Dodaj do ulubionych

imiona semickie

04.05.05, 21:33
Witam!Wiem,ze podobny wątek już był,jednak byłabym wdzięczna za Wasze opinie.
Co sądzicie o tych imionach (i które uważacie za najfajniejsze).Zaczełam od
moich faworytów.

dla dziewczynkismirkara, Lea, Tamara

dla chłopczykasmirkamuel,Zachariasz,Nataniel (lub po prostu Mateuszwink)

Zależy mi,zeby imię było miedzynarodowe (czesto bywamy w krajach
anglojęzycznych).Jednoczesnie nie chciałabym, aby brzmiało głupawo i
strasznie dziwacznie.(czasami tracę juz dystans)Poza tym imiona biblijne maja
dla mnie niesamowicie duzo urokusmileJak myslicie?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: imiona semickie 04.05.05, 21:59
      anik223 napisała:

> dla dziewczynkismirkara, Lea, Tamara

Z tych wybrałabym tylko Leę. Tamara w Polsce może się kojarzyc zbyt rosyjsko, a
      Sara już sie popularyzuje, tylko że mam wrażenie, ze w takich sobie kręgach. A
      co powiesz na Salomeę?

> dla chłopczykasmirkamuel,Zachariasz,Nataniel (lub po prostu Mateuszwink)

Mateusz stanowczo zbyt popularne ostatnio. Bardzo podobają mi się Samuel i
      Zachariasz, z obydwoma jestem osłuchana rodzinnie; przy czym myslę, ze lepszy
      będzie Zachariasz, bo brzmi mniej serialowo w tej chwili, choć Samuel to też
      imię od dawna w Polsce obecne.
    • epoche Re: imiona semickie 04.05.05, 22:02
      większośc imion b. ładna, szczególnie Lea, dodałabym jeszcze Judytęsmile

a Samuel, Mateusz, Nataniel to naprawdę miłe imiona. tylko Zachariasz mi się nie podoba.
    • tawananna Re: imiona semickie 04.05.05, 22:43
      Lea - po prostu przepiękne imię smile.

Sara - może być, choć ostatnio coraz popularniejsze i za mało zdrobnień, jak
      dla mnie. Ale generalnie jestem na tak.

Tamara - zbyt rosyjsko, a poza tym po prostu nie podoba mi się.

Samuel - bardzo ładnie, byle tylko nie skracać go do Sama wink.

Zachariasz - zasadniczo nie mam nic przeciwko, chociaż niespecjalnie mi się
      podoba. Może lepiej Zachary?

Nataniel - nawet ładnie, trochę miękko tylko.

Mateusz - stanowcze nie, zbyt popularne imię, a poza tym zdrobnienia
      nieciekawe.
    • tineczka5 Re: imiona semickie 04.05.05, 22:46
      I jeszcze Elżbieta i Gedeon i Józef i Jan i Tomasz oraz
      Magdalena,Szymon,Gabriel,Bartłomiej /choć co do ostatniego nie jestem
      przekonana,ale występuje w Biblii-choć to oczywiście nie argument/ i szereg
      innych /Rachela,Abigail/
    • mamaemmy Re: imiona semickie 04.05.05, 22:51
      Ja proponuję Lea dla dziewczynki i Nataniel lub Zachary(Zachariasz)dla chłopca.Chociaż Samuel-też ślicznie.Mateusz mi się nie podoba,Tamara też raczej nie.A Sara przemknęła mi przez myśl w ciązy,ale moja wspólniczka ma psa Sarę,więc niestety odpadło.
      Widzę,że tak jak mi podobają Ci się żydowskie imionasmile
    • reirei Re: imiona semickie 04.05.05, 22:54
      Z "dziewczynkowych" podobaja mi się wszystkie trzy, a Tamara wcale nie brzmi mi
      rosyjsko, być może dlatego, że znam jedną bardzo sympatyczną i uroczą Tamarę smile
      Z imion "chłopczykowych" podoba mi się jedynie Nataniel. Samuel od razu mi sie
      kojarzy z Samem, którego nie cierpie, ZAchariasz-nie bo nie smile nie wiem
      dlaczego, po prostu mi się nie podoba, a Mateusza nie znoszę wyjątkowo, zawsze
      mi się kojarzył z musztardą (bez urazy dla Mateuszów smile
    • anik223 Re: imiona semickie 04.05.05, 23:02
      dzieki za opinie!!!
      Coraz bardziej skłaniam się w stronę Lei i Nataniela big_grin

