pisowni - wtedy będziesz w Niemczech trochę oryginalniejsza smile. I
          nie
          > zdrabniaj Olek (ale też nie Alekssmile) - Alek jest dużo ładniej smile.
          >
          Chyba zrezygnowalabym z tego pomyslu - dziecko musialoby wieczenie literowac i
          tlumaczyc skad ten pomysl. Dla Niemcow zapis x w postaci ks jest bardzo
          dziwaczny.
      • abiela Re: "Problem" z imieniem ;) 05.05.05, 00:10
        maedel napisała:

> Alexander w sumie brzmi nieźle (byle nie zdrobnienie Olek...), ale w
        Niemczech
        > kojarzone jest teraz natychmiast z "gwiazdą", czyli uczestnikiem, który
        wygrał
        > tutejszą wersję "Idola".

To zalezy w jakich kregach. Ja nie znam ani jednej osoby, ktora by to imie tak
        kojarzyla. Z reszta jest ono tak ogromnie popularne, ze trudno je kojarzyc
        tylko z tym Alexandrem.

Chcialam jeszcze dodac do proponowanych imion Janina i Julian, ze niestety
        istnieje niebezpieczenstwo wymowy przez dż

Leona mozesz zdrabniac na Leonka, Leosia, Lesia

Ktore z podanych przez nas imion przypadly ci juz do gustu?
    • barcellona Re: "Problem" z imieniem ;) 05.05.05, 09:56
      Witam,
      do imion, które Ci się podobają: Adam, Robert czy Norbert bardzo pasuje Albertsmile Jest podobny w brzmieniu, ale nie przestarzały i dość oryginalny.
      Poza tym pisownia chyba identyczna po obu stronach Odry. Nasz synek to właśnie Albert Adam.
      Pozdrawiam.
    • poliksena Re: "Problem" z imieniem ;) 06.05.05, 11:18
      Dużo jest imion ładnych w Niemczech, które mają taką samą pisownię jak w Polsce.
      Dla chłopców: Leon, Jan, Julian, Florian, Kilian, Leonard, Roman.
      Dla dziewczynek: Laura, Nina, Emma, Anna, Julia, Celina, Tamara, Janina, Maria,
      Hanna, Antonia, Kira, Maja, Emilia, Helena, Klara, Magdalena, Joanna, Amelia,
      Olga.
      • maedel Re: "Problem" z imieniem ;) 06.05.05, 16:06
        poliksena napisała:

> Dużo jest imion ładnych w Niemczech, które mają taką samą pisownię jak w
        Polsce

Trochę jest, to prawda, ale nie za duży wybór (mam na myśli chłopięce, bo
        dziewczęce póki co mamy jedno upatrzone). Problem w tym, żeby spodobały się
        przyszłej mamie i przyszłemu tacie. Niestety, nie wszystkie imiona popularne w
        Polsce, są popularne w Niemczech. Np. Norbert, Dominik czy Adam odbierane są
        jako baaaardzo staroświeckie...
        Ważne też dla mnie są zdrobnienia. Sebastian brzmi nieźle, ale już Seba, Sebek,
        Bastek nie podoba mi się. sad
        Jak chyba każda mama nie chcę dać dziecku imienia, którego "nie będę czuła".

Ciężko będzie, czuję to. wink)) No chyba, że będzie dziewczynka (może poznam już
        płeć za ok. 2 tygodnie).

Dziękuję za wszystkie wskazówki, czekam na kolejne, może coś mi się
        przestawi wink i dostrzegę piękno imienia, które do tej pory mi się nie spodobało.

Pozdrawiam!
        • abiela Re: "Problem" z imieniem ;) 06.05.05, 16:49
          maedel napisała:

> Trochę jest, to prawda, ale nie za duży wybór (mam na myśli chłopięce, bo
          > dziewczęce póki co mamy jedno upatrzone). Problem w tym, żeby spodobały się
          > przyszłej mamie i przyszłemu tacie. Niestety, nie wszystkie imiona popularne
          w
          > Polsce, są popularne w Niemczech. Np. Norbert, Dominik czy Adam odbierane są
          > jako baaaardzo staroświeckie...

Czesto spotykam sie z imieniem Dominik, pisane tez Dominic itp. u chlopcow w
          wieku szkolnym!
          A tak bardzo przeszkadza ci to, ze imie jest tu postrzegane jako staroswieckie?
          Ja nie wiedze przeszkod, z reszta wielu Niemcow wraca do starszych imion, patrz
          renesans Paula.
          • maedel Re: "Problem" z imieniem ;) 06.05.05, 18:08
            abiela napisała:

> Czesto spotykam sie z imieniem Dominik, pisane tez Dominic itp. u chlopcow w
            > wieku szkolnym!

