theodorka 04.05.05, 19:34 Jak Wam się podoba to imię? Mi bardzo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Beata 04.05.05, 19:35 I mam wrażenie, że jest ostatnimi czasy prawie w ogóle zapomniane. Moim zdaniem niesłusznie... Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Beata 04.05.05, 19:46 imię ładne kiedys mi sie bardzo podobało dzis juz mniej moze przez to ze za bardzo mi sie osluchalo ale ogolnie na + Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Beata 04.05.05, 19:59 Tak jak moje wlasne, niebardzo. Piekne znaczenie w nieciekawej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Beata 04.05.05, 20:04 Teoretycznie powinno mi się podobać, ale osłuchałam się z nim tak bardzo, że jest to niemożliwe. Beata na pewno za jakiś czas powróci, a na razie wolałabym np. Amatę, choć nie ma tak błogosławionego znaczenia (ale też ładne). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Beata 04.05.05, 20:19 Widzę, że zdania są podzielone! A samo imię - pomimo, że dla niektórych osłuchane, może wzbudzać kontrowersje Myślę o tej wskazanej przez Gaudencję Amacie - może nawet i jest ciekawa, ale Beatka jakoś mi się bardziej podoba A zdrobnienie Amatka? Jednoznacznie kojarzy się z wyrazem "matka", albo z armatką Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Beata 04.05.05, 20:23 gaudencja napisała: > Teoretycznie powinno mi się podobać, ale osłuchałam się z nim tak bardzo, że > jest to niemożliwe. Beata na pewno za jakiś czas powróci, a na razie wolałabym > np. Amatę, choć nie ma tak błogosławionego znaczenia (ale też ładne). A Agata Ci sie nie podoba :]??? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Beata 04.05.05, 20:24 adziunia napisała: > gaudencja napisała: >> A Agata Ci sie nie podoba :]??? Nie wiem, jak Gaudencji, ale mi nie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Beata 04.05.05, 20:56 adziunia napisała: > wolałabym > > np. Amatę, choć nie ma tak błogosławionego znaczenia (ale też ładne). > > A Agata Ci sie nie podoba :]??? Bardzo! Ale z Beatą skojarzyła mi się akurat Amata, przepraszam! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Beata 04.05.05, 20:08 Nie jest to moje naj, naj, najulubieńsze imię, ale podoba mi się, nawet bardzo. Lubię zwłaszcza zdrobnienie Beatka. Myślę, że może wrócić wcześniej niż myślimy - dla mnie np. wcale nie jest to "osłuchane" imię - wśród moich rówieśników jest już raczej rzadkością, ja znam tylko jedną Beatę w mniej więcej moim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Beata 04.05.05, 20:35 Chciałam wtrącić /jako łacinnik/że znaczy nie tylko "błogosławiona"ale i szczęśliwa,zacna.Po grecku:Eftihija. Ja lubię to imię,bo dośc w moim roczniku popularne i miałam super fajną koleżankę o tym imieniu,która nie cierpiała zdr.Beatka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Beata 04.05.05, 22:50 Siedem dziewcząt z Albatrosa, tyś jedyyyna... A tak na powaznie, to od dziecka miałam jakiś uraz na punkcie tego imienia. Nie wiem, dlaczego, wszystkie znane mi Beaty były raczej miłe. Tak jakoś. Aha, i nie znosze zdrobnienia Becia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Beata 04.05.05, 23:15 Tez nie jestem wielbicielka tego imienia, nie wiem sama czemu... Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Beata 05.05.05, 09:58 Bardzo fajne imię a teraz w ogóle nie popularne Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Beata 05.05.05, 10:01 Nie przepadam za nim, ale nie jest złe. Faktycznie teraz bardzo rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Beata 06.05.05, 15:00 Nie zachwyca mnie to imię,ale wszystkie Beaty jakie znam są zadowolone ze swego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ada296 Re: Beata 17.05.05, 01:00 tu mówi Beata Beci nie cierpię Beatka - tylko dla wybranych nie lubię zdrobnień swojego imienia ale imię lubię i jest szczęśliwe i już Odpowiedz Link Zgłoś
pchelka Re: Beata 06.05.05, 13:11 O, mam tak na drugie imie. I kiedyś nie byłam z tego zachwycona. Ale ostatnio "wpadłam" na to, ze to imię mnie wyciąga z róznych zyciowych opresji. Mimo wszystko jestem.. szczęśliwa )) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Beata 06.05.05, 14:56 Moja siostra ma tak na imię I bardzo mi się ono podoba. Znam kilka Beat i wszystkie są fajne. Lubię też zdrobnienie Becia, bo moja Becia je lubi Odpowiedz Link Zgłoś