pozdrawiam i wskakuję do łóżkasmile
      • abiela Re: imiona semickie 04.05.05, 23:07
        Mnie rowniez najbardziej podoba sie Lea a z chlopiecych Zachary badz Natan.
    • poliksena Re: imiona semickie 05.05.05, 09:18
      Sara - brzmi jak "stara"
      Lea - na zachodzie bardzo teraz popularne, dlatego pewnie podoba się także w
      Polsce
      Tamara - zdecydowanie najfajniejsze ze wszystkich
      Samuel - może być
      Zachariasz - też
      Nataniel - to brzmi jak połączenie imion Natan i Daniel
      Mateusz - to bardzo popularne teraz, więc chyba lepiej nie
      • anik223 Re: imiona semickie 05.05.05, 09:56
        Jesli chodzi o Leę,to smieszna spawa z tym imieniem.W sumie podoba mi się,gdyż
        w wieku lat "nastu" ,zaczytywałam się w serii ksiązek dla
        dziewczynek "kocha,lubi,szanuje",o ile dobrze pamietamsmile właśnie z tej serii
        była książka (tytułu nie pamietam),gdzie pojawiła się Lea i Brunosmile))starsznie
        mi się ta Lea spodobała.Szkoda tylko,ze nie ma zdrobnień. trochę trudno się
        wymawia te dwie samogłoski pod rząd.(dzieci pewnie zrobią z tego jakieś "le"
        czy cosikwink).no i dość dziwnie się odmienia przez przypadkiwink

Sara wzięła się z "Małej Księżniczki".W sumie mam do niego duży sentyment,ale
        jest też kilka "ale".Tak nazywał się pies mojej szczeniackiej miłości (i cała
        rodzina o tym pamięta.Poza tym,rzeczywiście jest coraz bardziej popularne...

W Tamarze własnie podoba mi sie to rosyjskie brzmienie.I jest duzo zdrobnień.

Oprócz tych trzech rozważam jeszcze Arletę,choć widziałam juz,że nie bardzo sie
        podoba wszystkim.Miałam koleżankę Arletę,to było jedyne imię w całej klasie
        które zapamietałam od pierwszego spotkania.No i bardzo podobała mi się jego
        angielska wymowawink

Nataniel rzeczywiście kojarzy się z Danielem.Jest rzadkie, a zarazem może nie
        strasznie ekstrawaganckie...(?)No i ma duzo zdrobnień.

Choć myślałam nad zdrobnieniami Samuela i wyszło bardzo ciekawiesmile
    • theodorka Re: imiona semickie 05.05.05, 10:09
      Zachariasz, Lea i Samuel są super smile Dla Samuela zwłaszcza zdrobnienie
      Samulek smile W ogóle nie podoba mi się natomiast Tamara. Z Sary też raczej bym
      zrezygnowała. Nataniel jest ok, ale Mateusz zdecydowanie zbyt popularny!
    • itymonka Re: imiona semickie 05.05.05, 10:19
      Wszystkie te imiona podobaja mi sie! smile
      • itymonka Re: imiona semickie 05.05.05, 10:21
        A jesli bym miala wybierac to wybralabym Leę i Zachariasza smile to tak na dzis :]
        choc wybor bylby trudny zwlaszcza jesli chodzi o chlopcow
    • madziarek_edziecko Re: imiona semickie 05.05.05, 10:24
      Witaj.
      Sara- ładnie
      Lea- Bardzo mi sie podoba
      Tamara - nie podoba mi sie
      Samuel - bardzo ładnie
      Zachariasz, Zachary - równiez ładne
      Nataniel - przecudowne!!! smile Imie mego synka smile
      Mateusz - ładne, ale zbyt popularne.