Abiela, jeśli masz kontakt z wieloma dziećmi to może wymień mi te imiona
            chłopięce, które nie są postrzegane jako dziwne?
            Ja znam tu niewiele małych dzieci, opieram się raczej na opiniach dorosłych
            Niemców.
            Wiesz, generalnie to czy imię brzmi staroświecko czy nie, jest dla mnie jakby
            na dalszym miejscu - najważniejsze, żeby mi się spodobało, no i mężuś, żeby się
            nie krzywił. smile))))
            • abiela Re: "Problem" z imieniem ;) 06.05.05, 23:39
              maedel napisała:

Abiela, jeśli masz kontakt z wieloma dziećmi to może wymień mi te imiona
              > chłopięce, które nie są postrzegane jako dziwne?
              > Ja znam tu niewiele małych dzieci, opieram się raczej na opiniach dorosłych
              > Niemców.
              > Wiesz, generalnie to czy imię brzmi staroświecko czy nie, jest dla mnie jakby
              > na dalszym miejscu - najważniejsze, żeby mi się spodobało, no i mężuś, żeby
              się
              >
              > nie krzywił. smile))))
              >
              Mam stycznosc pod tym wzgeldem, ze czetso mam dostep do szkolnych list dzieci -
              jesli chcesz moge ci podac w poniedzialek spisy imion z przecietnej klasy.
              Ogolnie jestem zdania, ze tu malo ktore imie jest postrzegane jako dziwne, bo
              przeciez w klasie przewaznie sa imiona niemieckie, tureckie, wloskie,
              slowianskie itd. Poza tym same imiona niemieckie mozna zapisywac na tak wiele
              sposobow, ze trudno sie czemukolwiek dziwic. Wiadomo, ze pokolenie 30-40-
              latkow, bedzie uznawalo imiona ze swojej generacji i generacji
              rodzicow/dziadkow za starsowieckie badz dziwne dla malego dziecka ale osobsicie
              jestem zdania, ze to tylko kwestia przyzwyczajenia.
              Tak wiec obiecuje podrzucic troche imion w poniedzialek.
              Przy okazji przyszly mi na mysl jeszcze imiona Simon, Niklas, Martin - moze cos
              z tego byloby dla was do zaakceptowania?
              • maedel Re: "Problem" z imieniem ;) 18.05.05, 11:37
                abiela napisała:
                >Mam stycznosc pod tym wzgeldem, ze czetso mam dostep do szkolnych list dzieci -
                >
                > jesli chcesz moge ci podac w poniedzialek spisy imion z przecietnej klasy.
                (...)
                >> Tak wiec obiecuje podrzucic troche imion w poniedzialek.

Abiela, pamiętasz jeszcze o tej liście? smile
                Pozdrawiam i czekam.
                • abiela Klasa 5 18.05.05, 13:49
                  Juz wrzucam i przepraszam za zwloke:

Alexander,
                  Anna-Maria,
                  Robin,
                  Alexandra,
                  Franziska,
                  Dominique,
                  Nadine,
                  Samuel,
                  Philipp,
                  Inge,
                  David,
                  Domenik,
                  Jakob,
                  Manuel,
                  Simon,
                  Andreas,
                  Jens,
                  Alessandro,
                  Michael,
                  Moritz,
                  Max,
                  Sven,
                  Marie-Thérèse
                  Inga
                • abiela Klasa 4 18.05.05, 13:52
                  Natalia,
                  Marie,
                  Kati,
                  Pia,
                  Raffaele,
                  Marcel,
                  Senta,
                  Jonas,
                  Laura,
                  Kevin,
                  Lukas,
                  Celine,
                  Tobias,
                  Amelie,
                  Nadine,
                  Seda,
                  Sibel,
                  Britta,
                  Alina,
                  Ida,
                  Sabrina,
                  Hannes,
                  Michael,
                  Fabian,
                  Paul,
                  Solveig,
                  Morris,
                  Niklas,
                  Saskia,
                  Katrin,
                  Annabell,
                  Elena,
                  Moritz,
                  Stefan,
                  Benjamin,
                  Verena,
                  Sebastian,
                  Rebecca,
                  Simon
            • cynta Re: "Problem" z imieniem ;) 19.05.05, 03:07
              A takie jak Konrad czy Hubert? i Adam?
        • mamasebunia Re: "Problem" z imieniem ;) 07.05.05, 15:02
          My do synka mowimy Sebastian, Sebastianek, Sebuś. Zdrobnień Sebek, Seba nie
          uzywamy, choć nie uważam je za nieładnesmile))

Może spodoba Ci się Aleksander - Alek ??
    • abiela dzieci nowonarodzone 18.05.05, 13:55
      Clara
      Paulina
      Helena
      Eva
      Hannah
      Alix
      Lina Chiara
      Juliane
      Lea i Jana