marylennox Re: Beata 18.06.05, 14:56 Ma ładne znaczenie i Beata Rybotycka je nosi a piękny głos ma Ale poza Rybotycką wszystkie Beaty które znam są paskudne. Nie chodzi o urodę lecz o charakterek Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Beata 06.08.05, 20:58 Choćby nie wiem , jakich argumentów za użyła theodorka - jestem zdecydowanie na NIE. Nie lubię tego imienia, bez powodu, może tylko tak po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Beata 06.08.05, 21:03 lemur_ks napisała: > Choćby nie wiem , jakich argumentów za użyła theodorka - jestem zdecydowanie na > > NIE. Nie lubię tego imienia, bez powodu, może tylko tak po prostu... I nawet nie zamierzam używać żadnych argumentów, żeby Cię przekonać - każdy ma swoje ulubione imiona Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Beata 03.12.05, 09:34 Imię na forum wzbudza kontrowersje, ale podciągam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Beata 03.12.05, 09:57 Jak bylam ostatnio nad morzem, to do jednej kilkuletniej (gora cztery lata) dziewczynki, rodzice zwracali sie "Beata"... Mam to samo co pare Forumek, ktore wypowiedzialy sie wczesniej. Sama nie wiem czemu, ale od zawsze to imie nie kojarzylo mi sie zbyt dobrze i niezbyt je lubilam... Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: Beata 02.05.06, 21:45 jedno z imion, których bardzo nie lubię (podobnie jak Agata, Renata, Aneta, Dorota...). Kilka tyg. temu rozmawiałam ze znajomą, która w czerwcu urodzi córeczkę i zdziwiłam się, że jako imię dla niej wybrała Beata. Coć nie lubie to myślę, że będzie to dobry wybór i miła odmiana wśród Julii i Natalii (drugim typem była Natalia) Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Beata 03.05.06, 11:09 Mi sie w ogóle nie podoba. jest dla mnie najzwyklej naudne. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Beata 05.05.06, 20:48 mnie sie podoba ,ze wszystkich imion konczących się na "-ta-" wg mnie to polaczenie jest najladniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Beata 12.05.06, 13:30 Nosze to imie od urodzenia mniej wiecej Jak bylam mala, bylam wsciekla na rodzicow ze mnie tak nazwali (zazdroscilam Agnieszkom i Monikom hehe). Teraz mi sie podoba. Jest nietypowe i ma fajne znaczenie. Niecierpie zdrobnien typu Becia czy Beatka (tego ostatniego moga uzywac bezkarnie tylko rodzice). Lubie jak mowia do mnie Bea. Kiedys ktos ze znajomych wymyslil Beatrisa i tez mi sie podoba. A swoje dziecko mam zamiar nazwac Liliana (o ile to bedzie dziewczynka, bo jeszcze tego nie wiemy). Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Proste, zwyczajne, rzadkie 12.05.06, 14:44 Nikt się nie zdziwi "co to za imię?", bo w ogóle to w kraju Beat sporo, ryzyko spotkania imienniczki-rówieśniczki jest pomijalne. Żeby we Warszawie były trzy w klasie, toby się wszystkie z rocznika musiały spotkać (sześć nadań przez dwa lata). Dobrze brzmi w formie pełnej, można zdrabniać na różne sposoby. W polskim uchu nie brzmi obco, a obcy język wymówi bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proste, zwyczajne, rzadkie 09.10.06, 19:40 Beata jest chyba swojego rodzaju poprzedniczką Martyny, Mileny, Patrycji itp. sezonowych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Proste, zwyczajne, rzadkie 09.10.06, 19:55 Z Beatą mam koszmarne skojarzenia, toteż nigdy mi się nie podobała i nie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Proste, zwyczajne, rzadkie 09.10.06, 23:50 gaudencja napisała: > Beata jest chyba swojego rodzaju poprzedniczką Martyny, Mileny, Patrycji itp. > sezonowych imion. > Ja bym jednak nie wrzucała Beaty do jednego worka z Martyną, Mileną i Patrycją, ponieważ akurat to imię w przeciwieństwie do wymienionych, owych "sezonów" miewało znacznie więcej na przestrzeni kilku stuleci. Ponadto było niezwykle popularne w warstwach średniej szlachty, zwłaszcza w XVI i XVII stuleciu. Pierwsze znane mi nadanie tego imienia, potwierdzone archiwalnie, pochodzi z XIV w. i odnosi się do księżniczki Beaty Świdnickiej, wnuczki Władysława Łokietka. Na dworze Jagiellonów głośno było o Beacie Kościeleckiej a jej niezwykle burzliwe życie do dziś fascynuje. Obecnie honoru Beat z niezłym efektemm bronią Beata Rybotycka i Beata Tyszkiewicz. M. Odpowiedz Link Zgłoś