Jestem za : LEĄ i NATANIELEM !!! smile

Pzdr. Madzia
      • anik223 Re: imiona semickie 05.05.05, 10:47
        witaj Madzia!Śliczny ten Twój Nataniel!!!Lea i Nataniel to rzeczywiście moi
        faworyci!pozdrawiam!smile
        • madziarek_edziecko Re: imiona semickie 05.05.05, 12:03
          anik223 napisała:

> witaj Madzia!Śliczny ten Twój Nataniel!!!Lea i Nataniel to rzeczywiście moi
          > faworyci!pozdrawiam!smile

Anik, dziękuję ! smile Życzę udanego wyboru imienia.
    • tatuum1 Re: imiona semickie 05.05.05, 10:46
      a może Debora? mieć na imię "pszczoła" to nie byle co, strasznie mi się podoba.
      Lea brzmi ładnie, ale kojarzy się ze zmęczeniem i trudem. w ogóle należy przy
      żydowskich imoinach uważać, bo ich znaczenia są ciągle żywe. choć może to dla
      was nie jest najważniejsze. dla mnie nr 1 z imion męskich to Izrael, gorzej ze
      zdrobnieniem (Srulek), he he.
      tatuum
      ps. na Natana naprawdę uważaj, imię demoniczne.smile)
      • poliksena Re: imiona semickie 05.05.05, 11:15
        Debora to naprawdę śliczne imię, najładniejsze z wszystkich w tym wątku. Lei
        (tak to się chyba odmienia?) czegoś brakuje, może za krótkie? Leonia podoba mi
        się już o wiele bardziej. A Natan jest w sam raz, krótsze od Nataniela i
        łatwiejsze w wymowie od Natanaela.
      • lou25 Re: imiona semickie 25.06.05, 16:02
        Bardzo podoba mi sie imie Nataniel, ale dlaczego Natan jest imieniem
        demonicznym?
    • szczekuszka Re: imiona semickie 05.05.05, 15:53
      Ja bym wybrala Sarę. Ma ona moim zdaniem o wiele wiecej uroku i czaru niz
      niedokonczona Lea ;P
      Dla chlopca- Nataniel, bardzo ladne!
    • alija4 Re: imiona semickie 05.05.05, 17:41
      wszystkie cudne, zwlaszcza Lea i Zachary (zamiast Zachariasza) i Natan (zamiast
      Nataniela). Tak na wszelki dorzuce jeszcze kilka z moich ulubionych: Rebeka,
      Rachela, Ryfka, Malka, Jonasz, Tymoteusz, Izaak. No i superfaworyci: Juda i
      Mojżesz. W przeciwienstwi do w/w dość popularne robi sie imie Rut/Ruta (ja wole
      te pierwsza wersje, podobnie jak Tamar od Tamary).
      Bardzo ladne imiona wybralas, naprawde
      • anik223 Re: imiona semickie 05.05.05, 19:37
        alija4 napisała:

> Bardzo ladne imiona wybralas, naprawde

DziękismileNaprawde miło słyszeć,że sie podobają.W przeciwnym razie, miałabym
        obawy nazywając tak brzdącasmile
      • reynevan_a Re: imiona semickie 06.05.05, 17:09
        Będąc w sklepie słyszałam, jak pewna mama woła za 5-letnim chłopcem "Mojżesz"
        naprawdę się Wam podoba to imie?
        • gunka2 Re: imiona semickie 06.05.05, 18:08
          Mojżesz mi sie za bardzo kojarzy. Ale mam sympatie do bohatera. Jesli tan maly
          wyroscie na rownie zdolnego polityka, to niech mu bedzie. Tych ostatnio bardzo
          brakuje.wink
    • reynevan_a Re: imiona semickie 06.05.05, 17:02
      Ja nie nadałabym swojemu dziecku takiego imienia ponieważ nie jestem Żydówką.
      Nie widzę powodu dla którego moje dziecko miałoby nosić imie semickie. Poza tym
      nie odpowiada mi brzmienie tych imion, nie rozumiem mody na Dawidów, i Sary.
      • gaudencja Re: imiona semickie 06.05.05, 17:18
        reynevan_a napisała:

> Ja nie nadałabym swojemu dziecku takiego imienia ponieważ nie jestem Żydówką.