Henrik
      Vincent Peter
      Lukas Benedikt
      Frederik
      Elijas
    • abiela dzieci komunijne 18.05.05, 14:21
      Nadia
      Annika
      Laura
      Marie-Lena
      Raffaella
      Marlene
      Theresa
      Antonella
      Pauline-Leonie
      Francesca
      Pasquale
      Yannik
      Jule
      Pascal
      Tino
      Julius
      Ron
      Dominik
      Janis
      Leon
      Gabriel-Giuseppe
      Julian
      Rocco
      Jonathan
      Enrico
      Ciro
    • abiela przedszkole 18.05.05, 14:25
      Hanna
      Noelle
      Rosa
      Anna
      Lena
      Andrea
      Laura
      Jasmin (siostra Sophie)
      Carla (siostra Jette)
      Celina
      Sontraud (brat Robin)
      Pia (siostra Julia)
      Eva (bracia Marc & Alex)
      Nadja
      Clara
      Luana
      Yasemin
      Victoria
      Luisa (siostra Clara)
      Sarah
      Sarah (brat Simon)
      Alissia (siostra Chiara)
      Nina (siostra Kaija)
      Alina
      Nina (bracia Daniel & Robin)

Pascal (bracia Daniel & Philipp)
      Johannes (siostra Helena)
      Marc
      Yannick (siostra Lara)
      Thomas
      Tim, Ben i Nick
      Paul
      Philipp (siostra Lea)
      Nick (brat Jill)
      Moritz (siostra Jule)
      David (brat Ruben)
      • maedel :) 21.05.05, 18:24
        Abiela, dzięki. smile
        Od wczoraj wiem na 100%, że będzie chłopczyk, więc nie uda mi się jednak
        uniknąć wink)) podjęcia decyzji odnośnie imienia dla chłopca.
        Pozdrawiam!
    • gaudencja Odświeżanie dla monikaklika n/t 16.08.05, 00:35

• maedel Imię (chyba ;))) ) wybrane 21.08.05, 16:37
        Widzę, że temat został przypomniany smile , więc uzupełnię go o informację, że już
        od dłuższego czasu mamy imię dla naszego synka, który zgodnie z terminem
        powinien pojawić się na świecie za niecałe 2 miesiące.
        Stanęło na tym, że moje wstępne założenia właściwie "wzięły w łeb" smile)) . Imię
        nie jest ani polskie, ani niemieckie (acz tutaj dość popularne), nie zdrabnia
        się. Po prostu wpadło mi w ucho (pisałam, że musi mi się spodobać) i lansowałam
        je tak długo, aż mąż też się przekonał (choć nie było to trudne wink ). Rodzinka
        z Polski też przyjęła je bez zarzutu (choć miałam pewne obawy...), no i teraz
        nie wyobrażamy sobie już innego imienia dla synka niż to upatrzone.
        A jakie to imię?
        Napiszę po porodzie. smile
        Pozdrawiam serdecznie.
        • abiela Re: Imię (chyba ;))) ) wybrane 22.08.05, 10:43
          Bardzo jestem ciekawa wybranego przez was imienia!!!!
        • gaudencja Re: Imię (chyba ;))) ) wybrane 30.08.05, 10:22
          Ech, tajemnicza jesteś smile Będziemy umierać z ciekawości - kiedy masz
          termin? smile))
        • maedel Synuś już na świecie :) 28.09.05, 17:21
          21. września urodziłam synka i "problem" z imieniem przestał istnieć (tak
          naprawdę wybraliśmy je już jakiś czas temu, o czym pisałam w sierpniu).
          Te osoby, które śledziły ten wątek być może zainteresuje jak skończył się mój i
          męża wybór imienia dla Maluszka. Synek ma na imię Marco. smile
          Pozdrawiam z Niemiec! smile
          • asica74 Re: Synuś już na świecie :) 28.09.05, 19:06
            maedel! nic nie wiedzialam, a ty sie nie wygadalas! Gratuluje serdecznie

(powitanie dla Marco jest w naglowku KP smile)
            • abiela Re: Synuś już na świecie :) 28.09.05, 23:36
              Gratuluje jeszcze raz!
          • gaudencja Re: Synuś już na świecie :) 29.09.05, 19:39
            Moje gratulacje! smile
          • bea-sjf Re: Synuś już na świecie :) 29.09.05, 19:52
            Gratuluję! Przy okazji - znam kilkulatka o imieniu Marco - mieszka w Nowym
            Sączu ,mamę ma Polkę ,tatę Chorwata smile
    • linna-altair Re: "Problem" z imieniem ;) 02.09.05, 14:43
      Najlepiej jezeli jakieś polski imie ci się podoba nadaj go w wersji
      niemieckiej.Wtedy ty możesz zwracać się do niego w polskiej wersji,a jego
      niemieccy koledzy w niemieckiej i po sprawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.