cynta 07.05.05, 04:09 Pewnie juz kiedys byl taki watek ale chyba dawno... Jakie imiona wybralybyscie dla blizniakow albo o jakich oryginalnych zestawach slyszeliscie, podobne w brzmieniu czy nie, na ta sama litere czy nie. A moze np. Jagoda i Malina? Klara i Klementyna (Klementyny mi nie dali ;o) Matylda i Marianna (Marianny tez nie dostalam :o) Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_b Re: imiona dla blizniat 07.05.05, 10:45 Moje bliźnięta nazywają się Tadeusz i Bronisław - chyba niewielkie mają szanse na spotkanie swoich imienników wśród rówieśników Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imiona dla blizniat 07.05.05, 15:39 Ostatnio w gdzieś spotkałam bliźnięta Jadwinię i Stasia Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imiona dla blizniat 09.05.05, 14:49 No tak najciemniej jest zawsze pod latarnią Siostra Mojego Męża ma bliźniaki- Józefa vel Józik i Jakuba vel Bunio Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: imiona dla blizniat 07.05.05, 16:14 Znane mi bliźnięta: Sylwek i Sławek, Grażyna i Małgosia, Jowita i Monika - wszystkie pary już dorosłe. Dzieci: kolega mojego taty od lat mieszka w Niemczech, ma dziesięcioletnie bliźnięta: Fionę i Saszę. A dwa tygodnie temu na wystawie o ginących żółwiach w poznańskim zoo mój syn układał żółwiowe puzzle (polecam mieszkancom Poznania - fajna zabawa dla malucha )z Sergiuszem i A(a?)ronem - chłopaczkami mniej więcej siedmioletnimi. Odpowiedz Link Zgłoś
anecik3 Re: imiona dla blizniat 08.05.05, 10:39 Moje blizniaczki nosza imiona :Nataszka i Adrianna Odpowiedz Link Zgłoś
dosiamamafilipa Re: imiona dla blizniat 08.05.05, 17:26 hej ja mam na imie Dorota a moja siostra blizniaczka Aneta podobno rodzice mieli tylko moje imie a siorki dobierali zeby do mojego pasowalo mialysmy kolezanki MArta i Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiona dla blizniat 08.05.05, 18:07 dosiamamafilipa napisała: > hej ja mam na imie Dorota Ślicznie a moja siostra blizniaczka Aneta podobno rodzice > mieli tylko moje imie a siorki dobierali zeby do mojego pasowalo Faktycznie, pasuje. Chociaż ja zamiast Anety wybrałabym Beatę mialysmy > kolezanki MArta i Matylda I były bliźniaczkami? Nie wiem, mi to pasuje jakoś średnio, musiałabym się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: imiona dla blizniat 09.05.05, 22:16 na forum blizniakow jest mama Franciszka i Zosi )))) starsznie mi sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona dla blizniat 06.10.05, 19:43 Wklejam łącze do spisu powszechnego bliźniąt z odnośnego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-to-ja16 Re: imiona dla blizniat 09.10.05, 14:43 Ja znam dwie blizniaczki Anie i Kasie sa bardzo sympatyczne hehe no i mojego kolegi siostra ma Natalie i Weronike Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: imiona dla blizniat 04.03.06, 11:49 Znane mi zestawy: Florianna i Józef - początek lat dwudziestych Danuta i Jerzy - początek pięćdziesiątych Piotr i Paweł - koniec siedemdziesiątych Andrzej i Marek - to samo Katarzyna i Małgorzata - początek osiemdziesiątych Dawid i Sebastian - to samo Osobiście nie dałabym zbyt podobnych imion bliźniakom, zwłaszcza jednojajowym - im i tak jest ciężko się odróżnić od siebie nawzajemPewnie tylko starałabym się nadać imiona nie gryzące się ze sobą, jak w ogóle w przypadku rodzeństwa. Jeśli bym miała się decydować na związek między imionami, to przychodzą mi na myśl zestawy typu: Perpetua i Felicyta, Kosma i Damian... ale żadne z tych imion mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: imiona dla blizniat 25.03.06, 21:14 Florianna i Jozef-ładnie!@ Zwlaszcza Florianna(Florcia) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imiona dla blizniat 04.03.06, 12:10 Znam bliźniaczki: Paola i Inez oraz Julia i Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: imiona dla blizniat 04.03.06, 13:52 Znane mi pary bliźniąt maja jak dla mnie kiepsko dobrane imiona: Agata i Beata - dwudziestolatki Wiktoria i Wiktor - sześciolatki Piotr i Stanisław - 1932 r. - ten zestaw jeszcze może być Imiona bliźniąt, tak jak w ogóle rodzeństwa, nie powinny być "do pary" czyli np. Wiktor i Wiktoria, Jaś i Małgosia, Piotr i Paweł, Jagoda i Malina. Nie powinny się też rymować np. wspomniane Agata i Beata. Wazne jest jednak, aby sie nie gryzły czyli nie Józef i Kewin (bo mama chciała Kewinka a tata Józia). Starałabym się wybierać imiona zbliżone stopniem popularności, żeby Ania nie zazdrościła Konstancji rzadkiego imienia lub Konstancja Ani popularnego. Gdyby trafiły mi się bliźnięta to mogłyby miec na imię: Róża i Helena (gdybym nie miała jeszcze Anielki to któreś