Zapewne ponad połowa Polaków nosi imiona żydowskie. Policz choćby ponad milion
        kobiet o imieniu Anna. Nie rozumiem Twojego problemu. Mam nadzieję, ze Twoje
        dzieci będą nosić imiona typu Lutobor, Przybygniew czy Wyszeniega (ktore
        zresztą bardzo mi sie podobają), skoro jesteś (zapewne?) Polką. Tylko te imiona
        są polskie. pozdrawiam.
        • reynevan_a Re: imiona semickie 10.05.05, 14:38
          Na świecie jest wiele imion pochodzenia innego niż semickie. Sugerowanie, że
          większość nosi imiona semickie jest błędem.
          • gaudencja Re: imiona semickie 10.05.05, 14:54
            Większość - trudno to dowieść; trzebaby przeczesać Rymuta i wszystko
            przekalkulować. Ale weźmy proste zestawienie 20 najpopularniejszych imion
            męskich i żeńskich. Z semickich mamy:

(żeńskie)
            1. Annę - 1 237 053 osób
            2. Marię - 928 460 osób
            5. Zofię - 601 701 osób
            8. Janinę - 577 104 osób
            10. Ewę - 520 347 osób

(męskie)
            1. Jan - 962 746 osób
            5. Józef - 682 963 osób
            7. Tomasz - 530 062 osób

Razem jest to ponad 6 milionów (konkretnie 6 040 436) osób noszących imiona
            semickie, wybrane tylko spośród dwóch pierwszych dziesiątek najpopularniejszych
            imion. Samo dodanie Elzbiety i Michała, którzy są zaraz pod kreską, zwiększy tę
            liczbę o następny milion ludzi. Mimo tak krótkiej listy imion, czyni to już,
            zważyszy ze ludzi w Polsce jest około 38 milionów, mniej wiecej 1/6 populacji.
            • polichymnia Re: imiona semickie 12.05.05, 18:58
              gaudencja napisała:

> Większość - trudno to dowieść; trzebaby przeczesać Rymuta i wszystko
              > przekalkulować. Ale weźmy proste zestawienie 20 najpopularniejszych imion
              > męskich i żeńskich. Z semickich mamy:
              >
              > (żeńskie)
              > 1. Annę - 1 237 053 osób
              > 2. Marię - 928 460 osób
              > 5. Zofię - 601 701 osób
              > 8. Janinę - 577 104 osób
              > 10. Ewę - 520 347 osób
              >Zofia to imię semickie???Od kiedy???
              >
              • gaudencja Re: imiona semickie 12.05.05, 19:03
                Tfu tfu, przepraszam, zagalopowałam się. A czemu masz takiego
                nieortograficznego nicka? wink
                • polichymnia Re: imiona semickie 12.05.05, 21:39
                  Bo lubię.
      • tineczka5 Re: imiona semickie 07.05.05, 15:00
        Zdaje mi się,że pisałaś,iż Twój syn ma na imię Tomaszsmile))
        • reynevan_a Re: imiona semickie 11.05.05, 12:35
          Tak mój syn ma na imię Tomasz smile
          Wydaje mi się jednak, że inaczej niż większość zrozumiałam temat wątku. Dla
          mnie temat: imiona semickie oznacza imiona typowo żydowskie, a więc te ze
          Starego Testamentu, używane przez ortodoksyjnych Żydów: Izrael, Mojżesz,
          Nataniel, Izaak, Abram, Samuel, Dawid, Sara. To są imiona semickie. Imiona 12
          Apostołów to nie są imiona typowo semickie. Są to imiona z Nowego Testamentu
          ścisle związane z wiarą chrześcijańską.
          • aniadm Re: imiona semickie 11.05.05, 12:46
            Ja zrozumiałam tak samo - nie chodzi o odległe korzenie, ale o imiona
            starotestamentowe. A mam wrażenie (obliczając z pamięci, więc nie zamierzam się
            upierać), że tych ostatnich w potocznym użyciu w Polsce jest bardzo mało. A
            jeszcze mniej takich, które by się przynajmniej części populacji nie kojarzyły
            jako "żydowskie". (Zuzanna np. się tak nie kojarzy, ale juz przy Sarze czy
            Dawidzie nie byłabym taka pewna). Tak już kiedyś było - Polacy-katolicy używali
            imion świętych, a starotestamentowe zostawiano dla Żydów i protestantów.

