bonnie75 04.05.05, 18:10 Nie jestem zwolenniczka nadawania rodzenstwu niemal identycznych imion, takich jak np. Wiktor i Wiktoria, Marcin i Marta, Antoni i Antonina. To tak jakby rodzicom zabraklo pomyslu... Nie sadzicie? Tak mi sie nasunelo to stwierdzenie kiedy skojarzylam sobie dzis w pracy, ze mam w klasie dwoje uczniow - rodzenstwo (nie bliznieta, jedno z nich powtarza rok) i nazywaja sie Patryk i Patrycja ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunka2 Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 04.05.05, 18:16 > Nie jestem zwolenniczka nadawania rodzenstwu niemal identycznych imion, > takich jak np. Wiktor i Wiktoria, Marcin i Marta, Antoni i Antonina. To tak > jakby rodzicom zabraklo pomyslu... Popieram przedmowczynie. > Tak mi sie nasunelo to stwierdzenie kiedy skojarzylam sobie dzis w pracy, ze > mam w klasie dwoje uczniow - rodzenstwo (nie bliznieta, jedno z nich powtarza > rok) i nazywaja sie Patryk i Patrycja ... Okropne. W jednej klasie... jak to znosza? Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 05.05.05, 18:41 jestem zdecydowanie temu przeciwna!! to pozbawianie kazdego z nich pewnej indywidualnosci Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 05.05.05, 23:05 a co jesli wyboru imienia dla rodzeństwa dokona samo dziecko? Mam koleżankę Karolinę.. gdy miała 10 lat urodził się jej brat i ona wybrała dla niego imię Karol.. ps.powiem szczerze, ze zdecydowanie częsciej (niz te same imiona w dwóch wersjach,lub podbne brzmieniowo w przypadku rodzeńst tej samej płci, np. Hanna,Anna) zdarza mi się spotykać takie oto zestawy: 1)Agnieszka i Katrzyna 2)Piotr i Paweł 3)Marcin i Maciej 4)Wiktoria i Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 09:54 Jesli rodzice nadaja imiona dzieciom zaczynajace sie na ta sama litere, to ok, ale Karol i Karolina??? Osobiscie nie kierowalabym sie wyborami dziecka. No, ewentualnie mogloby wybrac drugie imie dla braciszka lub siostrzyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
madziagirl Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 07:25 znam bliźnięta - Michała i Michalinę a z par jednakowych Katarzynę i Marte i zawsze uważałam ze jakoś te imiona do siebie nie pasuja Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 08:30 Moja koleżanka ma córki Annę i Hannę,co uważam za wyjątkowy brak pomysłowości rodziców.Jak im się to nie myli? Pęta mi sie po zakamarkach pamięci lektura z bardzo wczesnych lat szkolnych "Klimek i Klementynka"/czasy chyba Insurekcji Kościuszkowskiej/-zdaje się,że chodziło o bliźnięta. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 10:45 A mnie to nie przeszkadza jeśli imiona dają się inaczej zdrabniać, tak, żeby nie było pomyłki. Np. wspomniany Kilmek i Klementynka, albo Antoni i Antonina (Antek i Tosia) Anna i Hanna to zdecydowanie przesada Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 11:10 A moja ciotka nazywa się Anna Hanna. Nigdy nie ogłam zrozumieć, po co nadawać komuś to samo imię dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 11:13 Dla mnie to tez paranoja i brak wyobrazni rodzicow. Jesli jeszcze zrozumie Klimka i Klementynki to reszty juz na pewno nie. Znalam rodzenstwo: Barbare Katarzyne i Katarzyne Barbare - ale inwencja! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 19:08 aniadm napisała: > A moja ciotka nazywa się Anna Hanna. Nigdy nie ogłam zrozumieć, po co nadawać > komuś to samo imię dwa razy. Dziś widziałam w gazecie nekrolog Lwa Leona xxx. Refleksja podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 04.10.05, 23:28 inne przypadki Wnś z tej serii (już opisywane na forum) to Kaj Kajetan i Pola Ola. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 06.05.05, 19:42 Znalam kiedys rodzenstwo Patrycje i Patryka. Patryk byl mlodszy od siostry, chyba o dwa lata. Nigdy mnie to specjalnie nie draznilo, a nawet intrygowalo, ze mozna nazwac tak podobnie dzieci- nie blizniaki. Ja nie jestem temu przeciwna, a rodzenstwo, ktore znalam, bardzo sie kochalo i nie widac bylo, zeby im podobne imiona przeszkadzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkencja Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 07.05.05, 14:20 Gdzies to na forum juz pisalam ale nie pamietan gdzie, wiec sie powtorze. Oproz nadawania dzieciom imion podobnych drazni mnie jeszcze nadawanie "zlepkow" ktore sie utarly: Paweł i Piotr Maria i Magdalena Cyryl i Metody Jan i Paweł Maria i Anna itp. Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 05.10.05, 13:30 Cyryl i Metodry to chyba z Musierowicz?? Czy w realu też są takie zestawy? =:0 Ja znałam bliźniaczki Flórę i Fanni. Prawie jak Flora i Fauna. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 08.10.05, 14:44 tez jestem przeciwna Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Wiktor i Wiktoria?????? O nie!!!!! 04.11.05, 20:40 Miałam w podstawówce koleżankę Dominikę. Jej o rok młodszy brat miał na imię Dominik. Kiedy sie o tym dowiedziałam myślałam że to żart. Odpowiedz Link Zgłoś