z tych imion zamieniłabym na Anielę) Łucja i Klara Dla chłopców mam zdecydowanie większy problem, może Tadeusz i Jeremi, chociaż to trochę inna bajka, albo Jeremi i Gustaw. Dla pary chyba Róża i Jeremi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: imiona dla blizniat 05.03.06, 11:37 Znam bliźnięta: Magdalena i Karolina (lat 12) Edyta i Iwona (lat 12) Julia i Maja (kilka miesięcy) Robert i Jacek (2 latka) Jacek i Kasia (4 latka) Głupi ten, kto głupio robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: imiona dla blizniat 05.03.06, 17:00 Zestaw Malina i Jagoda brzmi fantastycznie, ale sama nie jestem zwolenniczką 'owocowych imion'. Znane mi bliźniaki.: Daria i Łukasz (moje ), Alicja i Karolina (17), Mariusz i Mateusz (17), Sandra i Sylwetser (7), Marta i Monika (5). I dość oryginalna grupka - dziś 20-letnie już czworaczki - młodsze rodzeństwo mojej koleżanki ze szkoły - Kamil, Kamila, Karol i Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona dla blizniat 05.03.06, 20:46 ibulka napisała: > I dość oryginalna grupka - dziś 20-letnie już czworaczki - młodsze rodzeństwo > mojej koleżanki ze szkoły - Kamil, Kamila, Karol i Karolina Mnie sie ten zestaw wogole nie wydaje oryginalny Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: do abiela 05.03.06, 22:09 Hmmm, może źle się wyraziłam, nie mogłam znaleźć odpowiedniego określenia na tą czwóreczkę 'Oryginalny' faktycznie niezbyt tu pasuje, ale dopiero teraz to zauważyłam Jaki, w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: do abiela 05.03.06, 22:34 ibulka napisała: > Hmmm, może źle się wyraziłam, nie mogłam znaleźć odpowiedniego określenia na tą > > czwóreczkę 'Oryginalny' faktycznie niezbyt tu pasuje, ale dopiero teraz to > zauważyłam Jaki, w takim razie? Bez polotu? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona dla blizniat 05.03.06, 16:59 Lech i Jarosław - niezbyt dobrany zestaw, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: imiona dla blizniat 06.03.06, 23:35 Ludwik i Bronisław - bliźniacy rodzeni w latach 50, poślubili dwie siostry (nie bliźniaczki) o imionach Zofia i Jadwiga. Zuzanna i Joanna - bliźniaczki urodzone w latach 60, dwujajowe, wyjątkowo mało podobne do siebie nawzajem. Leszek i Paweł - identyczni bliźniacy, ubierają się tak samo i pracują w tej samej firmie w jednym pokoju, koledzy nazywają ich Lewym i Prawym. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaiuto Re: imiona dla blizniat 25.03.06, 09:29 a moje rodzenstwo (1980) ma na imię Jan i Justyna, całkiem ładnie uważam Tato chciał Jasia i Małgosię pododno, ale nie przeszło ))) i tak dalsi znajomi rodziców pytali: a jak się chowają jaś i małgosia??? Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: imiona dla blizniat 25.03.06, 22:22 Ja znam Katarzynę i Ewelinę, Paulinę i Patrycję, Paulinę i Karolinę, Sandrę i Sebastiana. Pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: imiona dla blizniat 25.03.06, 23:05 a ja ostatnio spotkalam na podworku dwoipolorocznych Tymona i Szczepana. I ciagle jestem pod wrazeniem-o ile Tymonow sie troche spotyka, o tyle jest to pierwszy Szczepan ponizej osiemdziesiatki o jakim slyszalam... BTW po zastanowienniu calkiem mis ie to imei podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: imiona dla blizniat 26.03.06, 14:58 Witajcie my właśnie oczekujemy bliźniąt i mamy już wybrane imiona (w dużej mierze dzięki Waszej i Gaudencji pomocy Płci jeszcze nie znamy więc wszystkie zestawy są aktualne nadal: Małgosia i Konstancja Szymon i Gustaw Małgosia i Szymon Pozdrawiam serdecznie badziul Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiona dla blizniat 26.03.06, 15:05 badziul napisała: > Witajcie > my właśnie oczekujemy bliźniąt i mamy już wybrane imiona (w dużej mierze dzięki > > Waszej i Gaudencji pomocy Płci jeszcze nie znamy więc wszystkie zestawy są > aktualne nadal: > Małgosia i Konstancja > Szymon i Gustaw > Małgosia i Szymon Piękne zestawy, tylko ten trzeci podoba mi się mniej, gdyż jest już bardziej typowy i polotu jakby trochę mniej, ale i tak gratuluję ! Odpowiedz Link Zgłoś
adulinka Re: imiona dla blizniat 28.03.06, 13:01 Jak bylam mala dziewczynka,to obiecalam sobie ze jak bede miec blizniaczki,to dam im imiona:Erika i Anika.Kilka lat pozniej uslyszalam imie Marika.Bardzo mi sie spodobalo i pasowalo do tamtych dwoch.Jak sie okazalo ze jestem w ciazy (ciaza pojedyncza) to wiedzialam na 100% ze jak bedzie dziewczynka to dam jej na imie Marika.Jednak nie mialam imienia dla chlopca.Dzis mam ponad rocznego Adrianka,a imie wybralismy z mezem dopiero na sali pooperacyjneji jestesmy zadowoleni z wyboru! Odpowiedz Link Zgłoś