I - co mówię z dużą przykrością - ze względu na to mocno bym się zastanowiła
            zanim nadałabym swojemu dziecku imię powszechnie postrzegane jako "żydowskie".
            Nie dlatego, że sama mam z tym problemy, ale dlatego, że ludzie są głupi.
            Owszem, z takimi postawami należy walczyć, ale nie zamierzam ich zwalczać za
            pomocą własnych dzieci.
          • gaudencja Re: imiona semickie 11.05.05, 15:44
            reynevan_a napisała:

Imiona 12
            > Apostołów to nie są imiona typowo semickie. Są to imiona z Nowego Testamentu
            > ścisle związane z wiarą chrześcijańską.

Co myślę, wyjasniłam mniej wiecej w tym poście. Dodam jeszcze, że część z imion 12 apostołów to imiona typowo
            semickie (np. Tomasz), a część nie (np. Piotr). A własciwie nie "typowo
            semickie", tylko "semickie".
          • anndelumester o? ciekawa teoria 11.05.05, 16:25
            reynevan_a napisała:

> Tak mój syn ma na imię Tomasz smile
            > Wydaje mi się jednak, że inaczej niż większość zrozumiałam temat wątku. Dla
            > mnie temat: imiona semickie oznacza imiona typowo żydowskie, a więc te ze
            > Starego Testamentu, używane przez ortodoksyjnych Żydów: Izrael, Mojżesz,
            > Nataniel, Izaak, Abram, Samuel, Dawid, Sara. To są imiona semickie.
            >Imiona 12
            > Apostołów to nie są imiona typowo semickie. Są to imiona z Nowego Testamentu
            > ścisle związane z wiarą chrześcijańską.
            No bardzo ciekawa typologia.
            Się człowiek dowiaduje każdego dnia czegoś nowego. :0
            A może apostołowie tak naprawdę pochodzili z Kielecczyzny i mieli na imię
            Siemomysł , Czcibor i Bolko, które to imiona jak wiadomo semickie na pewno nie
            są??????? wink
            • gaudencja Re: o? ciekawa teoria 11.05.05, 16:43
              Rozróżniamy bowiem imiona semickie i imiona antysemickie wink
              • anndelumester Re: o? ciekawa teoria 11.05.05, 16:50
                otóż taka typologia przyszła mi na mysl jako pierwsza wink
                Z resztą przy okazji pojawia się masa watpliwości, co z Marią ???
                Mało tego w serwisie świętych jak najbardziej katolickich jest sw. Judyta, a
                nawet o zgrozo chrzescijanin i swiety Izaak oraz kilku św. Mojżeszów !
    • gunka2 Re: imiona semickie 06.05.05, 18:01
      Ja bym Tamara nie dawala, a to ze wzgledu na historie biblijna, ktora jest
      bardzo tragiczna. Tamar(a) byla corka krola Dawida, zgwalcona podstepnie przez
      swego przyrodniego brata, potem wzgardzona i porzucona, byla powodem
      bratobojczej walki, zamieszek i rozlamu domu Dawida (ktory to jeszce niedorosl
      do swych obowiazkow ojcowskich w calej tej sprawie) i dokonala zywota jako
      rozbitek zyciowy w domu swego (pelnego) brata, ktory za nia sie ujal i ja
      utrzymywal. Za duzo negatywnej energii jak na mnie.
      • anik223 Re: imiona semickie 06.05.05, 18:13
        A to widzisz tego nie wiedziałam...dzieki za infosmile
        • gunka2 Tamara Gruzinska 07.05.05, 11:48
          za to bylo Tamara krolowa Gruzji (12 - 13 w.) Wybitna wladczyni i swieta
          prawoslawna.

en.wikipedia.org/wiki/Tamar_of_Georgia
          en.wikipedia.org/wiki/Tamar_%28Bible%29
          pl.wikipedia.org/wiki/Tamara
          • gaudencja Re: Tamara Gruzinska 07.05.05, 14:26
            Tak, była. A co ciekawe, mimo że spędziłam w Gruzji stosunkowo dużo czasu (jak
            na wyjazdy turystyczne), mam stamtad wielu przyjaciół, nadal Tamara kojarzy mi
            sie rosyjsko. To samo Nina, mimo że św. Nino to osoba o takim samym
            państwowotwórczym znaczeniu dla Gruzji jak królowa Tamara. Może dlatego tak się
            dzieje, że Tamar i Nino to imiona nie takie w Gruzji częste, choć się zdarzają.
            Już bardziej gruzińsko kojarzy mi sie Dawid - co drugi mężcyzna ma tak w Gruzji
            na imię. Z innych popularnych imion: Irakli, b. mi się podoba (Herakliusz),
            Akaki (Achacy), Lewan, Łasza (albo Lasza), z żeńskich - Ana, Eka, Rusudan
            (gruzińskie), Łeła (albo Lela).
            • gunka2 Irakli 07.05.05, 14:36
              Herakliusz ladnie ale "Irakli" to za bardzo z Irakiem sie kojarzy.wink
              • gaudencja Re: Irakli 07.05.05, 14:42
                Wiesz, gunko, to jest taki ichni Maciek czy Paweł, więc nikomu się z niczym nie
                kojarzy smile
                • gunka2 Tamara 07.05.05, 14:45
                  A ta rosyjska ilosc Tamar to na czesc tej gruzinskiej?
                  • gaudencja Re: Tamara 07.05.05, 14:51
                    Chyba tak. To jest jedyna swięta prawosławna o tym imieniu, którą znalazłam. Co ciekawe, wyczytałam
                    tam, ze św. Tamara miała na imie Rusudan. Hmm... oba te imiona nadal mi się nie
                    podobają, są takie mało kobiece.
                    • gunka2 Re: Rusudan 07.05.05, 15:03
                      To chyba byla jej ciotka?
                      • gaudencja Re: Rusudan 07.05.05, 15:16
                        Masz rację! Przeczytałam, nie wiem czemu: "pod okiem ciotki, Rusudan Tamara"
                        itd.
    • gunka2 Witeź? 07.05.05, 15:02
      Dziekuje. Ta: "Witeź w tygrysiej skórze" - "Witeź" to "Pani"? Piekne slowo,
      jeszcze go nie znalam!
      • gaudencja Re: Witeź? 07.05.05, 15:20
        Nie, witeź to on. Tłumaczy się ten tytuł też czasmi jako "Rycerz w tygrysiej
        skórze". Co zresztą bardzo śmieszy Gruzinów. Dziełko jest wielkości i -
        podobno - artuyzmu "Pana Tadeusza", ale napisane w XII wieku, o ile dobrze
        pamiętam. Istnieje polskie tłumaczenie, niestety jednak jego autor zamiast
        przetłumaczyć to trzynastozgłoskowcem, zachował rytm oryginalny (równie
        tradycyjny dla jęz. gruzińskiego jak trzynastozgłoskowiec dla polskiego), który
        w polszczyźnie brzmi idiotycznie. Nigdy nie udało mi sie przez to przebrnąć sad
        • gunka2 Re: Witeź? 07.05.05, 15:36
          O, czyli kto to niby ten witeź? Widze, ze to forum dobrze robi mej "wiedzy
          ogolnej" (jak to mowia z Niemczech). wink
          • gaudencja Re: Witeź? 08.05.05, 16:34
            oj, przeoczyłam wcześniej ten post smile
            Witeź to oczywiście rycerz, ale bardziej się kojarzy litewsko i
            wschodniosłowiańsko (mi przynajmniej). Na polski, jak już pisałam, tę nazwę u
            Rustawelego tłumaczy się jako "Rycerz", ale na rosyjski - "Witiaz'" i stąd
            niektórzy podają po polsku "witezia".

witeź m I, DB. ~ezia; lm D. ~ezi a. ~eziów
            1. lm M. ~ezie a. ~eziowie, B.=D.
            hist. «dzielny rycerz, wojownik, bohater»
            Dzielni, waleczni witezie (witeziowie).
            sjp.pwn.pl/haslo.php?id=66487
            • gunka2 Re: Witeź? 09.05.05, 09:26
              Dzieki 100krotne!
    • anndelumester Tamara - suuper :) 09.05.05, 11:01
      dla mnie nadal jedno z głównych imion dla dziewczynki wink [jak kiedyś będzie]
      Samuel i Zachariasz /Zachary też piekne.
      Mateusz - jakoś nie bardzo...
      • norah Re: Tamara - suuper :) 09.05.05, 15:03
        A moze Rachela. Albo Miriam. Moze też byc np. Judyta - to moje faworytki jeśli
        chodzi i imiona semickie.
      • gaudencja Re: Tamara - suuper :) 09.05.05, 15:13
        anndelumester napisała:

> dla mnie nadal jedno z głównych imion dla dziewczynki wink [jak kiedyś będzie]

Oj sad(( A jak losy Eudoksji? wink
        • anndelumester Re: Tamara - suuper :) 09.05.05, 17:01
          Ale Doczka aż takim moim faworytem nie była smile
          a o Tamarze Oldze gdzieś się produkowałam wink
          • anndelumester Re: Tamara - suuper :) 09.05.05, 17:06
            o tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18429077&v=2&s=0
            i o Doczce też smile)
            no i jeszcze poznałam pewną super Tamarę smile
            • maciopek1 Re: Tamara - suuper :) 03.06.05, 13:18
              Widzę, ze nie jestem jedyna osoba gustującą w semickich imionach - po prostu sa
              piekne. Dla dziewczynek jest cała masa ładnych jeszcze się nei zdecydowaliśmy z
              mężem: Lea - bardzo piekne, Heva ( polska Ewa, ale dla mnie brzmi zdecydowanie
              lepiejsmile, Maja, Miriam, Rachela, Ruth, Judyta - też nam się podobają.
              zdecydowanie jakoś trudniej z chłopcem - Natan jest ok , ale kiepsko współbrzmi
              z moim nazwiskiem. Popodpowiadajcie jeszcze jakies ładne męskie imionasmile))
              • gaudencja urodzila sie Maja :) 22.11.05, 22:55
                Wlasnie na ktoryms forum natknelam sie na post maciopek1, ktorej urodzila sie
                coreczka Maja. Gratuluje smile)
    • bodomlake Re: imiona semickie 22.11.05, 23:22
      Wszystkie imiona ładne, szczególnie Nataniel. Jeszcze może Estera? smile
      • gaja011 Re: imiona semickie 23.11.05, 14:48
        Poza Tamarą wszystkie ładne, chociaż odrzuciłabym te bardziej popularne jak
        cociażby Mateusz,Sara. Samuel, Beniamin, Nataniel - super.
    • cataluna Re: imiona semickie 24.11.05, 10:27
      dla dziewczynkismirkara, Lea, Tamara

Lea - bardzo mi sie podoba

dla chłopczykasmirkamuel,Zachariasz,Nataniel (lub po prostu Mateuszwink)

Nataniel - piękne imię

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.